Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] 2.0 TDCI szarpanie w trakcie stałej prędkości.

Strony : [1] 2

robert2
10-03-2010, 21:29
Witam kieruję to pytanie głównie do posiadaczy 2.0 tdci .A mianowicie czy ktoś z was wyczuł takie szarpanie podczas równej prędkości czyli nie przyśpieszając ani nie zwalniając na dłuższym odcinku drogi 60 do 90km/h.
Nadmienię że serwis nie potrafi sobie z tym objawem poradzić , dali mi Mondeo do jazdy na czas naprawy i stwierdziłem taki sam objaw jak u mnie.
Wydaje mi się że to wada fabryczna.Napiszę reklamację do Ford polska zobaczymy co odpiszą, a jak by ktoś z kolegów miał taki problem to proszę
o opis pozdrawiam.

danielr
11-03-2010, 21:17
Proponuje wymienic czujnik polozenia walka rozrzadu. Dokladnie taki objaw mialem w focusie 1.8tdci (wiem wiem - inny silnik kompletnie, nawet inny producent) ale jednak przy przebiegu 50-60 tys zaczalem odczuwac takie objawy a po ok. 20-30 tys. samochod stanal i zapalala sie kontrolka silnika. Okazalo sie, ze konieczna jest wymiana wspomnianego czujnika i problem zniknal jak reka odjal. Oczywiscie najpierw rozwazane bylo wszystko wokol kola dwumasowego ("bo jak szarpie i przerywa to na pewno kolo paaaaanie") albo wtryskow ("pewnie ktorys leje paaaaanie"). Koszt wymiany wspomnianego czujnika w ASO to jakies 300 pln z tego co pamietam i problem zniknal bezpowrotnie. W mondeo 2.0tdci z francuskim dieslem mam podobne zachowanie czasami tzn. tak jakby szarpal/przerywal przy stalych obrotach w okolicy 2-2,2 tys obrotow. Mam nadzieje, ze to kwestia tego czujnika :) Gdybys rozwiazal problem daj znac czy to bylo to.

SrebnaStrzała
11-03-2010, 21:19
Mam chyba podobny problem. Ile ta czujka i czy można to zrobić samemu ?

danielr
11-03-2010, 21:37
tak jak pisalem przed chwila - w foce ok. 3 stowy z czujnikiem i wymiana w aso. W mondeo mkIV nie wiem. Samodzielna wymiana nie wiem czy jest mozliwa , bo w mkIV niektore rzeczy trzeba aktywowac/kalibrowac itd w kompie ale z drugiej strony to powinien byc zwykly analogowy czujnik wiec bez jaj - jaki komp :) .... Nie wiem gdzie ten czujnik jest w 2.0tdci umieszczony.

robert2
11-03-2010, 22:20
No panowie chyba jednak jest jakaś wada tych silników, wydzwoniłem kolegę który ma takie Mundki dwa w firmie i jeździłem dwoma mają taki sam objaw szarpania który zgłaszał w serwisie ale go zbyli tym że kiepskie paliwo kupił .
Ale po tankowaniu Shella lub Statoil było tak samo w serwisie jeździł kilka razy i dał sobie spokój bo nie potrafili tego naprawić a samochody firmowe i ma dosyć obsługi serwisów forda za każdym razem samochód przestał cały dzień i według serwisu jest ok, i nie będzie się denerwował bo niema z kim rozmawiać.
Ale ja będę drążył temat do skutku.
Ps.Mondeo po tuningu niemiało takich objawów i chyba to wynika ze zmiany mapy oprogramowania sterownika silnika.Ale ford tego nie potrafi albo nie chce zrobić !!!!!!

Niewiem dlaczego przenieśli ten temat??

gloomy
12-03-2010, 09:21
u siebie zauważam podobny objaw, to poszarpywanie jest wyczuwalne na zimnym silniku i zanika w miarę jak się zagrzewa. (samochód ma zaledwie 7 kkm)

ggali
02-06-2010, 20:25
Witam. Jestem posiadaczem s-maxa 2,0 tdci 115KM i zauważyłem podobny problem szarpania, wrażenie takie jak przy zmianie biegów w automacie. Ja jednak mam wrażenie że problem nasila się w trakcie przyspieszania. Wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu i problem nie zniknął. Jeżeli ktoś z FORUMOWICZÓW ma jakiś pomysł lub spotkał się z takim problemem to bardzo proszę o pomoc.

occupier
24-06-2010, 17:40
elo ja ostatnio zaobserwowalem szarpanie na wolnych obrotach ,podczas jazdy wszystko jest git ale jak stoje to drgania przenosza sie na bude,czasem jak wcisne sprzeglo na maxa czuje cos pod butem,mam jeszcze starego leona 1.9 tdi i tam wszystko gra,oddalem mondzia do serwisu ale na wstepie technik po odbyciu jazdy powiedzial ze to normalne a ja wiem ze wczesniej tak nie mialem ,co robic sprzedawac?francuzik sie nie sprawdza spanikowalem ,dodam ze auto ma moc i jezdzi zadna kontrolka sie nie pali .pozdro jestem tu nowy .

mobilefan
25-06-2010, 09:21
Ja w moim focusie do wczoraj też się borykałem z szarpaniem w zakresie obrotów od 2000 do 3000 RPM. Nie było to nagminne, ale jednak ostatnio ta sytuacja miała miejsce częściej. Mam kumpla sąsiada, który ma swój zakład mechaniczny, i który robi mi wszystkie moje auta od początku. Oddałem mu samochód w celu wymiany łożyska w przednim prawym kole i wspomniałem o tym szarpaniu. Sam się przejechał i akurat mógł się przekonać o co chodzi, bo szarpanie było nagminne. Powiedziałem mu o radach, które wyczytałem na forum, czyli sprawdzenie wszystkich rur od turbo i dolotu, o czujnikach położeń i zaworze EGR. Stwierdził stanowczo, że tu wszystko jest ok. Rozwiązaniem problemu w moim przypadku było podłączenie fokusa do jakiegoś komputera, (wcześniej również diagnozował auto i żadnych błędów nie było) i wykasowanie jak to stwierdził wartości wyuczonych. Czyli auto jakby powróciło do stanu pierwotnego i na nowo adaptowało się do jazdy. Kazał mi również po rozgrzaniu silnika, dać autku ostro w palnik, ponieważ zauważył, że gdzieś tam w układzie jest nagromadzona sadza i musi ona zostać przepalona. W moim przypadku te zabiegi przyniosły żądany efekt i teraz dosłownie pływam swoją foką.

swirek_po
06-08-2010, 21:46
Witam wszystkich.
Od jakiegoś już czasu śledzę forum szukając odpowiedzi na mój problem. Moje mondzio (2.0 tdci 115 km dpf) zaczęło mi przerywać (czyt. szarpać, dławić się) przy stałej prędkości, rano nierówne obroty, gaśnięcie silnika. Piszę ten post bo może komuś pomogę.W moim przypadku winowajcą był przepływomierz. Po wymianie jak ręką odjął. Tylko pamiętać trzeba żeby wymiany dokonywać na rozłączonym aku, a następnie zrobić jazdę adaptacyjną. Inaczej nie da rady. Pozdrawiam wszystkich wtajemniczonych.
Teraz się borę za zawieszenie

slawo7509
18-09-2010, 18:23
Cześć. Czy możesz napisać dlaczego na odłączonym aku?
Szukam od pół roku przyczyny wspomnianej usterki i nie mogę dać sobie rady.
EGR wyczyszczony, wtryski przeczyszczone, czujnik położenia wałka i wału nowe, przeczyszczona przepływka i g...no cały czas szarpie po nagrzaniu na wyższych biegach.

swirek_po
14-11-2010, 05:46
Witam.
Rozłączenie aku potrzebne jest do wykasowania wartości wyuczonych z komputera silnika.
A dodam jeszcze jedną rzecz którą stwierdziłem po pewnym czasie użytkowania.
Zdarzyło się jeszcze poszarpywanie, ale tylko wtedy gdy zatankowałem verve.
Obecnie jeżdżę na BP Ultimate i nic się nie dzieje. Ale nie wiem czy to przypadek czy coś w tym jest.

mazur100
17-11-2010, 12:07
Witam,
Mam takie same objawy tj. poszarpuje silnikiem, ale tylko jak jest zimny i naczęściej na 3 biegu. Zgłaszałem ten problem do ASO. Podłączyli samochód do kompa i trochę nim pojeździli. Nic niepokojącego nie znaleźli i jedyne co mi zrobili to wgrali nowe oprogramowanie silnika i powim szczerze że zauważyłem znaczną poprawę.

fatek
03-09-2011, 17:55
elo ja ostatnio zaobserwowalem szarpanie na wolnych obrotach ,podczas jazdy wszystko jest git ale jak stoje to drgania przenosza sie na bude,czasem jak wcisne sprzeglo na maxa czuje cos pod butem,mam jeszcze starego leona 1.9 tdi i tam wszystko gra,oddalem mondzia do serwisu ale na wstepie technik po odbyciu jazdy powiedzial ze to normalne a ja wiem ze wczesniej tak nie mialem ,co robic sprzedawac?francuzik sie nie sprawdza spanikowalem ,dodam ze auto ma moc i jezdzi zadna kontrolka sie nie pali .pozdro jestem tu nowy .

ja mam to samo,dwumas wymieniony,egr naprawiony (jakies tulejki wyrobione byly tak mi meher powiedzial)nie dymi juz ale szarpie komputer pokazal ze jeden wtrysk zle podaje,niestety nie regeneruja ich (siemens)nowe znalazlem za 915zl sztuka, uzywek sie boje jeszcze zaryzykuje mycie w stalowej woli zobaczymy.moj przebieg to 175000,2.0tdci.

lukaszsk
17-10-2014, 13:58
Panowie moge prosić o zdjęcie gdzie jest umieszczony czujnik wałka rozrządu ?
W moim MK4 niestety problem polega na tym że samochód po dłuższym postoju nie chce zapalić czasami łapie za 2-3 razem a czasami za 4-5 razem (a czasami pada akumulator) wymieniony w pompie zawór wysokiego ciśnienia oraz akumulator niestety bez efektu. Teraz zobaczę czy nie jest to wina tego czujnika

rzeczka0311
11-12-2014, 17:20
Forda mam pół roku (2.0 TDCI 140 KM przedlift) od początku czułem delikatne szarpanie podczas stałej jazdy (najbardziej wyczuwalne jest na obrotach w przedziale pomiędzy 1800-2000). Szarpanie jest delikatne. Odczucie podobne jest do przejazdu po „grubych” pasach farby na jezdni. Taka delikatna czkawka / efekt "kwadratowych kół"
Ktoś kiedyś na forum pisał w podobnym przypadku...
"Po wizycie w serwisie usterka została usunięta. Przyczyną był błąd w komputerze spowodowany przez tempomat i dodatkowo była nieszczelność miedzy IC a EGR."
ktoś inny pisał..." Okazało się że generował go niesprawny układ wtryskowy, nie dając przy tym kodów błędów".
jeszcze inny że czujnik położenia wałka rozrządu...
Dodam, że jadąc jednostajnie z tym szarpaniem po włączeniu tempomatu problem znika...
Chciałem uporządkować te informacje,czy ktoś jest w stanie powiedzieć jednoznacznie w czym problem?

mond007
30-12-2014, 21:11
Mam S-Maxa od nowości z silnikiem 2.0 TDCi 140km, zjawisko poszarpywania zauważyłem od samego początku, przy stałej prędkości, przy obrotach ok 2k/min. Obserwowalne przy zimnym silniku. Objaw znika po zdecydowanym dociśnięciu gazu, przyzwyczaiłem się. Na początku zgłaszałem to do serwisu, brali auto na jazdy testowe z podłączonym komputerem ale nic im nie wykazał. Ten silnik tak ma, przypuszczam, że przy delikatnym operowaniu gazem w tych obrotach jesteśmy na granicy wspomagania turbiną, stąd te objawy

juliano2
04-01-2015, 15:04
Witam,
Posiadam podobny problem w swoim mondku mk4 2.0 TDCI z 2008 roku (automat - durashift).
Otóż problemy zaczeły się jakieś 3 dni temu od lekkiego poszarpywania/rwania przy stałej predkości (bez zmiany biegu), były lekkie więc na razie mnie to jakoś nie przeraziło, jednak dziś zarówno na zimnym silniku na niskich obrotach przy dodawaniu gazu dławienie/szarpanie było znaczne, aż później po kilkunasto minutowej jeździe zaczeły się prawdziwe problemy, przy jeździe pod górkę auto zaczeło się strasznie dławić jakby mu mocy zabrakło zaczął się dławić przy dodawaniu gazu aż wyskoczył komunikat usterka silnika, później usterka skrzyni samochód przejechał kilkanaście metrów i zgasł. Po ponownym uruchomieniu wszystko wyglądało ok i ruszyłem, jednak po przejechaniu jakiś 100m problem się powtórzył, wyskoczył komunikat usterka silnika i silnik zgasł. Kolejna próba odpalenia auta pozytywna jednak już się zapaliła i nie zgasła ikonka silnika (ta żółta na górze na conversie) powoli lekko dojechałem jakoś do domu. Dodam, że szarpanie/rwanie/dławienie najbardziej odczuwalne było na wybojach, dziurach itp aż do wyłączenia się silnika. Dodatkowo wydaje mi się, że silnik chodzi głośniej. Kody błędów z testu na conversie pokazują : DTC01 C40168 oraz DTC02 C40268, jednak nic konkretnego nie udało mi się na temat tych błędów znaleźć. Prośba o pomoc w lokalizacji problemu.

rzeczka0311
19-01-2015, 20:55
juliano 2 proponuję sprawdzić slawny zawor sterowania turbem.
Ja u siebie to poszarpywanie odczuwam od zawsze ale jest to na tyle delikatne że mnie nie stresuje, zastanawia mnie tylko fakt, że gdy w trakcie poszarpywania włączę tempomat....jak ręką odjął, dlatego zamierzam na początek podmienić pedał gazu bo może to potencjometr świruje.
Miał ktoś taki przypadek?
mond007 u Ciebie problem znika jak włączysz tempomat?

Corter
26-01-2015, 12:09
No to jeszcze ja się dołączę, żeby nas za mało nie było.
U mnie szarpie szczególnie jak zimny i najmocniej na 4 biegu po przekroczeniu 2200 obrotów. Po nagrzaniu silnika mocne szarpanie zmienia się w mniejsze i odczuwalne jest w zakresie konkretnych obrotów. Na 3 biegu jak pedał gazu przytrzymam w jednym położeniu to dostaje czkawki i jak go tak utrzymam będzie telepał aż dodam lub odejmę gazu. Przy wchodzeniu na obroty (3,4,5) poszarpuje i dokładnie czuć to na pedale gazu. Na razie odwlekałem w czasie temat diagnostyki, bo kiedyś walczyłem z podobnym tematem a Astrze i po wydaniu kupy kasy i wielu wizytach w serwisie nie udało się jej wyleczyć. Obawy mam podobne tutaj, więc starałem się to ignorować, ale zaczyna mnie to wk...
Wymieniłem filtry i liczyłem na poprawę, ale nic się nie zmieniło. Komputer diagnostyczny wypluł jakiś błąd Egr, ale nie zgłębiałem jeszcze o co chodzi. Jeden mechanik, po opisaniu mu objawów, stwierdził że raczej nie chodzi o podawanie paliwa, bo zapaliłby się Check Engine i pewnie auto wchodziłoby w tryb awaryjny. Obstawiał jakieś tematy w stylu Egr, Turbo, przepływka albo inne. Zastanawiałem się od czego zacząć żeby nie rzucić się na głęboką wodę, bo żadna sztuka pojechać do ASO i liczyć na pomoc, ale "fachowcom" jak komp nie wypluje błędu, to blokuje się myślenie i nie mają koncepcji którą połowę auta wymienić żeby działało.
Może ma ktoś jakiś namiar na kumatego człowieka z okolic Wawy lub warsztat, który pasjonuje się takimi tematami? Chętnych do wzięcia kasy jest wielu, ale jak tylko ich teoria w pierwszej diagnozie się nie sprawdzi, to już wtedy zaczyna się ściema.

MARESM1
26-01-2015, 13:12
Posiadam Mondeo mk4 2,0 140 kucy diesel oczywiście i tak jak u kolegi ggali też mam szarpanie (pływanie) silnika podczas przyspieszania najmocniej odczuwalne na 3 biegu przy nierozgrzanym silniku . Po rozgrzaniu problem znika - nie mam pojęcia co to może być ...

maciekj
27-01-2015, 19:57
siemka u siebie tez czasem poczuje takie dławienie...pytanko do fachowców czy moze to byc wina pedału gazu???

Corter
27-01-2015, 20:18
Miałem taką teorię, że może ktoś zdjął pedał gazu i odłączył wtyczkę przy wymianie filtra kabinowego i potem nie robił synchronizacji, ale nie wiem czy to możliwe. Piszą żeby pedału nie odłączać a jedynie odkręcić, bo się jakieś ustawienia rozkalibrują.

rzeczka0311
06-02-2015, 12:41
Cieszy mnie że temat się ruszył bo irytuje mnie to szarpanie.
Czy ktoś może potwierdzić że po odpięciu pedału gazu i ponownym podłączeniu trzeba coś "synchronizować"/regulować?
Filtr wymieniałem sam(odpinałem pedał), żadnego błędu nie było.
Niestety nie jestem pewien czy to szarpanie było wcześniej przed wymianą.

Bump: czy moze to byc wina pedału gazu?
Na chwilę podpiąłem używany/sprawny pedał bo myślałem że może mam padnięty potencjometr...ale niestety nie pomogło. Problem szarpania nadal jest.

Najbardziej dziwi mnie to że gdy podczas szarpania włączę tempomat....szarpanie ustaje i jest wszystko ok.
Co może być przyczyną??:(

rzeczka0311
17-03-2015, 14:59
Dodatkowo czasem/rzadko podczas przyspieszania zdarza się "falowanie mocy" auto przyspiesza dobrze i nagle słabiej i znowu dobrze.

Hipos
17-03-2015, 15:34
Dodatkowo czasem/rzadko podczas przyspieszania zdarza się "falowanie mocy" auto przyspiesza dobrze i nagle słabiej i znowu dobrze.

Tu podobny temat http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=180592&page=4&highlight=elektrozaw%F3r, http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=157670&page=4
Problemem może być elektrozawór sterujący pracą turbiny, do 2.0tdci DW10, są takie
http://www.ford.ewor.pl/towar/8436/zawor-sterowania-podcinienia-konwerter-cinienia-ford-kuga-pierburg-1449602.html
http://ford.sklep.pl/product-pol-17399-zawor-sterowania-podcisnienia-EGR-Pierburg-2-0-TDCI-6G9Q-9E882-CA.html
a tu najtaniej http://shop.jarcars.pl/pl/p/ZAWOR-TURBINY-EGR-FORD-2.0TDCi-PIERBURG/109

Z mojego doświadczenia w poprzednich samochodach, lepiej kupić nowy niż używkę.

KrisW
17-03-2015, 17:14
Zmieńcie stację benzynową i wlejcie coś do czyszczenia wtrysków. U mnie pomogło.

maniunio
17-03-2015, 20:20
A właśnie, że najtaniej jest tutaj: http://allegro.pl/czujnik-zawor-n75-turbiny-egr-ford-7-01771-00-i5108035517.html

rzeczka0311
18-03-2015, 12:38
Zmieńcie stację benzynową
Od początku tankuję (z takiego czy innego powodu) na BP a ostatnio nawet Ultimate zatankowałem żeby być pewnym czy to nie jakość paliwa powoduje kłopoty.
wlejcie coś do czyszczenia wtrysków
doradzisz jakiś konkretny specyfik? Bo na rynku jest wiele ale niektóre (z tego co słyszałem ) powodują więcej złego niż dobrego. Przebieg u mnie to 170 tys.

Bump: Problemem może być elektrozawór sterujący pracą turbiny
czytałem tematy, ale kłopot z "falowaniem mocy" zdarzył mi się 2-3 razy w ciągu roku, natomiast te cholerne "drgawki" przy stałej prędkości dokuczają mi codziennie.
Czy według was w tej kwestii przyczyną może być również ten zawór? Bo wymiana go to żaden koszt i 5 min roboty.
Chętnie podpiął bym auto pod dobry komputer żeby fachowiec się wypowiedział ale w okolicach Radomia większość to raczej naciągacze niż fachowcy, może ktoś poleci jakiegoś sensownego człowieka?

jvc
18-03-2015, 13:01
doradzisz jakiś konkretny specyfik? Bo na rynku jest wiele ale niektóre (z tego co słyszałem ) powodują więcej złego niż dobrego. Przebieg u mnie to 170 tys.
Polecam coś takiego jak na zdjęciu. Stosuję to od ładnych kilku lat.
Butelka po lewej 50ml przy każdym tankowaniu. Ta po prawej stronie raz do roku cała zawartość.
Specyfiki kupisz u heko.
http://i1287.photobucket.com/albums/a631/jvc74/DSC_1888_zpsmnbhdo9i.jpg (http://s1287.photobucket.com/user/jvc74/media/DSC_1888_zpsmnbhdo9i.jpg.html)

rzeczka0311
18-03-2015, 13:05
I to jest konkretna odpowiedź,podziękował.

airmate
18-03-2015, 15:20
Odpowietrzcie sprzęgło u mnie dopiero to pomogło - a objawy były identyczne falowanie przy przyspieszaniu 3 i 4 bieg tak od około 2500 -3500 obrotów - teraz nie ma nic.

Hipos
18-03-2015, 20:21
W zasadzie do diagnozy to najlepiej podpiąć komputer i się przejechać sprawdzając ciśnienie doładowania plus korekty na wtryskach.

Zarówno wymiana zaworu, jak i czyszczenie to małe pieniądze, jeżeli zrobisz to sam. Niektórzy tyle biorąc za diagnozę.
Z zaworem to możesz zamienić je miejscami, problem jedynie taki, ze czasem oba padną.

W kwestii czyszczenia wtryskiwaczy to polecam preparaty forte. Sam ich używam prewencyjnie, a w Twojej sytuacji to ewentualnie ten http://www.forte-nwe.pl/produkty/forte-advanced-diesel-fuel-conditioner.
Tu wątki o tej firmie, są zwolennicy i przeciwnicy
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=189311&page=11&highlight=forte
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=329&t=59985&start=280

rzeczka0311
20-03-2015, 08:17
Odpowietrzcie sprzęgło
Wpisałem w szukajke ale niewiele wyskoczyło
Może jakaś instrukcja jak to zrobić?:roll: czy samemu nie da rady...?

airmate
20-03-2015, 13:15
Robisz to w dwie osoby tak jak odpowietrzanie hamulców - jedna osoba pompuje pedałem sprzęgła a druga odkręca odpowietrznik.
Odpowietrznik znajduje się (jak stoisz przodem do samochodu ) po prawej stronie na dole na skrzyni biegów - jest taki nietypowy można na niego założyć wężyk końcówka wygląda jak odpowietrznik przy kołach. Tu odpowietrznik jest taki jakby plastikowy (takie pokrętlo ). Ja nie zakładałem wężyka tylko puszczałem płyn na podłożoną szmatkę bo jest tam bardzo mało miejsca. Odpowietrzanie wygląda następująco osoba pompuje sprzęgłem tak z trzy razy i trzyma wciśnięty pedał ty teraz odkręcasz odpowietrznik obrót tak o około 120 stopni aż poleci płyn następnie zakręcasz i osoba znowu podpompuje i trzyma i tak kilka razy aż będzie leciał czysty płyn - pamiętaj dolewaj płyn w zbiorniczku żeby nie zapowietrzyć całego układu - mam nadzieję że wytłumaczyłem jasno jakby coś to pisz i daj znać czy pomogło odpowietrzanie - u nie leciał syf z płynem dopiero przy piątym odkręceniu był czysty i jak na razie nie ma szarpanie.

Secod
25-03-2015, 18:10
Hello,

Mam podobny problem z "falowaniem obrotów" przy stałej prędkości w zakresie obrotów 1500 - 2000 obrotów. Ślinik 2.0 tdci Mondeo MK4 2011 rok po lifice w automacie 75km przebiegu. Problem występuje zarówno na tempomacie jak i bez, bez znaczenia na bieg. Raczej na ciepłym silniku. Wydaje mi się że bardziej to widać przy większym obciążeniu np. przy jeździe pod górę. Czyściłem wtryski preparatem i nie pomogło. Sytuacja trochę irytująca. Nie chcę naprawiać w ciemnio. Auto tankowałem zawsze na 1 - 2 stacjach BP wiec to raczej nie paliwo. Błędów w kompie brak. Przyspiesza i odpala bez problemu. przeglądy robie co 12 - 13 tyś km czyli sporo częściej niż zaleca producent. Problem zauważyłem przy 74 tyś km.

mati2388
06-04-2015, 20:19
Witam

Mam podobny problem z tym że u mnie wszystko zaczęło się po regeneracji wtrysku,ale objawy są takie same,w zakresie obrotów 1.8 tys a 2 zaczyna być odczuwalne szarpanie,bez różnicy czy jest włączony tempomat czy nie,mam automatyczną skrzynie biegów.Dzisiaj trochę przegoniłem mondka,jakieś 50km starałem się nie schodzić z 3,5 tys obrotów myślałem że jak trochę mu wstawię to coś się zmieni ale nic to nie pomogło.Proszę o podpowiedzi w którym miejscu znajduje się zawór od sterowania turbosprężarki.

zwyczajny39
10-04-2015, 14:35
Miałem taką teorię, że może ktoś zdjął pedał gazu i odłączył wtyczkę przy wymianie filtra kabinowego i potem nie robił synchronizacji, ale nie wiem czy to możliwe. Piszą żeby pedału nie odłączać a jedynie odkręcić, bo się jakieś ustawienia rozkalibrują.

Zawsze wymieniam filtr pyłkowy na odłączonym pedale gazu i nigdy nie miałem żadnych problemów .

tocamartin
28-04-2015, 13:35
witam serdecznie
Tez musze cos dodac od siebie. Posiadam Mondka 2007 131PS U mnie szarpie silnikiem w zakresie 1900-2000 tylko przy prędkości 47-50 oraz 79-80. To szarpanie wygląda jakbym na grube pasy najechał, gazem operuję bardzo bardzo delikatnie. Natomiast jak dodam gazu bardzo powoli, mondek idzie do przodu, obroty idą do góry i szarpanie milknie. Jest to irytujące. Najważniejze zeby to nnie był objaw czegoś WIEKSZEGO :/
Podłączenie pod kompa w serwisie (Niemcy) nic nie wykazało.

Zawsze wymieniam filtr pyłkowy na odłączonym pedale gazu i nigdy nie miałem żadnych problemów .

a on sie nie znajduje przypadkiem nad/za schowkiem po stronie pasażera?????
https://www.youtube.com/watch?v=qoRicbx4A6o

kardavi
28-04-2015, 18:10

są dwie szkoły..albo od schowka..albo od pedała gazu... efekt końcowy taki sam :619:

zwyczajny39
29-04-2015, 06:42
są dwie szkoły..albo od schowka..albo od pedała gazu... efekt końcowy taki sam :619:

No nie zupełnie tak do końca : o wiele trudniej jest wymienić filtr od tej strony z uwagi na lokalizację kieszeni schowka i trzeba pamiętać aby potem dobrze uszczelnić klapkę filtra ponieważ przy włączonej klimatyzacji kapie tamtędy woda która sączy się pod dywaniki . Jest to spowodowane parownikiem który jest właśnie zlokalizowany z tej strony .

dario3103
21-09-2015, 18:39
Witam!
Odgrzeje kotleta
Ja tez wyczuwam takie wlasnie delikatne podszarpywanie auta przy ok 80km/h. Nie patrzylem czy na tempomacie wystepuje rowniez ale poza miastem jadac 80 prawie zawsze.
Uporal sie ktos z tym problemem ostatecznie? Wyczytalem ze mozliwosci jest bardzo bardzo duza co wiaze sie z niemalymi kosztami.
U mnie autko jedzie bez problemu,odpala,nie kopci,wszystko w normie. Jest tylko to lekkie podszarpywanie...
Pozdrawiam

dyzmanikoś
21-09-2015, 19:23
Także się podłączę...Podobne objawy jak u kolegi wyżej,tylko że przy obrotach rzędu 2500-3000 lekko przytrzymuje,poza tym wszystko spoko...

maniunio
22-09-2015, 07:44
No dobra, a wymienili koledzy te słynne dwa zaworki ?

Przemol1974
22-09-2015, 15:32
Po wymianie zaworków nie ustało falowanie podczas jazdy. Zauważyłem, ze falowanie występowało u mnie na ciepłym silniku przy ostrej jeździe. Wymieniłem oba zaworki i auto odżyło niesamowicie lecz nadal był objaw falowania. Następnie wymieniłem przepływomierz i nadal to samo. Kupiłem nowy okazyjnie zawór EGR i przy montażu zauważyłem urwany przewód od zaworu różnicowego DPF i po złożeniu auta i adaptacji zaworu EGR auto zap......la i bardzo ładnie się zbiera. Tak naprawdę nie wiem co było przyczyna, czy zawór czy też ten przewód?

stelmacher
28-09-2015, 07:11
Mam to same dlawienie przy stalej predkosci tak od 40km/h jak narazie tylko na zimnym ale czym z rana zimniej tym bardziej to przerywanie jest mocniejsze te dwa pomaranczowe czy brazowawe zaworki wymienione
Auto mam w automacie
Hym troche to irytujace

rzeczka0311
28-09-2015, 11:28
No dobra, a wymienili koledzy te słynne dwa zaworki ?
ja nie wymieniłem, mam zaślepiony EGR więc nie widzę powodu żeby zmieniać...czy dobrze rozumuję?
Jeżdze od roku z tym lekkim poszarpywaniem,poza tym z autem nie ma problemów ale
ostatnio rano po wyjechaniu z garażu po nocy Błąd P0 489 czujnik kontroli recyrkulacjii spalin-niski sygnał. Auto wpadło w tryb awaryjny i mułłł.. Po restarcie silnika wszystko ok . Następnego dnia powtórka z rozrywki również rano na zimnym motorze i restart już nie pomógł. po przejechaniu kilku kilometrów jednak jest spokój i teraz już nic się nie dzieje,ale zastanawiam się czy mogło mieć to związek z tym poszarpywaniem?

dario3103
28-09-2015, 12:30
Witam!
Ja na razie tez nic nie wymienialem. Auto jezdzi bez problemu. Tak troche to irytujace ale nie chce sie pakowac w niepotrzebne koszta. To zaworki to przeplywka to egr to to to tamto itd...Jak auto nie wywala błędów to ciezko cos znalezc. Mialem juz raz w aucie tak ze roznie odpalał raz od reki raz dluzej krecil....wtopilem kupe kasy mechanikow zmienialem i tylko portfel byl coraz chudszy....
Moze byc ze te objawy szarpania to kumulacja wszystkiego po troche...stara przeplywka,zaworki tez juz z przebiegiem jak i egr. Tu toche parametr odstaje tu troche i może taki jest final tego.
Pozdrawiam

D3lta
03-10-2015, 22:01
ja dzisiaj u siebie też to zaobserwowałem.

Zmieniając z 4 na 5 bieg koło 80 km/h i dość dynamicznie na 5 przyśpieszając jest szarpniecie i odgłos jakby zmiana biegu w automacie.

2.0 143km tdci z 2007

zwyczajny39
05-10-2015, 16:35
witam serdecznie
Tez musze cos dodac od siebie. Posiadam Mondka 2007 131PS U mnie szarpie silnikiem w zakresie 1900-2000 tylko przy prędkości 47-50 oraz 79-80. To szarpanie wygląda jakbym na grube pasy najechał, gazem operuję bardzo bardzo delikatnie. Natomiast jak dodam gazu bardzo powoli, mondek idzie do przodu, obroty idą do góry i szarpanie milknie. Jest to irytujące. Najważniejze zeby to nnie był objaw czegoś WIEKSZEGO :/
Podłączenie pod kompa w serwisie (Niemcy) nic nie wykazało.

https://www.youtube.com/watch?v=qoRicbx4A6o

Zawsze to robię od strony kierowcy bo łatwiej mi odkręcić pedał gazu niż kombinować od strony pasażera gdzie jest to o wiele trudniejsze i dodatkowo jak się nie uszczelni pokrywki od filtra to cieknie woda od klimy pod dywaniki - a od strony kierowcy pokrywka nie musi być uszczelniana .

kopydleusz
05-10-2015, 17:51
jakby zmiana biegu w automacie.
Tak u mnie wyglądało kończące się sprzęgło ze skończoną dwumasą... jakbym miał automat i zmieniał bieg... a mam manuala.
Tak się działo jak próbowałem mocniej przyspieszyć na 4-5 biegu, później zaczęło się na 3 biegu i wymieniłem sprzęgło i dwumasę.

Autorek
12-10-2015, 23:04
Hej! Prześledziłem cały wątek i sprawę trochę utrudnia to, że rozmawiamy o różnego rodzaju szarpaniach. Jednym szarpie pod górkę (przyczyną może być sprzęgło). Innym samochód raz lepiej przyspiesza raz gorzej.

Jeszcze innym przytyka go tylko na zimnym silniku (im zimniej tym przerywanie jest częstsze i na dłuższy moment) i tylko przy stałej prędkości (stałych obrotach). Przy dodawaniu lub ujmowaniu gazu przerywanie nie występuje. Tak jest też u mnie w Focusie. Rozwiązał może ktoś z Was zagwozdkę związaną z przyczyną takich objawów?

Pozdrawiam :)
A

dario3103
14-10-2015, 20:01
Nie. Bo jak pisalem wyzej, nie ma konkretnej diagnozy tego problemu. Kazdemu auto podszarpuje ale tym co udalo sie uporac z problemem od razu bez zbednych kosztow jest bardzo malo. Jesli masz ochote na kombinacje to przesledz temat od poczatku i zacznij od najprostszych rzeczy. Np. odpowietrzyc sprzeglo,wymienic slynne zaworki,potem filtr paliwa,no a jak to nic nie da to koszta dopiero sie zaczna.
Moze sprawdzimy wszyscy zainteresowani czy jadac w zakresie okolo 2.000 obrotow na 4 biegu auto szarpie i w tym momencie wlaczyc tempomat i sprawdzic co sie dzieje?
Ja przy najblizszej okazji tak zrobie i napisze jak to u mnie wyglada.
Ostatnio mialem przy 140 km/h na tempomacie na chwilke auto podszarpnelo tak jak by sie zapowietrzyl ale za chwile juz sypal dalej bez problemu. Az sie nieco wystraszylem ale trwalo to moze max 3 sekundy.
Troche daje do myslenia....moze pompa,moze te 2.000 obrotow to ten moment gdy turbo powinno wstawac i sie waha....nie mam pojecia....

Autorek
14-10-2015, 22:13
OK. Ja spróbuję sprawdzić jak jest z tym tempomatem. Tyle że u mnie go przytyka tylko na zimnym silniku. Zanim dojadę do miejsca gdzie mógłbym na 4 jechać z takimi obrotami, to najpewniej już się silnik zagrzeje. Jak tylko się czegoś dowiem, dam znać.

MaXyM
15-10-2015, 23:33
moze te 2.000 obrotow to ten moment gdy turbo powinno wstawac i sie waha....nie mam pojecia....

Turbo wstaje przy 1750

manekin
22-02-2016, 13:17
Witam.

Czy ktoś się uporał z tym problemem? Ja mam takie objawy przy stałej prędkości ok 50 km/h i obrotach 1500 na 4 biegu. Na piątym też to czuć ale już lżej. Nie ma znaczenia czy tempomat jest włączony, szarpie i tak czy siak, ale nie zawsze...
Na niższych biegach nie wiem, nie jeżdżę tak wolno ze stała prędkością :)

Mam wersję 2.0 TDCi 140 w automacie rok 2008.

ryjasek
23-02-2016, 20:48
Może też sie wypowiem,
u mnie również występowało (występuje) poszarpywanie w okolicach 80km/h, na 4 biegu. Od jakiegoś czasu objaw ten trochę ustąpił, a w międzyczasie oprócz standardowych wymian olejów filtrów itd, zmieniłem olej w skrzyni, sprzęgło zaczęło zupełnie inaczej po tym zabiegu chodzić i mam wrażenie że i to poszarpywanie trochę ustąpiło.

Odnośnie poszarpywania przy przyspieszaniu na 4 i 5 w okolicach 2000, problem ten wystepował u mnie jakieś 20-25 tys temu i wczoraj również się uaktywnił. Dnia dzisiejszego juz nie występował. Za chole$# nie wiem co to jest, jest to pojedyncze szarpnięcie. Poprzednio jak występował, to chyba jakaś nieszczelność była na tej rurze od intercoolera, ponieważ po mocniejszym skręceniu jej jakby problem ustał.
Teraz już turbina bardzo pcha olej i cała ta rura jest zapocona, niekiedy wali olejem w kabinie i wydaje sie jakby sobie pokapywał. Regeneruję turbo (świszczy przy 110km/h nienaturalnie, tylko przy wyższych prędkościach) za tydzien, zobaczymy jakie będą efekty.

Pociesza mnie fakt, że wiele osób na to cierpi, a myślałem że to mój egzemplarz tak świrował przy stałej prędkości :)

tdci 2.0 140km mk4 mondek

gogigi
23-02-2016, 23:56
W moim aucie przy stałej prędkości tez mialem delikatne poszarpywanie. Efektu nie bylo w momencie dodawania gazu lub odjęciu. Wina okazał sie przytkany egr po jego demontarzu i wyczyszczeniu i adaptacji jak reka odjal.

manekin
26-02-2016, 13:22
W moim aucie przy stałej prędkości tez mialem delikatne poszarpywanie. Efektu nie bylo w momencie dodawania gazu lub odjęciu. Wina okazał sie przytkany egr po jego demontarzu i wyczyszczeniu i adaptacji jak reka odjal.

A miałeś to przy jakiś konkretnych obrotach czy w szerszym zakresie?

Jarek_Lodz
26-02-2016, 13:25
Cześć, EGR bardzo łatwo wyeliminować, dla testu zaślep go na chwilę.

dżizas
28-02-2016, 08:12
U mnie winowajcą poszarpywania przy stałej prędkości ok 50km/h i obrotach poniżej 2000 rpm również a 4 i 5 biegu, były przytkane końcówki wtrysków. Jednak odczuwalne to było tylko i wyłącznie przy zimnym silniku. Gdy Mondek złapał pełną temp. problem ustawał jak ręką odjął. Dodatkowym objawem było dość obfite dymienie na biało tuż po odpaleniu auta po kilkugodzinnym postoju przy temperaturach poniżej 5*C.
Mycie końcówek w ultradźwiękach pomogło na kilka mies. Kiedy problem ponownie się pojawił wymieniłem końcówki na nowe. Ok 2,5 roku po wymianie nadal spokój.

gogigi
05-03-2016, 10:36
A miałeś to przy jakiś konkretnych obrotach czy w szerszym zakresie?

Pojawiało się w zakresie obrotów między 1800- 2200 głównie odczuwalne na 4,5,6,biegu kiedy się toczymy lub spokojnie przy stałej prędkości jedzie. Komputer nie pokazywał żadnych błędów. Po wyjęciu i przeczyszczeniu egr okazało się że był sprawny ale już osad zgromadzony w nim blokował go po tej operacji jak ręką objął.

manekin
14-04-2016, 07:32
Pojawiało się w zakresie obrotów między 1800- 2200 głównie odczuwalne na 4,5,6,biegu kiedy się toczymy lub spokojnie przy stałej prędkości jedzie. Komputer nie pokazywał żadnych błędów. Po wyjęciu i przeczyszczeniu egr okazało się że był sprawny ale już osad zgromadzony w nim blokował go po tej operacji jak ręką objął.

Z tego co piszesz u mnie może być to samo. Hmm, muszę się za to zabrać przy okazji :) Być może faktycznie zaślepię go i trochę pojeżdżę to będę widział. A na czym polega jego adaptacja, to jest na pewno konieczne?

Bucio
14-04-2016, 16:12
Witam forumowiczów.

U mnie występuje ten sam problem co u przedmówcy. Z tym,że zaslepiłem EGR i nadal poszarpuje na zimnym silniku. Reszty Waszych porad jeszcze nie sprawdzałem.

Na razie tak jeżdżę, choć jest to wkurzające, a nie ma czasu wstawić do mechanika.

pgrel
19-04-2016, 13:23
Witam,
a ja zapytam z innej strony. Mój mondek MK4 2.0TDCI poszarpuje delikatnie ale przy hamowaniu silnikiem w okolicy 2000rpm na IV biegu. Czy ktoś ma/miał taki przypadek?
Pozdrawiam
Piotr

piterek45
20-04-2016, 17:49
Witam wszystkich
Temat szarpania to widzę czarna magia i dosięga coraz więcej osób
Dołączam się do tego tematu ,bo u mnie też szarpie
Panowie generalnie u mnie wygląda to tak że nie ma znaczenia na którym biegu
Sprawdźcie dla potwierdzenia czy macie tak jak ja że jadąc na pierwszym albo drugim biegu spróbujcie jechać w zakresie około 1.8- 2k obrotów u mnie szarpie czasem mocniej czasem słabiej
Jeśli szarpie to teraz gaz do dechy , czy efekt szarpania znika ? u mnie płynnie przyśpiesza
Szarpie często na zimnym silniku na ciepłym już mniej ale zawsze w zakresie około 1.8-2k obrotów
U mnie na tempomacie też szarpie
Obstawiałem pedał gazu z uwagi na to ze w zimie jak dałem ogrzewanie na same nogi(i przy okazji pedał) to szarpanie jakby szybciej ustawało zaraz po ruszeniu
Pedału nie wymieniłem jeszcze bo pewności nie mam że on jest winny
Ktoś wcześniej pisał że wymieniał i nic to nie dało tylko pytanie czy wymieniony był na 100% dobry
Egr mam zaślepiony więc nie będzie to na pewno to
Może przepływka ? ale tez ktoś coś robił i jednemu pomogło drugiemu nie
Z wtryskami to raczej historia między bajki to samo tyczy się paliwa gdyby to było to to efekt szarpania by był w każdym zakresie obrotów

Ktoś to rozwiązał ?

pieq78
09-05-2016, 20:16
Cześć

Na forum Talkford.com znalazłem informację o tym że można odłączyć EGR przez odpięcie wtyczki.
Dzięki temu można łatwo sprawdzić czy winny jest EGR czy nie (bez konieczności jego demontażu).

http://www.talkford.com/community/topic/196074-egr-valve-disconnected-what-a-difference/page-4
(zaznaczone na czerwono)

Czy ktoś z was to wypróbował ?

pozdrawiam
Grzesiek

Speedo
09-05-2016, 21:30
już mu tam niżej napisali, że to nie wtyczka od egr ;)

egr jest z tył silnika i jego odpięcie daje check engine, a konieczności demontażu nie ma, wystarczy kawał blachy z dwiema dziurami pod rurę, 10min roboty

pieq78
10-05-2016, 07:11
Dzięki Speedo.

Check engine to nie problem - mogę sobie później skasować.
Potrzebuję na chwilę wyłączyć EGR żeby sprawdzić czy on jest winowajcą.
Jeśli tak, na pewno wtedy taką blaszkę sobie zorganizuję.

Dlatego potencjalny pomysł z odpięciem kostki bardzo by mi odpowiadał :)

pozdr
Grzesiek

Speedo
10-05-2016, 08:41
no mi nie chodzi czy sobie go później skasujesz czy nie, mi chodzi o to, że zwykle w trybie "czekendżin" auto nie może zebrać danych z wszystkich czujników i chodzi w trybie uśrednionym, polewając zwykle obficie, dlatego szarpanie może ustąpić po odpięciu kostki co wcale nie musi oznaczać wykrycia problemu, no ale to tylko taka moja teoria ;)

z praktyki u siebie:

- egr podpięty, brudny i niezaślepiony - szarpanie przy stałej prędkości np 100km/h na 5tym biegu

- zaślepienie brudnego egr - szarpanie ustąpiło, natomiast samo zaślepienie metodą podawaną na forum "od góry" spowodowało zawalenie egra sadzą i blokadę w pozycji "zamknięte" - czekendżin

- chwilę jeździłem z odpiętym, chwilę z czekendżin - nie szarpało

- teraz jeżdżę na wyczyszczonym do białości, nasmarowanym egr i niezaślepionym - nie szarpie

Wioski:

szarpanie spowodowane jest zasmoleniem w egr jak on do końca nie może się zdecydować czy zamknąć czy domknąć czy otworzyć bardziej lub mniej, usunięcie tej niepewności poprzez wywalenie egr lub zaślepienie eliminuje problem - tyle z moich osobistych obserwacji :)

michalj1983
13-05-2016, 15:46
Ja właśnie też wymieniłem EGR przez poszarpywanie. Zawór w jednym z momentów poprostu zatrzymywał się i nie mógł się domknąć. Po wymianie szarpanie ustało takżę pomogło. Jeszcze elektrozawory dość głośno chodzą i je także chce wymienić.

adek1991
20-05-2016, 08:48
witam. mam problem z moim mondeo mk4 2.0tdci. Problemy zaczely sie po chipie tzn przy obrotak 1800 po wcisnieciu gazu na max byly mocne wibracje do ok 2100 obrotow. usuniecie chipa pomoglo na chwile obecnie nadal pojawiaja sie wibracje calego auta na 4 i 5 biegu dodatkowo pojawia sie problem z szarpamien na zimnym silniku na 2 i 3 biegu w tym zakresie obrotow przy stalej jezdzie problem mija po jakims 1km przejechanym , zaden mechanik nie wie co jest chca mi wyciagac wtryski, rozbierac przeguby metoda chybil trafil....

szczerba
20-05-2016, 09:53
... przy obrotak 1800 po wcisnieciu gazu na max byly mocne wibracje do ok 2100 obrotow. usuniecie chipa pomoglo na chwile obecnie nadal pojawiaja sie wibracje calego auta na 4 i 5 biegu dodatkowo pojawia sie problem z szarpamien na zimnym silniku na 2 i 3 biegu ...

Wg mnie to są objawy padającego koła dwumasowego.

KrisW
20-05-2016, 12:47
Zawór w jednym z momentów poprostu zatrzymywał się i nie mógł się domknąć. Po wymianie szarpanie ustało takżę pomogło.

Nie trzeba wymieniać, wystarczy wypiłować próg i będzie chodzić jak nowy. mechanicy tego nie robią, bo co policzą za robotę. Budowa tego zaworu jest tak prosta jak budowa cepa, półksiężyc, kółeczko i trzpień.

BuBuTaBi
21-05-2016, 20:15
ja mam taka teorie moze jest problem z pedalem gazu bo przeciez on jest na potencjometrze a nie na linkach wiec uzywajac padalu sie tak dzieje a gdy wlaczamu tempomat pedalu juz nie uzyasz wiec moze nie generuje jakis problemow tego typu mam to to samo w moim 2.0 115 2008
mam tez szarpanie silnika przerywanie na wysokich obrotach okolo 4 tys i tez nie mam pojecia ehh mam falowanie mocy na 4.5.6 ale podobno to PIERBURG wiec juz bede go wymieniac ale to szarpanie na 2 tys +- na stalym gazie,ehh u mnie to jest mocne jak rano wyjezdzam przejade okolo 500 m i jade stalym 2 tys i wtedy mi szarpnie z 2 moze 3 razy

slawek-kali
21-05-2016, 20:16
Takie szarpanie to na 99% EGR.

BuBuTaBi
21-05-2016, 21:14
No a to szarpanie na 4 tys ? to jest takie jak by ktos mi mocno wal zatrzymal na 1 s i tak z 4 razy az przejdzie z 4 tys na 4.3 +- i ciagnie dalej oczywiscie bez mocy moc traci po 3.5 tys jak by turbo juz nie cisnelo wiecej 1 .2 no i 3 to idzie ladnie od dolu ale 4.5.6 to juz jest lipa i wchodzi mi to falowanie mocy :(

Bump: ale egr to recykling. no kazdy wie .
wiec czemu on mialby powodowac az takie szarpniecia jak by na chwile 1 s zaplon wylaczylo pare razy ? to tylko przeplywaja spaliny wiec jest slabczy albo nie ?
wiec niby czym on mialby powodowac takie mocne szrpniecia ? blad w podawaniu paliwa?

michalj1983
22-05-2016, 09:52
Nie trzeba wymieniać, wystarczy wypiłować próg i będzie chodzić jak nowy. mechanicy tego nie robią, bo co policzą za robotę. Budowa tego zaworu jest tak prosta jak budowa cepa, półksiężyc, kółeczko i trzpień.
Kolego nie lubię półśrodków. Mechanik policzy za wymontowanie i ponowne zamontowanie. U mnie początkowo wyczyścił ale to nie pomogło więc po kilku dniach zdecydowałem się na wymianę i nie zapłaciłem drugi raz za robotę

wolf85
22-05-2016, 22:31
Taaak.. ja też bym bardzo chciał wiedzieć co to jest - przy mocnym,gwałtownym przyspieszaniu na 3,4,5 ,6 biegu falowanie mocy , jakby ktoś za hak ciągnął na ułamek sekundy i puszcza..
Wymienione:
- komplet sprzęgła (udowodniłem mu z pełnym ładunkiem ludzi i bagażu w Alpach że się ślizga) , wysprzęglik odpowietrzony
- oba zaworki Pierburga
- zaślepiony EGR bo przydymiał przy ruszaniu i cofaniu

Dodam, że mocy nie stracił przy tym - na niemieckiej ;) autostradzie podzedł 200 i pod butem jeszcze trochę zostało. Turbina nie wydaje dziwnych dźwięków, filtry wymienione dwa razy.
Niezależnie od paliwa, temperatury itp. - jak ma humor to będzie poszarpywał .. ktoś coś?

KrisW
23-05-2016, 11:24
Kolego nie lubię półśrodków. Mechanik policzy za wymontowanie i ponowne zamontowanie. U mnie początkowo wyczyścił ale to nie pomogło więc po kilku dniach zdecydowałem się na wymianę i nie zapłaciłem drugi raz za robotę

Tyle że Ty jeździsz do mechanika, a niektórzy to sami robią, bo wyjęcie EGR to 4 śrubki i jest na stole, potem mały drymelek 5 minut i 600 zł w kieszeni. Przeważnie to nagar się zbiera na trzpieniu i też wystarczy wyczyścić, przesmarować.

BuBuTaBi
23-05-2016, 19:31
a propo czyszczenia EGR kuzyn heh sam sie zdziwilem uzywa KRETA czy ktos moze tak juz robil ?
nie wiem jak to robi nie powiedzial wiem ze niby KRETEM ale widzialem efekt :D jak nowy :D kiedys mi pokazywal a teraz przypomnialo mi sie i zapytalem czy ma ten srodek do czyszczenia a on ze KRETEM to robi :D
ok moze ktos ma jakis profesjonalny srodek do tego.
aha i nie chce zadych psikaczy tylko cos na wymontowany egr
WOLF
oba zaworki Pierburga
- zaślepiony EGR bo przydymiał przy ruszaniu i cofaniu
troszke mnie to zmartwilo bo chcialem zrobic te 2 operacje i mialen nadzije ze te dolegliwosci znikna :( a u ciebie nie znikly wiec co to do cholery moze byc?

Robert 68
23-05-2016, 21:05
bo wyjęcie EGR to 4 śrubki i jest na stole

Czy aby na pewno to robiłeś? Silnik ten sam więc sobie pooglądaj https://www.youtube.com/watch?v=cWSTmh-GFAE

KrisW
24-05-2016, 09:38
Czy aby na pewno to robiłeś? Silnik ten sam więc sobie pooglądaj https://www.youtube.com/watch?v=cWSTmh-GFAE

Tu się gość pierd... u siebie w 10 minut to wyciągam. 4 śrubki na klucz 10, jedna z dołu na imbus i 3 co trzymają rurę. Grunt to odpowiednie narzędzia.

PS. nie potrzebnie odkręca przy przepustnicy.

michalj1983
29-05-2016, 11:32
Tyle że Ty jeździsz do mechanika, a niektórzy to sami robią, bo wyjęcie EGR to 4 śrubki i jest na stole, potem mały drymelek 5 minut i 600 zł w kieszeni. Przeważnie to nagar się zbiera na trzpieniu i też wystarczy wyczyścić, przesmarować.

Kolego chciałby zobaczyć jak wyjmujesz EGR po odkręceniu 4 śrubek. Wymieniłem zawór bo czyszczenie nie pomogło gdyż w pewnym momencie poprostu się zacinał i tyle. koszt jaki poniosłem za czyszczenie(wymontowanie, czyszczenie, montaż) i wymiana(wymontowanie, montaż i komputer) wyniósł mnie 150 zł nie wliczając ceny nowego zaworu.

pieq78
16-06-2016, 21:46
Panowie, u mnie Forscan pokazywał błędy czujnika sprzęgła.
Jednocześnie miałem objawy szarpania przy jeździe ze stałą prędkością.

Wyjąłem czujnik sprzęgła, wymieniłem sprężynkę (była pęknięta). Uwaga przy otwieraniu obudowy, mnie kosztowało to rozcięty palec :(. Po wymienieniu sprężynki czujnik wylądował na miejscu, poźniej pozostało jedynie skasowanie błędów sprzęgła. Błędy sprzęgła już się nie pojawiły.

Wymiana czujnika spowodowała że ustąpiły szarpania podczas spokojnej jazdy :), jadąc ze stałą prędkością, np 80 km/h na 4 biegu (ok 2000 obr/min), na 3 biegu również przy ok 2000 obr/min.

Zatem jeśli ktoś ma objawy szarpania przy stałej prędkości, warto sprawdzić czujnik sprzęgła.
Jeśli to również sprężynka - to naprawa kosztuje 1 PLN :)

pozdr
Grzesiek

Seb0l
19-06-2016, 08:09
80 km/h na 4 biegu (ok 2000 obr/min)
Witam, mógłbym prosić o rozwinięcie tego przypadku, mam w swoim Mondeo taką właśnie przypadłość, bardziej odczuwalną zaraz po odpaleniu niż nagrzaniu silnika. Chodzi właśnie o te 80 km/h na 4-tym biegu - szarpie. Faktycznie chodzi o jakąś sprężynkę?

pieq78
20-06-2016, 17:54
U mnie szarpanie było na 3-4-5 biegu przy ok 2000 obr/min, przy spokojnej jeździe, przy utrzymywaniu stałej prędkości.
Myślę że podstawa to zczytanie błędów.

Seb0l
21-06-2016, 04:46
Błędów brak (forscan i elmconfig)

Konrados2323
30-07-2016, 20:25
Witam mam te same objawy, tzn. szarpanie przy stalej predkosci. Czy nie uważacie że problemem może być przytkany/przydlawiony układ wydechowy.
Uwazam ze winny tej sytuacji moze byc katalizator.
Jest on pierwszy na "wylocie" w układzie wydechowym, także nawet po wycięciu filtra DPF a zapchanym katalizatorze może dalej być to szarpanie.
Z tego co wiem nikt nie wymieniał tego elementu a nawet nie podejrzewał.

kris8484
30-07-2016, 21:17
Mi jak tak szarpał podczas stałej prędkości czasem skakał jak kangur to wyszło że w pompie jedną sekcja padła po regeneracji wszystko ok. A błąd wyskoczył z ciśnieniem paliwa.

BuBuTaBi
02-10-2016, 20:25
powiem tak ja jestem po wymiane 2 pierburgow czyli tych alektro zaworow na NOWE 2 i falowanie mam takie samo jak bylo do tego turbo zaczelo mi strasznie gwizdac. swiszczec chuczyc nie wiem jak to opisac a w tle jest to delikatne gwizdanie co bylo przed wymiana.
tak ze odpadaja te 2 zaworki, egr czyscilem w sumie nie byl az tak zabity. mial nalocik nie bylo tak zwanych skorup.
moze tak ci co maja te objawy czy macie DPF?? bo u mnie juz jest zabity i swieci check i ktos mi mowil ze to moze byc przyczyna przeroznych objaw silnika strata mocy, 2 gdzy juz jest blad niby komp obniza sam moc.
na zimnym sliniku mam jak by odciacia dawki na 1500 obr. ja by na 1 sek urwalo doplyw paliwa i tak pare razy na zimno i pozniej juz jest ok
fajnie by bylo jak by ktos mial to ogarniete bo to normalnie jest zagadka a nie mam zamiaru wymienieac pol auta

Golson
02-10-2016, 20:35
Kopci mocno?

BuBuTaBi
02-10-2016, 21:03
nie kopci nic
znalazlem cos takiego na innej stronie
"Po wizycie w serwisie usterka została usunięta przyczyną był błąd w komputerze spowodowany przez tempomat i dodatkowo była nieszczelność miedzy IC a EGR tak jak kolega Morda pisze Dodatkowo zostało wgrane najnowsze oprogramowanie :0 które pojawiło się w fordzie tydzień temu "

Golson
02-10-2016, 21:10
Między IC a EGR? Przecież to jakieś brednie...

BuBuTaBi
02-10-2016, 21:17
u siebie zauważam podobny objaw, to poszarpywanie jest wyczuwalne na zimnym silniku i zanika w miarę jak się zagrzewa. (samochód ma zaledwie 7 kkm)

potwierdzam u mnie to samo zimny szarpie po jakims czasie nie ma szarpania ale jest za to falowanie mocy . przy pedale w podlodze

Bump: skopiowalem wypowiedz kolesia wydalej mi sie ze to chyba jest hu.... a mapa kompa jak tak kazdy ma a ktos napisal ze jak remape robil na podniesienie koni to tych objawow nie ma

Robert 68
03-10-2016, 07:36
czy macie DPF?? bo u mnie juz jest zabity i swieci check

To jedź na przejażdżkę i go wypal.

na zimnym sliniku mam jak by odciacia dawki na 1500 obr. ja by na 1 sek urwalo doplyw paliwa i tak pare razy na zimno i pozniej juz jest ok

Takie objawy miałem przed zaślepieniem EGR-a po zaślepieniu szarpanie ustało ale EGR-a i tak trzeba będzie wymienić bo silnik wolniej się nagrzewa.

BuBuTaBi
03-10-2016, 19:26
co ma egr do szarpniec ze glowa rzuca.
a wypalanie juz mu nic nie pomaga tak ze chyba sie juz skonczyl albo usuniecie z kompa i wydlubanie albo dziura 12

Bump: nikt nie chce kupic tego zloma??? tanio sprzedam full opcja xenon tylko nie ma

yasiu.brzeg
22-10-2016, 15:47
U mnie też szarpie przy stałej prędkości w okolicach 50-60 km/h.

- Wymieniłem zawór egr oraz turbiny, gdyż i tak głośno chodził,
- przepustnica wyczyszczona,

Niestety nadal szarpie, bez różnicy czy na tempomacie, czy też normalnie.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

kris8484
22-10-2016, 18:36
w tym watku mielismy te same obiawy a okazala sie pompa cr do regeneracji
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=242996

moze macie ta sama usterke

yasiu.brzeg
22-10-2016, 19:04
Problemy opisane przy awarii pompy trochę się różnią od tych podanych tutaj.

kris8484
22-10-2016, 19:51
Problemy opisane przy awarii pompy trochę się różnią od tych podanych tutaj.

u mnie byly bardzo podobne. szarpal podczas stalej predkosci. i tez wymienialismy zaworki czy zaslepialismy egr a wyszla pompa.

yasiu.brzeg
22-10-2016, 19:55
A kopcił Ci?

kris8484
22-10-2016, 19:58
A kopcił Ci?

mi akurat nie ale nie ktorym chlopakom jak pisalismy na priv to podczas zapalania tak kopcil przez chwile.

yasiu.brzeg
22-10-2016, 19:59
U mnie np. Nie kopci, błędu żadnego.

kris8484
22-10-2016, 20:05
U mnie np. Nie kopci, błędu żadnego.

najlepiej do kogos sie udac zeby podlaczyl sie kompem i podczas jazdy sprawdzic parametry cisnienia. bedziecie mieli jasnosc czy akurat to cos z pompa. jazda mnie wkurzala jak tak mi przerywal a po regeneracji cieszy :razz:

aprox99
22-10-2016, 20:18
U mnie szarpało po wymianie filtra paliwa,po prostu ten zamiennik był nieszczelny

kris8484
22-10-2016, 20:20
U mnie szarpało po wymianie filtra paliwa,po prostu ten zamiennik był nieszczelny
u mnie wszystkie objawy po wymianie filtra sie pojawily

yasiu.brzeg
22-10-2016, 20:24
Jednym słowem, układ paliwowy jest bardzo delikatny.

aprox99
22-10-2016, 20:27
Wymieniłem potem na oryginalny i było ok

Marmal
22-10-2016, 21:27
Widocznie różne są powody. Mi szarpał po wyczyszczeniu EGRa. Ponadto przy czyszczeniu zauważyłem że zawór ma bardzo delikatny luz przy całkowitym zamknięciu. Po jakimś czasie szarpanie ustało, raczej żadne podzespoły same się nie naprawiają. Podejrzewam że pojawił się znów nalot wypełniając ww szczelinę.
Zalecam najpierw wyciągnąć zawór, ściągnąć plastikową osłonę gdzie znajduje się mechanizm otwierający zawór i sprawdzić czy nie ma jakichkolwiek luzów w domykaniu zaworu.
To są tylko moje doświadczenia, powody mogą być różne...

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Przemol1974
22-10-2016, 22:46
ja wymieniłem filtr paliwa na oryginał, zawór EGR jest nowy i ostatnia też zauważyłem przy stałej prędkości bardzo delikatne poszarpywanie. Może znów trzeba będzie przemyć przepustnicę?

lyda85
17-11-2016, 11:18
Witam. PANOWIE noe wiem czy dobry temat ale pisze u mnie jest tak kupilem auto ford mondeo mk4 2.0 cdti 140 km i rano na zimnym. Jak zapalił szarpalo. Silnikiem i byl bialy dym i smierdzialy soaliny diagnoza mechanika. Wymienic swiece czyscic egr i przepustnice wszystko zostalo zrobione i dalej to samo wiec diagnoza nastepna wteyski przelewaja zrobiona proba przelewowa wszystko ok wiec mechanik. Mowi ze musi ktoras koncowka wteysku lac wiec kupilem. 4 wtryski uzywane wymienilem bylo lepiiej nie dymił ale dalej nie rowno. Pracoeał ok 1.5 min podlaczylismy pod kompau innego mechanika. Sprawdził wteyski i powoedział ze dwa do wymiany wiec oddalem je sprzedawcy i kupilem inne sprawdzone na stole z wtdrukiem i tak. Jazda na. Plus lepiej sie zbiiera i mniej. Pali. Ale. Na zimnym dalej szatkuje juz nie wiem co robic prosze o pomoc

Przemol1974
17-11-2016, 12:10
Najpierw to Kolega przeczyta swój post i popraw błędy

Golson
17-11-2016, 13:57
...a potem kupi nowe wtryski...

fordes
17-11-2016, 18:20
Warto poszukać kumatego mechanika który się w tym specjalizuje bo na takie strzelanie z diagnozą szkoda pieniędzy i czasu. Ile ten wóz ma przebiegu ?

stelmacher
31-12-2016, 10:45
witam kolegow ja mam szarpanie najbardziej wyczowalne na 4 biegu tak przy predkosci 55-75km/h ale na postoju przy okolo 2000obr tez buda telepie
to u mnie w skrocie powiem tak co zostalo wymienione:
filtry nowe
pompa cr nowa
wtryski nowe
czujnik kopiwania turbiny nowy
zaworki podcisnienia od turbiny i egr nowe
akumulator nowy
swiece zarowe nowe
ponad 6500pln nie ma a jak dymil i falowal tak faluje wiec gdzie szukac przyczyny?
egr mialby cos z tym wspolnego jak jest zaslepiony? bo zastanawiam sie nad zakupen nowego delphi 480pln
przeplywomierz moze (ale wyczyszczony)

co to moze byc bo rece opadaja

Przemol1974
31-12-2016, 15:28

Przy takich kosztach to Koledze nie dziwię się... :) Obserwuję co będzie dalej?

piotrek305
31-12-2016, 15:57
jak wymieniasz bezsensu to co się dziwisz ?

dobra diagnoza to podstawa.. już widzę w Twoim podpisie że kupisz VAG albo BMW następne.. i będzie biadolenia na forda.. jak kupiłeś szrota albo jak mechanik nie potrafi zdiagnozować dobrze to co się dziwisz ? ile jeszcze wydasz ? zastanów się..

Przemol1974
31-12-2016, 16:04
zastanów się..

Czasem usterka jest trudna do namierzenia, a i mechanicy nie douczeni i uczciwi.

Robert 68
31-12-2016, 16:16
Dlatego ja mając problem zlecam diagnostykę w ASO Ford-a. Tak jak napisał piotrek305 prawidłowa diagnoza to podstawa. U mnie zaślepienie EGR-a wyeliminowało dymienie i poszarpywanie na zimnym silniku + jeszcze kilka objawów. To co robi stelmacher to metoda prób i błędów, tak to można nowy samochód zbudować.

Juka7
31-12-2016, 23:36
Dlatego ja mając problem zlecam diagnostykę w ASO Ford-a. Tak jak napisał piotrek305 prawidłowa diagnoza to podstawa.
I tutaj się zgadzam. Prawidłowa diagnoza :). Szarpanie (nierówna praca silnika) przy ok. 2k dopadło mnie zaraz po kupieniu mojej Kugi (2l tdci 175k km). I tak było przez rok. Przeczytałem cały ten wątek i hmmm... nic mnie nie przekonało do działania. Aż po przejechaniu ok 25k km zajechałem do ASO z tym problemem. Diagnoza z komputera: "Coś w układzie paliwowym..." (niestety nie rozdają wydruków). Wyraziłem zgodę na wymianę filtra paliwa - bo to jedyne co mieli do zaproponowania. Na jeździe próbnej szarpał dalej. Pan z serwisu zrobił koparę i nic nie zaproponował. Filtr miałem nie zmieniany więc odpuściłem. Pojeździłem jeszcze 6k km i przyszedł czas na rozrząd i łożyska w alternatorze. Po zamontowaniu zregenerowanego alternatora autko nie chciało zapalić. I dzisiaj znalazła się przyczyna nierównej pracy silnika. PĘKNIĘTY PRZEWÓD PALIWOWY na przegubie przed pompą ssacą. Niezbędne manipulacje z filtrem paliwa przy demontażu i montażu alternatora chyba pogłębiły usterkę. Po wtłoczeniu paliwa gruszką w ten przewód ujawniło się miejsce uszkodzenia. I tyle. Przewód załatany (02.01.2017 zamówię nowy) silnik nie szarpie i zrobił się jakby żwawszy. Wygląda na to, że przez rok miał powietrze w paliwie :(. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku życzę wszystkim klubowiczom.

lgtm
06-01-2017, 19:57
U mnie też kilka razy auto szarpnęło jadąc autostradą ze stałą prędkością. Sprawdzę najpierw przewód paliwowy.

mrk26
06-01-2017, 20:54
witam kolegow ja mam szarpanie najbardziej wyczowalne na 4 biegu tak przy predkosci 55-75km/h ale na postoju przy okolo 2000obr tez buda telepie
to u mnie w skrocie powiem tak co zostalo wymienione:
filtry nowe
pompa cr nowa
wtryski nowe
czujnik kopiwania turbiny nowy
zaworki podcisnienia od turbiny i egr nowe
akumulator nowy
swiece zarowe nowe
ponad 6500pln nie ma a jak dymil i falowal tak faluje wiec gdzie szukac przyczyny?
egr mialby cos z tym wspolnego jak jest zaslepiony? bo zastanawiam sie nad zakupen nowego delphi 480pln
przeplywomierz moze (ale wyczyszczony)

Spróbuj podmienić egr, chyba że masz opcję podjechać na warsztat gdzie robią chip tuning i zapytaj o usunięcie egr-a z oprogramowania PCM, nawet jak masz zaślepiony egr to jak się przycina to wysyła te informacje do PCM i to może powodować falowanie, u mnie osobiście problem zniknął po zrobieniu chipa.

Przemol1974
07-01-2017, 11:50
Panowie nie wiem gdzie pisać więc tu zapytam gdzie szukać zapinki na przewód powrotny pompy wysokiego ciśnienia 2.0TDCI. Ta zapinka na gumce uczepiona.

Krzaku15
22-01-2017, 21:55
Witam!
Przegrzebałem już chyba całość tej konwersacji i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mianowicie: mam 2.0 TDI w automacie (2011). Od jakiegoś czasu czuję szarpanie na zmianie z 2 biegu na 3 i przy przyspieszaniu. Tak samo jest jak przyspieszam na wyższych biegach. Dzieje się tylkoe na rozgrzanym silniku. Szarpanie jest połączone z falowaniem obrotów przy jeździe ze stałą prędkością. Byłem już dwa razy w ASO. Za pierwszym razem stwierdzili, że to oprogramowanie, pogrzebali, niby zmienili ale zanim dojechałem do domu było to samo. Zgłosiłem, oddałem go ponownie do serwisu, jeździł nim mistrz serwisu i kierownik i stwierdzili, że nie wiedzą co to, podejrzewają sprzęgło. Wycenili wymianę na ok 8 klocków... Masakra. Ktoś może miał podobny problem?
Z góry dzięki.

memphis
23-01-2017, 08:49
Hej,
Jakiś czas również miałem ten problem. Z kolegą, który pracuje w ASO jako mechanik zauważyliśmy że szarpnięcia jak w Waszych opisach zniknęły po wymianie rozrządu.

Lekkie falowania u mnie ustępowały po wymianie zaworu podciśnienia Pierburga (odpowiednik N75), tego od sterowania turbiną. Objawem uszkodzonego zaworu podciśnienia było ewidentne przeładowanie przy niskich obrotach. Auto mocno szło do przodu, a potem po 2400 opadał mocno moment. Teraz ciągnie równo i czuć tylko zwykłą charakterystykę tego silnika. Widać to również na wykresach z hamowni.

Następnie na warsztat poszedł czujnik kopiowania turbiny (ten trójkątny na gruszce) - wymieniony, lepsza charakterystyka jazdy. Szarpnięcia były bardzo delikatne i odczuwalne tylko przy jeździe autostradowej np. przyspieszenie z 150 do 190 km/h na 5 lub 6 biegu.

Po wymianie rozrządu, który był już delikatnie zużyty (pasek przejechał jakieś 160 kkm) szarpnięcia ustały. Auto do 210 km/h jedzie bez najmniejszego szarpnięcia czy falowania.

W trakcie diagnozy zastanawialiśmy się też czy to może wtryski albo pompa paliwa ale nic z tych rzeczy się nie potwierdziło. Moim zdaniem to niestety jest naciąganie, bo wtryski w DW10 są i tak bardzo dobrej jakości. Oczywiście filtr paliwa wyrzucam regularnie co 15 kkm.

Krzaku15
31-01-2017, 08:10
Hej memphis,
a czy wraz ze znajomym rozważaliście (lub wykluczyliście) wymianę sprzęgła?

memphis
01-02-2017, 21:26
Hej memphis,
a czy wraz ze znajomym rozważaliście (lub wykluczyliście) wymianę sprzęgła?

Hej,
Akurat potem robiłem sobie generalne odświeżenie i poszło też sprzęgło i dwumasa (sprzęgło już się skończyło, dwumasa była w całkiem dobrym stanie ale poszła do śmieci - przejechane 230 kkm na zestawie).

Wracając do tematu, najpierw była dwumasa i sprzęgło potem rozrząd - problem po wymianie sprzęgła nie ustąpił. Dopiero rozrząd definitywnie mu pomógł. Do tego pasek rozrządu był już taki wyjeżdżony, rowki nie były trapezowe tylko już bardziej zaokrąglone (pasek miał 160 kkm).

stelmacher
04-03-2017, 20:09
ale co ma rozrzad do szarpania przy 1500-2000obr??

Juka7
12-03-2017, 13:52
Dzień dobry
W temacie szarpania pisałem już wcześniej. Jednak jak się okazało wypowiedź należny doprecyzować. Otóż w moim przypadku szarpanie przy ok. 2k obrotów ustało po wymianie filtra na oryginalny fordowski i usunięciu uszkodzenia przewodu ssącego między pompą paliwową a filtrem. Myślałem, że montaż filtra w ASO to były wyrzucone pieniądze. Ostatnio zmieniałem olej i wszystkie filtry jak zwykle na zamienniki i okazało się, że szarpanie powróciło. W mniejszym zakresie (nie tak dynamiczne) ale jednak. Stąd wniosek, że nieoryginalny filtr zakłóca pracę mojej pompy paliwowej (już 230 k przebiegu). Przy najbliższej okazji wymienię go na fordowski i dam znać co i jak.
Pozdrawiam

piterek45
12-03-2017, 14:11
Dzień dobry
W temacie szarpania pisałem już wcześniej. Jednak jak się okazało wypowiedź należny doprecyzować. Otóż w moim przypadku szarpanie przy ok. 2k obrotów ustało po wymianie filtra na oryginalny fordowski i usunięciu uszkodzenia przewodu ssącego między pompą paliwową a filtrem. Myślałem, że montaż filtra w ASO to były wyrzucone pieniądze. Ostatnio zmieniałem olej i wszystkie filtry jak zwykle na zamienniki i okazało się, że szarpanie powróciło. W mniejszym zakresie (nie tak dynamiczne) ale jednak. Stąd wniosek, że nieoryginalny filtr zakłóca pracę mojej pompy paliwowej (już 230 k przebiegu). Przy najbliższej okazji wymienię go na fordowski i dam znać co i jak.
Pozdrawiam

Chyba cię fantazja za bardzo poniosła z tymi filtrami
Powiem tyle to zbieg okoliczności
Na 99% to jest wina tego czujnika u ciebie i u większości ludzi z tym problemem
http://www.dieselcars.pl/429,x39-800-300-005z-a2c59506225-siemens-czujnik-wysokiego-cisnienia-pompy-common-rail-pcv-1-4-tdci-ford-psa-2-0-tdci-ford-2-0-dci-psa-1-5-dci-nissan-renault-1-8-tdci-ford-2-7-lion-v6.html
Wymien ten zawor i pewnie zapomnisz o sprawie

marcin8087
12-03-2017, 14:41
A ja mam inny problem, a mianowicie przy gaszeniu silnika, nie każdym, ale zdarza się, że silnik gaśnie w ciągu ułamka sekundy. Nie gaśnie tak delikatnie, że normalnie schodzi z obrotów tylko natychmiast staje w miejscu i towarzyszy temu metaliczne stukanie. Dodam tylko, że nowa dwumasa wraz z całym kompletem sprzęgła ma ok 20 tys przebiegu. Przed wymianą dwumasy także się to zdarzało. Poduszka pod silnikiem również wymieniana ok 10 tys km temu razem z rozrządem. Czym takie zachowanie silnika może być spowodowane ?

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

piterek45
12-03-2017, 18:40
nagraj to i daj na YT
najlepiej pod maską a niech ktoś go gasi
tak kilka razy

rumunn95
12-03-2017, 19:57
Moze masz problem z pierburgiem od klapy gaszacej

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

marcin8087
12-03-2017, 21:31
A w TDCI są takie w ogóle ?:) o pierburgu do tego nie slyszalem. Możesz konkretniej powiedzieć gdzie szukać go w ogóle ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

rumunn95
13-03-2017, 04:58
w przedlifcie masz dwa pomiedzy filtrem powietrza a silnikiem , ten blizej grodzi jest od geometrii turbo, ten blizej przodu to od klapy gaszacej przy kolektorze dolotowym.

marcin8087
13-03-2017, 08:54
A to te to wiem, ostatnio wymieniałem oba na nowe, bo buczał jeden po zgaszeniu silnika wiec profilaktycznie oba zmieniłem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Juka7
17-03-2017, 11:13
http://www.dieselcars.pl/429,x39-800-300-005z-a2c59506225-siemens-czujnik-wysokiego-cisnienia-pompy-common-rail-pcv-1-4-tdci-ford-psa-2-0-tdci-ford-2-0-dci-psa-1-5-dci-nissan-renault-1-8-tdci-ford-2-7-lion-v6.html
Dziękuję za fantastyczną sugestię. Hmmm..... skorzystam z porady bardzo chętnie, jednak dopiero po wymianie filtra i dam znać co i jak.
Pozdrawiam

ilb
17-03-2017, 11:39
A ja mam inny problem, a mianowicie przy gaszeniu silnika, nie każdym, ale zdarza się, że silnik gaśnie w ciągu ułamka sekundy. Nie gaśnie tak delikatnie, że normalnie schodzi z obrotów tylko natychmiast staje w miejscu i towarzyszy temu metaliczne stukanie. Dodam tylko, że nowa dwumasa wraz z całym kompletem sprzęgła ma ok 20 tys przebiegu. Przed wymianą dwumasy także się to zdarzało. Poduszka pod silnikiem również wymieniana ok 10 tys km temu razem z rozrządem. Czym takie zachowanie silnika może być spowodowane ?

Mam to samo.
Najczesciej takie gaszenie wystepuja po dluzszej trasie i dodatkowo zauwazylem, ze kolejne odpalanie wiaze sie z dluzszym swieceniem kontrolki silnika.
Falowanie tez mi sie pojawilo, 3/4 bieg najczesciej, ok. 2 tys. obrotow na minute. "Smierdzi" to sprzeglem, ale profilaktycznie zaworki obydwa wymienie. Jeden z nich wymienialem 2 lata temu. Dam znac jak efekty.

stelmacher
17-04-2017, 08:57

gdzie ten czujnik dokladnie sie znajduje? na pompie?
bo mam siemensa pompe i czujnik jest zupelnie inny....

Maco26
19-04-2017, 12:21
Napisał marcin8087 Zobacz post

miałem to samo, winowajcą jest przycinająca się klapa gasząca. nie do końca wiem dlaczego tak się dzieje. zdejmij rurę od dolotu i szturchnij palcem kilka razy samą klapę żeby się poruszała - pomoże na kilka - kilkanaście zgaszeń. W weekend będę wymieniał klapę na nową - zobaczymy czy problem zniknie definitywnie. Ogólnie mam wrażenie, że zawory pierburga na pierwszy montaż były lepsze / mocniejsze, te kupowane w sieci niezależnie od ceny padają szybciej i właśnie pojawiają się problemu z klapą gaszącą

Sebboy
11-05-2017, 13:53
A co to jest klapa gasząca i gdzie się ona znajduje? Czy chodzi o przepustnicę? Bo też mi się wydaje, że mam problemy z przycinającą się klapą gaszącą. Objawy to natychmiastowe zatrzymanie silnika przy gaszeniu występujące od czasu do czasu i sporadyczne poszarpywanie podczas przyspieszania w zakresie 1500-2000 rpm.

meistic
01-07-2017, 17:51
Czy mógłby ktoś wrzucić zdjęcie, gdzie w mondeo mk4 2.0 Tdci znajduje się czujnik położenia wałka rozrządu proszę? Szukam i wszędzie są tylko filmy do mk3. Dziękuję z gory

Thomsit
01-07-2017, 19:13
Panowie dolacze sie do tematu. te same objawy wrecz idealnie u mnie to wyglada jka u kolegi marcin8087. ostatnio wymienialem zaworek od geometri bo zaczol pierdziec i znow auto ozylo ale przy wylaczniu silnik ylacza sie twardo tez mam wymienina dwumase i sprzeglo jedynie co chodzi mi po glowie to ze moze zaworek od klapy juz nie domaga i sie lekko przycina. czy ktos dotarl do sedna tego problemu. w volvicach z silnikiem 126km ten sam problem tylko tam idzi dostac caly zestaw naprawczy klapy i to rozwiazuje problem. czyzby w naszym przypadku pozostawal jedynie wymiana klapy gaszacej na nowa? ew uzywana sprawna tylko wiadomo jak to moze byc z uzywka.

moze ktos rozwiazl dosadnie ten problem.

Witon454
01-07-2017, 19:59
Witam.Mam ten sam problem z szarpaniem na rozgrzanym silniku bo dopuki nie złapie równych 90stopni jest ok.malo tego dochodzi jeszcze buczenie które wkurza delikatnie mówiąc .dodam usunięty DPF i EGR wraz nowy program więc wypalanie odpada nowa przepustnica . Jak ktoś by mógł pomóc serdecznie proszę

Golson
01-07-2017, 20:17
Czy mógłby ktoś wrzucić zdjęcie, gdzie w mondeo mk4 2.0 Tdci znajduje się czujnik położenia wałka rozrządu proszę?

Widok na silnik od tyłu.

Na zdjęciu go nie ma ale tam jest przykręcony.

meistic
01-07-2017, 21:24
Dziękuję. Przez pomyłkę w sklepie dali mi czujnik od silnika 1.6 i w żaden sposob nie mogłem go zlokalizować :) trochę inaczej wygląda , trzeba bedzie wymienić czujnik na właściwy.

Adam_19841
17-07-2017, 12:06
Po lekturze całego wątku teraz ja Wam opiszę mój przypadek.
Szarpanie przy około 2000 obrotów i sporadyczne na pierwszych biegach lekkie zadławienie. Wymienione sprzęgło- kompletne, Egr- nowy, turbina zregenerowana, komplet filtrów i olej - nowe fordowskie. A szarpanie jak było tak jest - dzisiaj podmieniłem przepływomierz i jak się przejadę to powiem czy to pomogło.

mariusz1978
18-07-2017, 21:53
i jak ...pomogło ?

Bump: i jak...pomogło ?

mkaminski100
18-07-2017, 22:58
Pewnie nie. Szarpanie przy stałej jeździe około 2000 obrotów jest najczęściej powodowane przez regulator wysokiego ciśnienia na pompie paliwa. Link jest na 13 stronie

Sent from my E6853 using Tapatalk

Tomala1978
19-09-2017, 21:25
Witam czy ktoś już poradził sobie z szarpaniem w okolicy 2000 obrotów ?

rumunn95
21-09-2017, 20:04
Nie jeden ;) , jednemu pomogła regeneracja turbiny drugiemu zmiana softu trzeciemu wymiana zaworu wysokiego ciśnienia w pompie CR. Więc jak widzisz problemów może być wiele

Golson
22-09-2017, 06:40
Niskiego jesli juz.

mkaminski100
22-09-2017, 07:14
Niskiego jesli juz.Wysokiego

Golson
22-09-2017, 11:41
Na pompie WC są dwa zawory - 'niskiego ciśnienia' VCV (który jest zaworem regulacji obwodu niskiego ciśnienia ale odpowiada za wzrost lub spadek wysokiego ciśnienia) i zawór 'wysokiego ciśnienia' PCV (który jest właściwie tylko zaworem wspomagającym/bezpieczeństwa aby ciśnienie na pompie nie było zbyt wysokie, np w przypadku gdy rozbiory na poszczególnych wtryskach są zerowe, a pompa wciąż pracuje - np. zdjęta noga z gazu)

Wnioski wyciągnij sam...

mkaminski100
22-09-2017, 11:49
Nie pozostaje mi nic innego tylko polecić wymianę regulatora niskiego ciśnienia i sprawdzić czy wyeliminuje to szarpanie.

memphis
22-09-2017, 20:10
Ja wymieniłem zawór PCV, VCV oraz czujnik ciśnienia paliwa (CRP) na szynie CR i nic.
VCV - zawór dawki paliwa jest obecnie najdroższy (600-850 zł w zależności od sprzedawcy, cenę tłumaczą tym że nie ma już nowych dostaw tej części), reszta to kwestia 300-400 zł za PCV oraz 150-200 zł za CRP.

Wymieniałem w kolejności: PCV, VCV, CRP.

Wskazaniem do wymiany PCV był u mnie całkowity brak doładowania turbo po pewnym czasie jazdy lub też dynamiczniejszej części trasy. Błędów żadnych nie było, turbo wyczyszczone i sprawdzone, czujnik kopiowania założony nowy i nic. Auto czasem śmigało dobrze, a czasem po prostu "gubiło" doładowanie. Na Forscanie objaw był taki że geometria turbiny skakała na wykresie, robiła charakterystyczne V. Przy tym nie zwiększało się w ogóle ciśnienie doładowania (pierwsze podejrzenie padło na przepływomierz powietrza, zamówiony używany, ale nawet nie sprawdziłem bo to nie to) ani ciśnienie na CRP nie wzrastało zbyt żwawo.
Druga kwestia z VCV i PCV to dziwne wykresy w Forscanie, oba zawory nie były sterowane "synchronicznie". Teraz gdy mam oba nowe to wiem, że ich cykle pracy są bardzo podobne i różnią się max 5% wypełnienia PWM.

Po wymianie PCV na nowy auto ożyło, ciągnęło od dołu aż miło. Szarpania zostały, szczególnie odczuwalne przy prędkościach od 140 km/h wzwyż, na 5 biegu z butem w podłodze. Na 6 jakoś*były mniej odczuwalne, ale nauczyłem się jeździć na 1/3 gazu a i tak przyspieszało podobnie przy tych prędkościach.

Wymiana VCV była właściwie pro forma, bo tak - auto z 2007 roku więc może już być trafiony, poczytałem dokumentację Siemensa CR i tyle. Po wymianie VCV silnik odczuwalnie przycichł. Głośność w kabinie spadła, zaś kultura pracy silnika w pełnym zakresie obrotów jest znacznie łagodniejsza (mniej klekocze). Szarpanie nie zniknęło. Rozmawiałem potem z pompiarzami i zgodnie mówią że te pompy CR się nie sypią i reanimacji wymaga jak już faktycznie nie daje paliwa, a tak to jeździć.

Wymiana CRP zmieniła charakterystykę w zakresie 1900-2500 obr., auto nie ma odczuwalnego "turbo laga" i od razu reaguje na gaz. Szarpanie również po tej wymianie nie ustało.

Jak trochę ochłonę finansowo to na sprawdzenie pójdą wtryski ponieważ jedno to szarpanie, a drugie to dziwne zachowanie na zimnym silniku. Dosyć często zdarza się że zanim silnik się rozgrzeje to przy przyspieszaniu w okolicach 1500-1600 obr. mam nagłe odcięcie, po czym z powrotem wraca do normalności. Odczucie jest takie jakby silnik przez 0,5 sekundy nie dostał paliwa. Może wtryski w moim przypadku będą winne tym szarpaniom.

Golson
22-09-2017, 20:34
Po wymianie PCV na nowy auto ożyło, ciągnęło od dołu aż miło. Szarpania zostały, szczególnie odczuwalne przy prędkościach od 140 km/h wzwyż, na 5 biegu z butem w podłodze. Na 6 jakoś*były mniej odczuwalne, ale nauczyłem się jeździć na 1/3 gazu a i tak przyspieszało podobnie przy tych prędkościach.

A czytałeś w ogóle tytuł wątku?

memphis
22-09-2017, 21:40
A czytałeś w ogóle tytuł wątku?

I co więcej chcesz powiedzieć na ten temat? Napisałem szczególnie odczuwalne. Proszę do meritum, bez zbędnych postów.

Problem z szarpaniem w silnikach diesla 2.0 z PSA jest bardzo częsty i nie ma jednej metody jego rozwiązania. Jeśli Ci to ulży to również na tempomacie jak załapie "czkawkę" utrzymuje szarpanie czyli przy stałej prędkości. Dodatkowo, telepanie mam też w okolicach 2200 obr. na 3 i 4 biegu - odczucie jest takie jakby auto jechało po kostce brukowej - nierówne, płytkie koleiny.

Golson
22-09-2017, 21:53
To sobie półosie przejrzyj...

Michał89
23-09-2017, 16:48
To sobie półosie przejrzyj...
co maja polosie do szarpania na stalej predkosci moj mondziak ma dokladnie to samo i to nei wina polosi bo mam nowe rozne objawy moga byc ciężko to zdiagnozowac

Golson
23-09-2017, 18:53
co maja polosie do szarpania na stalej predkosci

To samo co niewyważone koła...

rumunn95
23-09-2017, 19:55
Golson mylisz szarpanie z wibracjami , ale sory napewno nie .... Przecież ty masz zawsze rację 8-)

Golson
23-09-2017, 20:31
Nie mylę. Przerobiłem to kilka dni temu.

Przy okazji wymiany sprzęgła wpadłem na pomysł aby wymienić przeguby wewnętrzne. Półosie zostały rozebrane i złożone bo kupione przeguby niespecjalnie chciały pasować... Po wyjeździe z warsztatu na 2 biegu przy 30km/h były poszarpywania, powyżej 120-130 rzucało nim jak żydem po pustym sklepie. Szarpał wyraźnie jak przy dławiącym się silniku. Najpierw wyważyłem komplet kół - nic nie dało. Potem czas na półosie. Mechanicy też wątpili, ale podmieniłem na próbę półosie - jak ręką odjął.

Generalnie na wszelkiej maści szarpania, poszarpywania czy wibracje przy braku błędów wskazujących ewidentnie na jakiś element jest tylko jeden algorytm który pozwala uniknąć bolesnych wpadek:

1. sprawdzić koła
2. sprawdzić półosie/przeguby/łożyska
3. układ kierowniczy

a potem dopiero szukać problemu tam gdzie koszty mogą być na prawdę nieprzyjemne.

yasiu.brzeg
23-09-2017, 21:12
Ogólnie w tym temacie mylnie klasyfikuje się "szarpania". Bardzo dużo osób cierpi na szarpanie przy obrotach w okolicy 2 tyś na równej prędkości. Najczęściej 50-60 km/h i nie ma to związku z układem przeniesienia napędu.

Ciężko na to znaleźć niestety gotową receptę, gdyż trzeba by jeździć z uruchomioną diagnostyką i szukać anomalii.

Golson
23-09-2017, 22:54
Ogólnie w tym temacie mylnie klasyfikuje się "szarpania". Bardzo dużo osób cierpi na szarpanie przy obrotach w okolicy 2 tyś na równej prędkości.

To "szarpanie" o którym piszesz występuje również na biegu jałowym. Jak poświęcisz chwilę na zabawę pedałem gazu to i stojąc w miejscu w garażu wprowadzisz go w te wibracje. Wtedy pozostaje oscyloskop, żmudne weryfikowanie parametrów i kolejne wykluczanie możliwych przyczyn... ogólnie jest drogo i u 90% pacjentów pomysł szukania przyczyny zostaje porzucony po otrzymaniu listy potencjalnych usterek i ewentualnych kosztów ich usunięcia.

mkaminski100
23-09-2017, 23:15
Szarpanie występuje pod obciążeniem (lekkim, stała prędkość) nie można go powtórzyć na postoju.
W części aut pomaga zaślepienie EGR w innych to tylko wzmacnia szarpanie.
Jeżeli nie pompa to może być przepływomierz, bo to on steruje EGR.
Powodów może być mnóstwo, ale bez diagnostyki w czasie pracy nie ma co wydawać kasy na części.

Golson
23-09-2017, 23:34
Szarpanie występuje pod obciążeniem (lekkim, stała prędkość) nie można go powtórzyć na postoju.

Też tak kiedyś sądziłem. A jednak nie zdarzyło mi się jeszcze aby na postoju nie udało się tego momentu również wyłapać.

91mateusz
24-09-2017, 12:32
Trzeba wymienić czujnik położenia wału korbowego (100zł za czujnik)
Miałem takie same problemy i żaden serwis nie potrafił sobie z tym poradzić, aż znalazłem bardzo dobrego elektronika samochodowego.
Wszystkie problemy ustąpiły.

stelmacher
24-09-2017, 14:13
Trzeba wymienić czujnik położenia wału korbowego (100zł za czujnik)
Miałem takie same problemy i żaden serwis nie potrafił sobie z tym poradzić, aż znalazłem bardzo dobrego elektronika samochodowego.
Wszystkie problemy ustąpiły.

hymm koszt niewielki.....
wiec powiedz mi gdzie on sie znajduje czy latwy do niego dostep to sobie zamowie i wymienie

mkaminski100
24-09-2017, 14:51
Nie wymieniajcie na pałę części.
Jakikolwiek brak synchronizacji wału i walka jest do sprawdzenia w DB.
Zanik sygnału czy słaby sygnał z wału czy wałka jest sygnalizowany błędem.
Jeżeli ktoś twierdzi inaczej to niech poda jakie parametry sprawdził żeby dojsc do tych wniosków.
Czujnik wału jest przy kole pasowym od tyłu silnika. Jest przykręcony jedną śrubą, ale dość ciężko się wyciąga bo powinno się wyjąć najpierw osłonę która jest pod kołem pasowym.
Zamiast czujnikiem zainteresowanym się kołem impulsowym które teraz jest zmodyfikowane ale razem z nim trzeba wymienić koło pasowe. Do tego też przy wymianie paska często jest uszkadzana bieżnia.
Jeżeli koło jest pełne to jest stary typ.

stelmacher
24-09-2017, 15:23
Jeżeli ktoś twierdzi inaczej to niech poda jakie parametry sprawdził żeby dojsc do tych wniosków.
Czujnik wału jest przy kole pasowym od tyłu silnika. Jest przykręcony jedną śrubą, ale dość ciężko się wyciąga bo powinno się wyjąć najpierw osłonę która jest pod kołem pasowym.
Zamiast czujnikiem zainteresowanym się kołem impulsowym które teraz jest zmodyfikowane ale razem z nim trzeba wymienić koło pasowe. Do tego też przy wymianie paska często jest uszkadzana bieżnia.

to najlepszy dostep z gory czy dolu silnika?
moze jakies zdjecia? :wink:

Michał89
24-09-2017, 15:29
Jednak coraz bardziej jestem przekonany że Ford to gowno wort jak nie problem z focusem to z mondeo te auta to studnia bez dna najlepiej coś z silnikiem vw 1.9tdi nie zawodne

mkaminski100
24-09-2017, 15:33
to najlepszy dostep z gory czy dolu silnika?
moze jakies zdjecia? :wink:Od prawego nadkola. Podnosisz auto, zdejmujesz koło i chlapacz. Widzisz koło pasowe. Po jego lewej jest czarny plastik (około 2x2cm) do którego idzie kabel.
Spróbuj odkręcić i wyjąć. Nie wiem czy się uda bo ja wyciągam tylko do rozrządu więc koło zdejmuję.

mkaminski100
24-09-2017, 15:42
Jednak coraz bardziej jestem przekonany że Ford to gowno wort jak nie problem z focusem to z mondeo te auta to studnia bez dna najlepiej coś z silnikiem vw 1.9tdi nie zapomnęTaa, a tam nie ma problemu z mocą, zaworem N72, zacierającymi się kierownicami, nastawniki, pompowtryski i ich zasilanie, wycierające się szklanki itd.
Ale u ciebie pewnie nigdy z tym nie było problemu.
Nie zostaje nic innego jak wrócić do VW i cieszyć się bezawaryjna jazdą 2.0 TDI. Pewnie wiesz jak w odróżnieniu od FAP tak się nie da wypłukać filtra jak się zapełni popiołem. Nie wspomnę już o zębatkach pomp z prasowanego ryżu, pękających głowicach i wtryskach CR

yasiu.brzeg
24-09-2017, 15:49
Moje cierpi tylko na te poszarpywanie. Mam 2007 rocznik 2.0 TDCI i tylko przez ostatni rok zrobiłem trochę poniżej 80 tyś km. Oprócz materiałów eksploatacyjnych jak oleje, opony, filtry. Wymieniłem:

- łożyska McPersona (eksploatacja, pierwsza wymiana od nowości)
- amortyzatory (eksploatacja, zaczęły się pocić wiec wymieniłem za jedną robotą przy okazji łożysk, pierwsza wymiana od nowości)
- świece żarowe (eksploatacja, wymiana profilaktyczna gdyż po wymianie filtra paliwa mechanik źle założył obudowę i zasysało lewe powietrze, pierwszy raz od nowosci)
- przewody przelewowe wtrysków, JEDYNA AWARIA NA TRASIE (uszkodziła się końcówka i lało ropą)
- rura IC (zaczęła parcieć - wymiana profilaktyczna)
- wentylator chłodnicy (po czyszczeniu wnętrza zostawili auto odpalone przez 5 godzin, przy 30 stopniach na dworze, szczotki się skończyły wycierając komutator)
- chlodnica klimatyzacji (kupiłem z uszkodzoną, uderzył kamień)
- pierdzący pierburg

Czy to dużo przy mojej eksploatacji? Nie i jestem bardzo zadowolony, a powiedzenie Ford g..... wort, sprawdza się u tych, co kupili dojechanego sztrucla, bo ładnie wyglądał z zewnątrz i miał bajery. Jak się jeździ to trzeba dbać, żeby uniknąć awarii należy zapoznać się ze znaczeniem słowa PROFILAKTYKA, a ze słownika wyrzucić słowo jakoś to będzie.

Dzejkop
24-09-2017, 15:51
Czy komukolwiek udało się naprawić to szarpanie/duszenie się ? Wymieniłem czujnik wysokiego ciśnienia bo mi wyskakiwał podczas szarpania właśnie błąd od niego. Wczoraj zrobiłem około 400km szarpanie jak było tak jest, przy stałej prędkosci albo na tempomacie, błędów brak. Co powinienem sprawdzic wymienic teraz? Ciężko zdiagnozować bez żadnego błedu.

Michał89
24-09-2017, 16:04
Jak go kupiłem pierwsze poszły wtryskiwacze wszystkie 4 wymiana całego zawieszenia z przodu nowe tarcze przednie dwumasa i różne czujniki rury od egra jest zaslepiony ale dalej błąd wywala po 100KM a co do tego szarpania w trakcie jazdy to jak by się silnik dlawil wymieniam filtry olej co 10tys KM nawet częściej

Bump: Szarpanie to chyba wada produkcyjna każdy Ford to ma mam focusa mondeo i oba mają po wymieniałem wszystko co było możliwe i nic nie dało

yasiu.brzeg
24-09-2017, 16:19
Jak go kupiłem pierwsze poszły wtryskiwacze wszystkie 4 wymiana całego zawieszenia z przodu nowe tarcze przednie dwumasa i różne czujniki rury od egra jest zaslepiony ale dalej błąd wywala po 100KM a co do tego szarpania w trakcie jazdy to jak by się silnik dlawil wymieniam filtry olej co 10tys KM nawet częściej

Bump: Szarpanie to chyba wada produkcyjna każdy Ford to ma mam focusa mondeo i oba mają po wymieniałem wszystko co było możliwe i nic nie dało

Cóż, trafiłeś gruza. Poprzedni właściciel nic nie robił na bieżąco, Ty masz kumulację.

Michał89
24-09-2017, 16:33
We wtorek daje do mechanika ma sprawdzić co się dzieje z egr i czemu tak rzezi ma wymienić koło prasowe i rolke na napinaczu i chyba wymienię pompę wody

yasiu.brzeg
24-09-2017, 16:37
W takim przypadku wymienia się cały rozrząd.

Michał89
24-09-2017, 16:50
Jak pompa wody nie jest na rozrzadzie a rozrzad jest na łańcuchu i wymienia się bez demontażu rozrządu

yasiu.brzeg
24-09-2017, 16:55
2.0 TDCI?

rumunn95
24-09-2017, 16:59
Łańcuch spina tylko walki i jest oczywiście normalny pasek rozrządu

Michał89
24-09-2017, 17:09
2.0TDCI wiem bo rozbieralem pokrywe i sa dwa łancuchy jeden podtrzymujący i drugi

rumunn95
24-09-2017, 17:15
Czyli nie jest to silnik dw10

yasiu.brzeg
24-09-2017, 17:40
Dziwne, podaj VIN bo aż się wierzyć nie chce. Co Ty masz za wynalazek?

Pomału przestaje mnie dziwić, że Twoje auto się tak psuje.

rumunn95
24-09-2017, 17:44
Według podpisu On ma maundka MK3 tam nie bylo PSA

yasiu.brzeg
24-09-2017, 17:47
Na tapatalku nie widzę podpisów a temat jest o MK4 ;)

rumunn95
24-09-2017, 18:37
a ja widze ;p wystarczy kliknac jego nazwe ;p

MAC849
25-09-2017, 18:13
Ja tak miałem z Vectrą C i okazało sie po roku poszukiwań, że to czujnik położenia wałka rozrządu. Przewód był sparciały i sam czujnik tez miał swoje km.
Ale nadmienie, że wielu szukało i nie mogło namierzyć problemu.

Dzejkop
25-09-2017, 19:04
Panowie u mnie problem dalej wystepuje, do tego ostatnio raz mi wyskoczył komunikat o słabym aku, dzisiaj podczas cofania silnik mi zgasł. Zapalił za 3-4 razem, ale nie zauwarzyłem żadnych problemów z brakiem prądu? Auto zawsze zapala za 1 razem. Czy to może miec jakis zwiazek z tym podszarpywaniem auta podczas stalej predkosci?

yasiu.brzeg
25-09-2017, 19:06
A nie masz czasami tak, że po postoju przerywa? Czasami po wymianie paliwa mechanik źle skręci obudowę i dostaje się powietrze. Powietrze może dostawać się również przez zaworek służący do zasysania paliwa po wymianie filtra.

Dzejkop
25-09-2017, 19:53
Auto kupiłem po serwisie (wymiana filtrów/oleju) , wczesniej nie miałem problemow dopiero dzis sie zaczelo, i faktycznie na postoju po okolo minucie silnik jakby przygasał, później wracał i obroty spadały prawie do zera. Dodam że od zawsze po odpaleniu obroty wchodzą na około 1000-1200 obrotow na okolo 10-15 sek, po czym spadaja do 750 i sie tu trzymaja.

stelmacher
27-09-2017, 15:53

czujnik zlokalizowany zalany caly olejem bo gdzies cieknie mi lekko z gory
ale nie mozna go chyba wyciagnac bez demontowania kola pasowego ;/ czy sie myle bo nie wiem czy czasem ta plastikowa obudowa razrzadu nie pzeszkadza jask to koledzy jest?

mkaminski100
27-09-2017, 17:18
czujnik zlokalizowany zalany caly olejem bo gdzies cieknie mi lekko z gory
ale nie mozna go chyba wyciagnac bez demontowania kola pasowego ;/ czy sie myle bo nie wiem czy czasem ta plastikowa obudowa razrzadu nie pzeszkadza jask to koledzy jest?Jak pisałem ja zawsze wyciągałem przy wymianie rozrządu ale wydaje mi się że ostatnio udało mi się go wyjąć tylko że obudowa była trochę wytarta od koła i paska.
Dzisiaj jak mi się uda to sprawdzę na innym silniku
Usuń przyczynę wycieku, bo tam raczej normalnie nie cieknie. Nie cieknie z uszczelniacza wału?

stelmacher
27-09-2017, 17:49
Jak pisałem ja zawsze wyciągałem przy wymianie rozrządu ale wydaje mi się że ostatnio udało mi się go wyjąć tylko że obudowa była trochę wytarta od koła i paska.
Dzisiaj jak mi się uda to sprawdzę na innym silniku
Usuń przyczynę wycieku, bo tam raczej normalnie nie cieknie. Nie cieknie z uszczelniacza wału?

to jak mozesz to sprawdz
tak cieknie chyba z uszczelniacza walu
mialem wymieniac rozrzad i wymienic ten uszczelniacz ale jakos nie ma kiedy;/

Dzejkop
28-09-2017, 19:46
z blaku pomysłu wymieniłem aku na boscha s5 myslalem ze moze słabe napiecie na starym aku i przez to auto czasem szarpie moze slabe napiecie na sensorach. Dwa dni spokoju i dzisiaj juz pod samym miastem znowu zaczal szarpac.. Szarpie i odcina powera bo nieda sie przyspieszyc jak tak szarpie? Ktos jakies pomysły?

mkaminski100
28-09-2017, 20:09
Z tego co widzę to bez zdjęcia koła i osłony to nie da rady.
Może jutro jak będę miał chwilę to spróbuję to odkrecic, bo wczoraj i dzisiaj miałem tylko czas żeby zobaczyć.

stelmacher
08-10-2017, 16:39
Z tego co widzę to bez zdjęcia koła i osłony to nie da rady.
Może jutro jak będę miał chwilę to spróbuję to odkrecic, bo wczoraj i dzisiaj miałem tylko czas żeby zobaczyć.

ok
czekam

mkaminski100
08-10-2017, 16:48
ok
czekamNie wiem czy ktoś usunął mój post, ale nie da się wyjąć czujnika bez zdjęcia koła

danio446
09-12-2017, 14:30
Co do szarpania, od dłużeszego czasu odczuwałęm szarpanie przy okolo 2000 rmp najgozej było na 4 biegu w okolicach 80km/h. Miałem awiarę koła pasowego od alternatora, okazało się że to ono było odpowiedzialne za szarpanie. Po wymianie cale szarpanie ustało i do tej pory nie ma żadnego problemu.

mkaminski100
09-12-2017, 14:48
Co do szarpania, od dłużeszego czasu odczuwałęm szarpanie przy okolo 2000 rmp najgozej było na 4 biegu w okolicach 80km/h. Miałem awiarę koła pasowego od alternatora, okazało się że to ono było odpowiedzialne za szarpanie. Po wymianie cale szarpanie ustało i do tej pory nie ma żadnego problemu.Mówisz o sprzegielku? Było zatarte czy się rozpadało?

danio446
09-12-2017, 15:00
Mówisz o sprzegielku? Było zatarte czy się rozpadało?

Tak o sprzegiełku wiesz co nie robiło, wyglądało raczej na zatarte. Zauważyłem też skakanie rolki napinacza paska klinowego na luzie tuż przed samą wymianą. Dopiero po wymianie poskładałem wszystko w jedną loginczą całość :)

rfly
08-01-2018, 21:07
Witam Szanowne grono na forum. Być może nie jest to ten dział ale Posiadam forda s-maxa 2007 2.0 TDCI 140km. Posiadam również problem z szarpaniem chociaż, aż tak bardzo tym się nie martwię w tej chwili bo póki co da się wytrzymać. Obecnie nurtuje mnie inny problem bo auto ciężko pali przy drugim - trzecim i kolejnym razie tzn. pierwsze odpalenie z rana od razu łapie a wystarczy zgasić i już musi trochę pokręcić. Czasami się zdarza, że zgaśnie przy ruszaniu raz czy dwa. Co do tych objawów to przeskanuję zaraz forum może znajdę rozwiązanie. Wiadomo w pierwszej koljności szukaj a jak nie znajdziesz to pytaj. Teraz to mam pytanie takie pod szyną CR przykręcony do bloku silnika jest czujnik na dwa piny (tuż pod czujnikiem ciśnienia w szynie CR)? U mnie NIE jest on podłączony i nie widzę luźnej wtyczki w okolicy, czy to normalne? Czy to jest za czujnik: położenia wałka rozrządu lub wału korbowego a może jeszcze inny? Dzięki z góry.

Gregi86
08-01-2018, 21:30
sadze ze w twoim przypadku bedzie problem z wypalonym pinem pompy paliwowej

rfly
08-01-2018, 21:31
Jesli chodzi o to szarpanie to prawdopodobnie sprawcą takiego stanu rzeczy jest wadliwie pracujący regulator ciśnienia POMPY CR. Czytałem o trym na forum mondeo. Potrafi zacinać się i mimo to działać przez co ciężko go zdiagnozować - chyba że padnie całkiem.
Regulator można wymienić samemu po zdemontowaniu całkowicie obudowy filtra powietrza. Znajduje się on wkręcony od dołu pompy CR w kierunku "grodzi" (na godzinie 17) potrzebny klucz 36, francuzki albo mors. Cena czujnika nowego 200 - 300 zł. Używka ok 150 zł. Jak wymienię to dam znać jaki efekt. U mnie dodatkowo wyskakuje błąd P0089: - Wydajność regulatora ciśnienia paliwa - i to chyba właśnie ten regulator. Mam wątpliwości bo na szynie CR jest też czujnik ciśnienia paliwa ale on chyba nie pełni roli regulatora? A tak na marginesie od góry na pompie CR jest jeszcze jeden ?czujnik? ale nie ustaliłem jeszcze co to za jeden.

Bump: Gregi86 a jak mogę to sprawdzić? Da się to wizualnie sprawdzić i usprawnić? A może wiesz co co za czujnik może być - ten nie podłączony na bloku silnika?

Gregi86
08-01-2018, 21:50
niestety az tak dokladnie nie wiem poniewaz caly czas jezdzilem benzyniakami a mam diesla z tym samym silnikiem dopiero od kilku tygodni

mkaminski100
08-01-2018, 21:58
Sprawdźcie jakie jest ciśnienie na listwie w czasie szarpania bo widziałem już sporo osób które wymieniły zawór i dalej szarpie.
Zaslep EGR i zobacz, bo często on jest powodem, choć nie zawsze się zacina, bo potrafi się otwierać po niewłaściwych wskazaniach przepływomierza.

Sent from my XT1650 using Tapatalk

mkaminski100
08-01-2018, 22:00
niestety az tak dokladnie nie wiem poniewaz caly czas jezdzilem benzyniakami a mam diesla z tym samym silnikiem dopiero od kilku tygodniWydaje mi się że pisałeś i nastawniku. Tutaj tego nie ma. Jest zawór niskiego i wysokiego ciśnienia.

Gregi86
08-01-2018, 22:11
tak masz racje, moze byc uszkodzony grzybek w zaworze EGR,
warto tez sprawdzic aktualne korekty wtryskow

rfly
08-01-2018, 22:16
Mam na mysli czyjnik zaznaczony na zdjęciu z linku https://www.fotosik.pl/zdjecie/d04fb9a20a354b0e

Gregi86
08-01-2018, 22:17
to akurat czujnik spalania stukowego i musi byc podpiety

mkaminski100
Czujnik to od spalania stukowego. Nie widziałem ich podłączonych w Fordzie.

rfly
Gregi86 - a da sie sprawdzić te korekty "forscanem"?

Bump: No nie znalazłem w pobliżu żadnej wtyczki do podłączenia, a czujnik dość mocno był zakurzony.

Gregi86
08-01-2018, 22:20
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=274214

Bump: w przypadku uszkodzonego czujnika spalania stukowego silnik pracuje glosniej i moze pojawiac sie delikatne szarpanie, moze powodowac wypadanie zaplonu

mkaminski100
08-01-2018, 22:22
to akurat czujnik spalania stukowego i musi byc podpietyW benzynie tak, Nie w dieslu. Tutaj służy do analizy procesu spalania i Ford go nie używa (tak samo jak czujnika poziomu oleju).
W nowszych już nawet nie ich na bloku.

I co da analiza korekt na postoju jeżeli szarpie przy 2k obrotów?

rfly
08-01-2018, 22:27
Dzięki za podpowiedź. Właśnie mogłem sobie wyczytać że: Spalanie detonacyjne to bardzo niekorzystne zjawisko występujące w silniku o zapłonie iskrowym. Aby mu przeciwdziałać wykorzystuje się specjalny czujnik spalania stukowego. Mój motor to DIESEL z z drugiej strony jeśli jest zamocowany to chyba powinien być podłączony bo po co wydawać kasę na osprzet który jest niewykorzystywany (chyba aby zaślepić dziurę w bloku).

Bump: mkaminski100 no i muszę się z Tobą zgodzić. Piwko dla Ciebie

mkaminski100
08-01-2018, 22:32
Ford tak montował też czujnik poziomu oleju do 2008 roku. Był ale niepodłączony.
Oni kupują silniki z jednej fabryki PSA i pewnie łatwiej było robić ta sama bazę, bo czujnik w hurcie kosztuje pewnie mniej niż zaślepka.
Od chyba 2008 już nie ma czujnika detonacyjnego a w misce jest zaślepka na czujnik poziomu oleju.
Sprawdź ciśnienie paliwa na wykresie i zobacz jaki parametr się zmienia pierwszy (ciśnienie na listwie -pompa, ciśnienie doładowania - turbo lub podciśnienia, EGR - EGR lub przepływomierz)

rfly
08-01-2018, 22:39
Ok zmierzę te parametry.
Do tej pory robiłem pomiar statyczny na 780 RPM ciśnienie w szynie paliwowej 37540kPa, przy 2000RPM - 50110kPa a przy 2300 RPM - 51690kPa. Innych parametrów nie spisałem.

mkaminski100
08-01-2018, 22:42
Zobacz czy są skoki ciśnienia pod obciążeniem, najlepiej na wykresie.

Czosnnek
10-01-2018, 18:37
Witam. Borykalem sie z problemem szarpania i w tym czasie sprawdzilem praktycznie wszystkich slabe punkty takie jak, czujnik kopiowania turbo, bilans wtryskow, czujniki polozenia walka i walu korbowego, zawor cisnienia i dozujacy w pomie wysokiego cisnienia. Slectwem poszlakowym udalem sie na programowe usuniecie filtra czastek stalych CO ROZWIAZALO problem. Radze znalesc dobry warsztat bo nie kazdy mimo zapewnien to potrafi. Pierwszy ktory wykonywal mi ta usluge narobil mi tylko balaganu. Obiaw ktory mnie naprowadzil na problem to ze szarpalo autem tylko na rozgzanym silniku. Auto kupilem z emulatorem ktory przykryl problem. Po odpieciu wyszli bledy termopary. Ale to juz przeszlosc 😀

mkaminski100
10-01-2018, 18:49
Szarpanie przy sprawnym DPF może występować tylko przy wypalaniu mocno zapchanego filtra w jedzie miejskiej.
Filtr sam z siebie nie powoduje szarpania. Jeżeli zaczyna szarpać ciągle to albo auto jeździ tylko w mieście i nie może się wypalić albo jest uszkodzenie układu - filtr zaklejony olejem silnikowym albo nieudolne usunięcie filtra

Czosnnek
10-01-2018, 20:36
Kupilem auto z wycietym dpf i emulatorem. z poczatku szarpanie bylo niezbyt czastek i cykliczne. Pod koniec byla masakra i smierdzacy dym z rury wydechowej. Jedynie na nierozgzanym silniku auto chodzilo wzorowo. Teraz po modyfikacji przyjechalem kilka tysiecy kilometrow w pelnym spokuju. Pisze poniewaz mam tyle dobze ze mialem od kolo podmieniac czesci i przez to nie wydalem fortuny. Ford jest tyle zabawny i podstepny ze odpiecie jakiejs wtyczki od kturego kolwiek czujnika potrafi zlikwidowac obiawy na krutki czas. Podczas moich zmagan wielokrotnie swietowalem sukces ktory nim nie byl. Moja zona powiedziala ze sie ozenilem z samochodem bo co wieczur pod maska. 😫

mkaminski100
10-01-2018, 21:00
Właśnie o tym pisałem. Miałeś źle wycięty DPF i to powodowało szarpanie.
Ford to jest pikuś jeżeli chodzi o czujniki w stosunku do PSA ale widać że się uczą (wsadzają tyle elektroniki co psa kilka lat przed nimi).

matizab
29-01-2018, 10:19
Witam, mam Forda Mondeo MK4 z 2008 roku 2.0 TDCI 140km aktualny przebiek 352 tyś, wczoraj podczas jazdy autostradą przy prędkości około 150 - 160 km/h samochód zaczoł szarpać objaw tak jakby gasł i z powrotem zapalał tzn wyświtla na sekunde kontrolki olej akumulator i spowrotem jedzie normalnie. Nie zaobserwowałem żadnego dymienia, spadku mocy wszystko chodzi normlnie tylko co jakiś czas tak szarpie, jak jechałem około 130 km/h to nie szarpało tylko przy większych prędkościach. Samochód jakieś 6 miesięcy temu przeszedł gruntowny remont tzn:

- wymiana wtryskiwaczy na nowe nie regenerowane
- regeneracja głowicy kompletna
- wymiana tłoków
- wymiana szklanek zaworowych
- nowe świece żarowe
- kompletne sprzęgło z dwumasą
- wymiana EGR ( jest aktualnie zaślepiony )
- regenracja turbiny

Po remoncie zrobiłem z 20 tysięcy i nic się nie działo, dopiero wczoraj coś zaczeło się dziać.

weuek
29-01-2018, 10:24
Może się już filtr paliwa zapchał?

Gregi86
29-01-2018, 20:29
jezeli zaplily sie kontroli oleju i aku to jest mozliwosc ze auto na chwile zgaslo, moze cos ze stacyjka, moze z klema na aku

MYMOL71
03-02-2018, 13:29
Mam podobny problem z tym szarpaniem podczas jazdy około 2000 obr. Byłem w ASO ale nic nie stwierdzili,sam przeskanowałem auto i jest tylko jeden kod błędu po usunięciu kod błędu powraca. Kod błędu P02E8 czijnik pozycji wydatku powietrza dolotowego silnika diesel, niski sygnał obwodu, brak objawu. ford mondeo mk4 2.0 TDCI 140 KM 2009r. może ktoś miał problem z czymś takim ?

Burn2q
11-02-2018, 15:12
Witam wszystkich forumowiczów. Czy moglby mi ktos powiedzieć ile powinno wynosic Vane Pos we forscanie na biegu jalowym? Bo mi caly czas pokazuje 0,00 a jak mu depne i odpuszcze to schodzi do -1,25.Mialem wymieniany czujnik kopiowania turbo miesiac temu i problem powrocil, tzn raz jedzie jak szalony a czasem cos go przytrzymuje, raz jedzie od 1500 a raz od 2200.Dodam ze zamienilem zaworki, nawet ten od turbo podlaczylem bezpośrednio do pompy podcisnienia i bez zmian.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180211/1fceffa6f5a1cf217f38c2de1052073a.jpg

wojcimierz
11-02-2018, 15:21
Tak o sprzegiełku wiesz co nie robiło, wyglądało raczej na zatarte. Zauważyłem też skakanie rolki napinacza paska klinowego na luzie tuż przed samą wymianą. Dopiero po wymianie poskładałem wszystko w jedną loginczą całość :)
Kolego możesz powiedzieć czy wymieniłeś całe sprzęgło czy samą rolkę ??

cezarg1410
13-03-2018, 19:35
Cześć,
ja też borykam się z szarpaniem przy stałej jeździe.
DPF mam wycięty (przez poprzedniego właściciela), ale programowo to chyba nie do końca... Zdarza się, że widzę na postoju spalanie 1.3-1.4 l/h - pewnie działa procedura wypalania DPF>
Do rzeczy: czy ktoś z was próbował leczyć ten problem wymianą przepustnicy? Znalazłem wątek na forum C-Maxa wypisz wymaluj taki jak u mnie problem: różne wartości wolnych obrotów, szarpanie, brzydkie wygaszanie się silnika.
Widzę na alledrogo przepustnice już po 350 PLN.
Więc... próbował ktoś?

fordes
13-03-2018, 21:01
DPF mam wycięty (przez poprzedniego właściciela), ale programowo to chyba nie do końca....Zdarza się, że widzę na postoju spalanie 1.3-1.4 l/h - pewnie działa procedura wypalania DPF

Ja przed jakimikolwiek zabawami zrobiłbym porządek najpierw z powyższym u dobrego speca.

cezarg1410
13-03-2018, 21:32
To prawda. Z drugiej strony ja kompletnie nie wiem czy tam rzeczywiście jest coś nie tak. Poza (czasami) zwiększonym spalaniem postojowym nie widzę innych nieprawidłowości.
Planuję wizytę u Heko tyle, że ostatnio kompletnie nie mam kiedy wybrać się do Krakowa.

No jak się zastanowić to być może faktycznie jest tam jakiś syf w oprogramowaniu.
Może umiecie polecić kogoś w wawie? Do Krakowa to pewnie za 2 lata uda mi się wybrać...

Gregi86
15-03-2018, 17:17
kiedy u mnie pojawia sie szarpanie przy 2tys obrotow wiem ze DPF bedzie chcial sie wyczyscic lub wlasnie probuje, wtedy komputer, forscan i po klopocie

Gregi86
17-03-2018, 16:21
podbijam temat, mialem szarpanie na 4 biegu i rowno 2000 obrotow, po sprawdzeniu pod komputerem DPF probowal sie wypalic (poprzednie bylo 820km wczesniej), wyczyscilem statycznie i jak reka odjal

danio446
29-04-2018, 11:44
Kolego możesz powiedzieć czy wymieniłeś całe sprzęgło czy samą rolkę ??

Rolkę od alternatora i w niej jest już sprzęgiełko do tego pasek rolke napinacza wszystko na częściach Dayco.:one:

Gregi86
30-04-2018, 02:24
czytalem ostatnio watek gdzie duzo osob pisalo ze zaslepienie zaworu EGR spowodowalo ze silnik przestal poszarpywac podczas jazdy ze stala predkoscia, zastanawiam sie nad tym rozwiazaniem

koval1980
30-04-2018, 09:03
czytalem ostatnio watek gdzie duzo osob pisalo ze zaslepienie zaworu EGR spowodowalo ze silnik przestal poszarpywac podczas jazdy ze stala predkoscia, zastanawiam sie nad tym rozwiazaniem
Też tak zrobiłem, ale nie ustąpiło. Będę wymieniał przy okazji oleju czujnik od turbiny i poszukam nieszczelności, bo na logikę to nic więcej nie powinno być powodem, a zawór sterujący ERG też wymieniłem. Zastanawiam się czy odłączenie wtyczki od EGR to to samo rozwiązanie jak zaślepienie? Jak mi mechanik czyścił EGR to mówił, że jakaś dźwignia ma już luz i on nie będzie pracował idealnie. Nie za bardzo wiem o co chodzi, dlatego zastanawiam się czy efekt zaślepienia i odłączenia wtyczki jest taki sam - pozwoli się upewnić czy to winę ponosi EGR.

Gregi86
30-04-2018, 09:13
Jest mala roznica, jak odlaczysz wtyczke to bedzie Ci wywalac blad.
Samo zaslepienie nie spowoduje bledu, istotne jest rowniez miejsce w ktorym jest zaslepiony

stelmacher
12-06-2018, 20:34
dodam ze wymiana egr na nowy tez mi nie pomogla kolejne 500zl w bloto
w silnik wlozylem juz z ponad 10 000zl i jak szarpolo i dymilo przy odpalaniu tak jest dalej
a kompletny silnik znalezlem teraz za 400euro + wymiana z 500zl i byloby po problemie dlatego moje postanowienie jezdzic az to go..o padnie adac laweta i wymiana silnika tak bedzie chopaki najtaniej chyba ze myslicie tak jak ja na poczatku ze w fordzie musi mszystko idealnie dzialac ale koledzy to nie w fordzie on ma zawsze jakas bolaczke przywknac radze
a i heko tez nie pomogl....

robson84
18-07-2018, 16:42
Witam u mnie też zaczęło przerywać przy 2000 ob, przy równomiernej jeździe. Puki co zauważyłem, że wąż intercooler-egr jest uszkodzony. Po wymianę napisze czy pomogło :)

Gregi86
21-07-2018, 09:08
U mnie ustapilo szarpanie po pojawieniu sie bledow z EGR, dzisiaj wyczyscilem go dokladnie i wymienilem zaworki Pietburg na nowe. Zobaczymy na dniach jakie beda efekty

Grajek666
07-08-2018, 04:54
i co z tym szarpaniem ktoś się zna na tym , albo zna jakiegoś speca w Lublinie??? lub okolicach?

kikoo2
10-08-2018, 18:06
No więc szarpał szarpał delikatnie cały czas.2x mocniej później zgasł.Awria silnika.Kod P0090.Wymieniaja czujnik czy regulator w pompie 750 zyla!!!Zobaczymy po naprawie.

kikoo2
13-08-2018, 05:14
No więc szarpał szarpał delikatnie cały czas.2x mocniej później zgasł.Awria silnika.Kod P0090.Wymieniaja czujnik czy regulator w pompie 750 zyla!!!Zobaczymy po naprawie.

Zawór regulacji ciśnienia w pompie wymieniony.1050zł z robocizną.Chyba nie szrpie i lepiej odpala.

waperr
27-08-2018, 22:01
Z mojego podwórka:
szarpanie na 1 i 2 w okolicach 2k obr/min.
Wyjęte zaworki turbiny i EGR`a, po otwarciu czarnej pokrywki ten schowany głębiej miał bardzo uwaloną gąbkę, chciałem przepłukać ale się rozpadła...
Ten bardziej od przodu miał przybrudzoną ale po przepłukaniu była cała.
Dociąłem gąbkę i wymieniłem, przeczyściłem też oba zaworki.
Jak na razie po jeździe testowej już nie szarpie.

kikoo2
28-08-2018, 09:01
Nadal szarpie jeszcze gorzej.:roll:

totek2
28-08-2018, 09:09
A teraz jakieś błędy masz?

kikoo2
28-08-2018, 09:11
Nic.Wszystko ok 1000 przejechane w różnych warunkach.Moc jest nie kopci a szarpie....oczywiście przy wyrównanej prędkości ok 50-60km/h