Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Hak holowniczy, jak powinien być zamontowany ?
majkelos 30-03-2010, 22:39 chciałem załozyć hak. Ale ci oszusci w serwisie skalkulowali sobie:
hak odkręcany - najprostszy 690 zł
specjalna wiązka bez której nic nie będzie działało 600 zł
robocizna (w pocie czoła) 750 zł
i auto trzeba zostawic na conajmniej dwa dni
razem 2000 zł. Więc ktos tam u nich zamienił sie z kims na głowy.......
niech oni sobie furmanki reperują, a ja poprosze kolegów o jakies madrzejsze propozycje w warszawie i okolicach
dziekuję
Trochę dużo i ciut za długo.
specjalna wiązka bez której nic nie będzie działało 600 zł
Za Technologię CAN trzeba płacić !!! :)
Nie narzekaj, mnie w mondeo mk IV policzyli 2300 zł za Brinka wypinanego. Wyszło jakoś 500 zł robocizny (2,5 roboczogodziny) + 1800 graty (wiązka 13 pinowa + hak).
tygrysex 09-04-2010, 13:42 Ojciecw swoim Outlanderze zakladal pod koniec zeszlego roku w ASO Misia i zaplacil za wypinanego Brinka - 1800zl (calosc z montazem) tez 13 pinow. Tyle, ze w Outlandzerze nie trzeba modulu CAN...
majkelos 12-04-2010, 13:36 panowie, jezeli ktos chce zaplacic za kilka kawalków pospawanej stali plus kostke 2.000 zł to przeciez ja mu nie zabronię. Dla mnie to jest kompletny idiotyzm i szukam mozliwości tanszego załatwienia tej kwestii. Tylko dlatego, że nie lubie wydawać jakiejś idiotycznej kwoty na tak prostą (zeby nie powiedziec prostacki) rzecz jak hak holowniczy. Myslę, że powinno to byc do załatwienia za max 1000-1200 zł
Może coś takiego: link (http://www.allegro.pl/item961098827_hak_holowniczy_ford_s_max_oryginalna _wiazka.html)
tygrysex 12-04-2010, 17:15 W dzisiejszych czasach zaklada sie jeszcze stale haki? Tak tylko pytam :D
Przecież jest odłączany - tylko nie na szybkozłączce, ale na 2 śrubach
Inaczej nie miałby homologacji
tygrysex 12-04-2010, 18:54 A mnie chodzilo wlasnie o "szybkozlaczke"... :D
majkelos W 2008 roku zakładałem hak do c-maxa w firmie: HDS Hakpol Jarosław Wysocki, ul. Marsa 44 Warszawa. Facet miał pojęcie o swoim fachu i ceny jak na tamten czas były przystępne a przy tym wszystkim przesympatyczny gość. Otoczenie zakładu jak i sam jego wygląd początkowo wzbudza wątpliwości ale to tylko pierwsze wrażenie. Może spróbuj tam .....
P.S.
Jak rozumiem automasz po gwarancji ?
Swoją drogą za wiązkę i robociznę policzyli Ci strasznie drogo. Np. w serwisie na ul. Dobrej wiązka 13 pinowa kosztuje 383 zł a robocizna 500 zł. Faktem jest, że jak pytałem o założenie własnej (miałem zamiar zakupić) Westfalii zamiast Brinka to powiedzieli, że robocizna wzrasta do 750 zł........
panowie, jezeli ktos chce zaplacic za kilka kawalków pospawanej stali plus kostke 2.000 zł to przeciez ja mu nie zabronię.
Z tego co pamiętam oprócz kostki trzeba kupić przejściówkę (jakiś moduł) do magistrali CAN.
Oczywiście można się wpiąć po prostu w wiązkę :D potem tworzą się z tego fajne i pouczające wątki na grupie.
Natomiast 2 kPLN to dużo. Też uważam że w 1,2 kPLN powinno się zmieścić.
hawranek999 13-04-2010, 08:47 Tutaj byl kiedys podobny temat - tylko tytul byl mylacy :)
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1162196#post1162196
majkelos 13-04-2010, 14:19 bardzo dziekuje wszystkim za wskazówki, aro, ten hak który podałeś z allegro własnie tez znalazłem i chyba kupię, ale widze, że brink pisze, że montaż poza serwisem może mieć zgubny wpływ na gwarancję? może ktoś ma jakies doswiadczenie albo przeczytał wnikliwie warunki gwarancji? montuje orginalna wiązkę ale kupiona poza serwisem
Własnie dlatego pytałem czy auto masz po gwarancji. Ford interpretuje montaż haka poza ASO jako tzw "ingerencję w układ elektryczny" co skutkuje utratą gwarancji na cały samochód. Mimo, ze nie tniesz kabli nie drutujesz a montaż tej instalacji w przypadku CAN-a jest dziecinnie prosty skutek jest jeden - tracisz gwarancję jeżeli zakładasz poza ASO. Dokładnie taka samą procedurę ASO stosuje jeżeli chodzi o montaż czujików cofania.
Ja zakładałem DVD pod sufitem i zestaw BT Nokii - obie rzeczy poza ASO i nikt się nie zająknął podczas przeglądu o utracie gwarancji.
Powyższe informacje otrzymałem w serwisie i wolę nie kopać się z koniem gdyż cenię sobie komfort posiadania gwarancji na auto... W części forum dotyczącym mondeo mkIV już o tym też chłopaki pisali choćby w temacie czujników cofania.
majkelos 14-04-2010, 22:08 brystol, dzieki, założyłem hak w rzeczonej firmie za 1000 zł - zrobione b. porzadnie, raczej nie utrace gwarancji, bo rozmawiałem z zaprzyjażnionym serwisantem forda. Cała elektryka haka "omija" układ elektryczny i elektroniczny samochodu, jest komplet dokumentów na hak i elektryke, wiec co najwyzej przyjdzie mi sie procesować z h.... jami
No to niech Ci dobrze służy ! Cieszę się że mogłem Ci pomóc.
majkelos, a jaki jest ten hak odkręcany czy na kluczyk? jak poszło z wiązką? w kostki jak firmowa czy jakoś inaczej to zrobili?
Pozdrawiam
Robert
majkelos 16-04-2010, 13:15 hak jest niestety na dwie śruby. Musze zreszta wymienic je, bo przeciez zwykły ocynk bedzie zaraz zardzewiały, muszą byc kwasiaki w tym miejscu. Co do elektryki to na rece im nie patrzyłem, ale ominiety jest cały układ bez rżnięcia przewodów
brystol, dzieki, założyłem hak w rzeczonej firmie za 1000 zł - zrobione b. porzadnie, ...
Wysłałem do nich zapytanie i otrzymałem odpowiedź:
"Hak holowniczy wypinany (netto)
Westfalia 975,-
wiązka 7 pin 525,-
wiązka 13pin 600,-
BRINK 1009,-
WIĄZKA 7PIN 691,-
WIĄZKA 13PIN 745,-
KOSZT MONTAŻU HAKA 100,-
KOSZT MONTAŻU WIĄZKI 150,-"
Jaki hak Ci zainstalowali, że wyszło połowe taniej.
Napisał że założył odkręcany na 2 śruby a nie wypinany automat.
Pewnie dlatego połowę taniej
brystol, dzieki, założyłem hak w rzeczonej firmie za 1000 zł - zrobione b. porzadnie, raczej nie utrace gwarancji, bo rozmawiałem z zaprzyjażnionym serwisantem forda. Cała elektryka haka "omija" układ elektryczny i elektroniczny samochodu, jest komplet dokumentów na hak i elektryke, wiec co najwyzej przyjdzie mi sie procesować z h.... jami
Czy może ktoś podesłać zdjęcie jak to wygląda z hakiem i po jego zdemontowaniu.
Mnie trochę przerażają dziury które trzeba w zdrzaku wywiercić i jak to się prezentuje na lakierownym zdrzaku jeśli hak jest zdemontowany.
Kristoforos 15-06-2010, 17:01 Czy może ktoś podesłać zdjęcie jak to wygląda z hakiem i po jego zdemontowaniu.
Mnie trochę przerażają dziury które trzeba w zdrzaku wywiercić i jak to się prezentuje na lakierownym zdrzaku jeśli hak jest zdemontowany.
Chodzi Ci o hak dorabiany? Bo ja mam fabrycznie zamówiony, demontowany. Teraz leży sobie w bagażniku, zderzak nie ma żadnej dziury. Montuje się go za zderzakiem i tylko przed nim potem sterczy.
majkelos 15-06-2010, 18:51 ja mam hak na śruby (www.autohak.pl), które mogę odkręcić i odpiąc hak. Ale nie widzę poptrzeby zdejmowac haka, nie przeszkadza mi w niczym i w/g kodeksu moge jeździć z nim zapietym. Dziura w zderzaku wycieta jest od spodu i jej w ogóle nie widać (wyciety jest niewielki otwór w płaszczyźnie zderzaka równoległej do podłoża)
1000 zł zapłaciłem za hak zwykły, solidny dedykowany do s-maxa plus gniazdo 13pin. Skoro decyduje sie na przykręcany bez automatu, to nie musi byc firmowy, firmowe muszą być opony, klocki, olej i inne rzeczy wpływające na bezpieczeństwo i bezpieczną eksploatację. W serwisie (na wszelki wypadek) dogadałem się na nastepny przegląd, że nie zauważą że mam hak, aby nikt nie czepił się gwarancji
haczyk w załączeniu
ja mam hak na śruby (www.autohak.pl), które mogę odkręcić i odpiąc hak. Ale nie widzę poptrzeby zdejmowac haka, nie przeszkadza mi w niczym i w/g kodeksu moge jeździć z nim zapietym. Dziura w zderzaku wycieta jest od spodu i jej w ogóle nie widać (wyciety jest niewielki otwór w płaszczyźnie zderzaka równoległej do podłoża)
1000 zł zapłaciłem za hak zwykły, solidny dedykowany do s-maxa plus gniazdo 13pin. Skoro decyduje sie na przykręcany bez automatu, to nie musi byc firmowy, firmowe muszą być opony, klocki, olej i inne rzeczy wpływające na bezpieczeństwo i bezpieczną eksploatację. W serwisie (na wszelki wypadek) dogadałem się na nastepny przegląd, że nie zauważą że mam hak, aby nikt nie czepił się gwarancji
haczyk w załączeniu
Ok, dzięki, myślałem ze dziura jest z tyłu a nie od spodu.
Interesuje mnie hak automatycznie odpinany.
Pytanko, ile czasu zajmuje zdemontowanie haka na śruby?
majkelos 15-06-2010, 19:06 autohak.pl ma w opcji hak do s-maxa z automatycznym wypinaniem, zobacz. zdjęcie haka trwa około 5 minut
Mam pytanie trochę z innej beczki ale chyba nie jest wart oddzielnego tematu więc pozwolę sobie napisać w tym miejscu.
Mianowicie u mnie hak już się zwrócił, ponieważ uratował mnie przed naprawą tyłu (zderzak, klapa).
Czy coś mogło się stać z tym hakiem od takiego uderzenia? Hak mam fabryczny, odpinany.
majkelos - 1000 zł to koszt samego haka czy całości. Ile kosztowało Cię wszystko?
majkelos 16-06-2010, 08:31 tak jak pisałem: wszystko razem z montażem i wiązka 13 pin kosztowało 1000 zł, z wiązka 7 pin 950 zł
do wiązki 13 jest dołożona gratis przejściówka 7 pin
zrobiono to w zakładzie (bardzo obskurnie wyglądającycm co prawda) który polecił brystol: HDS Hakpol Jarosław Wysocki, ul. Marsa 44 Warszawa wjazd od okularowej/szpaczej, wykonanie bardzo porządne
Przestroga dla kupujących autko - w wersji Titanium S nie można zamówić haka demontowanego.
a wiadomo dlaczego? problem tech czy wymysł forda?
ze względu na wyprofilowanie tylniego zderzaka...tzn dyfuzorów itd....
wiem coś o tym.... ;)
Po prostu fizycznie się nie mieści.
Gość na Marsa 44 ma teraz sporą kolejkę Smaxów ;-)
Też jestem u niego umówiony.
Kupując nowego s-maxa zamówiłem oryginalny odpinany hak. Rewelka. Leży sobie w bagażniku z kompletem kluczyków:) No i cena dość ciekawa - zapłaciłem za hak 1600 zł.
Slartibartfast 24-06-2010, 11:42 Kupując nowego s-maxa zamówiłem oryginalny odpinany hak. Rewelka. Leży sobie w bagażniku z kompletem kluczyków:) No i cena dość ciekawa - zapłaciłem za hak 1600 zł.
Oryginał w cenniku nowego S-Maxa to 2300, nieźle negocjowałeś :)
Kristoforos 24-06-2010, 12:10 Kupując nowego s-maxa zamówiłem oryginalny odpinany hak. Rewelka. Leży sobie w bagażniku z kompletem kluczyków:)
Ja też. Podchodziłeś już do jego zamontowania? Podobno ciach-ciach, beznarzędziowo...
A czy masz w dowodzie rejestracyjnym wpisany hak? Ja nie mam, podobno po zamontowaniu trzeba pojechać do stacji diagnostycznej i uzyskać zaświadczenie i z tym pójść do urzędu, by dopisali do dowodu rejestracyjnego. Prawda-li to?
Ja też. Podchodziłeś już do jego zamontowania? Podobno ciach-ciach, beznarzędziowo...
A czy masz w dowodzie rejestracyjnym wpisany hak? Ja nie mam, podobno po zamontowaniu trzeba pojechać do stacji diagnostycznej i uzyskać zaświadczenie i z tym pójść do urzędu, by dopisali do dowodu rejestracyjnego. Prawda-li to?
Hmmm, jeszcze nie odebrałem dowodu, ale nie wydaje mi się. W świadectwie homologacji mam informację o dopuszczalnej masie przyczepy, itd... W końcu był zamontowany fabrycznie. Jak odbiorę dowód to napiszę.
Jeszcze nie montowałem, ale wygląda na to że tak rzeczywiście jest. W komplecie są dwa kluczyki. Nie chciałem później dokładać jakiegoś dziwactwa skręcanego śrubami.
Oryginał w cenniku nowego S-Maxa to 2300, nieźle negocjowałeś :)
Łaski nie robili. Samochód w detalu 143tys, kupiłem za 116 tys;)
Zrobiłem test oraz kilka fotel. Montuje się w 10 sekund, podobnie demontaż. Ogólnie rewelka. Jedna rzecz mnie niemile rozczarowała - pytanie do osób mających taki hak: złącze do podłączenia elektryki jest schowane za zderzakiem w taki sposób, że mocno utrudnione jest (jeśli w ogóle możliwe) wciśnięcie tam wtyczki np od przyczepki... Jak jest w praktyce? złącze jest widoczne na ostatnim zdjęciu, po stronie prawej. Po lewej jest uchwyt na sam hak.
Kupując nowego s-maxa zamówiłem oryginalny odpinany hak. Rewelka. Leży sobie w bagażniku z kompletem kluczyków No i cena dość ciekawa - zapłaciłem za hak 1600 zł.?
Taka mała rada z własnego doświadczenia. Mój hak po odbiorze był pokazowo zamontowany i zdemontowany. Pan zostawił kluczyk w zamku i tak to wylądowało w bagażniku. Niedawno miałem potrzebe uzycia 1 raz haka... patrzę a tu kluczyk się powyginał i nie dało się go wyjąć... dodatkowo przy wyciaganiu się złamał :D :oops::oops:
Na szczeście za 40 zł udało się go wyjąc i dorobić nowy kluczyk g:)
Taka mała rada z własnego doświadczenia. Mój hak po odbiorze był pokazowo zamontowany i zdemontowany. Pan zostawił kluczyk w zamku i tak to wylądowało w bagażniku. Niedawno miałem potrzebe uzycia 1 raz haka... patrzę a tu kluczyk się powyginał i nie dało się go wyjąć... dodatkowo przy wyciaganiu się złamał :D :oops::oops:
Na szczeście za 40 zł udało się go wyjąc i dorobić nowy kluczyk g:)
U mnie było ok. A jak u Ciebie jest rozwiązana kwestia gniazda elektrycznego? Jest schowany za zderzakiem?
U mnie tez było by ok... tylko hak swoje pare kg wazy więc walając się w schowku poodciskał kluczyk raz w 1 raz w 2 aż go zrobił w banana.
U mnie tez było by ok... tylko hak swoje pare kg wazy więc walając się w schowku poodciskał kluczyk raz w 1 raz w 2 aż go zrobił w banana.
No to nieźle... Ja mam dwa kluczyki w zestawie i - jak widać na zdjęciach - pokrowiec na hak. Jeden kluczyk leży w pokrowcu, drugi w domciu.
Slartibartfast 24-06-2010, 18:01 złącze do podłączenia elektryki jest schowane za zderzakiem w taki sposób, że mocno utrudnione jest (jeśli w ogóle możliwe) wciśnięcie tam wtyczki np od przyczepki... Jak jest w praktyce? złącze jest widoczne na ostatnim zdjęciu, po stronie prawej.
Nie mam haka (nie mam jeszcze nawet samochodu... :619:), jednak na tym ostatnim zdjęciu widać, że gniazdo zamocowane jest na kawałku metalu przypiętym do reszty jedną śrubą. Sprawdź, czy ta śruba nie stanowi przypadkiem osi obrotu gniazda - wtedy "wyjedzie" ono w dół i będzie do niego dostęp
P.S. 143k na 116k - naprawdę nieźle!!! Mi się udało zejść tylko na 114k ze 136k
Nie mam haka (nie mam jeszcze nawet samochodu... :619:), jednak na tym ostatnim zdjęciu widać, że gniazdo zamocowane jest na kawałku metalu przypiętym do reszty jedną śrubą. Sprawdź, czy ta śruba nie stanowi przypadkiem osi obrotu gniazda - wtedy "wyjedzie" ono w dół i będzie do niego dostęp
Hmmmm, idę zobaczyć:) Rzeczywiście tak wygląda. Zaraz sprawdzę:)
cd:
sprawdziłem - rzeczywiście wystarczy pociągnąć w dół i schodzi pod zderzak (patrz: zdjęcia)
Sytuacja wygląda następująco.
Z zaminowanym hakiem jedzie się do stacji diagnostycznej pan patrzy na hak, sprawdza czy jest wiązka i drukuje zaświadczenie. Koszt kilkanaście zł (nie chcę podawać dokładnie bo nie pamiętam) z tymże zaświadczeniem jedziemy do urzędu komunikacji. Pani bierze dowodzik, w adnotacjach urzędowych pisze: HAK i datę. Koniec:)
Cześć,
mi po montażu haka palą się lampki kontrolne ESP i ABS. Komputer zgłasza też błąd funckji rusznia dod górę.
Czy miał ktoś podobne problemy?
Może to być aakiś błąd w montażu elektryki?
Odbierałem w sobotę i nie miałem możliwości zareklamowania.
Pytanie: na linii montażowej zamontowali mi niemiecki standard gniazda elektrycznego - 13 pinów. Na stacji diagnostycznej mnie olali (swoją drogą mają rację). Teraz domagać się od serwisu bezpłatnej zmiany gniazda? Czy żeby mi kupili przejściówkę? Jakieś pomysły?
Już wszystko wiem. 13 pinów to najnowszy standard propagowany w całej europie, również w Polsce. Jest dużo lepszy od 7-pinowego, więc nie ma sensu się cofać. Salon Forda wyśle mi gratis przejściówkę 7-13.
majkelos 30-06-2010, 15:10 montaż haka poza stacja autoryzowana nie powoduje utraty gwarancji. Jedynie w momencie, kiedy będą problemy z instalacja el. moga odmówic naprawy gwarancyjnej, ale tylko na to, co związane jest z ingerencją w układ przy montazu wiązki. Na pozostałe elementy gwarancja jest zachowana. Ja mam wiązke i gniazdo montowane poza układem, bez ingerencji, więc nie spodziewam się problemów (odpukuje)
To jest info z serwisu forda w wawie
Witam,
Czy ktoś posiada może zdjęcia haka holowniczego zamontowanego na s-max'ie w wersji z pakietem stylizacyjnym??? Chodzi o to, że tylny zderzak ma "dyfuzor" zamykający przestrzeń od spodu samochodu, w którym trzeba zrobić dziurę na hak i gniazdo...:( Obawiam się, że to mocno szpeci auto... poza tym róznie wygląda ta dziura dla różnych modeli haka...
Po prostu fizycznie się nie mieści.
jeżeli nie ma możliwości zamontowania w 2.2 TDCi i 2.5 T to również z pakietem się nie da...
Dzięki za podpowiedź!
Ciekawe jest to, że będąc przejazdem w Gliwicach w ASO Forda wjechałem na podnośnik i wraz z doradcą i "mistrzem" serwisu oglądaliśmy auto od spodu i nie wspomniał o problemie innego profilu zderzaka - mowa była wyłacznie o wycięciu dziury w dyfuzorze (dość potężnej).
Zachęcali mnie do montażu :) ale im nie zaufałem...
Bałem się właśnie o kompletne zdefasonowanie zderzaka i dyfuzora...
Może faktycznie belka haka się nie zmieści pod zderzakiem :(
Witajcie,
Czy po założeniu haka też macie problem z tylnymi czujnikami parkowania?
Mi wyją jakbym już na coś wjechał, wykrywają zamontowany hak?, czyli należy jeździć z odkręconą kulą? jak to jest u was?
Pozdrawiam
Robert
Czy po założeniu haka też macie problem z tylnymi czujnikami parkowania?
Mi wyją jakbym już na coś wjechał, wykrywają zamontowany hak?, czyli należy jeździć z odkręconą kulą? jak to jest u was?
Tak, w zasadzie jak jest założona kula praktycznie nie można korzystać z czujników parkowania, non stop wyją.
Ja mam firmowy hak forda, cały czas z nim jeżdżę i czujniki mi nie piszczą.
andree74 25-07-2010, 14:28 ja rownież mam cały czas zamontowany hak i czujniki dzialają prawidłowo.
Witam,
Już czujniki nie piszczą. Po zaprogramowaniu modułu przyczepy w komputerze już jest ok.
Pozdrawiam
Robert
Slartibartfast 18-01-2011, 16:13 Witam, Czy ktoś posiada może zdjęcia haka holowniczego zamontowanego na s-max'ie w wersji z pakietem stylizacyjnym??? Chodzi o to, że tylny zderzak ma "dyfuzor" zamykający przestrzeń od spodu samochodu, w którym trzeba zrobić dziurę na hak i gniazdo... Obawiam się, że to mocno szpeci auto... poza tym róznie wygląda ta dziura dla różnych modeli haka...
http://galerie.s-max-club.de/main.php?g2_itemId=33964
http://galerie.s-max-club.de/main.php?g2_itemId=33975
http://galerie.s-max-club.de/main.php?g2_itemId=30272
Już czujniki nie piszczą. Po zaprogramowaniu modułu przyczepy w komputerze już jest ok.
Panowie, co mają hak w S-max’e.
Napiszcie dokładnie jeszcze raz jak wygląda sprawa czujników parkowania.
Rozumiem, że ogólnie po zainstalowaniu haka w samochodzie wraz z zaprogramowaniem modułu przyczepy, czujniki powinny działać normalnie – hak luźno, nie przyczepiony do auta.
Po włożeniu haka do automatycznego złącza (lub przykręceniu w przypadku haka montowanego na dwie śruby) oraz podpięciu wtyczki elektrycznej z uchwytu rowerowego lub przyczepy, co się dzieje z czujnikami?
1. Piszczą – bo widzą przeszkodę.
2. Są automatycznie deaktywowane po rozpoznaniu obciążenia elektrycznego.
3. Są ręcznie deaktywowane poprzez rozcięcie obwodu zasilania czujników – należy dorobić przełącznik i samemu go rozłączać jak zapinamy przyczepę.
Natomiast czy samo włożenie haka (lub go przykręcenie) bez obciążenia elektrycznego powoduje, że czujniki go widzą i piszczą?
Wszystkie wyżej opisane przypadki oczywiście tylko przy włożeniu wstecznego biegu!
- Po wpięciu haka czy to automatycznego czy na dwie śruby nic się nie powinno dziać. Widoczność czujników nie obejmuje tego obszaru.
- Po podłączeniu świateł poprzez wpięcie wtyczki, moduł zasilania przyczepy powinien automatycznie rozpiąć tylne czujniki.
Tak to powinno być.
Robert
Panowie mam hak (instalacja,belka,myśle że fabryczny S-maxa) zamontowany,jest on odpinany i poprzedni właściciel nie dał końcówki (tej wypinanej) teraz szukam takiej....na klapce od podłączenia el jest napis Made in Italy.Znalazłem takie coś: http://allegro.pl/hak-westfalia-ford-s-max-s-max-smax-wpinany-i1508199536.html
Czy będzie pasować???A może ma ktoś z Was taką końcówkę na sprzedaż?
znalazłem jeszcze taką całość: http://allegro.pl/nowy-auto-hak-holowniczy-ford-s-max-haki-jakosc-i1472589998.html
Co Wy na to?
poprzedni właściciel nie dał końcówki
Rafał, a dobrze przeszukałeś auto???wszystkie schowki (za siedzeniami przednimi, w podłodze bagażnika i ten boczny w kufrze), może gdzieś ten trzpień jest ukryty....co do twojego pytania....ja kupiłem swój samochód bez kluczyka do haka.Hak mam oryginalny (Westfalii), montowany w Fordzie, przed zakupem znajomy podał mi wydruk odnośnie historii serwisowej i wyposażania auta. Jak dzwoniłem do Forda, żeby zapytać o możliwość dokupienia klucza to mi powiedzieli:
po pierwsze primo:-), że Ford oryginalnie montował tylko haki westfalii lub thule.
po drugie primo:-), powiedzieli, żebym o kluczyk pytał w dwóch miejscach, carmix (w Raszynie)i auto stach (w Zielonce), montują tam haki westfalii, więc załatwią i kluczyk i będzie znacznie taniej jak w Fordzie, może i ty podjedź tam niech sprawdzą co masz za hak i dobiorą trzpień...
Dzięki za odp.Przeszukałem bagażnik cały jak narazie,w środku jeszcze nie,ale poszukam skoro tak...Pytanie czy na haku oryginalnym z w/w przez Ciebie może być napis ''made in Italy"?
Co do W-wki to nie podjade bo nie będe latał za trzpieniem tyle km,mam podobny zakład u siebie w mieście to zapytam i tyle...
No i sprawdziłem wszystkie (chyba) schowki i poza tym śmiesznym środkiem do "naprawy" koła przebitego i uchytu do holowania nic nie znalazłem...byłem w zakładzie od haków i mówią że nie można u nich samej końcówki zamówić...chyba wezmę tą westfalię z alledrogo skoro tak...
Przy okazji jak ktoś ma oryginał hak wypinany i może to niech sprawdzi czy ma na klapce od zasilania z tyłu napis made in Italy czy inny...?
....po pierwsze primo:-), że Ford oryginalnie montował tylko haki westfalii lub thule....
Dodaj do tego jeszcze BRINK - w Mondeo mam takowy wypinany i jest to ori hak fordowski, gdyż na tabliczce znamionowej haka jest jak wół napisane "Ford by Brink"
I z tego co pamiętam, to Brink jest właśnie włoski ... (a przynajmniej homologacja i instrukcja montazu jaką do tego haka posiadam jest włoska :619:)
Jesli Rafał będziesz miał problem ze znalezieniem końcówki, to może sie dogadamy, bo jakby co, to ten hak z Mondeo mam do sprzedania ... :roll:
No mam problem z tym cały czas...daj fotki końcówki to i napisz jakaś cene na priv za całość to pogadamy :)
Aha i możesz napisać mi gdzie jest ta tabliczka znamionowa haka?Może jak ją znajde dowiem sie jakiej firmy mam hak wkońcu...
No mam problem z tym cały czas...daj fotki końcówki to i napisz jakaś cene na priv za całość to pogadamy :)
Aha i możesz napisać mi gdzie jest ta tabliczka znamionowa haka?Może jak ją znajde dowiem sie jakiej firmy mam hak wkońcu...
Zrób foto gniazda i tabliczki która jest przy gnieździe elektrycznym, a ja zrobie jutro (jak nie zapomnę :P) swoje, to porównamy i jak będzie pasić, to pogadamy co do ceny :wink:
Tyle że żadnej tabliczki tam nie widziałem,foto zrobie jeszcze dziś jak nie zapomne...
Tyle że żadnej tabliczki tam nie widziałem,foto zrobie jeszcze dziś jak nie zapomne...
Tabliczka znamionowa haka powinna byc przynitowana na uchwycie przy gnieździe elektrycznym.
Raz czy dwa widziałem ją też na belce, ale generalnie to ona powinna być widoczna, żeby w razie kontroli "organy uprawnione" mogły sprawdzić czy np. nie ciągniesz przyczepy o masie powyżej dopuszczonej przez hak :roll:
btw - zaraz będe jechał do sklepu, to jak nie zapomne aparatu, to zejde do piwnicy i pstryknę foty mojemu hakowi
Tabliczki na "widoku" z tyłu nie widziałem...czekam na foto ;)
U mnie jest zupełnie inaczej.
Gniazdo gdzie się wkłada kule haka u mnie wygląda całkowicie "niekompatybilnie" w porównaniu z tym co widze na twoich fotkach.
Postaram sie troszke później ściągnąć zdjęcia z aparatu i je wstawić tutaj.
Ale Ty chcesz sprzedać cały hak czy tylko odpinaną część,której ja szukam?Jeżeli cały to napisz mi na priv cene...
Czy ktoś z Was po tych zdjęciach wie co to za hak u mnie jest zamontowany/firma itp?
Ale Ty chcesz sprzedać cały hak czy tylko odpinaną część,której ja szukam?Jeżeli cały to napisz mi na priv cene...
Czy ktoś z Was po tych zdjęciach wie co to za hak u mnie jest zamontowany/firma itp?
ja chce sprzedac cały hak, ale zapewne gdyby się okazało, że koncówka pasuje do twojego gniazda, to bysmy się jakos dogadali :619:
Cały hak ode mnie nie jest dla ciebie rozwiazaniem, bo to hak od Mondeo Mk3 - w S-Maxie jest zupełnie inna belka, wiec nie byłbys w stanie tego odpowiednio zainstalować.
moim zdaniem powinieneś na allegro szukać uzywanego orginalnego haka do S-Maxa/Galaxy i samą belkę wymienić tak, żeby pasowała do nowej kuli.
I jeszcze druga sprawa - znajdź dokladnie miejsce (idealnie na środku belki), gdzie powinna ta kula haka byc wpinana (i załącz tutaj fotkę), bo na zdjęciu przyłącza elektrycznego nie widać tego miejsca i tak naprawdę może się okazać, że miałeś hak zwykły odkręcany a nie wypinany i wtedy sądzę, że za "parę groszy" taką samą końcówkę zdobędziesz
Dla mnie sprawa robi się coraz bardziej pilna,za pare dni musze podpinać przyczepkę...wolałbym samą końcówkę jakoś dopasować a reszte zostawić tak jak jest...
Dla mnie sprawa robi się coraz bardziej pilna,za pare dni musze podpinać przyczepkę...wolałbym samą końcówkę jakoś dopasować a reszte zostawić tak jak jest...
Najprostsza sprawa (zapewne nie najtańsza, ale też i nie najdroższa) to idziesz do warsztatu w swojej mieścinie zajmującego się hakami i zamawiasz nowa belkę z kulą (bez elektryki), wiec zapłacisz zapewne za najprostszy hak jakieś 350-400zł plus za montaż tylko mechaniczny jakieś 50-100zł, bo wszak elektrykę (przy której jest najwięcej roboty masz z głowy) masz juz w aucie.
Może sie również okazać, że szpec dobierze ci jakąś pasująca końcówkę albo zaproponuje jeszcze jakies inne sensowne rozwiązanie - i masz problem z głowy bez "cudowania" g:DD
równie dobrze mozesz z allegro zamówić ten ori hak co jest teraz na aukcji i z nim idziesz do pierwszego lepszego mechaniora, aby ci wymienił starą belkę na tę nową ...
Byłem już u siebie w mieście w warsztacie i samej końcówki nie mogą (może nie chcą) zrobić.O reszte nie pytałem,ale chyba bede musiał bo jednak zamówić z alledrogo samą końcówkę westfalii wiąże sie z ryzykiem że nie będzie pasować...
I jak się sprawy mają z tym odpinanym hakiem ? sam szukam czegoś w rozsądnej cenie .
A więc Panowie...dziś mam już hak.
Szukałem końcówki do swojego,ale cena 600zł + miesiąc czekania.
Zamontowali mi u mnie w mieście za 600zł (450hak polski ze Słupska,150montaż)butto,elektryka została ta sama.Hak odkręcany na 2 śruby.
Wcześniej miałem Bosala automat...
Wszystko fajnie,przede wszystkim cena,ale...po włączeniu wstecznego piszczą mi czujniki parkowania,nawet jak nie mam przyczepki :( widocznie są tak czułe,że widzą kulę i piszczą....idzie to jakoś zmienić,żeby bez przyczepki NIE PISZCZAŁY???
Typek co montował mówi że sie nie da,tylko odkręcić kulę - wtedy będzie normalnie....troche to wkurzające...:( co zrobić z tym fantem,żeby działalo "inteligętnie" -tzn bez przyczepki czujniki działały normalnie?
Witam,
Pozdrawiam
Robert
O tu znalazłem taki post - jak to zrobić?W aso tylko i o co w tym biega???
Wydaje mi się że w module przyczepy chodzi o to że tylne czujniki są dezaktywowane po podłączeniu przyczepy..
- Po wpięciu haka czy to automatycznego czy na dwie śruby nic się nie powinno dziać. Widoczność czujników nie obejmuje tego obszaru.
- Po podłączeniu świateł poprzez wpięcie wtyczki, moduł zasilania przyczepy powinien automatycznie rozpiąć tylne czujniki.
No to zobacz co tutaj Kolega napisał...
W Galaxy bez przyczepy nic nie piszczało,nic nie musiałem programować,a tu...zonk... :(
Po podpięciu przyczepy moga sobie piszczeć - na tym mi nie zależy,bo rzadko z nią jeżdźe,no ale bez...to masakra.
Pytanie czy idzie to ustawić/zaprogramować czy co tam jeszcze TYLKO w ASO,czy zwykły komp w niezależnym serwisie też to zrobi??? I jak to zrobić przede wszystkim?Łączymy się kompem z S-maxem i co dalej????
Panowie POMOCY!!!
Wszystko co napisałem to prawda.
Po zainstalowaniu haka też mi piszczały czujniki. W aso powiedzieli że były błędy czujników powstałe prawdopodobnie podczas montażu haka - zdejmowanie zderzaka. Ewentualnie zepsuli Ci któryś z czujników. Po wykasowaniu błędów i jest OK.
Zdejmij hak i zobacz czy jest dobrze. To tylko 2 śruby.
Czy jeżdżę z hakiem czy bez jest OK.
Pozdrawiam
Robert
A więc...to co sprawdziłem 30min temu:
1.Po zdjęciu kuli(końcówki) poprzez odkręcenie 2 śrub: jest ok,nie piszczą czujniki,działają normalnie.
2.Po zdjęciu samego kapturka z kuli: jest lepiej,piszczą mniej,nie stale,ale jednak...
Co Wy na to?
Mi jak piszczały to po odkręceniu kuli włączyłem czujniki wsiadłem do bagażnika z rurką symulującą przeszkodę i sprawdzałem zasięg czujników. Z oględzin mi wyszło że w miejscu haka czujniki mają martwe pole.
Nie wiem co Ci jeszcze mogę poradzić.
Potwierdzam to co pisze kolega Rubinio.
Ja również zainstalowałem ten sam hak co RafałB (prod. Słupsk) – zachowanie czujników parkowania było identyczne, czyli piszczały jak zamontowana była kula haka. Wizyta w ASO (programowanie modułu przyczepy) całkowicie rozwiązała ten problem – koszt w Krakowie to ok. 100 zł brutto.
Wizyta w ASO (programowanie modułu przyczepy) całkowicie rozwiązała ten problem – koszt w Krakowie to ok. 100 zł brutto.
A no to teraz mi coś rozjaśniłeś ....
Heh,żeby było śmieszniej dziś z rana po zdjęciu kapturka ... cisza :shock: i czujniki nie wrzeszczą!
Potem pare razy sie odezwały bez powodu,ale ogólnie działają bez niego na 90% sprawności...
Pojeżdzę pare dni jak będzie gorzej/źle to musze udać się na te programowanie,tylko ciekawe czy zrobi mi to ktoś poza ASO,czy tylko w ASO?
Slartibartfast 15-06-2011, 09:26 RafałB,
Wcześniej pisałeś, że miałeś zamontowany hak, brakowało tylko samej końcówki. Jeśli więc kupiłeś eSia z hakiem (bez kuli) i czujnikami parkowania to trochę dziwne byłoby, gdybyś nie miał odpowiednio zaprogramowanego modułu przyczepy...
No wiem wiem...dlatego wątpie,że to wina programowania.Tak jak napisałem,po nocy dziś,przy zdjętym kapturku jest o wiele,wiele lepiej i czujniki większości czasu działają poprawnie...
Gość od montażu haka mówi,że to wina samej kuli i czujników bo "się widzą" jak jest podpięta...bez zdejmowania kaptuka wyją non stop,po zdjęciu - tak jak napisałem...
Panowie, jest przecież możliwość sprawdzenia bez dodatkowych kosztów czy moduł jest zaprogramowany.
Wystarczy podpiąć cokolwiek pod instalację elektryczną od haka (przyczepę, uchwyt rowerowy itp.) i zobaczyć czy działają tylne czujniki parkowania – poprawnie zaprogramowany moduł, po wykryciu obciążenia w instalacji powinien deaktywować tylne czujniki parkowania. Podobnie sprawa wygląda ze światłem przeciwmgielnym. Poprawnie zaprogramowany moduł, po wykryciu obciążenia w instalacji powinien odłączyć zasilanie światła przeciwmgielnego w samochodzie podczas, gdy światło przeciwmgielne w przyczepie/ uchwycie rowerowym powinno normalnie działać.
Zastanawiam się również czy zmiana kształtu haka/kuli (kupiłeś z hakiem Bosala a teraz masz hak prod. Słupsk) może mieć wpływ na poprawność działania czujników cofania.
Ok,to po robocie podłącze samą elektrykę i zobacze czy sie wyłączą czujniki automatycznie...
Też nie wiem czy elektryka i kształt kuli innej ma wpływ na ich działanie...
Ja właśnie wczoraj montowałem hak i wiązkę do Focusa II kombi i nie ma problemu.
Wiązka Westfalia, hak forda całość wyszła mnie około 950 zł i sam sobie zamontowałem
Czas montażu około 4,5 godziny - trzeba wyciągnąć wszystkie plastiki z bagażnika
zbieram sie do montażu haka w MONDEO mk4 hatchback kupiłem Westfalię oryginalny hak ford-owski z odpinana kulą bez instalacji.
Pytania:
1. czy montował ktoś z Was instalacje z modułem uniwersalna do fordów i jak to sie sprawuje?
2. czy ktoś z Was użytkowników takiego haka na hatchbacku może mi potwierdzić czy po odpieciu kuli widoczne sa elementy haka z pod zderzaka?
link do zdjecia http://img07.allegroimg.pl/photos/oryginal/26/24/48/60/2624486054
Zmień adresata .(forum MK4) .
Czy ktoś mówił że wypinany hak do maxia może być tańszy >.........http://moto.allegro.pl/nowy-hak-automat-wypinany-modul-wiazka-ford-s-max-i2643026772.html
wygląda że może bo ceny spadają .
Slartibartfast 18-10-2012, 13:26 Fajny bo łatwo wypinany
Niefajny bo zbyt łatwo - bez kluczyka - złodziej się znajdzie...
...
Też nie wiem czy elektryka i kształt kuli innej ma wpływ na ich działanie...
i
Fajny bo łatwo wypinany
Niefajny bo zbyt łatwo - bez kluczyka - złodziej się znajdzie...
Zastanawia mnie jedna rzecz: czy ktoś z Was zamierza jeździć z wpiętą kulą na stałe??
(poza okresem holowania czegokolwiek np? - w czasie holowania raczej nikt kuli nie ukradnie...)
-bo powiem szczerze: nie chcę wkładać przysłowiowego kija w mrowisko ... ale teoria chronienia tylnego zderzaka (tyłu s-maxa) za pomocą haka - to tak jak zakładanie orurowania z przodu w S-Maxie... po prostu szpeci! - S-Max nie jest stylistycznie brzydkim autem (... multipla itp...) a jeśli ktoś Wam 'wjedzie' w zadek - cóż zdarzyć się każdemu może - ale to on 'płaci' i uważam że 'dmuchanie na zimne' poprzez oszpecanie 'nagim hakiem' naszych quazi sportowych furek - to brak gustu... (sorry :( ) a jak będzie komukolwiek pisana nieprzyjemność 'wjazdu w zad' - to i hak i płyta podwoziowa (podłogowa) dostanie w kość - a ktokolwiek, komu ktoś inny wjechał w hak - sprawdził tenże hak po tym zdarzeniu pod względem wytrzymałości do holowania np załadowanej lawety lub fajnej łodzi motorowej czy wypasionego kampingu ...??
Moim skromnym zdaniem na co-dzień miejsce haka to skrytka w naszym bagażniku -a w czasie holowania -> wówczas życzę czerpania przyjemności z funkcjonalności (a przy tym także niemałej masy) naszych Sport-Activate-Van's.
-> pozdrawiam!!!
XPrzemo
Slartibartfast 18-10-2012, 19:53 pxl, nie każdy ma dyfuzor! ;)
Też mi się nie podoba kawał druta wygięty w łuk wystający spod zderzaka i gdybym miał hak pewnie nie jeździłbym z nim na stałe. A jednak jakieś zabezpieczenie przed zajumaniem by się przydało
No ja tak właśnie zrobiłem nie dawno...wypiełem/odkręciłem kulę od haka,bo teraz nic nie ciągam i mam wkońcu pełną ciszę przy załączonych czujnikach cofania ;)
Fajny bo łatwo wypinany
Niefajny bo zbyt łatwo - złodziej się znajdzie...
No rozbrajające :572: , myślisz że ludzie chodzą i obserwują komu by tu podprowadzić hak?......... przecież taki na przykręcane śrubki jak ma RAFAŁ nikt by nie zakładał bo to tylko dwie śruby i po kłopocie .
Rafał jak wcześniej napisałeś to poprzednio miałeś belkę zamontowaną z hakiem i szukałeś kuli , szkoda że się pospieszyłeś bo ja sprzedałem już dwa razy kule na kluczyk wypinane do WESTFALIA i do ORIS każdy po 120zł Na tablica czy allegro jest tego trochę .Sam z resztą też tak kupiłem swój Westfalia .
Rafał jak wcześniej napisałeś to poprzednio miałeś belkę zamontowaną z hakiem i szukałeś kuli , szkoda że się pospieszyłeś bo ja sprzedałem już dwa razy kule na kluczyk wypinane do WESTFALIA i do ORIS każdy po 120zł Na tablica czy allegro jest tego trochę .Sam z resztą też tak kupiłem swój Westfalia .
Eh...no szkoda...wiesz ile sie tego naszukałem,ile ludzi na forum pytałem i pisałem o tym?
No ale potem czas mnie pogonił i kupiłem nowy hak w dobrej w sumie cenie i tyle,ale dziś oczywiście bym kupił od Ciebie samą kulę ;)
A co do "kradzieży" kuli to mnie mało interesuje,bo mam takie coś jak garaż przy domu :P :D
Czołem podczas montażu haka panowie wymontowali mi dość dużą belkę wzmacniającą z tylu. Czy to jest Ok ?!?
Uzyskałem już odp. W innym wątku nie wiem jak skasować ww. Post.
Bartek_P 06-06-2013, 17:49 Nie zapomnijcie, że jak będziecie jeździć z wpiętym hakiem po bardziej cywilizowanych miejscach jak Polska to narażacie się na mandat. Tak przynajmniej jest u naszych zachodnich sąsiadów, Czechach, Słowacji...
Bump: W Polsce zresztą też nie można jeździć z hakiem, tylko nikt tego nie egzekwuje.
A jaki jest powód takiego zakazu ? Co hak przeszkadza ?
Bartek_P 07-06-2013, 00:39 O to spytaj ustawodawcę. Hak, jeśli jest zdejmowalny, powinien być zdjęty , jeśli jest nieużywany. W Polsce można to olać, ale w Niemczech jak trafisz na służbistę to nie ma zmiłuj.
No to ja wam coś fajnego zapodam. :D
Instrukcja montażu haka.
Hak mocowany na śruby (odkręcany)
http://www.sendspace.pl/file/53f14ae870c1211c55d78b2
Hak wypinany.
http://www.sendspace.pl/file/dc31c40c879964d34f24903
Witam. Chcę założyć hak do S-Maxa. Czy ktoś może polecić jakiś zakład godny zaufania w Krakowie?
Kolego zapytaj w swojej strefie klubowej.
http://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=125
tygrysex 28-08-2013, 08:35 Witam po paru miesiacach nieobecnosci ;)
Naszla mnie potrzeba zbeszczeszczenia auta hakiem holowniczym (zachorowalem na skuter wodny) i chcialem zalatwic to hakiem "niewidocznym" po wypieciu... Polecono mi firme Westfalia, jest hak do S-Maxa rozdzielony nawet na dwie wersje z przestawnym zawieszeniem i bez. Pan twierdzi, ze hak zniknie wraz z wtyczka montowana na zawiasie...
Montowal juz ktos taki hak do S-Maxa i moze potwierdzic, ze po wypieciu jest zupelnie nie widoczny? Podobno potrzebna jest tez delikatna modelacja zderzaka, rownierz niewidoczna z pulapu obserwujacego. Moze jak ktos ma taki hak to moze wstawic fotke, jak mala jest ta modelacja ;)
I ostatnie pytanie o czujniki parkowania, powiedziano mi, ze w aucie ktore posiada guzik do czujnikow nie da sie zrobic tak, aby po podlaczeniu wiazki automatycznie sie nie wlanczaly i trzeba je recznie wylaczyc. Mowa tutaj o gniazdku uniwersalnym, nie dedykowanym, bo nie bardzo mam ochote na rozbieranie polowy auta, jak wystarczy wpiecie sie w bagazniku.
Czy zbeszczeszczenie ......:( hak przydaje się także do przewozu rowerów - :p super wygodna sprawa to nie to samo co na dachu .
Ja mam Westfalię z wypinanym hakiem i gniazdem chowanym na zawiasie i potwierdzam że z pozycji stojącej nic nie widać nawet z dalszej odległości .
Wycięty jest otwór pod zderzakiem .
Jeśli chodzi o czujniki to ponoć można to uaktywnić IDSem ale to inna bajka musi byc oryginalny dedykowany do s-maxa moduł , ja mam najprostszym i najtańszym sposobem ( kilka przekażników i podłączenie do wiązki od lamp z tyłu . (wyłączam wtedy czujniki parkowania przyciskiem tym na desce .)
tygrysex 28-08-2013, 09:51 I taka odpowiedz mi wystarcza :D Dzieki wielkie !!! A nie pstrykniesz jednej fotki, jak to wyglada od spodu z tym zderzakiem i wogole? :D
Zerknij w moją galerię ...
postaram się coś wrzucić jeszcze .
...Jeśli chodzi o czujniki to ponoć można to uaktywnić IDSem ale to inna bajka musi byc oryginalny dedykowany do s-maxa moduł , ja mam najprostszym i najtańszym sposobem ...
Trzeba popróbować ELMconfigiem - w CCC są 2 parametry dla haka:
1) na 2 stronie w lewej szpalcie na dole parametr o zamontowaniu modułu haka "trailer module" - moim zdaniem on informuje o zainstalowaniu oryginalnego modułu haka (czyli przy "samodziełkach" nie ustawiamy tego);
2) na 3 stronie w prawej szpalcie na środku parametr "Towbar" informujący o zamontowaniu haka - ten warto ustawić na "With trailer tow attachment".
Po takim dokonfigurowaniu zobaczyć co się będzie działo...
Trzeba jednak pamiętać, że orginalny moduł dostaje z 13-pinowego gniazda przyczepy sygnał o faktycznym podłączeniu przyczepy. Więc przy braku oryginalnego modułu konfigurowanie może nic nie dać. W moim C-max było prościej, bo moduł parktronika ma wyprowadzony osobny sygnał do podpięcia do tego sygnału przyczepy w gnieździe 13-to pinowym...
Również mam westfalię, po zdjęciu główki nic nie widać, trzeba klęknąć aby coś zobaczyć. Z tym, że ja nie mam dokładek titanium S a te ponoć oryginalnie wykluczają hak, chyba że zacznie się rzeźbić...
max tdci 29-08-2013, 19:04 Na początku sierpnia montowałem wypinany hak westfalia do tego wiązka z modułem 7 pinowym też westafalia programowana ids. Po podłączeniu gniazdka automatycznie wyłączają się czujniki cofania. Gdy hak jest podłączony bez gniazdka czujniki działają bez zarzutu.
Również mam westfalię, po zdjęciu główki nic nie widać, trzeba klęknąć aby coś zobaczyć. Z tym, że ja nie mam dokładek titanium S a te ponoć oryginalnie wykluczają hak, chyba że zacznie się rzeźbić...
Bez wycięcia dwóch otworów (na hak i na przyłącze) się nie obejdzie. Co ciekawe Westfalia dołącza szablony wg których wycina się te otwory w Titanium S.
tygrysex 02-09-2013, 10:21 Wiec bedzie to hak Westfalia :D Narazie moge spac spokojnie, bo zakup skutera i tak w sezonie 2014, wiec narazie nie mam co montowac, ale chcialem zrobic rozeznanie ;)
Jeszcze raz dzieki za odpowiedzi!
Ja chciałbym spytać ile "kg" mają S-maxy na haku 1.8 tdci i 2.0 tdci i czy jest róznica. Czasem z 5-6 razy w roku będe potrzebował podpiąć lawete i potrzebuje takich infowmacji.
Nie wiem jak to będzie przy 1,8TDCI bo tego silnika w Szwecji nie bylo w ofercie, ale 2,0TDCI ma max wagę przyczepy 1750kg.
Dla porównania, najsłabszy silnik, benzynowy 2,0i 145KM ma tylko 1.100kg "uciagu", więc byc może i ten 1,8TDCI ma jakieś ograniczenia ...
ło w dziuple...... tylko tyle to sharan, galaxy starego typu czy espace są krótszymi autami i maj a po 2000kg.
A wiecie jaki jest dopuszczalny max. nacisk na główkę? Pewnie zależy to od konkretnego modelu haka... Ja mam westfalie, czy można to gdzieś sprawdzić?
Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
Dopuszczalny nacisk pionowy powinien być nabity na tabliczce znamionowej.
Ogólnie jest on różny i zależy od producenta i sposobu montażu kuli haka. Najczęściej te montowane za pomocą śrub – mówię tutaj o montażu samej kuli do konstrukcji haka – mają nacisk pionowy ok. 100 kg. Zobacz do tego linku:
http://www.euroautohak.pl/katalog/itemlist/category/427-s-max
Kule montowane na automat, zazwyczaj mają mniej ok. 80 kg.
To mi dalej nic nie podpowiada. Niech ktoś kto ma haka zobaczy do swojego dowodu rejestracyjnego.
W dowodzie masz tylko "HAK" i datę badania. Dane techniczne haka są tylko na jego tabliczce znamionowej. Pierwszy z brzegu przykład z allegro w załączeniu.
Tak, tak, ale wszytsko zależy jeszcze od auta jaką przyczepe możę ciągnąć, a jak pisałem jak coś będe potrzebował pod lawete 2000kg
DMC .. dla S-Max . czy coś ci to mówi...........?
jeśli dalej nie rozumiesz to przygotuj sobie 1000zł na mandat jeśli chcesz ciągać takie lawety .
Może przedtem pooglądaj sobie filmiki na ,,you tube ''' gdzie CZUBKI CIAGAJą cięższe przyczepy od masy ciągnącego pojazdu i jakie są tego konsekwencje .
Oczywiście zdarza się że w dowodzie masz taki wpis jak na tym przykładzie tylko czy to jest poprawnie jest tu trochę opisane .http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/104048-osobowka-z-laweta-najdziweniejszy-mandat-zobaczcie-2.html
DMC .. dla S-Max . czy coś ci to mówi...........?
jeśli dalej nie rozumiesz to przygotuj sobie 1000zł na mandat jeśli chcesz ciągać takie lawety .
Może przedtem pooglądaj sobie filmiki na ,,you tube ''' gdzie CZUBKI CIAGAJą cięższe przyczepy od masy ciągnącego pojazdu i jakie są tego konsekwencje .
Tak, mówi mi wiele i nie po to tu pytam jaką można ciągnąć przyczepe o maksymalnej wadze by mi ktoś pisął przygotuj sobie 100zł mandatu, bo zaśmiecasz temat
To mi dalej nic nie podpowiada. ...
Nie bardzo rozumiem - napisałem wyraźnie, że max dopuszczalna masa całkowita przyczepy, którą mażna ciagnąc S-Maxem to 1750kg, wiec jesli masz ciagnąć coś "większego", to sorki, ale musisz sprawić sobie inne auto ...
A ja polecam hak czeskiej firmy Galia. Montowałem tutaj http://www.steelcar.com.pl/
Połowa ceny Westfalii, a dodatkowo moim zdaniem pewniejsze.
Ja na haku wożę platformę z rowerami, więc mam głównie nacisk pionowy na hak. Jak szukałem haka, to odrzuciłem więc haki wpinane pionowo i szukałem haku wyłącznie wypinanego poziomo. Jak na razie jestem bardzo zadowolony.
...Ja na haku wożę platformę z rowerami, więc mam głównie nacisk pionowy na hak. Jak szukałem haka, to odrzuciłem więc haki wpinane pionowo i szukałem haku wyłącznie wypinanego poziomo...
A z jakiego powodu odrzuciłeś haki wypinane pionowo w przypadku zakładania platformy pod rowery?:shock:
Używam haka westfalia do takich właśnie celów i nie widzę powodu odrzucenia! Dopuszczalny nacisk pionowy dla takiego haka to 80kg i platforma nie ma najmniejszej szansy tego parametru przekroczyć.
Zresztą parametr nacisku pionowego wynika w dużej mierze z rozkładu dopuszczalnych nacisków na oś samochodu a nie parametrów wytrzymałościowych uchwytu haka... Tak więc na haku wypinanym poziomo nie "ugrasz" dodatkowych możliwości.
Akurat ten czeski hak ma dopuszczalny nacisk na kulę 100kg ...
A co do samego obciążenia haka - ile waży platforma, bo np mój bagaznik na hak waży tak na oko z 15-20kg
Do tego 4rowery po 15-17kg każdy i juz masz spokojnie w okolicach 80-tki ...
A że u mnie jeszcze na to dodatkowo pakowany jest 5-ty rowerek, to ja osobiście potrzebuje haka z dopuszczalnym naciskiem właśnie tych 100kg.
Co do samej ceny - ten czeski razem z wiązką kosztuje na allegro 720zeta (zapewne wiązka uniwersalna, ale nie wgłębiałem sie w szczegóły), co jest całkiem fajna ceną jak za "automat".
Nie chce mi sie teraz szukać, ale najtańszy automat polskiej produkcji z dop. naciskiem 100kg kosztował chyba troszke mniej niż ten czeski, tym niemniej nie miał np chowanego gniazda przyłaczeniowego, co ze względów estetycznych jest bardzo fajnym rozwiązaniem.
Na obecnym aucie mam w tej chwili stały hak, ale jesli nastepca nie będzie miał juz założonego, to zapewne skusze sie na tego czeskiego ...
Ja również z uwagi na wagę uchwytu rowerowego + 4 rowery szukałem takiego hak co ma dopuszczalny nacisk na kulę 100kg. Również sprzedawcy nie polecali mi takiego automatem – bo te przeważnie mają nacisk do 80 kg.
Faktycznie ten hak z poziomym automatem sugerowany przez wikt00r jest fajny i w dobrej cenie.
hak westfalii ma jedną niezaprzeczalna zaletę nad innymi automatami: jak się go zdemontuja to nic nie widać ani gniazda haka ani dniazda elektrycznego. inne rozwiazania tego nie umozliwiają, no chyba że elektryczny - kolega ma w mercedesie, chowa się i też nic nie widać
Panowie jak montowaliście sobie hak to demontowali wam belkę zderzaka?
U siebie zauważyłem, że w podłużnicach gdzie powinna była być zamontowana belka zderzaka wsunięte zostały "łapy" od belki haka i przykręcone zostały do podłużnicy.
Wychodziło by teraz, że belka haka robi za belkę zderzaka tylko nie ma tej małej strefy zgniotu.
dokładnie tak jest, belkę zachowaj sobie na pamiątkę a belka haka ją zastępuje
Fachowo to się nazywa "Hokey" Generalnie w każdym aucie demontuje się Hokey i zastępuje go belką haka. Nie wpływa to praktycznie w ogóle na strefę zgniotu, ponieważ siły i tak podczas jakiejkolwiek potyczki z tyłu, odbiera sam hak. (chyba, że go zdemontujesz), ale zaufaj mi. Wiele użytkowników montuje także haki, aby podczas kolizji z tyłu auta nie narażać się na większe koszty związane z wymiana podzespołów. Hak odbiera bardzo dużą siłę uderzenia, a zarazem sieje spustoszenie w aucie za tobą :)
Obawiam się, że w przypadku kolizji z zamontowanym hakiem będzie gorzej niż bez.
Znajomy opowiadał mi, że miał kiedyś kolizję - w jego tył wjechało inne auto.
Znajomy miał zamontowany oczywiście przedmiotowy hak i jak to jest często - kula nie była zdjęta.
Niestety okazało się, że po teoretycznie niewielkim uderzeniu auto jest do zezłomowania, bo uderzenie poszło na podłużnice i konstrukcję nośną.
Gdyby nie miał założonej kuli haka, to tył byłby do "wyklepania" i auto by dalej bezpiecznie jeździło.
Poszukuję wypinanej kuli do haka Westfalia. Nr na tabliczce znamionowej to 307 293. Być może pasuje też 307 305. Może ktoś ma na sprzedaż.
Witam. Stoję przed wyborem haka wypinanego do wersji Titanium Sport (niestety czeka mnie wycinanie zderzaka:(). Obecnie zastanawiam się nad Westfalią (1.250 zł) i Steinhof'em (1.090 zł). Macie może jakieś doświadczenia z produktami tej drugiej firmy?
Druga rzecz, która mnie zastanawia to rodzaj modułu. Jest moduł dedykowany fordowski (750 zł) oraz uniwersalny za ok. 450 zł. Czy ktoś może mi powiedzieć jakie są wady i zalety tych dwóch rozwiązań? Chciałbym być na 100% pewien, że dobrze wybieram i za co płacę, skoro mam wydać ~2.000...
2000 ...to chyba razem z hotelem i całodobowym wyżywieniem .:p
Jarek G. 17-05-2014, 21:37 Ja mam wypinany i z robocizną kosztował mnie 1000 złoty.
grzehol3k 18-05-2014, 00:22 Hej też szukam haka do s- maxa i jeśli chodzi o automaty to liczą w Wawie ok 1600-2000 za wypinane - gdzie i jaki hak z jaką wiązką montowaleś?
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
2000 ...to chyba razem z hotelem i całodobowym wyżywieniem .:p
eclipse - oczekiwałem bardziej rzeczowych i pomocnych komentarzy. Jeżeli możesz polecić jakąś dobrą ofertę na wypinany (nie odkręcany) hak z porządną wiązką pod CAN to chętnie skorzystam.
Jarek G. 20-05-2014, 20:29 Ja kupiłem w firmie AUTO-HAK w Słupsku. Dedykowany do FGalaxy III. Montaż w Koszalinie.
Witam, a czy ktos posiada zalozony hak firmy THULE 478300?? Zastanawiam sie, jak wielki otwor trzeba ciac w zderzaku ( titanium x /sport) i jak to wyglada na aucie.
sebastian88 10-06-2015, 12:16 Witam
chciałem zamontować w swoim s maxie hak holowniczy. Moglibyście mi jakiś konkretny model poradzić? Czy wogóle u mnie sie da zamontować hak. Mam wersje 2.5t, wersja titanium,pakiet chrom i jakis dyfuzor z tyłu czytałem że moga być problemy. Jeśli da się założyc to możecie kogoś polecić z mazowieckiego kto to założy? proszę pisać na pw jak jakaś oferta
http://allegro.pl/wypinany-hak-holowniczy-modul-ford-s-max-od-2006-i5403205283.html takie cos będzie ok?
chodzi o to żeby nie piszczały czujniki parkowania jak doczepisz przyczepke cos moduł can
sebastian88 hejka, po pierwsze możesz zamontować- mam również 2.5t w tej wersji i mam hak Thule. Mogę cyknąć fotki jak to wygląda jeśli sobie życzysz. Po drugie- niestety nie wiem jaki to model haka- auto kupiłem już z hakiem.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
sebastian88 14-06-2015, 11:18 sebastian88 hejka, po pierwsze możesz zamontować- mam również 2.5t w tej wersji i mam hak Thule. Mogę cyknąć fotki jak to wygląda jeśli sobie życzysz. Po drugie- niestety nie wiem jaki to model haka- auto kupiłem już z hakiem.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
jakbys mógł to cyknij:) tez masz individual i jakos weszło? moze na haku jest jakis numer roboczy żeby wiedzieć jaki to model
W/g mnie to po wypięciu tego haka zbyt dużo wystaje pod zderzakiem i nie wygląda to ładnie . Ja bym poszukał takiego gdzie chowa się wszystko pod zderzakiem po wypieciu główki haka .
Ja założyłem tydzień temu w ASO. Koszt 1203 zł plus przegląd 35 zł. Hak kupiłem wypinany od producenta ze Slupska wraz z dedykowaną wiązką 900 zł z przesyłką. ASO za robociznę wzięło tylko 300 zł. Czyli za wszystko 1203 to nie dużo- chyba?
Szukaj Westfalii, czasami można trafić dobra cenę
Wysłane z mojego HTC One X
max tdci 14-06-2015, 20:31 Mam Westfalię z dedykowaną wiązką. Hak zakłada się i demontuje w kilka sekund, po demontażu nic nie widać a po podłączeniu wtyczki przyczepy wyłączają się automatycznie tylne czujniki cofania. Niestety przy montażu w samochodzie konieczne było podpięcie pod komputer.
jakbys mógł to cyknij:) tez masz individual i jakos weszło? moze na haku jest jakis numer roboczy żeby wiedzieć jaki to model
No to proszę. Jestem laikiem jeśli chodzi o hak i jego montaż, za to bardziej mogę doradzić co na niego założyć 😉 Zdjęcia mogę zrobić jakie chcesz, ale to z garażu może lepiej- te są z parkingu pod pracą więc nie właziłem pod auto. http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/15/2ca7761b68c6fbd68de3d237b28d0ff0.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/06/15/272172c64c0a00909279d670d790f757.jpg
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Szukaj Westfalii, czasami można trafić dobra cenę
Wysłane z mojego HTC One X
Jak sie komus nie spieszy czasami warto byc cierpliwy i czekac na dobra okazje, kuplilem Westfalie (wypinana model pod Forda - https://www.westfalia-automotive.com/pl/produkty/haki-holownicze/haki-wypinane-automatycznie/) z orginalna wiazka (13pin) i modulem FORDA za 500PLN, z auta 2014 - kula nawet nie byla uzywana - a na haku nie bylo widac zadnych sladow uzytkowania - jedynym problemem to byla szara wtyczka - zasilanie - ktorej nie bylo w aucie a w zielonej od CAN nie bylo jednego przewodu i jakie to bylo zdziwienie w ASO ze Ford wypuscil takiego bubla bez wiazki pod hak, a ze byli pewni ze te wtyczki sa w aucie to cena montazu 250PLN i nic wiecej - niestety musieli dorabiac dodatkowe przewody pod modul zeby wpiac sie do modulu i zeby wszystko chodzilo jak fabryka dala, PDC - tyl wylacza sie po podpieciu sie do gniazda przyczepy.
A do tego po wypieciu haka nic nie widac.
pzdr
sebastian88 16-06-2015, 08:26 co musze dokupic jeszcze do tego haku?
http://allegro.pl/hak-ford-s-max-westfalia-oryginalny-i5449236824.html
gniazdo? moduł can?
to zależy jak chcesz mieć zainstalowane.
Możesz szukać oryginalnej wiązki + moduł. Nie wiem jak w fordach to rozwiązano s-max, ale np w VW zmienia się charakterystyka pracy ESP i coś tam jeszcze... (więc może warto szukać)
Możesz też kupić wiązkę uniwersalną pod CAN.....
zanim kupisz ten hak, poproś o zdjęcie tabliczki znamionowej. Jeśli jej nie ma lub jest uszkodzona/nieczytelna to nie zarejestrujesz haka... chyba że masz dojścia
jak będziesz wybierać wiązkę to weź z gniazdem 13 pin (chyba że nie zamierzasz ciągnąć przyczepy oraz mieć bagażnika na rower ze światłami cofania i p.mgielnym)
spytaj tego:
http://allegro.pl/ford-s-max-hak-holowniczy-westfalia-wypinany-orgin-i5370341330.html
jurgen2212 05-07-2015, 08:39 Witam mam pytanko. mozna zamontowac hak do s-max wersji S tzn. zderzaki spoilery itp. bez wycinania dziury w zderzaku.
moze ktos ma? jak tak prosze jakies fotki jak to wyglada
dzieki
Bez wycinania się nie da.
Tu masz zdjęcia dokładnie jak to wygląda. Zderzak w Titanium S wchodzi głębiej pod samochód. Hak go nie obejdzie.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=227082
jurgen2212 06-07-2015, 13:07 Ok dzieki
Bardzo przydatne info
ja kupiłem hak, kupiłem moduł, jak wchodzę foscanem to moduł haka widzi
ale coś na wyjściu nie mam żadnych napięć?
andrzej_79 26-08-2015, 20:42 Pod co podpiąłeś wiązkę?
ja kupiłem hak, kupiłem moduł, jak wchodzę foscanem to moduł haka widzi
ale coś na wyjściu nie mam żadnych napięć?
A aktywowałeś hak ELMconfigiem? Bez aktywacji nie będzie napięć...
Czy ktoś z kolegów posiada oryginalny szablon wycięcia w zderzaku S-maxa do haka Westfalia z kulą wypinaną do dołu z kluczykiem?
Będę bardzo wdzięczny za udostępnienie skanu (1:1).
planeta58 26-10-2015, 12:35 Witam.
Czy ktoś ma zamontowany hak z podwieszoną butlą LPG ?
Chciałbym w temacie haka zapytać doświadczonych (a takich tu nie brakuje) o wiązkę elektryczną, mianowicie: na znajomym serwisie aukcyjnym często pojawiają się moduły haka, jednak bez wiązki. Czy wiązka, oprócz tego, że posiada oryginalne wtyczki, jest jakaś "specjalna"?
Zaczynam rozglądać się za hakiem (przyda się w wakacje, wyłącznie do montażu platformy rowerowej więc wiem, że instalacja ma być zakończona gniazdem 13pin). Na przestrzeni ostatnich dni, znaleźć można jedynie oryginalne moduły (w okolicach 150-200pln) lub całe zestawy (wiązka + moduł) uniwersalne, gdzie z jakością może być różnie...
Pan z serwisu dzwonił do Westfalii i niestety samych wiązek nie sprzedają, a koszt z modułem to dla klienta końcowego po rabacie ok. 500pln...
Chciałbym więc prosić "profesjonalistów" o radę lepiej kupić najprostszą wiązkę i bawić się w lutowanie i adoptowanie tego do oryginalnego sterownika, czy raczej "taka zabawa nie ma sensu" i lepiej kupić (za powiedzmy ok. 300pln) wiązkę z modułem uniwersalnym?
Z góry dzięki za wszelkie rady/uwagi
Ja też będę montował hak, do modelu Titanium S. Stwierdziłem, że sam sobie wszystko zamontuję, łącznie z modułem. Z tym że nie kupię modułu oryginalnego a moduł uniwersalny 13 pin. Kupię w firmie DEST (już tam kupowałem taki sam do Renault Scenica II i wszystko działało jak należy). Oczywiście jak to w modułach uniwersalnych trzeba podpiąć się pod przewody idące do tylnych lamp. Stąd był mój post z pytaniem jak zdjąć zderzak w Titanium S i gdzie znaleźć wtyczkę idącą do tylnych lamp o oznaczeniu C44-M/N, na który zresztą nie doczekałem się odpowiedzi...
Oczywiście moduł uniwersalny nie wyłączy czujnika parkowania, ale od tego jest przycisk na desce, żeby wyłączyć przy podpiętej przyczepie. :) Apropos - większość platform rowerowych posiada światełka bez światła cofania, więc wystarcza 7 pin. Ja natomiast do przewozu rowerów mam wieszak na hak a że zasłania on tył samochodu to belkę ze światłami zrobiłem sobie sam. A że ta belka ma full światła łącznie z cofaniem to dlatego robiłem / zrobię 13 pin:
http://arekmiz.friko.pl/Auto2-hak.htm
To przy okazji dorzucę jeszcze jedno - czy w "oryginale" wiązka Westfalii była 13 pinowa? Bo znalazłem jeden hak (wypinany Westfalii) z instalacją, bez modułu. Instalacja - jak się zarzeka Pan sprzedawca - oryginalna, kostki też na foto widać. Tyle, że twierdzi, że jest 7 pinowa.
Ja mam fabryczny i 13 pin
Mam pytanie odnośnie modułu. Jakie u siebie montowaliście mając czujniki parkowania? Uniwersalne, czy dedykowane z obsługą czujników? Niby oba się sprawdzają, ale nie mogę znaleźć info owadach i zaletach...
Dedykowane mozesz zwizualizować na convers+
Ja zamontowałem moduł haka DEST Px 13 pin. Działa jak należy. Z tym, że przyłączenie przyczepy powoduje piszczenie tylnych czujników cofania i trzeba je wyłączać przyciskiem na desce. Patrzyłem na schemat zasilania modułu czujników: Ciekawe czy można np. wpiąć przekaźnik w przewód masowy lub plusowy wspólny zasilający tylne czujniki i sterując przekaźnikiem z modułu haka (ma on odpowiednie wyjście) spowodować wyłączanie tylnych czujników cofania. Tzn. pytanie brzmi: czy przecięcie zasilania czujników cofania tylko je wyłącza, czy też wywali stertę durnych komunikatów na conversie?
Dedykowane czujniki sa wyłączane przy podłączeniu bagażnika lub przyczepy. Przynajmniej tak jest u mnie.... Instalacje mam fabryczną
Dedykowane czujniki sa wyłączane przy podłączeniu bagażnika lub przyczepy. Przynajmniej tak jest u mnie.... Instalacje mam fabryczną
Raczej oryginalne czujniki cofania są dezaktywowane przez oryginalny moduł przyczepy po podłączeniu tejże. Ja czujniki cofania mam oryginalne ale moduł haka uniwersalny z firmy DEST.
To byla oczywiscie przenośnia... Czujniki gdzies trzeba podłączyć....
Nie rozumiem, no ale trudno, nie dogadamy się. :)
Same czujniki komunikują sie zawsze z jakąś centralką. Bez względu czy są to dedykowane czy uniwersalne. To centralka wyłącza czujniki otrzymując informację że podpięte jest coś so gniazda...
Oryginalną centralkę / moduł czujników cofania widać u mnie na zdjęciu w wątku o tylnej lampie. Mój moduł hak DEST ma wyjście podające lub nie podające masy w zależności od podłączenia przyczepy. Tym wyjściem (i stałym plusem) można wysterować przekaźnik. Tylko gdzieś trzeba włączyć styki tego przekaźnika. Można przerwać zasilanie całego modułu cofania. Ale można też jakoś wpiąć się tylko w wiązkę idącą do tylnych czujników. Ze schematu wynika że do tylnych czujników z centrali wychodzi 6 przewodów: wspólna masa, wspólny + zasilania i 4 przewody sygnałowe oddzielne dla każdego czujnika. Moje pytanie brzmiało czy przecięcie (i w to miejsce wstawienie styków w/w omawianego przekaźnika) masy albo + idącego do czujników spowoduje:
a) tylko brak działania tylnych czujników, gdy jest podpięta przyczepa, ale przednie będą działały i nie będzie żadnych komunikatów na conversie
b) wywalenie durnych komunikatów na conversie o awarii czujników cofania i wyłączenie całego systemu (tylnych i przednich)
NIUTEK74 12-02-2016, 12:59 Gdybyś zdobył oryginalny moduł nie było by problemu a tak kombinujesz ja zakładałem nie oryginalne czujniki i nie oryginalny hak ale zdobyłem oryginalny moduł i wsumie ma tak jak ty gdy cos mam na haku nie patrzę na czujniki tylko w lusterka jak cofam
Nie chciałem oryginalnego modułu haka (nie będę pisał dlaczego). Moduł DEST miałem już w 2 samochodach, samodzielnie zamontowany i działał jak należy. Tylko tam miałem dokładane (również samodzielnie) czujniki cofania i moduł haka wyłączał moduł cofania gdy była przyczepka. W S-Maxie mam już zamontowany moduł DEST, światła działają jak należy, tylko szukam odpowiedzi na zadane pytanie. Czy się doczekam (jak ze złączem C44-M/N do tylnych świateł) ???
woro_woro 12-02-2016, 19:19 Kolego, chyba nie uzyskasz odpowiedzi. Idzie weekend, może przeprowadzisz eksperyment? ;)
Pewnie znowu będzie "kazał pan, musiał sam"... :)
Edit:
Miałem wolny czas w weekend i ciepło było, więc babrałem przy eSiu. Mianowicie zakładałem hak. Hak kupiłem polski, ze Słupska, z odłączaną kulą (mechanizm z ruchomą dźwignią). Oczywiście zacząłem od demontażu zderzaka. 6 śrub z tyłu przy uszczelce, 2 śruby od dołu, odłączenie wtyczki od tylnych czujników i po 4 śruby z boku przy kołach. No więc ciągnę ten zderzak i ciągnę a zejść nie chce. Dopiero po uważnym przyglądnięciu się z latarką stwierdziłem, że przy kołach jest jeszcze 5 śruba nieco ukryta. Ufff, zeszło. Dalej odpiąłem wieszaki tłumików, żeby je nieco opuścić i odkręciłem 2 śruby osłony termiczną. Następnie odkręciłem tylną belkę (7 śrub). Włożyłem belkę haka. Weszła idealnie. Gorzej z jej przykręceniem. 6 śrub, miejsca mało. Musiałem szybko skoczyć do Obi i kupić małą grzechotkę i klucz nasadowy 17. Po 2 godzinach udało się przykręcić 6 śrub. A szło powoli, bo ruch klucza był tylko na 1-2 ząbki grzechotki. Potem montaż wszystkiego w kolejności odwrotnej + wycięcie otworu na dole zderzaka, ponieważ mam model Titanium S. Otwór niestety wyszedł mi nieco za duży, więc muszę pomyśleć o jakimś kawałku plastiku i zrobić ładne wypełnienie. W każdym razie hak zamontowany. Teraz trza podjechać na stację diagnostyczną a potem do urzędu komunikacji, wbić hak w dowód i zamówić już legalnie 3 tablicę rejestracyjną na wieszak do rowerów. :)
Zapomniałem o kosztach:
1) Hak odpinany Słupsk model C49A - 500 zł
2) Moduł haka DEST Px 13 pin z gniazdem i wiązką - 390 zł
3) Przegląd w stacji diagnostycznej (jeszcze przede mną) - 35 zł
4) Dodatkowa tablica na bagażnik rowerowy (wczoraj zamówiona w Urzędzie, będzie za tydzień) - 53 zł
woro_woro 16-02-2016, 07:10 Kolego wrzuć parę fotek, jak ten hak się prezentuje wpięty i wypięty. A jeśli chodzi o wygodę tego półautomatu , polecasz czy nie warto?
Fotki będą jak będzie wolna chwila. :) Mocowanie haka niestety mocno wystaje w dół ze zderzaka, gdyż zderzak w wersji Titanium S nie sięga tak daleko w dół jak w zwykłej wersji. A jeśli chodzi o wygodę to jest OK. Kulę montuje się bardzo prosto i szybko, jeden ruch dźwignią w celu odblokowania / zablokowania.
A jak teraz sie załatwia tablice w urzędzie na platformę? Mozna juz legalnie?
A jak teraz sie załatwia tablice w urzędzie na platformę? Mozna juz legalnie?
Normalnie i legalnie. Idziesz do Urzędu Komunikacji, tam składasz wypełniony wniosek, pokazujesz dowód rejestracyjny i wnosisz opłatę 53 zł. Przykładowy wniosek:
http://www.um.warszawa.pl/sites/default/files/wniosek_o_wydanie_wtornika-3_1.pdf
Ok, ale rok temu wtornik wydawali jak zgubiłeś tablicę. Legalnie sie nie dało. Ja zamawiałem tablice na allegro za 25 z wysyłka, nie ma tylko naklejki homologacji.. poza tym oryginał
Nie ma tylko naklejki homologacji.. poza tym oryginał
Kolego, czytaj newsy motoryzacyjne, trąbią o tym od nowego roku, że już jest legalnie. W TV nawet mówili, że teraz jeśli będziesz miał podróbkę z Allegro to zapłacisz mandat za fałszowanie tablic i będzie to więcej niż koszt trzeciej legalnej tablicy.
PS. Przy Scenicu też miałem taką z Allegro. I nie jest bo nie może być taka sama jak oryginalne legalne tablice. Różni się odstępami między literami, sprawdź to. Dlatego nazywana jest "tablicą informacyjną", gdyby robili takie jak oryginały wszyscy ci sprzedawcy siedzieli by w więzieniu. :)
No to przegląd załatwiony. Co ciekawe gość na stacji diagnostycznej obejrzał hak, pomacał go ręką, zapytał co to za dźwignia (ta do zdejmowania kuli) i tyle. Nawet nie sprawdził gniazda, a miałem przygotowaną przejściówkę 13/7 gdyby na stacji była tylko belka oświetlenia z wtyczką 7 pin. :) Zapytał kto montował hak - odpowiedziałem: ja. Zapytał - jest pan mechanikiem? Odpowiedziałem: nie, inżynierem. :) Zapytał - jak pan sprawdził instalację? Odpowiedziałem, że mam wieszak na rowery i do niego zrobiłem sobie listwę oświetleniową i nią sprawdziłem. :) 5 minut, 35 zł, dostałem papier i finito. :)
Zdjęcia mojego haka poniżej.
A tu cały opis babrania, montażu haka, modułu i instalacji elektrycznej:
http://arekmiz.friko.pl/Auto3-hak.htm
..
Kiepściutko :570:
praktycznie wszystkie bebechy na wierzchu .W dodatku to już taki typ haka wybrałeś .
No .... ale jeśli jesteś z tego zadowolony to co mi do tego .
W moim praktycznie nie widać prawie nic po demontażu haka ) oczywiście stojąc kilka metrów za samochodem .( przerobiłem nawet gniazdo elektryczne ) tak żeby się składało pod nakładkę zderzaka .
No cóż, najważniejsze że hak jest. :) A nie, jak mówi Ford: "Do TitaniumS - nie da się." Bu ha ha aaaa...
Oczywiście w serwisach mają swoje instrukcje i sztywno się musza ich trzymać inaczej by stracili autoryzację .
Dotarł do mnie nabyty w serwisie aukcyjnym oryginalny hak wraz z wiązką i modułem (moduł Westfalia, nie fomoco) - całość dokładnie taka sama jak w instrukcji na http://www.meyerpower.de/SMax/AHK_SMax.pdf
W moim maksiu nie ma niestety bezpiecznika 40a oraz szarej wtyczki po prawej stronie.
Wiecie, gdzie nabyć takową wtyczkę, aby zrobić to "po bożemu", tj. przerzucić kawałek instalacji z puszki bezpieczników po lewej na prawą stronę i zakończyć szarą wtyczką?
jak w instrukcji na http://www.meyerpower.de/SMax/AHK_SMax.pdf
No proszę, w zwykłym zderzaku w tej instrukcji wycięli jeszcze większą dziurę niż ja w Titanium S... :)
woro_woro 26-02-2016, 11:01 Ale przyznasz chyba, że po demontażu wygląda elegancko. Widać że do S-Maxa jednak hak wpinany pionowo powinien być...
Możliwe, ja aż takim estetą nie jestem. Jestem zadowolony, bo montaż haka załatwiłem za mniej niż 1000 zł (całość, robota moja). A te wypinane pionowo chyba nieco droższe są... :)
Arek, zależy. Ja swojego szukałem kilka m-cy przeglądając net, kupiłem komplet ze sterownikiem oryginalnym za 600pln...
Ja za swój 500pln nowka z Forda - hak, moduł, wiązka. Wiec. Można upolować dobry hak ori i całość może zamknąć się w granicach 600-800 z montazem
Wiecie, gdzie nabyć takową wtyczkę, aby zrobić to "po bożemu", tj. przerzucić kawałek instalacji z puszki bezpieczników po lewej na prawą stronę i zakończyć szarą wtyczką?
Ponieważ miałem pełną instalację to kabel z szarą wtyczką mi został.
Jeżeli jesteś zainteresowany to zapraszam do Ursusa.
R.
Arek, zależy. Ja swojego szukałem kilka m-cy przeglądając net, kupiłem komplet ze sterownikiem oryginalnym za 600pln...
Ja za swój 500pln nowka z Forda - hak, moduł, wiązka. Wiec. Można upolować dobry hak ori i całość może zamknąć się w granicach 600-800 z montazem
Tylko że ja nie miałem czasu na takie polowania. :) Musiałem hak zamontować na już, potrzebuję targać przyczepkę... :)
PS. Owszem polowania na oryginalne akcesoria są fajne. Ja tak upolowałem do mojego eSia oryginalne belki bagażnika (za 250 zł) i oryginalną metalową kratkę oddzielającą bagażnik od reszty samochodu (za 200 zł) - na OLX i obie rzeczy w Warszawie. Ale z tymi rzeczami mi nie było pilno... :)
Dzięki uprzejmości Roberta, mam już komplet instalacji po stronie maxa :)
Czy ktoś z Was posiada moduł westfalii? Zastanawia mnie jedna rzecz - z jednej strony, moduł wykorzystuje zieloną wtyczkę więc całe sterowanie powinno się odbywać poprzez niego. Ze schematu wynika jednak, że odłączenie parktronika realizowane jest poprzez wcięcie się w instalację auta (dodatkowy, pomarańczowy przewód). Może to potwierdzić ktoś posiadający moduł westfalii?
Mam jeszcze jedną prośbę/pytanie, szczególnie do kolegów zaznajomionych z elektryką, aby rzucili fachowym okiem i wsparli mnie radą, mianowicie:
Mam komplet haka z modułem westfalii, dedykowany do S-maxa.
Montaż przeprowadzony zgodnie z instrukcją:
https://www.mvg-ahk.de/out/media/6619.pdf
No i teraz pytanie: wg instrukcji (dla aut z parktronikiem) trzeba pomarańczowy przewód pozbawić PINu i wciąć w wiązkę od parktronika... I tutaj clue: w który konkretnie przewód powinienem się wciąć?
P.S.
Dokładając przewód zasilający z szarą wtyczką, którego u mnie brakowało, a konkretniej umieszczając PIN w skrzynce bezpiecznikowej, trzeba wykonać to dokładnie wg instrukcji (np. tej od montażu haka), bo pomijając drobny krok z "rozwarstwieniem" skrzynki o 2-3mm, możemy próbować wepchnąć PIN nawet 2 lata, a i tak nie wejdzie ;)
Mimo tego, montaż haka (z wymianą klocków z tylu przy okazji) trwała jakieś 2,5h (we dwów, więc jak by nie patrzeć 5 roboczogodzin ;)
Grzegorz,
To wcięcie w moduł parktronika wygląda jak dodatkowe zasilanie. Do czego ma to służyć nie wiadomo. Ze schematu wynika że przewód pomarańczowy łączysz z kolorem "bu" z tabeli kolorów. Proponuję jednak najpierw zamontować bez wpinania do PDC. Zaprogramować, sprawdzić czy wszystko działa. Jeżeli tak to nie główkować dalej.
Po zaprogramowaniu moduł powinieneś mieć dodatkowe funkcje:
1. Brak uruchomienia tylnego PDC i przeciwmgłowego w przypadku podłączenia przyczepy.
2. Kontrola kierunkowskazów w przyczepie.
Dzięki, zakładam, że wcięcie w instalację parktronika ma powodować właśnie wyłączenie PDC z tyłu, tylko jak może być to realizowane? Na logikę (i ze schematu) wygląda to tak, jak opisałeś, na pomarańczowym przewodzie jest dodatkowe zasilanie (w wersji bez PDC z zabezpieczeniem 5A). Nie jest to więc przewód sygnałowy...
Jeśli nie znajdę nikogo z takim modułem/doświadczeniem, będę robił "empirycznie" :)
Obawiam się, że bez wpięcia się w PDC wszystko będzie działać, tyle, że tylny parktronic będzie wyć po podpięciu platformy/przyczepy.
Po ustawieniu w konfiguracji, że jest hak i podłączeniu przyczepy komputer odłącza PDC. Przynajmniej u mnie tak jest. Nie podłączałem dodatkowo modułu do PDC. Fakt nie mam Westfalii, ale inny moduł dedykowany.
Do oryginalnego modułu PDC (czujników parkowania) rzeczywiście wchodzi przewód BU (niebieski) na pierwszą (największą) wtyczkę. Jest to przewód zasilania "po stacyjce", bowiem jest zasilany przez styki przekaźnika RB1 i bezpiecznik FB1. Podłączenie pomarańczowego przewodu z modułu haka spowoduje, że moduł ten będzie miał po prostu sygnał o włączeniu zapłonu. Jeśli w samochodzie nie ma modułu parkowania PDC, to przewód pomarańczowy każą podłączyć do bezpiecznika FB6, również zasilanego przez styki RB1, czyli też "po stacyjce". Prawdopodobnie podanie napięcia na przewód pomarańczowy powoduje pojawienie się napięcie po stacyjce na styku numer 10 w gnieździe haka 13 pin, czyli zasilanie przyczepy własnie "po stacyjce" (ładowanie aku przyczepy). Z tego wynika, że podłączenie pomarańczowego przewodu do przewodu BU nie ma wpływu na wyłączanie PDC przez wpięcie przyczepy, musi to być realizowane przez sygnały na szynie CAN.
U mnie w module DEST (http://arekmiz.friko.pl/Auto3-hak.htm) jest też wymagane podpięcie jednego z przewodów na zasilanie po stacyjce, co ja uczyniłem podłączając pod bezpiecznik FB7 (tak samo zasilany z RB1). Ale mój moduł, co ciekawe, na styk 10 w gnieździe 13 pin podaje napięcie dopiero wtedy, gdy napięcie w instalacji jest wyższe niż 13V, czyli dopiero wtedy gdy alternator ładuje, co jest lepszym rozwiązaniem niż załączanie od razu po samym przekręceniu stacyjki. :)
No i wszystko jasne - dzięki za pomoc, w pierwszej wolnej chwili podłączę ostatnie "brakujące ogniwo" i zrobię test haka :)
Witam czy w ori chowanym haku jest regulacja wysokości kuli czy tak jak się wysunie i nic więcej ? Wyżej wiem że się nie da bo przy zderzaku jest praktycznie dotykając go a niżej ?
Nie ma możliwości regulacji wysokości kuli (choć nie bardzo rozumiem co masz namyśli pisząc "czy tak jak się wysunie i nic więcej").
Kulę haka wpinasz w mocowanie i tyle, nie ma żadnej regulacji.
woro_woro 11-03-2016, 14:03 Kolega pisze pewnie o kuli chowanej pod zderzakiem. Takiej też się nie reguluje na wysokość.
Faktycznie, w galaxy występowała również kula chowana
Tak jak pisałem ori chowana pod zderzak
Damianek77 21-04-2016, 21:03 Witam
Posiadam S-maxa z 2012 roku , chcialby kupić bardzo dobrej firmy hak samochody i zamonować go w Warszawie , jakiej firmy polecacie haki i gdzie jest sprawdzony warsztat, moze ktos sie orientuje co do ceny haku i montażu ?
Hak musi byc kompatybilny z platformą rowerową na uchwyt firmy thule.
Drugi temat.
Chciałbym kupić bagażnik uchwyt rowerowy na 4 rowery firmy thule, prosze o polecenie modelu.
Pozdr.
Damian
Hak może być polski (np. ze Słupska) albo np. Westfalia. Najlepiej łatwo odpinany (a nie z kulą przykręcaną śrubami). Montaż można zrobić samemu (nawet nie mając garażu). Ale jeśli w Warszawie to był w tym wątku opisywany warsztat, gdzie dużo osób robiło.
sseebbaa1 22-04-2016, 09:06 Tylko są dwa rodzaje wypinanych haków. Pionowo lub poziomo. Ja zauważyłem, że tylko wypinany pionowo ma szanse mieć tak umiejscowione wycięcie w zderzaku, że po wyjęciu haka niewiele widać w S-Maxie.
Będę raczej szukał Westfalii, bo jest wypinana pionowo, a dopuszczalny nacisk to 90 kg.
Za połowę ceny można kupić takie używane, ale najczęściej bez instalacji elektrycznej lub niekompletne okablowanie. Zastanawiam się w jakich kosztach da się dołożyć kompletne okablowanie łącznie z modułem...
Ja kupiłem z kulą wypinaną właśnie w dół i chowanym gniazdem marki Steinhoff i jestem zadowolony. Koszt z modułem i wypinaną kulą około 1100 zł
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
wszystko zależy od Twojej wytrwałości w poszukiwaniach. Ja kupiłem kompletny, używany hak Westfalii wraz z modułem i wiązką (oraz kompletem śrub). Zapłaciłem za całość (jeśli dobrze pamiętam) 500 czy 600pln. Poszukiwania trwały miesiąc (monitorowanie serwisów Alle... i tym podobnych).
sseebbaa1 22-04-2016, 11:17 Ja kupiłem z kulą wypinaną właśnie w dół i chowanym gniazdem marki Steinhoff
Mógłbyś zrobić zdjęcie pokazujące wycięcie w zderzaku oraz ile wystaje konstrukcja haka przy zdemontowanej kuli?
Zapłaciłem za całość (jeśli dobrze pamiętam) 500 czy 600pln.
Cudnie to upolowałeś!
Sam bym tak chciał...
Mógłbyś zrobić zdjęcie pokazujące wycięcie w zderzaku oraz ile wystaje konstrukcja haka przy zdemontowanej kuli?
Cudnie to upolowałeś!
Sam bym tak chciał...
Tak to wyglada
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160422/9b572e4a947a389aaec6cc66e2a822e8.jpg
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Cudnie to upolowałeś!
Sam bym tak chciał...
Tu masz komplet za 800 zł
http://allegro.pl/kompletny-oryginalny-hak-wiazka-modul-s-max-2x-klu-i6129487377.html
Pewnie ze względu na pękniętą obudowę modułu można coś utargować lub kupić taniej bez modułu, a moduł dokupisz sobie na innej aukcji.
sseebbaa1 22-04-2016, 13:41 Ktoś przeczytał Twojego posta i mnie wyprzedził :)
Jak nie masz pakietu tit-s to po odpieciu westfalii nic nie widac...
FCP to niezła platforma reklamowa.
sseebbaa1 22-04-2016, 16:05 Ktoś przeczytał Twojego posta i mnie wyprzedził :)
Hehe! Jest jeszcze inaczej...
Wszedłem na aukcję z linka i przez chwilę chciałem się dodzwonić do sprzedawcy, ale nie odbierał. Postanowiłem jednak kliknąć Kup teraz.
A tu wyskoczył mi komunikat w stylu Przepraszamy za błąd na stronie, zostaniesz przeniesiony do poprzedniej strony. Po przeniesieniu do tej wcześniejszej strony wyświetlił się komunikat o nieaktualności oferty :(
No i myślałem, że przez ten czas kiedy próbowałem się dodzwonić ktoś mi wcześniej to podkupił.
Ale po kilkunastu minutach dostałem e-maila, że to ja jednak kupiłem! a Allegro widocznie miało tylko jakąś zawiechę :D
Nawet e-mail z potwierdzeniem transakcji przyszedł z opóźnieniem.
Teraz więc poczekam, aż przyjdzie ten hak do mnie.
Kompletne nowe haki Westfalia chodzą po 1800 zł, więc nawet jak coś będę musiał ponaprawiać przy instalacji elektrycznej, to zakup za 800 zł kompletu powinien być nadal opłacalny.
Taka sytuacja.
Seba, nówka Westfalii to 1050pln brutto bez wiązki - za tyle znalazłem w okolicach Wawy najtaniej (duży serwis robiący wyłącznie haki i tłumiki).
sseebbaa1 22-04-2016, 16:31 Bez wiązki.
Ale komplet już ma inną cenę.
Seba, nówka Westfalii to 1050pln brutto bez wiązki - za tyle znalazłem w okolicach Wawy najtaniej (duży serwis robiący wyłącznie haki i tłumiki).
Z wiązką i modułem to ponad 1300, z tym że moduł jest uniwersalny i trzeba rzeźbić w instalacji. Ten, który poleciłem na aukcji był z oryginalnym modułem forda więc nie trzeba nic rzeźbić. Wystarczy zamontować hak, wyciąć dziurę w zderzaku, wpiąć wtyczki do modułu i aktywować ELMConfigiem.
poul_angel 24-04-2016, 17:34 Taki mały offtop. Jak zakładałem czujnik cofania znalazłem w swoim Focusie przygotowana podciagnieta do zderzaka kostkę pod hak. Zamierzam teraz zakładać hak i czy muszę coś jeszcze aktywować żeby światła działały, czy tylko podpinam kabelki i działa?
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
Witam
Mam pytanie miesiąc temu kupiłem S maxa 2008 z fabrycznym chowanym hakiem Thule i mam pytanie jak się go rozkłada bo z tego co widzę jeszcze chyba nie był używany. Czy trzeba dwie śruby odkręcać i go wyciągnąć czy jedną i go przekręcić. Nie chciałbym czegoś uszkodzić.
dafior01 04-05-2016, 10:19 Czy hak z Galaxy pasuje do S-maxa?
Indianiec10 10-05-2016, 19:14 Witam,
Mam pytanie mam założony hak w S-maxie wypinany Steinhofa moduł też tej firmy zamontowany w schowku "instalacyjnym" w bagażniku z boku od strony kierowcy niestety słyszę przy włączaniu kierunkowskazów "echo" z tyłu jest to dość denerwujące skąd to się bierze i jak to wyciszyć lub wyłączyć?
2- pytanie jak jest hak to przy wstecznym czujniki hałasują można je wyłączyć ręcznie na desce czy to z uwagi na to że moduł nie był dedykowany?
Co można zrobić żeby to zmienić?
Można przyciskiem na desce wyłączyć
woro_woro 11-05-2016, 06:37 Indianiec10 używaj więcej interpunkcji bo trudno zrozumieć o co pytasz.
Tak jak ja zrozumiałem, po wpięciu kuli haka czujniki cofania widzą go po wrzuceniu wstecznego? Tzn. albo za daleko odstaje, albo któryś z czujników jest źle ustawiony. Nie wiem czy sie da, ale pokombinowałbym z ustawieniem tego czujnika, który sygnalizuje przeszkodę.
Co do echo przy włączonym migaczu nie mam pojęcia, jak to sobie wyobrazić. Dźwięk migacza jest powtarzany? Możesz to nagrać i udostępnić?
Indianiec10 u arekmiz masz wszystko na ten temat:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2581534&postcount=12
Odgrzeje. Gdzie i za ile najlepiej kupić i zamontować hak do Titka S? Chodzi mi o coś porządnego żeby zgrać czujniki i kamere z hakiem i żeby to ładnie działało i wyglądało.
sseebbaa1 14-05-2016, 11:18 Przy Titanium S największym problemem jest to żeby ładnie wyglądało...
Zderzak jest kilka centymetrów wyżej podcięty (imitacja dyfuzora) i chyba każdy hak będzie trochę wystawał.
Jestem przekonany, że zdecydowanie najmniej będzie wystawał hak Westfalia wypinany pionowo. Z tym, że wycięcie będzie widoczne od tyłu, bo będzie zrobione w tej części zderzaka, która nie jest już równoległa do jezdni.
W zwykłym zderzaku (nie TitS) zamaskowane jest to całkowicie.
Zobacz jak wyszło u mnie:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2589105&postcount=166
No coś tam musi być widać, jasna sprawa. Pewnie pozostaje tylko ASO i ceny kosmos jak zawsze...zadzwonie po niedz i zapytam co i za ile robią.
sseebbaa1 14-05-2016, 12:08 Ja kupiłem taki używany hak Westfalia za 800zł (komplet z ori instalacją elektryczną; pęknieta tylko obudowa modułu) + 50zł przesyłka.
Też tak uważam tylko Westfalia ( mam taki wypinany ) ale lepszy byłby chowany automatycznie .
marekelb 28-05-2016, 19:48 Koledzy, ja w swoim Galaxy założyłem dzisiaj hak, bo był zdemontowany przy kupnie auta, ale na moje oko brakuje mi gniazda.
Czy każde gniazdo będzie pasować? Jakie musiałbym kupić i czy tylko gniazda mi brakuje do podłączenia elektryki?
Cała wiązka była już podłączona, tylko ta końcówka schowana była pod plastikami.
Hak to Westfalia, a na końcówce przewodów mam tylko tak jakby sam środek gniazda z pinami. Nigdy nie miałem do czynienia z hakami, więc za bardzo się nie orientuję.
motorek4612 30-05-2016, 16:34 brakuje ci mocowania mufy, i będziesz musiał kupić przejściówkę z 13 na 7 pin koszt ok 30 zł.
http://images75.fotosik.pl/638/0c6b63adbb94720bmed.jpg (http://images75.fotosik.pl/638/0c6b63adbb94720b.jpg)
http://images78.fotosik.pl/638/55555972936d3c26med.jpg (http://images78.fotosik.pl/638/55555972936d3c26.jpg)
marekelb 31-05-2016, 06:17 Kupiłem całą wtyczkę i do tego adapter z 13 na 7pin. Mam nadzieję że wszystko zadziała i że nie będzie żadnych niespodzianek w elektryce. Wymieniałem też bezpiecznik zielony 40A bo był spalony.
Kogo polecacie do rzetelnej, kompleksowej roboty (oś Poznań - Konin)?
Titanium S.
WATIN odmówił, bo "S":(
Titanium S.
WATIN odmówił, bo "S":(
Bzdura. Ja se sam założyłem do S. Moje posty są w tym wątku, oraz całość na mojej stronie. :)
arekmiz
Wiem ze bzdura :)
Szukam kogos rzetelnie hak zamontuje - ja nie mam czasu.
Albo inaczej (w koncu to zawsze kwestia priotytetow) - swoj wolny czas, ktorego mam naprawde malo, wole przeznaczyc na co innego.
Witajcie,
S-max 2.0m 2010 po lifcie, założony hak Imiola + moduła QUASAR i niestety czujniki parkowania łapią grzyba... czy ktoś z Was ma doświadczenie co z tym zrobić ? Wyłączanie czujników działa ale nie o to chodzi ;-)
Witajcie,
S-max 2.0m 2010 po lifcie, założony hak Imiola + moduła QUASAR i niestety czujniki parkowania łapią grzyba... czy ktoś z Was ma doświadczenie co z tym zrobić ? Wyłączanie czujników działa ale nie o to chodzi ;-)
Tylko i wyłącznie wiązka i moduł Ori wyeliminuje ten problem.
|
|