Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] ABS/ESP - pali się cały czas
Witam
Mam model z 2006 roku. ABS i ESP jest w wyposażeniu - sprawdzałem działało wcześniej. Niestety po spotkaniu z poboczem :) wymieniłem sporo przodu. Zderzak, błotnik, wahacz, naprawiona pompa wspomagania, lampy.
Po naprawie okazało się, że cały czas świecą mi się kontrolki ABS/ESP. W serwisie przy próbie sprawdzenia wyrzuca błąd komunikacji z "czujnikiem przyspieszenia wzdłużnego". Dodatkowo nie działa mi doświetlanie zakrętów w ksenonach.
Może ktoś podpowiedzieć jak się do tego zabrać? Prawdopodobny koszt wymiany czujnika podchodzi pod 2 tysiące, tyle że obawiam się że wymiana nie pomoże. To samo miałem z pompą wspomagania. Twierdzili, że uszkodzona. Okazało się, że przerwane były 3 kable elektryki.
Macie jakieś sugestie?
Czujnik jest pod siedzeniem pasażera. U mnie był uszkodzony, udało się kupić z rozbitka za ok 500PLN.
Pzdr.
m-cin
mbrejecki 18-04-2011, 14:28 Mam esia z 2007 roku. Kontrolki Abs i ESP to mi się paliły to gasły . Komputer pokazałm czujnik lewego tylnego koła . Czujnik wymienili i nic nie pomogło. Po 2 tygodniach kontrolki palą mi się ciągle. Co może być z tymi kontrolkami? Mario
zbyso42200 18-04-2011, 15:18 - przetarte kabelki biegnące od czujnika (najczęściej)?
- walnięty czujnik ?
- opiłki z rozpadającego się łożyska piasty ?
- padła pompa abs (oby nie) ?
Wykręć czujniki z tylnycvh kół i zamień je stronami, to już coś więcej będzie można powiedzieć.
Jak zapalało się i gasło, to na 95% przetarty kabel.
pzdr.
ja mialem przetarta wiazke kabli
ale, w którym miejscu ulega przetarciu...? :roll:
zbyso42200 31-05-2011, 06:30 w okolicach tylnego koła.
pzdr.
mbrejecki 12-06-2011, 19:20 dzisiaj znalazłem przyczynę palących się kontrolek abs/esp . To zaśniedziałe złącze przy wachaczu które po rozłączeniu uległo dalszemu uszkodzeniu. Musiałem polutować przewody bezpośrednio z sobą pomijajać złącze.Teraz jest ok.
Dziś byłem na przeglądzie w ASO po 140kkm,wymienili mi tarcze+klocki tył,przód ok jeszcze...
Po wyjechaniu z ASO i przejechaniu ok.80km zaświeciła mi się (po raz pierwszy w życiu!!!) kontrolka ABS+ESP jednocześnie...po ponownym odpaleniu auta to samo,ale po 300m -1min jazdy zgasła i póki co cisza i spokój co to może być???
Wina ASO???
Odnośnie mojego w/w pytania...od wczoraj cisza i spokój,ale zadzwoniłem właśnie do ASO,do Pana który przyjmował i oddawał mojego S-ia.
Powiedziałem mu co i jak i on na to: jeśli zgasło to jest ok,bo podczas wymiany klocków auto jest podniesione na podnośniku (było,widziałem :) ) i "kręcąc kołami system esp wariuje" i potem może dać taką sygnalizacje jak u mnie...ale na pewno wszystko jest ok i już nic sie więcej nie "pokaże na desce" ...
No to zobaczymy.... :)
NIestety nadal mam kłopoty z w/w lampkami,to gasną to świecą...sprawdzałem ostatnio wiązki przez "macanie" po zdjęciu kół i nie widać nic niepokojącego...umówiłem się na diagnostyke w ASO na "za tydzień" mam nadzieje że się sprawa wyjaśni...
Odgrzeje . Wyjasniło się czemu ci się paliły te kontrolki ?.
Mi sie zapalaja a jak zgasze auto to gasną, po jakims czasie (np na drugi dzień) zapalają sie i mam wrazenie ze coraz czesciej. A Może jest sposób żeby jakoś zgasic te kontrolki poprostu zeby nie bylo ich widac? jade do rodziny w weekend nie widzieli auta jeszcze i niechce zrobic zlego wrazenia ... potem to naprawie .
A Może jest sposób żeby jakoś zgasic te kontrolki poprostu zeby nie bylo ich widac? jade do rodziny w weekend nie widzieli auta jeszcze i niechce zrobic zlego wrazenia ... potem to naprawie .
Jedno z bardziaj żartobliwych pytań, jakie znalazłem na forum:wink:
Udzielę poważnej odpowiedzi. Masz dwie możliwości:
1) Wyjmujesz zegary, rozbierasz je na częsci pierwsze, wylutowujesz diody odpowiedzialne za kontrolki, składasz zegary do kupy i cieszysz się z pełnego zapanowania nad sytuacją:D Następnie udajesz się do rodziny i prezentujesz dumnie swoje auto jako "nówkę sztukę nie śmiganą i nie bitą". :lol: Powodzenia! :diabelek:
2) alternatywnie - ale to dla cieniasów - możesz podłączyć auto do komputera diagnostycznego, dowiedzieć się co szwankuje i naprawić to. Jako efekt uboczny, dostaje się w tej sytuacji zgaszone kontrolki. Osobiście tę opcję odradzam - pierwsza jest dużo efektowniejsza:mrgreen:
Całkiem poważnie - a jak byś pytał dlaczego nie wystarczy "przeciąć na jakiś czas jakiś drucik albo odłaczyć jakiś konektorek..." - informacje o awarii ABS/ESP (i poduszek też) przesyłane sa do zegarów po CANie i nie ma drucika (poza ścieżką drukowaną na płycie zegarów), który można przeciąć...
Odgrzeje . Wyjasniło się czemu ci się paliły te kontrolki ?.
......... jade do rodziny w weekend nie widzieli auta jeszcze i niechce zrobic zlego wrazenia ... potem to naprawie .
No przed świagrem wiocha na maxa,będzie beka :D :D :D
A poważnie...u mnie przetarła się/zgniła wiązska abs/esp odchodząca z jednego koła po zimie...wymienili i jest oki ;)
P.S.Szfagrowi powiedz że tak ma być,to turbo "sie załącza" :D i więcej kuni przybywa ;)
No przed świagrem wiocha na maxa...
Na S-Maxa... ;)
Akurat opinie rodziny w tym przypadku nie byłyby wysoko na mojej liscie priorytetów, natomiast potencjalna awaria dosyć ważnego systemu już jak najbardziej tak.
Zawsze możesz powiedzieć że wyłączyłeś ESP, bo muli przy ruszaniu ;)
Zawsze możesz powiedzieć że wyłączyłeś ESP, bo muli przy ruszaniu ;)
O to dobre i ABS też bo wolisz "rajdowe" hamulce i wchodzisz bokiem w każdy zakręt ;)
Witam
Trochę odświeżę temat. Ostatnio po ostry (czyt. awaryjnym) hamowaniu zapaliła mi się kontrolka abs/esp. Po dojechaniu na miejsce wyłączeniu i ponownym włączeniu silnika kontrolki zgasły. Myślałem, że to naturalne, że przy ostrym hamowaniu lampki mogą się zapalić. Ale po dwóch dniach znów się zaświeciły i już tak zostało (chociaż kilka razy wszystko wracało do normy...). Dziwne w tym wszystkim było to , że jednocześnie nie działał czujnik zapięcia pasów. Sądziłem, że uszkodziła się szyna główna elektryki. Po przeczytaniu postów w tym temacie wziąłem się jednak za sprawdzanie przewodów pod podwoziem i połączeń styków. Wszystko było ok. W końcu podpiąłem się pod kompa. Wykazał uszkodzony czujnik lewego przedniego koła. Nieufny dalej zabrałem się za szperanie (szukałem np. uszkodzonego bezpiecznika). No bo niby co ma wspólnego czujnik ABS/ESP z pasami. W końcu trafiłem do mechanika, który powiedział mi że trzeba zacząć od wymiany tego czujnik i wtedy zobaczymy.
No i tu jest niespodzianka. Czujnik wymieniony i wszystko wróciło do normy. Okazuje się że w tym czujniku jest również mierzona prędkość po przekroczeniu której komputer sygnalizuje niezapięte pasy :)
Koszty całkowite 440 zł.
Zbyszek07 25-03-2014, 15:28 W moim Maksi-u paliła się i gasła kontrolka ESP. Potem już nie gasła. Słusznie jak się okazało. W teście zegarów zero błędów.
Winowajcą był przerwany przewód do czujnika ABS-u w lewym przednim kole.Wystarczyło polutować. Na razie bez problemów.
No bo za te objawy najczęściej odpowiada wiązka czujnika lub sam czujnik.... ;)
bialy023 12-07-2015, 15:38 Witam. dziś podczas jazdy w trasie dwukrotnie zapaliła mi się kontrolka esp. Zgasła dopiero po ponownym uruchomieniu samochodu. Za drugim razem dodatkowo do zera upadła strzałka obrotomierza. Dodam że w obydwu przypadkach jazda odbywała się na aktywnym tempomacie, na wyłączonym taka sytuacja nie miała miejsca. Podczas testu zegarów pokazało mi dwa błędy: C40168 i C41668. Może ktoś z Was zderzył się z podobnym zagadnieniem?
Witam wszystkich forumowiczów,
potrzebuje odswiezyc temat ,w moim s maxie pali sie caly czas kontrolka ABS-ESP,
po podlaczeniu pod komp wykazało czujnik leweko kola przód,czujnik zostal wymieniony,bylo ok jakies 2 tyg,kontrolki zapalily sie z powrotem ,po jakims czasie
rowniez przestalo ostrzegac o niezapietych pasach i nie dziala pamiec ustawienie foteli?
czy to wszystko jest jakos powiazane?
pozdrawiam i dzieki za wszelkie odpowiedzi...
Jak odróżnić zwykłą pompę abs od tej z esp ?
Pompa IVD ma ABS z ESP,jeśli jest pompa tylko z ABS'em to jest na niej napis ABS.
Pompa znajduje sie za/pod aku czy jest do niej jakiś dostęp by odczytać te parametry ? Bo wtyczkę obok awaryjnych mam a w niej 6 pinow koszt wlacznika 50 zl tylko nie mam pewności ze ta pompa jest właśnie taka jak byc powinna
Prościej będzie odczytać part number przy pomocy Forscana albo ELMConfiga.
Panowie by dolozyc esp poza wymiana pompy i dolozeniem przelacznika cos jeszcze jest potrzebne ?
Zapewne jeszcze czujnik kąta skrętu i YAW sensor.
A w którym miejscu się znajdują ?
Yaw pod fotelem pasażera na belce poprzecznej,a czujnik kąta na zwijaku kolumny kierowniczej.
Mozesz kolego bardziej zobrazować to ? Gdzie dokladnie tego szukac ? Ten czujnik kata to po zdjęciu kierownicy czy w innym ?
Czujnik kąta skrętu jest na zwijaku(taśmie) na kolumnie kierowniczej.Tą taśmą idą wszystkie sygnały od kierownicy(podzuszka ,klakson itp) do modułu ,który jest umieszczony na kolumnie kierowniczej.
Wybacz kolego ale nie mam pojecia gdzie tego szukac. Prosze Cie o jakies dokładniejsze zobrazowanie tego. Jak sie dostać do tego miejsca gdzie on powinien byc
Ten ma czujnik kąta skrętu-sprawdziłem w ECAT:
http://allegro.pl/s-max-gakaxy-tasma-kierownicza-zwijak-i5856748744.html
Dzieki wielkie. Zanim zamówię ten to zobacze u siebie jaki mam nr bo moze akurat bede miał taki jaki powinien byc. I odnośnie tego sensora to jaki musi byc ?
Zanim zamówię ten to zobacze u siebie jaki mam nr bo moze akurat bede miał taki jaki powinien byc
Aż taki to Ford rozrzutny nie jest,no ale sprawdź.
YAW ma być taki :
http://allegro.pl/mondeo-mk4-s-max-modul-sterownik-esp-6g91-3c187-ag-i5428276405.html
No chyba,że masz zamiar dołożyć sobie HLA lub ACC to wtedy potrzebny jest z końcówką EF lub EG.
Ja Cie nie moge nie umiałem znalezc nic poza mondeo mk3 a Ty dajesz linki jak na widelcu :surprise: Dzieki wielkie. Jakbyś mógł jeszcze powiedziec dokladnie gdzie ten sensor ma byc ? Zeby pol auta po stronie pasażera nie rozbebeszac. Wtyczka powinna być czy trzeba dokladac ?
Bump: Dodam ze wtyczkę do przelacznika esp mam
Bump: HLA to chyba tylko przy elektrycznym ręcznym ?
Różnie to bywa z tymi wtyczkami, raz są a innym razem ich nie ma...
Pod fotelem pasażera jest belka poprzeczna, na środku tej belki jest prostokątna dziura. W tej właśnie dziurze ma być YAW. Do jego montażu trzeba wywalić fotel i wykładzinę przednią.
Co w momencie jesli nie będę jej miał ? Jest roboty przy dołożeniu jej ?
Nie ma dużo roboty bo tam tylko 4 kable idą, dwa to CAN i następne dwa to zasilanie ;).
Da się jakos wyczuć ta wtyczkę bez zdejmowania fotela i wykladziny ?
Bump: HLA to chyba tylko przy elektrycznym ręcznym ?
Z tego co się orientuję HLA przy zwykłym ręcznym też występuje.
To bardzo ciekawe jak w tym momencie to działa ? Bo raczej bez wymiany zacisków się nie obejdzie chyba ze silniczek od EPB jest w innym miejscu niż zaciski i pociąga tylko linkę tak jak ma to miejsce w mechanicznym
HLA realizuje pompa abs/esp i yaw sensor.
HLA działa na zwykły hamulec a nie ręczny - pompa
No to kolejna rzecz ktorej nie wiedziałem :surprise: Co jest potrzebne do tego hla poza innym nr tego yaw sensora ?
to już tu http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=192263&highlight=hla sobie doczytaj/dopytaj bo ten temat nie o tym jest
No to kolejna rzecz ktorej nie wiedziałem :surprise:
Tak ze zabierasz sie za modyfkacje auta ale nie raczyles nawet przeczytac instrukcji do niego. gratuluje.
Instrukcje czytałem a ten temat akurat minąłem bo nie interesował mnie. I dlatego bylem pewny ze ta opcja jest przy elektrycznym ręcznym
Tak ze zabierasz sie za modyfkacje auta ale nie raczyles nawet przeczytac instrukcji do niego. gratuluje.
W instrukcji nie ma nigdzie napisane, że za działanie HLA odpowiada taki czy inny moduł/czujnik.
Faktycznie jest w instrukcji mowa, że HLA może działać zarówno z EPB jak i manualnym hamulcem postojowym.
Mam pytanie odnośnie zmiany pompy abs na ivd. Moja ma nr 6g91-2m110-ah. Czy ta z ivd musi miec taki sam początek i koniec nr ? Bo środkowy nr wiem ze maja 2c405. Czy działają zamiennie np 8g91-2c405-ab
TataBłażejka 15-01-2016, 17:45 Koledzy,
Mi się jeszcze nigdy nie włączyły kontrolki ABS i ESP. NA teście zegarów widzę że takie kontrolki są i świecą w teście.
Czy jest jakaś metoda sprawdzenia po VIN czy mój S-MAX z 2007 posiada taką opcję?
Jest metoda,podaj mi VIN na PW to Ci to sprawdzę.
Wlacznik esp/pdc zamontowany. Wtyczka pod fotelem do yaw sensora jest teraz tylko zamówić co potrzebne, wymienić prawdopodobnie zwijak na kierownicy bo mój ma nr 6G9T-14A664-BC i wymiana pompy. Czy taka pompa z nr 8G9T-2C405-AB bedzie pasować na podmianę starej 6G9T-2M110-AH ?
swiety1916 05-05-2016, 08:41 Niestety, zmuszony jestem podbić temat. Jakiś czas temu zapaliły mi się, na stałe, kontrolki ABS i ESP. Komputer wskazał problem z tylnym prawym kołem. Kable całe, czujnik został wymieniony na nowy, natomiast problem nie zniknął. Komputer nie chce ponadto błędu wykasować, nawet na chwilę.
Czy macie Panowie pomysły, gdzie mogę szukać przyczyny?
U mnie było tak samo, okazało się że kabel w izolacji był zgnity. Po wymianie wiązki wszystko wróciło do normy
Witam mam pytanko czy nr pompy i yaw sensora muszą być podobne Tzn początek np 8g91 ? Czy nie ma to znaczenia ?
Kolega Cozero ma racje, instalacja gnije. Akurat jest ona tak umiejscowiona koło akumulatora, że woda po niej elegancko spływa i stoi później w korytku. Kable idące w instalacji są tak cienkie że w zabawkach dla dzieci idą mocniejsze i grubsze kable. Od mechanika wiem że instalacja w mondeo i smaxie to jeden z ich newralgicznych punktów.
Pompa wymieniona i dzięki koledze tedi_k zaadoptowana i wszystko cacy
Mam kłopot z kontrolkami ABS/ESP i brak czasu, aby podjechać do mechanika.
Z resztą objawy są trochę dziwne i niespójne - może ktoś z Was ma pomysł
Historia.
1. półtora tygodnia temu jadąc 20-30km/h osiedlową uliczką wpadłem prawą stroną w małą głęboką dziurę (była cholera tuż za progiem zwalniającym).
Samochód aż jęknął
2. po 40 m zapaliła się kontrolka
3. Myślałem, że trochę pojeżdżę i system się skalibruj (wyczytałem, że trzeba przejechać więcej km i z zwyższą i raczej stała prędkością), owego pechowego dnia tylko korki. Kolejnego dnia po południu było OK - bez kłopotów przejechałem z 60 km po W-wie i okolicach.
4. Wieczorem ponownie zapaliła się i po jakimś czasie gasła, aż w końcu przestała gasnąć po zgaszeniu silnika
5. wczoraj przypomniałem sobie, że mam prosty czytnik błędów OBDII i podłączyłem go via smartphone aby zczytać błędy (Torque). Błędów nie znalazł, ale kontrolka zgasła
6. Teraz zazwyczaj jest tak, że
- po uruchomieniu i przejechaniu kilku metrów kontrolki ponownie się zapalają
- jeżeli zgaszę go po przejechaniu kilku km to zazwyczaj jest już potem OK
ps już raz wymieniałem z przodu przegniły kabelek, ale sprawy potoczyły się szybko (tzn najpierw przez 2-3 dni czasem się kontrolka zapalała, ale finalnie jak się zapaliła to już na stałe)
dawidgdynia 03-02-2017, 11:48 do sprawdzenia łozysko koła, którym wpadłeś w dziurę.
Wystarczy że od uderzenia delikatnie wysunęło się i już czujnik koła wariuje a tym samym kontrolki.
Ewentualnie na interfejsie sprawdzić podczas jazdy czy czujnik w kole wskazuje prędkość pojazdu czy tez 0 km/h.... nawet jeżeli wskaze 0 km/h nie oznacza to uszkodzonego czujnika - szybciej łozysko
... Ewentualnie na interfejsie sprawdzić podczas jazdy czy czujnik w kole wskazuje prędkość pojazdu czy tez 0 km/h.... nawet jeżeli wskaze 0 km/h nie oznacza to uszkodzonego czujnika - szybciej łozysko
Niestety mój interface nie jest aż tak rozbudowany, ale dzięki za sugestię.
To co najbardziej mnie dziwi to fakt, że zaraz po dłuższym postoju (np nocy) kontrolki od razu się zapalają. Przejadę kilka km - zgaszę silnik i potem na długi czas spokój (wszystko działa, kontroli zgaszone).
Jaka w tym jest logika? Nie pojmuje.
Jak to jest po bluetooth ten czytnik to lipa, często nie czytają wszystkich błędów. Podepnij pod porządny interfejs, pojedz obejrzeć auto od spodu i za 15 minut będziesz wszystko wiedział :-)
Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
U mnie też po dziurze wyskakiwaly kontrolki. Później przy każdym podjeździe pod górkę i ostrym starcie. Przyczyna była popalona instalacja i zwarcia które powstawały sypaly błędami
Jak to jest po bluetooth ten czytnik to lipa, często nie czytają wszystkich błędów. Podepnij pod porządny interfejs, pojedz obejrzeć auto od spodu i za 15 minut będziesz wszystko wiedział :-)
Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
Tak muszę podjechać od swojego mechanika.
Za mniej więcej miesiąc będę miał nalatane 15tys na oleju i pewnie połączę dwie sprawy, bo nie mam czasu.
U mnie też po dziurze wyskakiwaly kontrolki. Później przy każdym podjeździe pod górkę i ostrym starcie. Przyczyna była popalona instalacja i zwarcia które powstawały sypaly błędami
Rozumiem, że zaliczenie dziur coś doprowadziło do przesunięcia czy obluzowania kabla i zaczęło się zwarcie.
Instalacja musiała być uszkodzona wcześniej, drgania od dziury tylko je ujawnila
honzik07 15-01-2018, 10:29 moze podpowiecie cos w tym problemie od czego zaczac https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=274801
Zacznij od odczytania błędów kompem
honzik07 15-01-2018, 12:56 błedy zczytane w załacznikach mojego tematu foty
honzik07 30-01-2018, 08:44 znowu kontrolki sie zapaliły błedy w bcmi u0121 b1d21 b1d18
honzik07 13-04-2018, 08:57 u mnie zrobiło sie ciepło i sucho i kontrolki juz sie nie zapalaja
U mnie mam podobny problem.
Zaswieca sie kontrola BAS/ESP. komp pokazuje problem czujnika predkosci kola lewego przedniego...
Ogolnie zaczelo sie od sygnazlizlacji niezapietych pasow... migala kontrolka i sygnal o niezapietych pasach pomimo ze zapiete byly. Wystarczylo odpiac pasy i zapiac ponownie.
Teraz doszla kontrola ABS/ESP - czasami sie zapala a czasami nie - choc teraz to juz raczej zawsze sie zapala - szczegolnie jak pada deszcz / jest wilgotno - wiec obstawiamjakis problem z kablami?
Dodatkowo teraz zapala sie kontrolka Airbag - poduszka...
Przez 3 lata bylo wszystko oki - no i sie zaczelo - tak mam wrazenie od kiedy dalem do elektryka bo swiatlo wewnatrz wariowalo... mowil wtedy ze troche zalany byl modul komfortu... - gdzie wlasciwie jest ten modul - bo cos czuje ze moze tam gdzies caly czas woda sie dostaje i cyrki sie dzieja?
Bede wdzieczny za podpowiedzi i wskazowki
junior11 22-10-2019, 17:53 Witam.
Morze ktoś z was wie w którym miejscu leci wiązka od abs chodzi mi o odcinek od wejścia wiązki do bagażnika do sterownika.Według schematu jest jeszcze jedna kostka łącząca wiązkę abs-u na odcinku bagażnik-sterownik .
Bo w moim przypadku jest tak ze wyskakuje mi błąd czujnika tylny lewy ( brak sygnału wejściowego do czujnika ) czujnik jest ok sprawdzałem omomierzem , zamieniałem stronami jest ok ,wiązka od wahacza do czujnika jest ok sprawdzałem ciągłość obwodu a mimo tego kontrolki abs-u i esp pala się a czasami gasną.
Z góry dziękuje za wskazówki.
szneider 29-02-2020, 14:15 U mnie zaświeciła się kontrolka ABS/ESP po tym jak jakieś dziadostwo wkręciło się przy kole i urwało przewód. Naprawiłem wiązkę, ale kontrolki nie gasną, cały czas mam błąd prawego czujnika zwarcie do masy. Dzisiaj jeszcze raz sprawdziłem wiązkę od wtyczki czujnika do pompy i wszystko jest z nią ok. Czyżby czujnik do wymiany? Jak powinna być jego rezystancja?
Hej
Ostatni mam problem z moim samochodem. Otóż od jakiegoś czasu zaczęły mi swiecic jednocześnie kontrolki od ABS i od ESP czasami gasna . Gdy swieca nie dzial również czujnik od pasów bezpieczeństwa. Po drugie od czasu do czasu szumi w kole . Podlaczylem samochód pod komputer to pokazywał problem z lewym kole z ABS . Mechanik stwierdził że szumi łożysko w prawym kole przednim . Jestem umówiony na wymianę za tydzień. Ale dziś podczas jazdy powyżej 90 km/h kierownica zaczęła się trząść i słychać było w kolach takie jakby bicie i przy hamowaniu tez . Pytanie czy to rzeczywiście lozysko czy coś innego a może wszytko na raz?
Odnośnie świecących kontrolek: najprawdopodobniej walnięty czujnik ABS lub problem z przewodem do czujnika- przerabiałem około miesiąca temu.
U znajomego, wprawdzie w innym aucie, ale objawy były bardzo podobne. Przyczyną był pęknięty pierścień zębaty na przegubie. Ten z którego sczytuje czujnik. Pękł na pół i oddzielił się od przegubu.
|