Zobacz pełną wersję : [1,6 TDCi] Focus Mk2 dziwny metaliczny dzwięk z okolic turbiny
fokus mk2 1.6 tdci nie chce jechac
posiadam fokusa 1.6 tdci moj mechanik mówi ze to silnik hdi czyli francuz.Mam problem z moca.Podczas jazdy usłyszałem niepokojacy chałas spod maski i samochud juz nie przyśpieszał.Na jałowym biegu brzmi normalnie a jak dodam gazu to z okolic turbiny dochodi dziwy dzwiek jak by coś sie urwał w środku dodam jeszcze ze gwizdu nie słychac. turbina została nagrzana i nie była katowana.
z góry dziekuje za pomoc jak by ktoś coś wiedzaił na ten temat
majsterus_nt 08-05-2010, 06:55 powiedz, a jaki problem zdjąć opaske i paluszkiem sprawdzić wirnik??
turbina jest na samym wierzchu w tym silniku.
pewnie nie ma problemu tylko ja nie jestem mechanikiem i nie chciał bym popsuc bardziej jak wszystkim wiadomo to silniki francuskie sa drogie w utrzymaniu
majsterus_nt 08-05-2010, 08:45 a widzsz...trzeba było kupić honde i cieszyć się bezawaryjnością, a rechota.
ale to nie jest silnik francuski.
odpięcie opaski zdjęcie rury to nie jest czynność którą potrafi wykonać wysokowykwalifikowany mechanik
zdiołem tą osłonke kilka rurek kturę dochodza do turbiny i zaniepokoiło mnie ze śrubki bardzo łateo odkręcic ale węzyk kturym idzie olej do turbiny lata.Bez odkrecania wysuwałem i wsówałem a druga rzecz to zdiołem werzyk ktury idze do filtra i widzaiłem łopatki wirnika sa całe ale jak wsadziłem palec to poruszał sie w kazda strone tak 3mm.tyko dziwie sie ze nie kopci .moj mechanik mowi ze to morze byc przepływomierz powietrza . ale to by chyba turbina nie gwizdała
majsterus_nt 08-05-2010, 14:09 co ty masz za auto??
w moim J5 z 93 roku, turbo śmiga jak wściekłe
a tu w nowym aucie turbo wysr....
przewody olejowe nie mogą być luźne mają tylko zbrojone elastyczne odcinki.
wirnik - nie ma prawa mieć luzów!!!!! ani osiowego ani promieniowego.
jackoba1 08-05-2010, 15:52 wirnik moze miec minimalny luz, oczywiscie nie 1cm ale 0,5-1mm jest ok. tez kiedys tak myslałem że nie może być luzu i juz turbine chciałem wymienic ale dzieki forum wyprowadzono mnie z błędu.
to moze mi ktoś powie co to moze być czy przepływomierz mam wymienic czy turbina jest do wymiany czy jeszcze coś cos innego bo juz zgłupialem kazdy mechanik mowi cos innego jeden muwi ze turbina drugi ze przepływomierz trzeci ze to wina przewodów olejowych ja sam nie wiem turbina chałasuje mocy nie ma czyli nie przyspiesza ale nie kopci z turbiny powietrze dmucha jak złe
foka2006 08-05-2010, 18:13 Witam,
Jeśli masz silnik 1.6 TDCI i 109KM oraz przebieg powyżej 120kkm to stawiam,ze jest to FAP i kłania ci się podobny problem co ja miałem wcześniej:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=88923
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=74089
Jeśli jesteś z Wrocławia/ Wałbrzycha lub okolic to polecam firmę TuneForce
http://www.tuneforce.pl/
Mi pomogli kompleksowo, a kłopot i problem był ogromny. Teraz dobre 4 m-ce bez najmniejszych oznak. Ma moc, mniej pali i co ciekawe dalej łapie się na zieloną emisje spalin (sprawdziłem na stacji diagnostycznej po zabiegu).
Pozdrawiam
foka2006 08-05-2010, 18:17 I jeszcze jedna sprawa.
Cały problem miałem przy ok 2k obr/min, wtedy kiedy miało się włączać turbo. Na biegu jałowym, bez ociążenia biegiem silnik pracował normalnie.
Skoro spaliny nie mogły wylecieć przez zabity FAP to i mocy nie było i turbo dawało metaliczne odgłosy, bo miało zachwianą pracę, auto miało czkawkę przy przyspieszaniu.
Nie turbo, nie zawór EGR, nie przewody paliwowe, filtry i przepływomierz tylko FAP.
Pozdrawiam
dziekuje za podpowiedz ale nadal nie wiem co to za hałas z okolic turbiny i to mnie naj bardziej martwi
a jeszcze mam pytanie co to jest Fap?
foka2006 08-05-2010, 19:22 FAP - filtr cząstek stałych, zamontowany w tej samej puszce co katalizator. Ma wyłapywać związki CO i okresowo je dopalać (dotrysk w silniku i płyn w Fap'ie).
Poszukaj na google.pl i wielu innych serwisach
Pozdrawiam
a ile taka naprawa moze wynosic tak mniej wiecej
dziekuje
foka2006 08-05-2010, 20:26 Mnie kosztowało na gotowo 1700zł (przeprogramowanie kompa w aucie oraz mechaniczne wycięcie FAP w warsztacie).
Pozdrawiam
dziekuje za pomoc to chyba wolał bym zeby turbo strzeliło bo jest tańsze
witam serdecznie miałem problem z turbiną 3 miesiące temu wydaje Mi się że podobny do twojego obecnie znowu mam to samo ,masz pewno skrzywioną ośkę zobacz czy łopatki nie biją na boki przy obracaniu zrób to delikatnie śrubokrętem uszkodzenie to powstaje w wyniku złego smarowania jest to zatarcie turbiny ,u mnie mechanik tydzień diagnozował podpinał do kompa sprawdzał EGR ,zawór podciśnienia też twierdził ze turbina jest wyhuśtana ale powinna ciągnac zawiozłem do innego po godzinie stwierdził że turbo padło wymontował wysłałem do regeneracji koszt 1600 zł bo mam ten cholerny silnik 1.6 tdci 90km w 109km koszt to 1200 zł dolicz nowy olej ,filtry , robocizna wychodzi koło 2 tysięcy a warto też zdjąc miskę, zmienic smok,przepłukac kanały olejowe sprawdzic ciśnienie oleju koszt około 1000 zł bo problem wróci tak jak u mnie po 3 miesiącach usunięto skutek a nie przyczynę
od kiedy turbo bez vtg jest droższe w regeneracji od tego z vtg ?
od kiedy turbo bez vtg jest droższe w regeneracji od tego z vtg ?
nie mam pojęcia ale jest bardzo ciężko o części do turbiny z 1.6 tdci 90 km 1600 to najtaniej co znalazłem wszędzie chcieli po 1900 bez rachunku podobno mam cały nowy środek został tylko korpus ta turbina to jakiś wynalazek Mitsubishi
a moj mechanik powiedział mi dzisiaj ze musze kupic sobie nowa turbine bo ta moja przy rozkrecaniu sie rozpadła i nie nadaje sie do regeneracji. ale przyczyne znam jakis kretyn mechanik regulował turbine młotkiem i urwał jakis uchwyt do regulowania powietrza w turbinie i co za tym idze wpadł po miedzy wiatraki i urwało mi ta oske na kturej sa wiatraki wiec jeden wiatrak pracował a drugi nie i o to cała przyczyna. druga sprawa to olej miałem wymieniany tydzien temu wiec nie bede wymieniał dwa razy ale mechanik mówił ze trzeba wyczyścic cały układ czyli intercooler i ta cała reszte przewodzików
a i o ile mi wiadomo to w fordach focusach mk2 z 2005 roku nie było filtrów czastek stałych przynajmniej w 1.6 tdci kture tak naprawde nazywaja sie 1.6 hdi
foka2006 12-05-2010, 11:35 FAP/DPF były montowane dla FF MK2 w silnikach 1.6 TDCI, ale tak jak wcześniej w poście pisałem tylko w mocniejszej wersji silnika 109KM.
a moj mechanik powiedział mi dzisiaj ze musze kupic sobie nowa turbine bo ta moja przy rozkrecaniu sie rozpadła i nie nadaje sie do regeneracji. ale przyczyne znam jakis kretyn mechanik regulował turbine młotkiem i urwał jakis uchwyt do regulowania powietrza w turbinie i co za tym idze wpadł po miedzy wiatraki i urwało mi ta oske na kturej sa wiatraki wiec jeden wiatrak pracował a drugi nie i o to cała przyczyna. druga sprawa to olej miałem wymieniany tydzien temu wiec nie bede wymieniał dwa razy ale mechanik mówił ze trzeba wyczyścic cały układ czyli intercooler i ta cała reszte przewodzików
napisz ile ta nowa turbina kosztuje mnie czeka to samo ,moją też rozwalił mechanik dałem auto do serwisu na wymianę paska wyjechałem z uszkodzoną turbiną mało tego bez płynu chłodzącego ale nie jestem w stanie w żaden sposób udowodnic że to oni rozwalili Mi turbo przejechałem nim z serwisu zaledwie 2 kilometry i wróciłem wszystkiego się wypierają to bandyckie działanie z premedytacją chcieli naciągnąc mnie na drogą naprawę krótko mówiąc kilka tysięcy
ja zapłaciłem 2100 zł 1800 za turbine i 300 za robocizne a dlatego tak drogo poniewasz ford a raczej peugeot dostosował swoje silniki do dwóch turbin jedna jest tansza a druga jest drosza ja akurat mam ten silnik z drosza turbina
hehe silnik 1.6 tdci to jest projekt PSA i Ford produkuje je u siebie w fabryce w angli, 1.6 hdi to samo tylko francuzy produkują dla siebie, turbo do 90km musi byc na 100% tańsze w regeneracji, czasami lepiej na szrocie kupić, no i wirnik może mieć luz osiowy(czyli wzdluz osi) ale promieniowy to nie za bardzo, ten luz to około 1-2 mm, a ja mechanikom nie ufam bo tylko kase potrafią wziąść, dlatego też na większe naprawy najlepiej brać rachunki żeby były jakieś podstawy do reklamacji
piotru-14 12-05-2010, 18:13 turbo do 90km musi byc na 100% tańsze w regeneracji Też tak myślę. W odmianie o mocy 109KM zastosowano turbosprężarkę o zmiennej geometrii łopatek. Naprawa takiej turbosprężarki musi więc być droższa - jest przecież o bardziej skomplikowanej budowie.
ale chodiło mi o to ze do modelu 109 koni zrobili dwie turbiny jedna tansz a druga drosza byłem w aso i powiedzano mi ze jedna kosztuje 4000 pln a druga 8000pln oczywiście nowe i niech ktos mi powie czym one sie ruznia bo widziałem i jedna i druga
109HP ma tylko jedną turbine - gareta
nowa w serwisie gareta to 2300. btw garet wycofał oryginalne części do naprawy tych turbin z rynku! tak więc wszystko co regenerujecie poza garetem to wstawiają wam podróbki lub różne inne pasujące części - jednym słowem składak
hehe silnik 1.6 tdci to jest projekt PSA i Ford produkuje je u siebie w fabryce w angli, 1.6 hdi to samo tylko francuzy produkują dla siebie, turbo do 90km musi byc na 100% tańsze w regeneracji, czasami lepiej na szrocie kupić, no i wirnik może mieć luz osiowy(czyli wzdluz osi) ale promieniowy to nie za bardzo, ten luz to około 1-2 mm, a ja mechanikom nie ufam bo tylko kase potrafią wziąść, dlatego też na większe naprawy najlepiej brać rachunki żeby były jakieś podstawy do reklamacji
Nazar osiowy luz jest niedopuszczalny
promieniowy jest zawsze lekki
jednak 2mm to chyba przesada
w samym tise jest napisane tak
Upewnij się, że wirnik turbosprężarki obraca się swobodnie w obudowie.
* 1. W unieruchomionej turbosprężarce delikatnie podnieś wałek (wałek będzie spoczywał na dolnej części łożysk).
* 2. Sprawdź, czy wirnik obraca się swobodnie w obudowie.
w etce tez czytałem ze ten luz jest kasowane w momencie pracy i podania oleju pod cienieniem
ja dzisiaj odstawiłem samochód do mechanika i co najlepsze ze znowu sie rozwaliła turbina i wydaje takie same dzwieki z siebie jedno co jest pocieszające to ze miałem na nia gwarancie wiec nie bebe musial placic z turbo a z drugiej strony jestem zly bo zrobilem 150 kilometrow i sie rozwalilo
ja dzisiaj odstawiłem samochód do mechanika i co najlepsze ze znowu sie rozwaliła turbina i wydaje takie same dzwieki z siebie jedno co jest pocieszające to ze miałem na nia gwarancie wiec nie bebe musial placic z turbo a z drugiej strony jestem zly bo zrobilem 150 kilometrow i sie rozwalilo
klasyczne zjawisko usunąłeś skutek a nie przyczynę w którymś poście pisałeś że masz skrzywioną ośkę wirnika typowy objaw braku smarowania miałem tak samo trzeba podejśc to sprawy kompleksowo czyszczenie smoka,miski olejowej,przewodów smarowania,obowiązkowo wymiana filtra i oleju ,dobrze jest zrobic porządek w kolektorze i wypłukac kanały olejowe ,oczywiście sprawdzic ciśnienie oleju i czy pompa działa prawidłowo zresztą pomiar to pokarze
|