Wycieraczki nie dają się wyłączyć
Dzień dobry.
Ponownie zwracam się do szanownego grona z prośbą o pomoc. Przeszukałem forum ale wydaje mi się, że nie ma odpowiedzi. Są tematy, że wycieraczki nie chodzą a u mnie jest..... odwrotnie. Problem dotyczy wycieraczek przednich, które po w-endowym postoju nie dają się wyłączyć. Auto to Focus MK2 2005 1.6 tdci. Zaskoczyło mnie to niezmiernie. Dziś, w poniedziałek wsiadam, przekręcam kluczyk, a tu wycieraczki zasuwają. Zupełnie nie reagują na manetkę z tym wyjątkiem, że przyspieszają na "trójce" a na pozostałych pozycjach w tym w neutralnym położeniu chodzą jak na dwójce. Jedyny sposób, żeby je wyłączyć to wyłączenie zapłonu lub wyciągnięcie bezpiecznika F50. Czy macie może pomysł lub ktoś przerabiał taki temat? Z góry dziękuję za pomoc! |
Odp: Wycieraczki nie dają się wyłączyć
Sprawdź czy GEM nie jest zalany.
|
Cytat:
Jak wyjmowałem bezpiecznik ty był suchy, poza tym u mnie przez w-end nie padało, a na myjni nie był. |
Ale GEMy w MK2 zalewa się płynem chłodniczym z nagrzewnicy która ma złączki zaraz obok, a one czasem lubią przeciekać. Ale jeśli nie to to możesz spróbować podmienić dźwignię wycieraczek, to raczej element tani i powszechnie dostępny.
|
Cytat:
Bump: Zrobiłem test GEM - https://www.youtube.com/watch?v=Pka8UfR1xeQ Przy włączaniu wycieraczek 0-1-2-3 pika. Przy wyłączaniu pika tylko 3-2-1. 1-0 nie pika. 0-mist pika. Zatem chyba padła manetka. |
Sprawa z manetka może nie być taka oczywista bo sprawdzałem w innym focusie test gem i na przełączeniu wycieraczek 1-0 nie ma piknięcia...
|
W silniczku wycieraczek jest styk położenia spoczynkowego , kiedy wycieraczka ustawi się na dole szyby w położeniu 0 i 1 manetki to ten styk wysyła do gema polecenie zatrzymania wycieraczek . Nazywa się to front wiper park position .
|
Cytat:
Wygląda to tak jakby miały cały czas zasilanie i pomimo manetki w położeniu neutralnym nie dostawały sygnału rozpięcia. W pozycji 0,1,2 i mist poruszają się jak na dwójce (jedynka jest czasówka, która obecnie też nie reaguje). W pozycji najszybszej chodzą ciut szybciej. |
2 załącznik(i)
Pomimo neutralnego położenia manetki silnik dostaje napięcie z gema do czasu zwarcia do masy pinu 31B złączki C848 na silniku wycieraczek . Ten sygnał idzie do GEMa na pin 12 złączki C96 - przewód najcieńszy czarny z pomarańczowym paskiem . Jeśli dasz radę podać na niego masę wycieraczki powinny zatrzymać się w momencie podania masy nawet po środku szyby .
Manetka nie zasila wycieraczki , tylko podaje sterowanie do GEMa . |
Czy dobrze rozumiem, że powinienem jakimś kabelkiem spiąć na krótko dwa wspomniane przez Ciebie piny? Czy to może być kwestia gema?
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 00:49. |