View Single Post
Stary 10-01-2009, 10:19   #17
kuczis
ford::advanced

Model: był Transit jest Focus
Silnik: 1.0 ecoboost 147KM by heko
Rocznik: 2012
Domyślnie Re: tddi itdci - niedogrzany silnik

Podtrzymuje opinie poprzednika że erg puszcza spaliny tylko na wolnych obrotach , jest to logiczne .Po co miałby być ładowany silnik spalinami w momencie kiedy przyśpiesza i wykonuje największą prace? Była by to jawna strata sprawnosci, wiadomo że aby uzyskać najlepszą sprawność silnika spalinowego należy podać mu największą ilość (powietrza z tlenem ) a nie mieszankie pozostałych związków z efektu spalania. Na to można sobie pozwolić na wolnych oborotach kiedy silnik pracuje bez obciążenia.A w praktyce to kiedyś jeżdziłem transitem z 99 roku z silnikiem o naprawde duzym przebiegiem i ogólnie kiepskim stanie , zaślepiono mi w nim erg i na wolnych obrotach kultura pracy sinika wzrosła znacznie. Jeśli by działał na średnich żadnych zmian bym nie zauważył na wolnych obrotach.

A co do tematu ,to ciekawe z tą chłodniczką spalin .Jeśli jest przed nagrzewnicą to nie ma bata aby nie wpływała w jakmś stopniu na temp powietrza lecącego na nagrzewnice. A ta mnie interesuje tak samo jak temperatura silnika.

Swoją drogą przypomniała mi sie jedna rzecz .Mianowicie transit ma zabezpieczenie , jeśli temperatura silnika wzrosnie powyzej max temp , komputer odcina dopływ paliwa. Auto chodzi tylko na wolnych obrotach. Jeśli w transicie silnik na wolnych obrotach miałby sie nagrzewać, podejrzewam że konstruktorzy by zaprojektowali fordzika tak by sie odłcinało paliwo i gasł odrazu lub po jakiejś chwili . A oni dopuścili jednak możliwośc pracy silnika bez chłodzenia na wolnych obrotach , tak jak by sama chłodnica oleju mogła sobie poradzić z schłodzeniem silnika. Teoria..? :fcp17 :fcp4 może i tak ale potwierdza że transit z fabryki jest nie dogrzanym autem. :fcp1