View Single Post
Stary 23-02-2009, 11:30   #1
adam_aa22
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TD 88KM
Rocznik: 1995
Domyślnie [MK1] Problem z chłodnicą intercooler.

Nie wiem czy w waszych egzemplarzach mondeo 1.8 td 88 Km też pojawia sie taki problem, ale u mnie to jest uciążliwe i nie mam pomysłu jak sobie z tym poradzić. Mianowicie pękła mi chłodnica powietrza tuż obok uchwytu od strony turbiny. Dodam, że to już druga chłodnica która pękła mi dokładnie w tym samym miejscu. Widać na niej pęknięcie długości ok 3 cm i ciągle sie powiększa, oprócz tego pojawiły się niewielkie ilości oleju czyli IC nie jest szczelny co znacznie wpływa na moc silnika. Pewien mechanik który zajmuje się tylko chłodnicami powiedział mi ze te chłodnice często pękają i to właśnie od strony turbiny. Ma ktoś jakiś pomysł żeby temu zapobiec? Nie chce kupować następnej chłodnicy bo boje sie że po roku znowu mi pęknie tak jak ta obecna. Myślałem żeby spróbować ją skleić, ale ten plastik jest twardy i ciężko się klei, także kleje typu poxipol od razu odpadają. ta pierwszą chlodnice próbowałem tak reanimować i klej pękał. Dodam, że uchwyt i gumowe podkładki są oczywiście oryginalne
adam_aa22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem