View Single Post
Stary 08-10-2009, 20:54   #24
wojo
ford::amateur

Domyślnie Odp: Wysokie obroty przy zmianie biegów i nie tylko...

Cytat:
Napisał Ropuch25 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aktualnie przerabiam ten sam temat 1,8 16V. Wolne obroty w czasie jazdy na luzie 1900-2000. Po zatrzymaniu spadają do 800. W czasie zmiany biegów przegazówka (jak zmieniam przy 3 tys. to po wysprzęgleniu podskakują na 3,5 tys.). Praktycznie nie ma hamowania silnikiem bo cały czas ciągnie do tych 2 tys. Zmieniłem silnik krokowy, czujnik temperatury, linkę przepustnicy. Czyściłem przepustnicę. I nic dalej to samo. Dzisiaj zaprzyjaźniony mechanik odpiął wtyczkę z czujnika prędkości na skrzyni biegów i wszystkie objawy ustąpiły. Obroty są w porządku. Hamuje silnikiem. Przy zmianie biegów obroty nie podskakują. Tylko przestał działać licznik i prędkościomierz. Jutro zakładam nowy czujnik prędkości i się zobaczy.
Miałem to w swojej Foce, po odłączeniu czujnika prędkości problem znikał. wymiana czujnika nic nie dała. dopiero jakaś zmiana ustawień u mojego machera magika rozwiązała problem. daj znać Ropuch czy się udało. może jakoś będe mógł Ci pomóc
wojo jest offline   Odpowiedź z Cytatem