Temat: [Mondeo 2000-2007] TDDI szarpnięcie przy ok 2 tyś obrotów
View Single Post
Stary 09-10-2009, 19:23   #132
grzesiek402
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Re: [mk3] TDDI szarpnięcie przy ok 2 tyś obrotów

Cytat:
Napisał zoldi3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam wszystkich!
W moim przypadku było tak:
Rozpędzam auto 1 zbliżam się do 2 tyś zaczyna poszarpywać, lekko kopcić i inaczej pracować.Jak wciskam do dechy to przestaje przerywać, ale jak popuszczam i chcę utrzymać go na równych obrotach(powyżej 2 tyś.) szarpanie wraca.2,3,4,5 to samo na każdym biegu z tą różnicą, że im wyższy tym mocniejsze objawy usterki.

Auto już naprawione,ale mechanikowi udało się naciągnąć mnie na wyminę końcówek wtrysków.Ponieważ jak mi powiedział sprawdził wszystko pod każdym kątem i nie miał za bardzo do czego się przyczepić padło na wtryski.Zaważył o tym wynik badania komputerowego w którym to był brak danych o pracy (ciśnieniu?, dawki?) jednego z wtryskiwaczy.
900zł poszłooooo!! :fcp5

A tymczasem przyczyną było to:
[attachment=2:27ze7c9z]llllll.JPG[/attachment:27ze7c9z]
[attachment=1:27ze7c9z]kkkkk.JPG[/attachment:27ze7c9z]

Myślę,że większość problemów występujących w tak charakterystycznym momencie jak 2 tys.obr spowodowanych jest niesprawnością układu turbo zaczynając od turbiny idąc przez zacinający się EGR i kończąc na kolektorze dolotowym.Kilka tego typu usterek można faktycznie naprawić w 10min i bez większych kosztów.
Ja zrobiłem to tak :fcp4 :
[attachment=0:27ze7c9z]oooo.JPG[/attachment:27ze7c9z]

Pozdrawiam wszystkich! Powodzenia!
ps. na tej prowizorce przyjechałem z Polski do Anglii i na razie wszystko ok.
zoldi3 powiedz od czego ta rura i czy da radę ją sprawdzić bez rozkręcania?
grzesiek402 jest offline   Odpowiedź z Cytatem