Temat: [Mondeo 2000-2007] Automatycznie włączanie światła. FL
View Single Post
Stary 01-12-2009, 12:04   #23
rederik
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 115
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Automatycznie włączanie światła. FL

Cytat:
Napisał felicjan-f1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bardzo mnie cieszy ze macie tak świetnie ustawione światła, że wam świeca po przekręceniu zapłonu i w trakcie rozruchu silnika także.Ciekawe co na to akumulator z którego pobierany jest prąd na te światła jeszcze przed fazą rozruchu.Jeśli jest nowy to wszystko w porządku bo ma wystarczająco power-u żeby zakręcić rozrusznikiem ,tylko co w momencie kiedy jest zima i aku nie ma juz swojej pełnej sprawności.Pół biedy jeśli to benzyna, ale z dieslem już nie będzie tak kolorowo zwłaszcza kiedy wiekszą część prądu zużywa na grzanie świec żarowych.Nadal to takie świetne rozwiązanie?Jeśli tak to już nie mam żadnych uwag:] Argument że Audi i Mercedes tak ma, ma świadczyć o tym że to takie super?Ręce opadają.
Argument jest taki, że wszyscy producenci w wypadku xenonów stosują to samo rozwiązanie, bo inaczej żarniki szybko by padły. Xenon jedynie podczas zapalania pobiera bardzo duży prąd (rzędu klikunastu amperów), natomiast podczas pracy jest to ok. 3A. Faktycznie zabójstwo dla aku... Nie próbuję przekonać Ciebie, że tak jest lepiej, bo oczywistym jest, że odłączenie wszystkich odbiorników podczas rozruchu jest uzasadnione. Chcę tylko Tobie zwrócić uwagę na fakt, że tak jest to rozwiązane fabrycznie a nie urodziło się w mojej głowie.

Bez urazy, ale wcześniej pisałeś, że xenony podczas rozruchu są ble, bo się załączają i wyłączają, co je szybko wykończy. Teraz, że ble, bo pobierają gigantyczny prąd podczas tego rozruchu. Każdy może mieć swoje zdanie, ale spróbujmy spojrzeć na fakty, a nie mity...
rederik jest offline   Odpowiedź z Cytatem