View Single Post
Stary 06-12-2009, 12:02   #269
krzy.pla
ford::beginner

Model: Ford Mondeo Kombi Aut.
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: [MK3] TDCI 130KM automat - kto ma ? opisy samochodu-problemy

Witam
Po naprawie wstecznego i wymianie oleju wystąpiły u mnie dalsze problemy z skrzynią.Objawy to szarpanie całym samochodem przy lekkim przyspieszaniu na biegach 3,4,5.Tak jakby się jechało na wysokim biegu przy za niskich obrotach. Najgorzej przy małych obrotach np. 1700 wysokim biegu 4,5 . Obrotomierz wtedy trochę szaleje np. nagle skacze z obrotów 1800 na 2000 i z powrotem. Na wyższych obrotach 3000 i wyżej i gwałtownym przyspieszeniu szarpania też występują ale są mniej intensywne i podobne do jazdy po tarce. Na 1,2 biegu gdy "power samochodu" jest największy szarpań raczej nie ma albo są mało odczuwalne. Im się dłużej jeździ tym jest gorzej. Po wizycie w ASO diagnoza : problem z skrzynią.Po wizycie u szpeców od automatów "jak Pan chce to możemy Panu skrzynię wyremontować" ale w 9 na 10 takich przypadków to problem od strony silnika.I teraz nie wiem co robić. Mam pewne wątpliwości co do tej oceny bo na zimnym wszystko hula , na 1,2 biegu ciągnie bez problemu , może to wina za ubogiej mieszanki, albo turba chociaż spadku mocy nie zauważyłem i żadnych świstów nie słyszę. Jeżeli ktoś potrafi coś podpowiedzieć lub wskazać jakiegoś szpeca z okolic Katowic byłbym bardzo wdzięczny. Nie chcę naprawiać skrzyni a to np wina pompy paliwa.Mam jeszcze podejrzenie że "chłopcy" przy naprawie wstecznego wlali mi zly olej wedlug nich zgodny z specyfikacją ATF+4 Chryslera. Chce trochę podmienić olej tyle ile się da na oryginalny fordowski WSS - M2C922A1 i zobaczyć co to da. Tylko mam pytanie czy ten olej to syntetyk lub minerał.Przydałby się też link jak to zrobić.

Pozdrawiam
krzy.pla jest offline   Odpowiedź z Cytatem