![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#261 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 17-10-2007
|
co do tego szarpania, to mam to i ja, ale nie podejrzewam o to skrzyni. Jadę w weekend do mechanika sprawdzić zawieszenie, bo podejrzewam że jest powybijane i "pływa", co powoduje, że są szarpnięcia przy zmianach biegów. Jeżeli to nie pomoże, to chyba też się zdecyduję na wymianę oleju.
|
|
|
|
|
|
#262 | |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 29-06-2009
Model: mondeo 131 KM tiptronic
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2002
|
Cytat:
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
#263 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-04-2008
Model: Ford Mondeo Kombi Aut.
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003
|
Chciałem się zapytać kolegów jak wam działa klimatronic. U mnie jak włączę Auto to po wybraniu temperatury np. 22C słyszę jedynie że wentylator zmienił obroty (im mniejsza temperatura tym szybciej kręci) i poza tym nic się nie dzieje . Myślałem że w automacie w momencie dochodzenia do zadanej temp. coś się będzie zmieniać a tu nic ciągle to samo.
Jak to jest z tym u Was.Poza tym czy potraficie wyłączyć wentylator całkowicie ?U mnie na jednej kresce dalej się kręci. |
|
|
|
|
|
#264 |
|
![]() Zarejestrowany: 17-10-2007
|
pod linkiem na stronie jednego z kolegów znalazłem coś co wygląda na TIS'a do naszego samochodu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
I teraz idziemy do: 3 zespół napędowy 07 przekładnia automatyczna 01b 5-biegowa -opis i działanie Opis przekładni i tutaj widnieje zapis: "Olej przekładniowy jest przystosowany do pracy długotrwałej i nie podlega wymianie." Generalnie jest to bardzo fajna stronka. Dużo tu fajnych informacji. Polecam! I jeszcze na stronie jatco znalazlem cos takiego: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] "Q. How often should the oil be changed in automatic transmissions? A. Our products basically do not require oil changes. There are CVTs, however, that signal the need for an oil change and you should therefore check the handling manual of your vehicle for details. " Cały czas się zastanawiam nad wymianą. Jak znajdę dokładnie w jakich jeszcze samochodach jest ta skrzynia montowana (jaguar i mazda) to zadzwonie do tych serwisów z pytaniem o wymianę. Ostatnio edytowane przez Szczesliwy ; 04-10-2009 o 20:59 |
|
|
|
|
|
#265 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 22-10-2009
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 12 Grudnia 2004
|
Mam od niedawna Mondeo w automacie i tez mam dylemat co robic. Z jednej strony Wszystkie autoryzowane serwisy mówią że producent nie przewidział wymiany oleju w tej skrzyni. To samo jest potwierdzone na stronie w poprzedniej wypowiedzi.
Z drugiej strony wszystkie firmy od automatów zalecaja jego okresową wymiane. Auto świat w swoim poradniku (było umieszczone w tym wątku) zamieścił infromacje jakoby olej wymieniało się co 60 000. Napisałem do nich maila aby podali mi skąd tą informacje posiadaja. Jak narazie zero odzewu. Jak coś napiszą to dam znać. |
|
|
|
|
|
#266 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5CRDi 140KM
Rocznik: 2001
|
ja w swoim nie wymieniałem właśnie z tego powodu:
Cytat:
|
|
|
|
#267 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-07-2009
Model: MONDEO KOMBI AUT. ghia
Silnik: 2.0 TDCI 130@152/302@341Nm
Rocznik: 2005
|
Ja tez nie wymieniałem. 110kkm. I nie zbieram się do wymiany.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#268 |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5CRDi 140KM
Rocznik: 2001
|
dodam, że mój miał (w moich rękach) od 157 do 277kkm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#269 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-04-2008
Model: Ford Mondeo Kombi Aut.
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003
|
Witam
Po naprawie wstecznego i wymianie oleju wystąpiły u mnie dalsze problemy z skrzynią.Objawy to szarpanie całym samochodem przy lekkim przyspieszaniu na biegach 3,4,5.Tak jakby się jechało na wysokim biegu przy za niskich obrotach. Najgorzej przy małych obrotach np. 1700 wysokim biegu 4,5 . Obrotomierz wtedy trochę szaleje np. nagle skacze z obrotów 1800 na 2000 i z powrotem. Na wyższych obrotach 3000 i wyżej i gwałtownym przyspieszeniu szarpania też występują ale są mniej intensywne i podobne do jazdy po tarce. Na 1,2 biegu gdy "power samochodu" jest największy szarpań raczej nie ma albo są mało odczuwalne. Im się dłużej jeździ tym jest gorzej. Po wizycie w ASO diagnoza : problem z skrzynią.Po wizycie u szpeców od automatów "jak Pan chce to możemy Panu skrzynię wyremontować" ale w 9 na 10 takich przypadków to problem od strony silnika.I teraz nie wiem co robić. Mam pewne wątpliwości co do tej oceny bo na zimnym wszystko hula , na 1,2 biegu ciągnie bez problemu , może to wina za ubogiej mieszanki, albo turba chociaż spadku mocy nie zauważyłem i żadnych świstów nie słyszę. Jeżeli ktoś potrafi coś podpowiedzieć lub wskazać jakiegoś szpeca z okolic Katowic byłbym bardzo wdzięczny. Nie chcę naprawiać skrzyni a to np wina pompy paliwa.Mam jeszcze podejrzenie że "chłopcy" przy naprawie wstecznego wlali mi zly olej wedlug nich zgodny z specyfikacją ATF+4 Chryslera. Chce trochę podmienić olej tyle ile się da na oryginalny fordowski WSS - M2C922A1 i zobaczyć co to da. Tylko mam pytanie czy ten olej to syntetyk lub minerał.Przydałby się też link jak to zrobić. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#270 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-06-2008
Model: Mondeo Ghia MKIII Kombi Automat, Transit Jumbo
Silnik: 2.0 TDci / 2.2 TDci 125 KM
Rocznik: 2004 / 2012
|
Czy przed naprawą miałeś tylko problemy ze wstecznym, czy również z jazdą do przodu (szarpanie) ?
Bo trochę dziwne jest, że po naprawie skrzyni zaczęło się coś dziać z biegami do przodu. Przecież jak mieli skrzynię rozebraną to chyba powinni zwrócić uwagę na stan pozostałych części w skrzyni. Chyba ze coś jst nie tak z tym olejem - ale chyba tak od razu nie miałoby to wpływu na działanie skrzyni. A może coś ze sterowaniem jest nie tak - jakieś zaśniedziałe styki lub może coś Ci źle podłączyli. Wybitnym ekspertem w tym nie jestem , ale może coś w tym być. A co do wymiany oleju - stoję po stronie tych, co olej wymieniają - wymieniłem jak auto kupiłem (119 000) - niedługo też będę wymieniał - przy 154 000 (założyłem sobie, że olej w skrzyni będe wymieniał co 45 000 km - takie moje "widzi mi się") |
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| automat , mondeo mk3 |
|
|