Temat: [Galaxy 1994-2000] Pompa napowietrzania spalin? 2.0
View Single Post
Stary 02-01-2010, 14:59   #3
muflon137
ford::advanced

Imię: marcin
Model: galaxy mk2
Silnik: 1.9/116
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Pompa napowietrzania spalin? Galaxy 2.0

Cytat:
Napisał boanerges777 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zaczeło się od lekkiego poszarpywnia w czasie jazdy a potem było coraz gorzej silnik stracił moc tak że jadąc pod górkę musiałem redukować do trójki, do 3tyś obotów wkręcał się od niechcenia szarpiąc silnikiem na luzie obroty były stabilne( jak auto stało, w czasie jazdy jeżeli wrzuciłem luz to było wachnięcie do niskich obrotów a potem odbicie)ale trzęsło silnikiem, po dodaniu gazu na luzie obroty najpierw spadały a potem dopiero rosły.Spalanie na pewno mocno wzrosło jeszcze nie wiem ile.Nawet w duże mrozy odpalał bez problemu ale po kilku, kilkunastu sekundach gasł po ponownym uruchomieniu było ok.Wczoraj oddałem samochód do mechaników, podpieli do kompa, pogrzebali i oddali auto a do ręki częśc którą mam kupić.Autkiem jeżdżę a część w torbie na razie leży:-)Już wcześniej ciekawiło mnie co to jest, wygląda jak parownik z instalacji gazowej i było za akumulatorem.Pogrzebałem troche na forum i w necie i fachowo to się chyba nazywa pompa napowietrzania spalin.Ciekawi mnie czy ma ona coś wspólnego z EGR( to wcześniej sugerował mi kolega mechanik) i ile takie ustrojstwo kosztuje nowe i używane.Pozdrawiam
u mnie ta pompa się zatarła - wywaliłem a przewody zaślepiłem. ona nie ma nic wspólnego z brakiem mocy i falującymi obrotami.