View Single Post
Stary 26-01-2010, 20:05   #31
justyna
ford::beginner

Model: mk7
Silnik: 1.8 16v
Rocznik: '97
Domyślnie Odp: Gaśnie silnik - czy to wina złej samoadaptacji?

Cytat:
Napisał Magik123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie ma sposobu na samoadaptacje, bo ja wykonuje komputer, bez roznicy czy stoisz, jedziesz czy gasisz i zapalasz, do pewnego momentu wszytko i tak sie samo ustabilizuje i kierowca nie ma na to zadnego wpływu.
ja sie rowniez z tym nie zgadzam.
mialam w aucie wymieniane rozne rzeczy ( silniczek krokowy, kable, swiece i takie tam) zaden z moich znajomych nigdy nie jezdzil fordem i nikt nie pomyslal o samoadaptacji, u mnie wygladalo to tak, ze na chwile byl odpinany akumulator i tyle. auto swirowalo mi przez jakies 3 miesiace ( nie ustawilo sie) tzn po odpaleniu maialo spadek obrotow, czasem gaslo no i odpalal na trzy cylindry. oddalam auto do mechanika coby sprawdzil co mu jest ale nic nie znalazl. wtedy zaczelam szperac na forum i nawet zalozylam temat. i ktoregos pieknego dnia przed swietami ( jakies -15 i kupa sniegu) autko stalo pod blokiem ze trzy dni wiec postanowilam je troche ruszyc. odpalilam i jak zawsze na trzy cylindry po trzech minutach cylinder zaskoczyl wiec wysiadlam coby je odsniezyc, dosc dlugo to trwalo, jak skonczylam autko mialo juz prawidlowa temperature pracy, pomyslalam ze dam mu troche obrotow bo nie chcialo mi sie nigdzie jechac, wiec potrzynalam go z 5 min na 1300 i tyle. na forum zasugerowano mi zebym sprawdzila czujniki, no to dnia nastepnego poszlam do auta, odpalam a tu zaskoczenie, wszystkie objawy jakie mial zniknely, pieknie odpalil na 4 cylindry, obroty nie spadly - bajka. dodam jeszcze ze przed odsniezaniem nie odlaczylam akumulatora. wnioskuje z tego ze do samoadaptacji jednak jest potrzebny taki cykl, ze auto na wolnych obrotach lapie poprawna temperature ( nawet jak ma to trwac 20 min) a pozniej potrzebuje troche obrotow i jak w instrukcji jest napisane ze trzeba sie przejechac nie mniej niz 8 km, to tez mi sie wydaje ze nie chodzi tu o stanie w korkach czy zatrzymywanie sie po drodze np po fajki - w koncu po cos ktos to specjalnie opisalGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
justyna jest offline   Odpowiedź z Cytatem