View Single Post
Stary 01-02-2010, 22:47   #34
LolleQ
ford::advanced

Imię: Sylwester
Model: Tourneo Courier Titanium
Silnik: 1.0 EB
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Opinie o stacjach paliw w Szczecinie i okolicach

Cytat:
Napisał exit Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale dlaczego uważasz, ze prestiżem jest tankowanie dobrego samochodu syfiastą, niszczącą silnik, drogą benzyną?? A nie tanim, ekologicznym i zdrowszym dla silnika LPG?
1. Samochód wychodzi z fabryki przystosowany do spalania benzyny - może dlatego. 2. Skoro takie tanie, eikologiczne i zdrowe - to dlaczego wciąż produkuje się silniki napędzane benzyną? Nie snuj teorii spiskowych skoro nie masz dowodów na jej potwierdzenie.
Cytat:
Jeśli o taki drogi prestiż chodzi, to najlepiej kupić F1 i tankować paliwem lotniczym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Można też kupic Ferrari i napędzać je LPG, prawda? I wszystko będzie ok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
A co do instalacji gazowej, jak zakładasz instalacje "na śrubę" czyli 1,2 i 3 generacji, to może i faktycznie masz problemy, w dodatku, że zakładał ją Pan Zdzichu w stodole Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ma być oszczędnie? To niech będzie - założyć tanio, jeździć tanio, uprawiać druciarstwo i zakładać używane opony - bo ma być tanio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Miałem Golfa III z silnikiem AAM (1.8, monowtrysk, 75KM) z instalacją II generacji, nie pamiętam już nazwy, ale było automatyczne przełączanie Pb/LPG, wskaźnik poziomu z czterech diod... chyba Bingo, o! Pierwsze kilka miesięcy było pięknie - no, może poza wyprzedzaniem w trasie na LPG, trzeba było przełączać się na benzynę. Potem się zaczęło: falowanie obrotów, brak wchodzenia na obroty przy przyspieszaniu - i tylko na LPG. Na benzynie było dobrze. Kilku fachowców się zabierało za temat, bez rezultatu - wymienione świece, kable WN, filtry, diagnostyka na komputerze na różne strony. I skończyło się tym, że jeździłem na benzynie więcej niż na gazie, bo stwierdziłem, że koszta tych oszczędności są zbyt wysokie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak to jest: jedni lubią ciągle grzebać, eksperymentować i jeździć na diagnostykę a inni wolą po prostu jeździć.
Cytat:
A co do filtrów, świec, kabli WN, to jeżdżąc na benzynie też musisz je wymieniać i nie jest to nic szczególnego.
Ale nie tak często - LPG jest przecież wybredne co do jakości elektryki.
Cytat:
Chyba, że jeździsz na Świcach, kablach i filtrach "made in China"
Nie oszczędzałem na tych elementach - mechanik mówił co do wymiany i się wymieniało, oczywiście nie z ASO ale też cena nie była najistotniejszym kryterium doboru
Cytat:
A sama regulacja instalacji gazowej to praktycznie przy montażu, potem tylko sprawdzają czy jest ok. A podłączenie zwykłego samochodu pod kompa też kosztuje i to min 100zł i jakoś nikt nie płacze. A taka prosta kalkulacja .. robiąc 20 000 km rocznie, średnio pali 10 PB
Podłączanie pod kompa miałem gratis, miałem też własny interfejs do komputera gazowego i podpinałem się notebookiem... wszystko na nic. Ale jest jeszcze taka trudno mierzalna wartość jak stracony czas - a tego w pewnym momencie ma się dosyć.
Cytat:
200 x 10 x 4,50zł (cena PB 98, bo przecież jak można lać 95 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) = 9000zł
200 x 11 x 2,05zł = 4100 + 400 zł paliwo na rozruch = 4500
Rozumiem, że instalację systemu zasilania LPG sfinansował mi dobry wujo z hameryki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.?Zapomniałeś też o kasie na przeglądzie. 10% więcej to chyba jakaś supernowoczesna i serwisowana co tydzień instalka bierze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
No to rocznie masz no dajmy na to 4000 zł na naprawy instalacji LPG. Więc te świece, filtry, kable WN, a nawet i opony możesz wliczyć w koszta paliwa.
Brak zaufania do samochodu czy mi czasem mocy nie zabraknie przy wyprzedzaniu też jakoś policzysz? A odorek z wydechu często spotykany w korkach? Nie, nie mówię o zapachu smażalni frytek, który to na pewno jest znośniejszy niż smród zgniłych jaj lub podobne w swej atrakcyjności aromaty.
Cytat:
Ale odbiegliśmy od tematu, bo główne pytanie brzmi: Dlaczego LPG jest ****ianym paliwem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.??? Bo w sumie któryś z kolei post, a żadnego konkretnego argumentu z Twojej strony nie było.
1. Powyżej pewnej klasy pojazdu LPG nie wypada - po prostu, ot tak. Nie wyobrażam sobie np. jeździć W140 S500 i karmić to LPG.
2. Koszta wcale nie są tak drastycznie mniejsze, choć fakt - przy dużych pojemnościach/zużyciach zaczyna być to atrakcyjna alternatywa... ale patrz p. 1.
3. Jak jest z wjazdem na parkingi podziemne? Wszędzie wpuszczą bez problemu? Jeśli nie - to z jakiegoż to powodu?
4. Mniejszy przebieg na tankowanie (butla w koło) lub zajęty kawał bagażnika. Za tym idzie częstsze tankowanie - i znowu dochodzimy do kwestii czasu.
5. Dyskomfort jazdy zapalniczką.
6. Ingerencja mechaniczna w system zasilania silnika w paliwo.
7. Zwiększony stopień komplikacji systemu wytwarzania napędu - kolejny element, który może zawieść. Ok - mamy swego rodzaju redundancję, ale marna to pociecha podczas awaryjnej sytuacji na drodze, np. wyprzedzanie kolumny ciężarówek bez odpowiedniej widoczności.
8. Większa czułość na zawilgocenie.
9. Cena - miecz obosieczny: jednak parę groszy trzeba zainwestować w instalację, im bardziej skomplikowany silnik - tym drożej, co oczywiste.
LolleQ jest offline   Odpowiedź z Cytatem