Temat: [Fiesta 2008-2012] Nowy Ford Fiesta,co sadzicie
View Single Post
Stary 04-04-2010, 20:55   #686
Ford-fan
ford::average

Model: Fiesta 7. generacji :)
Silnik: 1.6 non-diesel ;)
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

Cytat:
Napisał bejo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na autostradzie to akurat nie ma chyba specjalnego znaczenia czy manual czy automat, bo biegow nie zmienia sie za wiele, zeby nie powiedziec ze w ogole. Choc przyznam sie ze 100kmph to jeszcze nie zdarzylo mi sie dluzej jechac, bo... zwykle mi sie spieszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Osobiscie spalam jakies 6.6 jadac 130kmph autostrada. Musze kiedys sprobowac oszczedniej, ale 4.4 to nadal brzmi jak mit dla mnie. Mozliwe ze to kwestia tego, ze ekonomicznie optymalna predkosc dla 1.6 jest na pewno nieco wieksza niz dla 1.4.

Z tego co pisze caligator to wychodzi ze 1.6 benzyna to jest superoszczedny silnik, a to troche wbrew logice bo generalnie powinien palic nieco wiecej niz 1.4. Chyba ze te dwa silniki to jakas zupelnie rozna generacja/technologia :|

PS. Ja juz ponad rok testuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak napisał powyżej Mancat, Ti-VCT 1.6, to dużo nowocześniejszy silnik od "tradycyjnych" 1.4 czy 1.2 , więc duże prawdopodobieństwo, że nawet oszczędniejszy od tych mniejszych. Zresztą potwierdzają to raporty spalania dla naszej Fiesty na autocentrum.pl - te 1.2 i 1.4 na pewno nie spalają mniej od 1.6, a niektórzy piszą tam, że nawet więcej.
Do tego dochodzi "zabawa" Caligatora w bicie rekordów oszczędności i stąd te superwyniki. Superwyniki, tym bardziej, że komputerowe wskazania właścicieli diesli też zaniżają zużycie, więc nie są to aż takie niskie wartość dla TDCi.
Mnie najbardziej interesuje jednak zużycie nie przy najekonomiczniejszej prędkości 90-100 km/h, ale przy podróżnej-autostradowej rzędu 150-160 km/h.
Drugą istotną sprawą jest zużycie przy codziennej jeździe w mieście porównując diesla i benz.
Oczywiście miasto miastu nie równe, tudzież pora roku i korki lub ich brak...
Pzdr.
Ford-fan jest offline   Odpowiedź z Cytatem