![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#681 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 17-02-2010
Model: Fiesta 7. generacji :)
Silnik: 1.6 non-diesel ;)
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Ta średnia z 469 km, gdzie sporo jazdy było w mocno nieekonomicznych warunkach, wynosząca zaledwie 6,8, to i tak superwynik dla benzyny !!! No i do tego jeszcze ta traska do Wawy i z powrotem na 1 baku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Cholera, Caligator, przez Ciebie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jestem jednak w kropce - brać takie 1,6 benz.,jak Twoje czy 1,5-roczny 1,6 diesel z prawie 30 tys.km na liczniku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Diesle jednak mniej łupią portfel... Przy czym nie wiem, jak był traktowany ten używany, a zwłaszcza w jakim stanie ma turbinę i zawieszenie, bo na oko tego nie sprawdzę, a w dodatku to jest zaparkowany dość daleko od mego city Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale cenkę ma za to ponad 25 % niższą od takiego samego nowego diesla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pzdr. |
|
|
|
|
|
|
#682 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 20-02-2009
Model: Fiesta Mk7
Silnik: 1.4 A4 Pb
Rocznik: 2009
|
Reakcja byla jaka byla bo nadal nie bardzo w ten wynik moge uwierzyc. Moze trasa wypadkowo troche z gorki?
Mam wrazenie ze wszyscy swiezo upieczeni posiadacze nowych fiest chca myslec ze spalanie im spadnie niedlugo bo "silnik sie dotrze". Ja mam dla Was zimny prysznic - nie spadnie, a przynajmniej nie jakos znaczaco. |
|
|
|
|
|
#683 |
|
|
Bejo, ale Ty nie porównuj ze swoim, bo masz automat, a to wyraźnie podbija spalanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A Caligator nie jest świeżo upieczony, bo testuje już swą Fiestę od roku lub blisko roku, więc widzi naocznie, że mu spada spalanie od momentu zakupu auta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pzdr. Ostatnio edytowane przez Ford-fan ; 04-04-2010 o 01:30 |
|
|
|
|
|
#684 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 20-02-2009
Model: Fiesta Mk7
Silnik: 1.4 A4 Pb
|
Na autostradzie to akurat nie ma chyba specjalnego znaczenia czy manual czy automat, bo biegow nie zmienia sie za wiele, zeby nie powiedziec ze w ogole. Choc przyznam sie ze 100kmph to jeszcze nie zdarzylo mi sie dluzej jechac, bo... zwykle mi sie spieszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Osobiscie spalam jakies 6.6 jadac 130kmph autostrada. Musze kiedys sprobowac oszczedniej, ale 4.4 to nadal brzmi jak mit dla mnie. Mozliwe ze to kwestia tego, ze ekonomicznie optymalna predkosc dla 1.6 jest na pewno nieco wieksza niz dla 1.4. Z tego co pisze caligator to wychodzi ze 1.6 benzyna to jest superoszczedny silnik, a to troche wbrew logice bo generalnie powinien palic nieco wiecej niz 1.4. Chyba ze te dwa silniki to jakas zupelnie rozna generacja/technologia :| PS. Ja juz ponad rok testuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#685 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-02-2007
Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB
|
Ja myślę, że te "komputerowe" 4.4 to w rzeczywistości było 5.5-6 l/100. Co i tak nie jest złym wynikiem dla 1.6.
Muszę przyznać, że mój komp też jakoś mało ostatnio pokazuje, bo 5.6, zazwyczaj było 6.2-6.4. Zobaczę przy tankowaniu czy coś mu się jeszcze bardziej nie rozregulowało. Choć z drugiej strony pogoda się polepszyła i wcześniej jeżdżę do pracy, więc mniejsze korki. Co to docierania to mi spalanie spadło i jakoś tak bardziej skłaniam się ku tezie, że to z powodu "nauczenia" się samochodu. Jeśli chodzi o porównanie 1.4 i 1.6 to na pewno dużo te silniki dzieli, choćby system zmiennych faz rozrządu. 1.6 na pewno jest nowocześniejszy i bardziej oszczędny, oczywiście proporcjonalnie do pojemności. Ostatnio edytowane przez mancat ; 04-04-2010 o 09:27 |
|
|
|
|
|
#686 | |
|
|
Cytat:
Do tego dochodzi "zabawa" Caligatora w bicie rekordów oszczędności i stąd te superwyniki. Superwyniki, tym bardziej, że komputerowe wskazania właścicieli diesli też zaniżają zużycie, więc nie są to aż takie niskie wartość dla TDCi. Mnie najbardziej interesuje jednak zużycie nie przy najekonomiczniejszej prędkości 90-100 km/h, ale przy podróżnej-autostradowej rzędu 150-160 km/h. Drugą istotną sprawą jest zużycie przy codziennej jeździe w mieście porównując diesla i benz. Oczywiście miasto miastu nie równe, tudzież pora roku i korki lub ich brak... Pzdr. |
|
|
|
|
|
|
#687 | |
|
|
Cytat:
Cieszy, że potwierdzasz spadek spalania z czasem i zgadzam się, że 1.6 Ti-VCT jest nowocześniejszy i przez to też oszczędniejszy od 1.2-1.4. Tzn. już sam fakt, że nie spala więcej od nich przy większej pojemości, jest bardzo na jego plus. Pzdr. |
|
|
|
|
|
|
#688 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 03-11-2009
Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#689 | |
|
|
Cytat:
Ważna wielkość spalania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak czytam te raporty na autocentrum.pl, a jest ich tam z 50, większość dla benzynowych i rozrzut jest spory, zarówno w jeździe miejskiej, jak i na trasie, ale generalnie sporo jest narzekań na wysokie spalanie, dużo wyższe niż deklarowane w specyfikacji. Fabryka, co prawda, podaje że wielkości ze specyfikacji są osiągnięte w konkretnych "laboratoryjnych" warunkach, a więc można się spodziewać wyższych wyników w rzeczywistym użytkowaniu. Ciekawy jest czyjś wpis o 7 l/ 100 km przy prędkości 160 osiagnięty dieslem 1.6. Podejrzewam, że to może o pół litra lepiej niż benzyna zakładając, że obydwa typy silników mają tak samo przekłamujący komputer. Mam zatem prośbę do wszystkich tu piszących o krótką wzmiankę, jakie mają zużycie paliwa w trasie i w mieście oraz o ile z czasem spadają te wartości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dziękuję ! Mancat, a ja myślę, że jesteś świadkiem właśnie spadku spalania wraz z "docieraniem" się silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I z tego, co piszesz, to jazda miejska, więc wynik "przekłamany" 5,6 l, a powiedzmy realny - powiększony max. o 1 litr, to i tak superwynik w jeździe miejskiej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pzdr. Ostatnio edytowane przez Ford-fan ; 05-04-2010 o 00:10 |
|
|
|
|
|
|
#690 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-02-2007
Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB
|
Cytat:
Moja jazda jest miejsko-podmiejska, czasem dłuższa trasa drogami krajowymi. Więc wynik raczej standardowy. W samym mieście byłby litr więcej - lekko. Ile kierowców tyle wyników spalania: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Tu masz wynik wyszukiwania fiest (2009-2010) 1.4 o przebiegu min. 10000. Wyniki: od 6 do prawie 8l/100km. Ostatnio edytowane przez mancat ; 05-04-2010 o 11:06 |
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| 2012 , benzyna , fiesta , fiesta mk7 , info , nowa fiesta , użytkowanie |
|
|