View Single Post
Stary 20-04-2010, 18:07   #47
kosteg
ford::professional

Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'
Domyślnie Odp: Podwójne ryglowanie - kto ma a kto nie i dlaczego

Cytat:
Napisał PAFFCIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
uno momento...chyba trzeba coś uporządkować.
Po pierwsze, co to jest ryglowanie?
To funkcja, która powoduje (wydaje mi się, że jest to realizowane mechanicznie w samych zamkach i elektrycznie w oprogramowaniu), że po zaryglowaniu:
a. nie otworzysz samochodu od środka (np. po wybiciu szyby)
b. nie otworzysz samochodu via zamek, nawet po złamaniu np. łamakiem
c. w zależności od zastosowanego alarmu i ustawień na conversie, następuje wzbudzenie wszelkich obwodów alarmowych (pojemnościowy, otwarcia maski, immobilizer)
Tak więc, zamki w drzwiach oraz centralny zamek są dostosowane do tego.
IMHO jeżeli Twój mondek nie ma ryglowania (a z tego co pamiętam przy zakupie była to opcja uzależniona od wersji i alarmu) to aby tę funkcjonalność posiadać muszą być:
a. wymienione zamki w drzwiach
b. wgrany odpowiedni soft
Wielokrotnie na tym forum była zgłaszana uwaga, że z niefabrycznym alarmem (np. Cobra) ryglowanie nie bangla.
Najprościej jest dojść do tego "co masz" po VIN'ie, w którym znajdują się wszystkie informacje co do wyposażenia. Wówczas dopiero warto się do tematu przymierzać.
Z tego co wiem, to w mk.4 (nie rozumiem polityki forda w tym zakresie), jeżeli nie masz tego w VIN'ie (a więc w samochodzie), to bardzo bym uważał na "obietnice" ASO. Jeżeli, po sprawdzeniu VIN'u, się zdecydujesz, weź to na piśmie z ASO, żeby Ci później głupot nie wciskali, a w przypadku jakiegoś problemu, żebyś nie usłyszał, że złamałeś warunki gwarancji, bo wg. niej dłubanie w elektryce jest zabronione...
sorry ale co ja innego post wyzej napisalem? (nie zgadzam sie z odcinaniem zewnetrznych wkladek - kluczem musi sie mimo ryglowania dac otworzyc) no poza poszukiwaniem po vinie? jesli vin powie ze jest ryglowanie proponuje sprawdzic jak juz napisalem kluczykiem a nie pilotem (pewnie zapomnieliscie juz jak to jest uzywac kluczyka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). wowczas wyjdzie wszystko - a jesli ASO zle zamontowalo alarm (zgadzajac sie na jego montaz i nie informujac pisemnie o zabraniu pewnej funkcjonalnosci za ktora placicie wzielo odpowiedzialnosc na siebie) musi przywrocic Wam stan wlasciwy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

jesli w mk4 jest tak jak w mk1/mk2 to dolozenie ryglowania niefabrycznym alarmem/modulem odbywa sie poprzez dodatkowa plytke ktora trzeba zmalowac sobie samodzielnie albo oddac jakiemus elektronikowi
kosteg jest offline   Odpowiedź z Cytatem