![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-03-2009
Model: Mondeo IV - automat
Silnik: 2.0 TDCi-140KM Vmax-208 km/h
Rocznik: 2009
|
Skasuj
|
|
|
#42 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 23-11-2009
Model: MONDEO MK5/ FOCUS MK3
Silnik: 2,0 TDCI /1,0 125KM
Rocznik: 2019 / 2017
|
Przeczytałem wątek ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie : na czym polega fenomen "dołożenia" podwójnego ryglowania??
W ASO gdy próbowałem drążyć temat usłyszałem że jeśli chcę je mieć to muszę wymienić WSZYSTKIE zamki w samochodzie. Na forum czytam że to raczej problem elektryczny a nie mechaniczny. Więc... gdzie leży prawda?? Czy ktoś się orientuje co faktycznie należy kupic/wymienić żeby cieszyć się dead lock-iem? Alarm mam oczywiście dokładany u dealera (jakaś Cobra) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. PS. W MKIII też miałem alarm zakładany u dealera (też Cobra) i ryglowanie (podwójne) działało bez zarzutu więc do głowy mi nawet nie przyszło przy kupnie że MK4 może tego nie mieć....
|
|
|
#43 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'
|
Cytat:
co do waszych alarmow "fabrycznych" ale montowanych w aso sprawdzcie czy zamykajac drzwi kluczykiem zarygluje. moze byc tak ze niefabryczne alarmy dokladane przez "fachowcow" z aso nie uaktywniaja fukcji ryglowania, sterujac zas kluczem (omijajac alarm) moze okazac sie ze jednak ryglowanie jest i trzeba tylko magika aby podlaczyl poprawnie w mk1/mk2 bez fabrycznego sterowania pilotem wiekszosc (jesli nie wszystkie) dokladane sterowniki/alarmy zamykaja tylko drzwi bez ich ryglowania i trzeba samemu pokombinowac z wlasciwym podlaczeniem
|
|
|
|
#44 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
|
uno momento...chyba trzeba coś uporządkować.
Po pierwsze, co to jest ryglowanie? To funkcja, która powoduje (wydaje mi się, że jest to realizowane mechanicznie w samych zamkach i elektrycznie w oprogramowaniu), że po zaryglowaniu: a. nie otworzysz samochodu od środka (np. po wybiciu szyby) b. nie otworzysz samochodu via zamek, nawet po złamaniu np. łamakiem c. w zależności od zastosowanego alarmu i ustawień na conversie, następuje wzbudzenie wszelkich obwodów alarmowych (pojemnościowy, otwarcia maski, immobilizer) Tak więc, zamki w drzwiach oraz centralny zamek są dostosowane do tego. IMHO jeżeli Twój mondek nie ma ryglowania (a z tego co pamiętam przy zakupie była to opcja uzależniona od wersji i alarmu) to aby tę funkcjonalność posiadać muszą być: a. wymienione zamki w drzwiach b. wgrany odpowiedni soft Wielokrotnie na tym forum była zgłaszana uwaga, że z niefabrycznym alarmem (np. Cobra) ryglowanie nie bangla. Najprościej jest dojść do tego "co masz" po VIN'ie, w którym znajdują się wszystkie informacje co do wyposażenia. Wówczas dopiero warto się do tematu przymierzać. Z tego co wiem, to w mk.4 (nie rozumiem polityki forda w tym zakresie), jeżeli nie masz tego w VIN'ie (a więc w samochodzie), to bardzo bym uważał na "obietnice" ASO. Jeżeli, po sprawdzeniu VIN'u, się zdecydujesz, weź to na piśmie z ASO, żeby Ci później głupot nie wciskali, a w przypadku jakiegoś problemu, żebyś nie usłyszał, że złamałeś warunki gwarancji, bo wg. niej dłubanie w elektryce jest zabronione...
|
|
|
#45 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 23-11-2009
Model: MONDEO MK5/ FOCUS MK3
Silnik: 2,0 TDCI /1,0 125KM
Rocznik: 2019 / 2017
|
Hmmm
Nadal jednak poruszamy się w świecie domysłów i przypuszczeń - a to woda na młyn dla serwisów. Wiadomo jak jest - jeśli tylko zobaczą że mogą to wymienią wszystko co potrzebne plus to co niepotrzebne ale drogie - w końcu klient za niewiedzę musi płacić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. PS. Ma ktoś pojęcie ile może kosztować dołożenie tego ryglowania w serwisie? (tzn już po zakupie auta) Może ktoś z Was przerabiał temat?
|
|
|
#46 |
|
Feel The Difference
![]() Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
|
Zapewne się nie opłaci, ryglowanie jest to mechaniczna sprawa, jeżeli nie ma to nie ma, jest jeszcze opcja że jest, ale coś spartolone jest elektronicznie ,wtedy się da naprawić np podłączając kompa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#47 | |
|
|
Cytat:
jesli w mk4 jest tak jak w mk1/mk2 to dolozenie ryglowania niefabrycznym alarmem/modulem odbywa sie poprzez dodatkowa plytke ktora trzeba zmalowac sobie samodzielnie albo oddac jakiemus elektronikowi
|
|
|
|
#48 | |
|
![]() Imię: Paweł
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
|
Cytat:
btw. pisząc o zamkach i ryglowaniu pisałem o użyciu "łamaka", nie klucza. Oczywistym jest, że kluczykiem (nie pilotem) można zarówno zaryglowć jak i odryglować drzwi. Z pozostałą częścią Twojego posta całkowicie się zgadzam. Przy umowie powinna być specyfikacja wyposażenia i jeżeli tam widnieje ryglowanie to ma być i koniec.
|
|
|
|
#49 |
|
|
robiac ot - uwazam ze lamakiem tez da rade. dla zamka nie ma przecie roznicy czym jest otwierany (nie ma tam elektroniki)
pax - myslalem ze piszesz aby pisac nie czuje sie urazony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#50 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Andrzej
Silnik: 1,8td
Rocznik: 1999
|
Ja nie mam w swoim alarmu ale jest jak to nazywacie podwujne ryglowanie .Po pierwszym przyciśnięciu odryglowuje sięzamek kierowcy a po drugim naciśnięciu pozostałe zamki.Na forum gdzieś było jak zaprogramować kluczykiem podwujne ryglowanie.
|
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| mk4 , ryglowanie |
|
|