Dzięki Panowie za szybkie odpowiedzi!
Cytat:
|
W instrukcji wspominają o możliwości emitowania fałszywych sygnałów przez układ pomocy przy parkowaniu.
|
Czytałem o tym w instrukcji i pamiętam, że pisali o tym żeby czyścić czujniki bo wtedy mogą właśnie źle sygnalizować odległości.
Cytat:
|
Ale wcześniej nie miałeś włączonego wstecznego ?
A jak miałeś to czujniki później wyłączyłeś ?
|
Nie, już dłuższy czasem byłem na trasie.
Cytat:
|
Nie wiem czy to ten sam dźwięk co u Ciebie , ale słychać go było po dłuższym siedzeniu w samochodzie , jak na razie dwa razy to słyszałem.
|
To było tak: wyjechałem z garażu, wyłączyłem silnik i siedziałem w samochodzie. Po jakichś 2 minutach ten dźwięk się pojawił, trwał jakieś 5 sekund i zaraz po tym zniknęło też to ciche buczenie.
Cytat:
|
Coś takiego to chyba normalne. Ja wprawdzie nie mam czujników, ale zdarza mi się jeździć volvo s60 mojego Ojca. I w tym aucie często np. stojąc na światłach włącza się sygnalizacja przednich czujników, wystarczy, że auto z boku podjedzie blisko krawędzi samochodu, albo nawet czasem większe auta przejeżdżające przez samo skrzyżowanie też włączają sygnalizację. Myślę, że to kwestia czułości systemu. Choć w tym aucie to dość wkurzające (nie wiem jak jest w fieście), bo przy każdym włączeniu się sygnalizacji przyciszane jest radio.
|
Nigdy nie miałem czujników, także to nowość dla mnie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
Nie wiem czy mamy na myśli to samo zjawisko, ale po wyłączeniu silnika po dłuższej chwili coś się włącza/wyłącza/zamyka... czy coś ;-)... pod maską chyba i jest przez chwilę słyszalne takie buczenie. W zasadzie w większości aut z jakimi się spotkałem coś takiego występuje. Może to immbiliser?
|
Dokładnie, odgłos z wnętrza samochodu, tak bardziej z prawej, ale nigdy nie spotkałem się z takim czymś. Spytam się w serwisie, może już mieli taki przypadek.
Cytat:
|
No to dziwne, wygląda na to, że coś nie tak z geometrią. A na prostej drodze ściąga Ci auto w prawo czy jedzie prosto? Auto kupiłeś nowe czy używane? Przyznam, że po zimie myślałem, że będę musiał ustawiać geometrię z racji zaliczenia kilkunastu naprawdę ciężkich dziur, ale o dziwo auto jeździ równie dobrze jak przed zimą, bez ściągania czy przechylonej kierownicy. Sprawdź geometrie, bo szkoda opon.
Z tego co wiem w fieście ustawia się tylko geometrię z przodu. Z tyłu jest belka skrętna i takie rozwiązanie wyklucza majstrowanie z geometrią, czy tak?
|
Nie ściąga na boki, a samo skrzywienie jest dosłownie minimalne. Auto nowe, to samo było zarówno na zimowych jak i letnich oponach. Szczerze mówiąc nie przeszkadza mi to zbytnio, bo w drugim samochodzie (Civic VII) kierownica jest przekrzywiona o jakieś 15 stopni
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy okazji, znalazłem fajny filmik o
tajnym menu w wyświetlaczu przy zegarach. Spróbowałem je aktywować dzisiaj ale jako że nie miałem dużo czasu to odpuściłem sobie. Chyba trzeba dłużej wcisnąć ten przycisk, bo samo wciskanie nic nie dawało, zmieniały się tylko ekrany. Swoją drogą zastanawiało mnie po co jest ten przycisk, skoro wszystko się robi na dźwigni
Jeszcze jedno pytanko, czy ktoś się orientuje jakie są osiągi silnika 1.4 Duratec? Wiem tylko tyle, że ma 96KM
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Interesuje mnie przy ilu rpm osiąga taką moc a także moment obrotowy - ile i kiedy. Zauważyłem, że autko zrywa się mocniej w okolicy 4000rpm, ale dokładniejsze info byłoby bardzo mile widziane. Szukałem na necie, ale nic nie mogłem znaleźć na ten temat.