View Single Post
Stary 21-05-2010, 15:27   #41
valot
ford::beginner

Model: transit
Silnik: 2,5 d
Rocznik: 1996
Domyślnie Odp: elektryka

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moim zdaniem masz uszkodzony alternator. W Osiołku ładowanie na wolnych jest prawie znikome, ale przy 3 tys. obrotów powinieneś mieć zdecydowanie ponad 14V przy włączonych światłach drogowych.
Z diodką lampki ładowania daj sobie spokój, skoro nie ładuje ci alternator. Ma być najlepiej 14,4V przy średnich obrotach i to musisz osiągnąć.

Ja bym nie kupował nowego zamiennika, ale brał regenerowany oryginał - tzw wzmocniony - za oddaniem starego (zobacz firma Bendiks w Łomiankach k/Warszawy, tel. 22 768 72 00, mają wiele punktów w całym kraju, mają też swoją stronę www)
no i w koncu padł alternator całkowicie
rozebrałem go przemiezyłem całe uzwojenie i niema przebic tylko mostek prostowniczy z diodami wygladał , jakby ktos juz diody wymieniał , wiec kupiłem z alledrogo nowy za 35zł z przesyłka 45 zł bo w najblizszym sklepie chcieli miedzy 70-90zł wlutowałem go , poskładałem wszystko plus nowe szczotki z regulatorem i jest wkoncu ładowanie !!!!!!!!
na poziomie 14,5 v lampka gasnie odrazu i nawet na swiatłach plus wentylator to kontrolka sie niezazy wiec jest super , a za wymiane chcieli 200pln jak oddam stary wiec sie nieopłacało tym bardziej ze w moim mam nowe łozyska załozone w listopadzie
valot jest offline   Odpowiedź z Cytatem