Witam, sorki że w tym dziale, ale tu jest o wiele więcej przeglądających. Mam pytanko czy ktoś wie jak wymontować zwór egr w s-maxie, pewnie w mondeo czy c-maxie jest tak samo dodam iż jest to silnik 2.0tdci 140KM, wiem już ponieważ odkręcałem śruby łączące z chłodnicą spalin, rurka chyba od kolektora dwie śruby, dwie od góry trzymające egr i jeszcze coś od dołu na imbus ale nie mogę tego odkręcić (straszne dojście) może macie opracowany patencik na odkręcenie dolnego uchwytu.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pozdrawiam
Cytat:
Witam, sorki że w tym dziale, ale tu jest o wiele więcej przeglądających. Mam pytanko czy ktoś wie jak wymontować zwór egr w s-maxie, pewnie w mondeo czy c-maxie jest tak samo dodam iż jest to silnik 2.0tdci 140KM, wiem już ponieważ odkręcałem śruby łączące z chłodnicą spalin, rurka chyba od kolektora dwie śruby, dwie od góry trzymające egr i jeszcze coś od dołu na imbus ale nie mogę tego odkręcić (straszne dojście) może macie opracowany patencik na odkręcenie dolnego uchwytu. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pozdrawiam
|
Ponawiam prośbę może ktoś to robił
dzięki
Witam, udało się to w końcu własnymi siłami gdyby ktoś próbował sam demontować zawór egr dodaję kilka wskazówek, więc do rzeczy
najpierw demontujemy podszybie+wycieraczki
potem najlepiej odłączyć akumulator następnie kostkę z zaworu egr
kolejny etap to kluczyk numer 10 i odkręcamy egr od chłodnicy spalin
następnie rurę która jest podłączona od góry
oraz dwie śruby od tyłu egra kluczyk nr 8
no i ta nieszczęsna śruba na kluczyk imbusowy nr5 którą to od góry można zobaczyć tylko za pomocą lustereczka niestety odkręcamy ją od dołu musi być mega przedłużka zdejmujemy osłonę silnika i namieżamy ją z pomocą dodatkowego światła po zlokalizowaniu luzujemy (nie musimy odkręcać do końca) po zdemotowaniu kiedy to mamy już egr w ręku możemy się zabrać za czyszczenie
powodzenia
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.