Cytat:
|
Jeżeli chodzi o pisownię " ż , ą , ę , ł itp " to ja nie uważam tego za coś nagannego. Jeżeli ktoś zamiast tego pisze " z , a , e , l itp " to żaden problem i na takie coś nikt nie zwraca uwagi na forum.
|
A ja znam takie bardzo duże polskie forum, że jak zaczniesz zdanie z małej litery to najpierw dostajesz ostrzeżenie z prośbą o poprawienie, a jak nie poprawisz to dostajesz już normalne(takie jak u nas). Jeśli będziesz nagminnie nie przestrzegał polskiej pisowni, to dostajesz bana.
Tam nikogo nie interesuje czy masz polskie litery w kompie, czy nie. Ogólnie nie ma żadnej dyskusji z modem na forum. Jedynie na PW i tam tez jest krótka piłka. Albo się dostosujesz, albo do widzenia.
Oczywiście jeśli czasami zamiast
ż ktoś napisze
z nikt nie robi problemu.
Zanim nastąpiła era internetu i zanim zacząłem przesiadywać na forach, w takim dyktandzie ortograficznym zrobiłbym może ze dwa-trzy błędy głównie na słowach które używa sie raz na dziesięć lat. Dzisiaj jakbym napisał ze dwa-trzy słowa poprawnie to byłby dobrze. Jestem wzrokowcem i bardzo szybko mi się utrwalają takie byki. Czasami zastanawiam się nad prostym słowem, gdzie kiedyś bym napisał odruchowo i byłoby dobrze.