Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Administracja forum > Wasze propozycje
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-06-2010, 14:14   #21
tomiscorpio
Zablokowany

Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95
Domyślnie Odp: Czy można w jakikolwiek sposób zmusić userów do stosowania zasad pisowni?

Ja ąę tez nie uzywam ale walenie takimi ortami jak gnojem po polu to jest ogien.

Komus sie nie chce uczyc to mu rodzice zalatwiaja zwolnienie z powodu dysmozgowia czy innej dys czegos.

Chodzi mi nawet o pokolenia , tutaj raczej osob w przedziale 12 lat nie ma.
Lecz jak kiedys sobie klikalem z nudow w Ogame , wchodze na forum.
A tam polowa zdzichu1994 pisze.

"tendy sobie morzna droge znaleś , mam 12 samolotuf i kturendyk mam goscia zatakowac."

Jeszcze te orty tez idzie przebolec jakos szczegolnie ż rz w wyrazach ktorych malo sie uzywa.

Lecz takie pisanie tak jak sie mowi lub slyszy ktorendy sytaułaci

Wiec takie tlumaczenie ze ktos ma dysmozg czy tam dyslekcje dysortografie to ja dziekuje moze na 1000 osob 2 faktycznie maja z tym problem , lecz staraja sie to leczyc. A wiekszosc poprostu z czystego lenistwa zaniedban moze rodzicow , zamiast ogarnac sie troche to woli isc po kwitek. A potem wszedzie pisze " przepraszam mam dysmozg i bede walic ortami jak leci"

tomiscorpio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-06-2010, 14:27   #22
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
Domyślnie Odp: Czy można w jakikolwiek sposób zmusić userów do stosowania zasad pisowni?

"albo bede pisal jak leci bo nie mam czasu i nie wiem w czym jest problem i wszedzie szukalem i nic nie ma problemu do jutra moge poczekac samochod potem mechanik wezmie ale ja nie chce mu placic"....

Tomi - a moze po prostu raportujmy takie posty. Rozumiem, ze nie kazdy na codzien pija herbatke z Profesorem Miodkiem (sam czesto sie zastanawiam jak cos napisac), ale jezeli cos az razi to niech bedzie tak traktowane jak pisanie tematow.
Tylko, zeby byl w tym zdrowy rozsadek.
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-06-2010, 14:55   #23
Wojtek

Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011

Sie ma.

Jest taki specjalny program w necie , na podstawie którego można sprawdzić czy ktoś ma faktycznie taką chorobę , czy ściemnia. Jest schemat pisowni , który się powtarza i łatwo można to wyłapać. Jak znajdę to wrzucę.

Jeżeli chodzi o pisownię " ż , ą , ę , ł itp " to ja nie uważam tego za coś nagannego.
Jeżeli ktoś zamiast tego pisze " z , a , e , l itp " to żaden problem i na takie coś nikt nie zwraca uwagi na forum.

Ale najgorzej jak ktoś nie stawia przecinków , bo wtedy jest słowotok kompletny.
Z błędami ortograficznymi boryka się każde forum. Nie tylko nasze.
I raczej niewiele z tym możemy zrobić...

Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim.

KU PRZESTRODZE !
http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!!
Wojtek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-06-2010, 20:50   #24
Hetfield

Siemka, Ciupaga kiedyś takich chorób nie było jak dys-coś tam.Dlaczego się ujawniły w dobie internetu?
Czy nie można szanować innych ludzi?A może ja jestem staroświecki?

Ostatnio edytowane przez Hetfield ; 25-06-2010 o 20:52
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-06-2010, 20:56   #25
Wojtek

Były , tylko nie było to , aż tak bardzo widoczne... Teraz jest większa możliwość komunikowania się. Mam kolegę , chorego na " ortografię ". Ale korzysta z programu w internecie i , aż tak bardzo nie rzuca się w oczy.
Choć czasami też mu się zdarza wpadka...
Ale przynajmniej próbuje zachować pozory.

KU PRZESTRODZE !
Stary 25-06-2010, 23:16   #26
jacio
ford::average

Model: Było MONDEO KOMBI, obecnie Renault Scenic II (już drugi :-) )
Silnik: 2.0
Rocznik: 2003

Mnie osobiście " ż , ą , ę , ł itp " troszkę rażą, ale to jeszcze idzie jakoś znieść. Lecz niektóre posty zaczynam czytać i po chwili sobie odpuszczam, bo ciężko zrozumieć o co chodzi.
Wiadomo każdemu zdarzają się błędy, ale jeśli byk jest w każdym słowie, to ja się męczyć nie zamierzam, bo forum ma dostarczać radości, a nie męczarni i nerwów.
Szkoda tylko, że nie da się z tym za wiele zrobić.
Stary 26-06-2010, 09:21   #27
Slawko

Cytat:
Napisał ciupaga28 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli chodzi o pisownię " ż , ą , ę , ł itp " to ja nie uważam tego za coś nagannego. Jeżeli ktoś zamiast tego pisze " z , a , e , l itp " to żaden problem i na takie coś nikt nie zwraca uwagi na forum.
A ja znam takie bardzo duże polskie forum, że jak zaczniesz zdanie z małej litery to najpierw dostajesz ostrzeżenie z prośbą o poprawienie, a jak nie poprawisz to dostajesz już normalne(takie jak u nas). Jeśli będziesz nagminnie nie przestrzegał polskiej pisowni, to dostajesz bana.
Tam nikogo nie interesuje czy masz polskie litery w kompie, czy nie. Ogólnie nie ma żadnej dyskusji z modem na forum. Jedynie na PW i tam tez jest krótka piłka. Albo się dostosujesz, albo do widzenia.

Oczywiście jeśli czasami zamiast ż ktoś napisze z nikt nie robi problemu.

Zanim nastąpiła era internetu i zanim zacząłem przesiadywać na forach, w takim dyktandzie ortograficznym zrobiłbym może ze dwa-trzy błędy głównie na słowach które używa sie raz na dziesięć lat. Dzisiaj jakbym napisał ze dwa-trzy słowa poprawnie to byłby dobrze. Jestem wzrokowcem i bardzo szybko mi się utrwalają takie byki. Czasami zastanawiam się nad prostym słowem, gdzie kiedyś bym napisał odruchowo i byłoby dobrze.

Ostatnio edytowane przez Slawko ; 26-06-2010 o 09:32
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2010, 01:21   #28
adam131
Minęło 9 lat i nic

Model: Mk4 Mondeo Ghia X automat; Fiesta
Silnik: 2.3 Duratec/161KM; 1.25/82KM
Rocznik: 2009; 2010

A mnie bardzo wkurza jak ktoś ł, ń, ś, ź i innych polskich liter nie używa. Zwalanie na program w kompie to dziecinada. Myślę, że osoby nie używające tych liter chcą na siłę być jak nasze dzieci, nowoczesne, esemesowe, byle jakie. Taki szpan. Chyba, że się mylę, ale wtedy jest jeszcze gorzej.
Stary 27-06-2010, 02:06   #29
jacio
ford::average

Model: Było MONDEO KOMBI, obecnie Renault Scenic II (już drugi :-) )
Silnik: 2.0
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał Slawko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A ja znam takie bardzo duże polskie forum, że jak zaczniesz zdanie z małej litery to najpierw dostajesz ostrzeżenie z prośbą o poprawienie, a jak nie poprawisz to dostajesz już normalne(takie jak u nas). Jeśli będziesz nagminnie nie przestrzegał polskiej pisowni, to dostajesz bana.
Tam nikogo nie interesuje czy masz polskie litery w kompie, czy nie.
jak dla mnie bomba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Slawko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zanim nastąpiła era internetu i zanim zacząłem przesiadywać na forach, w takim dyktandzie ortograficznym zrobiłbym może ze dwa-trzy błędy głównie na słowach które używa się raz na dziesięć lat. Dzisiaj jakbym napisał ze dwa-trzy słowa poprawnie to byłby dobrze. Jestem wzrokowcem i bardzo szybko mi się utrwalają takie byki. Czasami zastanawiam się nad prostym słowem, gdzie kiedyś bym napisał odruchowo i byłoby dobrze.
niestety ja również tak już mam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie mówię żeby za błąd w poście od razu banować, ale jeśli wśród błędów trudno odnaleźć poprawnie napisane słowo to można by takiego usera ostem potraktować.
Stary 27-06-2010, 07:26   #30
Wojtek

Cytat:
Napisał adam131 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Myślę, że osoby nie używające tych liter chcą na siłę być jak nasze dzieci, nowoczesne, esemesowe, byle jakie. Taki szpan.
Masz rację i dlatego ja swoim dzieciom zwracam na to uwagę , szczególnie w sms jak od Nich dostaję. Wtedy nie odpisuję.
To samo tyczy się przecinków , pisowni z dużych liter i kropek na końcu zdania.
Ale napisanie tytułu tematu w taki sposób uważam już za przesadę : cyt.
" Altek Padl i Aku Bez ladow Popykal Do Mehanior Po Aku Na Fure ? "

Sorry ale takie zdanie jest dla mnie nie dopuszczalne i takie coś ląduje w koszu.

I postaram się , aby w regulaminie było jasno napisane , że trzeba używać pełnych nazw.

Ale najgorsze jest to , że większość ludzi na Forum nie używa polskich znaków. Ja już się przyzwyczaiłem i staram się nie zwracać na to uwagi.

KU PRZESTRODZE !

Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 27-06-2010 o 07:29
Odpowiedz

Tagi
błędy ortograficzne , ortografia

Zasady postowania