Cytat:
|
to że wszyscy piszą że normalnie co roku jest ubytek 10 do 15 procent to jest jakaś bzdura ponieważ mam moją foczke 8 lat i ani razu nie uzupełniałem swojej klimy a jeżdze na klimatyzacji 8 miesięcy w roku.jeśli myślicie że mechanik ma racje o ubytkach to się mylicie,podobną budowe mają lodówki ,nie są napędzane paskiem tylko prądem a pracują ok.15 do 20 lat.nie dajcie się szpecą od nabijania w butelke tylko usuńcie nieszczelności
.
|
tak a swoją lodówką też jeździsz po ulicy, wystawiasz skraplacz na działanie soli i innego badziewia które sypią na ulice, nie licząc już niedziałających wentylatorów (przez co zawór bezpieczeństwa wywali czynnik z układu) lub zawalnonego skraplacza.
Cytat:
|
Tak to jest, olewa się przeglądy bo klima chlodzi a po 5 latach jak coś nie działa to się jedzie do serwisu i okazuje się np. że był niewidoczny wyciek oleju i zatarło sprężarkę i koszta ogromne.
Płacę co 1-2 lat 100 zl za przegląd szczelności + nabicie czynnika i oleju i jestem spokojny.
|
bravo, normalna postawa, odpowiedzialnego właściciela.
Cytat:
|
Czyli do oleju jest inny zawór niż te dwa co robią czynnik R134a jak zwykle? Kurcze bo mi nic innego ostatnio nie sprawdzali/ dobijali tzn ze było źle zrobione?
|
Nie, czynnik w niektórych autach można ściągać i nabijąc jednym podejściem (lp lub hp) ale trzeba mieć o tym pojęcie.
Cytat:
tzn 2 lata temu "fachowcy" po odworzeniu maski starali sie poszukac drigiego zaworu ( wtedy nie wiedziałem ze w Fokach drugi jest w okolicach nadkola)( wogóle nie wiedziałem ze trzeba dwóch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).cos tam pogadali miedzy soba i nabili przez ten przy pasie przednim. teraz mam zrobione tak jak powinno byc ale za cholere nie wiem czy olej jest podawany jeszcze przez cos innego.chyba nie ale nie chce wprowadzac w bład bo sie nie znam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. teraz jak odbierałem auto to pogadałem sobie z prawdziwym specjalista i mi mowil ze układ szczelny jak cholera ale oleju było brak wiec zrobił mi na zicher Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam
|
jak byś nie miał oleju to po pierwszym napełnianiu przez partaczy zatarł byś sprężarkę, olej zawsze jest (jeśli układ nie był płukany), przy każdym ładowaniu dodaje sie za to około 50g świerzego oleju.