Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-06-2010, 12:54   #11
niko123
ford::advanced

Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TI-VTC
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: ile gram mieści się czynnika chłodzącego do klimatyzacji

Cytat:
Napisał jasiuprezes1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to że wszyscy piszą że normalnie co roku jest ubytek 10 do 15 procent to jest jakaś bzdura ponieważ mam moją foczke 8 lat i ani razu nie uzupełniałem swojej klimy a jeżdze na klimatyzacji 8 miesięcy w roku.jeśli myślicie że mechanik ma racje o ubytkach to się mylicie,podobną budowe mają lodówki ,nie są napędzane paskiem tylko prądem a pracują ok.15 do 20 lat.nie dajcie się szpecą od nabijania w butelke tylko usuńcie nieszczelności
.

Tak to jest, olewa się przeglądy bo klima chlodzi a po 5 latach jak coś nie działa to się jedzie do serwisu i okazuje się np. że był niewidoczny wyciek oleju i zatarło sprężarkę i koszta ogromne.

Płacę co 1-2 lat 100 zl za przegląd szczelności + nabicie czynnika i oleju i jestem spokojny.

niko123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2010, 14:36   #12
Tao
ford::average

Imię: Łukasz
Model: Focus MKIII
Silnik: 1.6 Ecoboost 150 KM
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał jasiuprezes1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to że wszyscy piszą że normalnie co roku jest ubytek 10 do 15 procent to jest jakaś bzdura ponieważ mam moją foczke 8 lat i ani razu nie uzupełniałem swojej klimy a jeżdze na klimatyzacji 8 miesięcy w roku.jeśli myślicie że mechanik ma racje o ubytkach to się mylicie,podobną budowe mają lodówki ,nie są napędzane paskiem tylko prądem a pracują ok.15 do 20 lat.nie dajcie się szpecą od nabijania w butelke tylko usuńcie nieszczelności
.
Ja po 2 latach miałem ubytek 20g czyli szcelnośc układu super ale co z tego jak oleju nie było prawie w ogóle( 2 lata temu robiłem u partaczy którzy nie wiedzieli gdzie w foce jest 2 zawór i jednym tylko dobili mi czynnik).więc lepiej spr sobie raz na 2 lata za te 100zł i nie zajechac klimy. Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Tao ; 30-06-2010 o 14:41
Tao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2010, 19:08   #13
warsonex
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 2001

Ja ostatnio nabijałem klime w Moim Mk1 1,8 TDDI 2001r i Weszło 650gr. tyle miał też koleś w instrukcji zeby wbić jakiś Kod specjalny w to urządzenie co nabija Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
warsonex jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2010, 21:30   #14
tomlee

Imię: Tomek
Model: FOCUS Mk1 KOMBI
Silnik: 1.8TDCI
Rocznik: 2004

Miesiąc temu nabijałem klimatyzację i czynnika weszło 741g.
tomlee jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2010, 00:12   #15
metmat

Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 1999

Cytat:
Ja po 2 latach miałem ubytek 20g czyli szcelnośc układu super ale co z tego jak oleju nie było prawie w ogóle( 2 lata temu robiłem u partaczy którzy nie wiedzieli gdzie w foce jest 2 zawór i jednym tylko dobili mi czynnik).więc lepiej spr sobie raz na 2 lata za te 100zł i nie zajechac klimy. Pozdrawiam
Czyli do oleju jest inny zawór niż te dwa co robią czynnik R134a jak zwykle? Kurcze bo mi nic innego ostatnio nie sprawdzali/ dobijali tzn ze było źle zrobione?
metmat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2010, 00:57   #16
Tao

Imię: Łukasz
Model: Focus MKIII
Silnik: 1.6 Ecoboost 150 KM
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał metmat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli do oleju jest inny zawór niż te dwa co robią czynnik R134a jak zwykle? Kurcze bo mi nic innego ostatnio nie sprawdzali/ dobijali tzn ze było źle zrobione?
tzn 2 lata temu "fachowcy" po odworzeniu maski starali sie poszukac drigiego zaworu ( wtedy nie wiedziałem ze w Fokach drugi jest w okolicach nadkola)( wogóle nie wiedziałem ze trzeba dwóchGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).cos tam pogadali miedzy soba i nabili przez ten przy pasie przednim. teraz mam zrobione tak jak powinno byc ale za cholere nie wiem czy olej jest podawany jeszcze przez cos innego.chyba nie ale nie chce wprowadzac w bład bo sie nie znamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. teraz jak odbierałem auto to pogadałem sobie z prawdziwym specjalista i mi mowil ze układ szczelny jak cholera ale oleju było brak wiec zrobił mi na zicherGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam
Tao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2010, 08:06   #17
niko123

Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TI-VTC
Rocznik: 2009

Byłem przy cały czas kiedy była fasa odzysku i maszyna podała ile wyssała oleju i czynnika i potem dobijała olej i czynnik - ( cała procedura z jednego zaworu ) większość oleju jest w sprężarce ale reszta '' biega '' w obiegu i smaruje połączenia.

Ja też mam mimo takiego silnika odczuwalny spadek mocy przy klimie, ciekawi mnie dlaczego firma zrobiła tak że przy włączeniu klimy automatycznie włączają się dwa wentylatory, w innych autach wentylatory pracuje cyklicznie jak sprężarka - dlaczego o tym pisze ? bo ciągle pracujące dwa wentylatory pewnie mają wpływ na obciążenie silnika/ alternatora i tym samym spadek mocy.

W FF2 też jest tak samo jak w FF1 z tymi wentylatorami ?

Ostatnio edytowane przez niko123 ; 01-07-2010 o 08:10
niko123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2010, 11:08   #18
korek007
ford::professional

Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000

Cytat:
....za cholere nie wiem czy olej jest podawany jeszcze przez cos innego....
Witam
Oprócz tych dwóch zaworów nie ma czegoś innego.
korek007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2010, 22:48   #19
Tom3ek
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 1600
Rocznik: 1994

Cytat:
.
tak a swoją lodówką też jeździsz po ulicy, wystawiasz skraplacz na działanie soli i innego badziewia które sypią na ulice, nie licząc już niedziałających wentylatorów (przez co zawór bezpieczeństwa wywali czynnik z układu) lub zawalnonego skraplacza.

Cytat:
Napisał niko123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak to jest, olewa się przeglądy bo klima chlodzi a po 5 latach jak coś nie działa to się jedzie do serwisu i okazuje się np. że był niewidoczny wyciek oleju i zatarło sprężarkę i koszta ogromne.

Płacę co 1-2 lat 100 zl za przegląd szczelności + nabicie czynnika i oleju i jestem spokojny.
bravo, normalna postawa, odpowiedzialnego właściciela.

Cytat:
Napisał metmat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie, czynnik w niektórych autach można ściągać i nabijąc jednym podejściem (lp lub hp) ale trzeba mieć o tym pojęcie.

Cytat:
tzn 2 lata temu "fachowcy" po odworzeniu maski starali sie poszukac drigiego zaworu ( wtedy nie wiedziałem ze w Fokach drugi jest w okolicach nadkola)( wogóle nie wiedziałem ze trzeba dwóchGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).cos tam pogadali miedzy soba i nabili przez ten przy pasie przednim. teraz mam zrobione tak jak powinno byc ale za cholere nie wiem czy olej jest podawany jeszcze przez cos innego.chyba nie ale nie chce wprowadzac w bład bo sie nie znamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. teraz jak odbierałem auto to pogadałem sobie z prawdziwym specjalista i mi mowil ze układ szczelny jak cholera ale oleju było brak wiec zrobił mi na zicherGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam
jak byś nie miał oleju to po pierwszym napełnianiu przez partaczy zatarł byś sprężarkę, olej zawsze jest (jeśli układ nie był płukany), przy każdym ładowaniu dodaje sie za to około 50g świerzego oleju.
Tom3ek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-07-2010, 12:46   #20
konrad_b

Model: C-max
Silnik: 1.8 120KM by LPG BRC SQ24
Rocznik: 2004

porównanie do lodówki jest deko nie na miejscu, bo np lodówka nie ma chyba elastycznych węży ?
więc tylko teoretycznie jest podobna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

co do ubytku czynnika, mnie w maksie schodzi czynnik, w aso uzupełniali rok temu,
a w tym na wiosnę znowu klima nie ruszyła, choć brakowało 150g (było coś koło 590g)
gość niby twierdził, że ASO mogło nabić ciut mniej i że taki ubytek mieści się w normie

po dobiciu działa i chłodzi, choć niestety zaczęła mi hałasować sprężarka,
mam nadzieje że to łożysko, a nie sama sprężarka pada, od pół rocznego postoju Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

w drugim aucie (suzuki) klima 3lata nie serwisowana, chłodziła idealnie,
pojechałem na serwis i okazało się że brakuje 200g czynnika, na 500g pojemności
ale do końca działała

Zasady postowania