Cytat:
|
Kwestia gum juz mi wiadoma, - to swoja drogą muszę wyeliminowac, ale to niezależne, inny probnle.
Przebieg to 190tys, łożyska z przodu nigdy nie zmieniane, ale mechanik jak sprawdzał wszystkie koła to wymacał tylko zuzyte łozyska z tyłu, c i je póżniej wymieniła. Przód od nowości nie był tykany ( kupiłem auto z przebiegiem 123tys, sciagniete i serwisowane z niemiec, ja nie jestem pewien czy oni tam w ASO przy takich przebiegach wymieniają łozyska)
A ktoś sie orientuje ile takie łozyska kosztują / średniej klasy zamienniki/ i jak wiele zapłacić trzeba bedzie za ich wymianę ?
pozdr
|
Ja wymieniałem łożyska z przodu przy przebiegu ok. +/- 200tyś km (w Mondeo szybko padają), natomiast tył mam oryginalny od nowości (obecny przebieg 225600 km), chociaż lekko już hałasują ale słychac głównie przy pred. ok. 40km/h wiec na razie spoko. Wracając do łożysk na przód to wymieniaj odrazu oba bo za nie długo i tak Ci drugie padnie a poco 2x za wymiane płacic.
Jeśli chodzi o producentów to polecam TYLKO SKF lub FAG. Powinieneś się zmieścić w 300pln za oba z kosztami wysyłki. Trzeba trochę poszukać bo rozrzut cenowy w/w marek jest dość duzy (nawet na allegro). Ja osobiście kupiłem SKF bo:
1. Były tańsze od FAG`ów
2. Na pierwszy montaż w Mondeo są SKFy (w ASO też
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
Po przejechaniu na nich ponad 20 tyś km żadnych negatywnych objawów.
PS. Twój przebieg potwierdza że mogą to być zużyte łożyska. Jest znacznie łatwiej potwierdzić zużycie łożysk tylnych niż przednich. Dlatego, polecam raz jeszcze, znajdź jakąś pustawą i szeroką ulicę lub lotnisko
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i pojeździj "zygzakiem", jak będzie głośniej raz z jednej strony raz z drugiej (w zależności w która stronę skręcasz) to będziesz miał na 99% odpowiedź dot. przyczyny hałasu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.