Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-08-2010, 10:07   #1
Vulpecula
ford::beginner

Imię: Andrzej
Model: MKIII
Silnik: TDCI 130pcs
Rocznik: XI 2003
Domyślnie Dziwne buczenie w zakresie 60-100km/h

Zgrzewke zimnego browca temu, kto pomoże mi rozszyfrowaćskąd dochodzi to budzenie.

No niestety, po wielkich straniach niestety nie udało wyeliminować się budzenia dobiegającego prawdopodobnie z przodu.

Opony odpadaja, wyważone dwa razy w różnych zakładach dla pewności, i nic. Baa, nawet zmieniłem dwie opony też nic, Mechanior twierdził ze to łozysko z tyłu, wymienione, bez rezultatu, to kupiłem drugie też wymienił.. nadal problem. Kierownica nie drży, więc chyba zbieżnośc jest Ok/ale nie sprawdzałem/
To "budzenie" jest niezależne od silnika, czy to na luzie czy na zgaszonym występuje w przedziale 60-100km/h, a powyżej zanika. Możan by z tym jeżdzic, ale częstotliwość dzwiekowa, doprowadza mnie do "szewskiej pasji" Ten dzwięk jest niejednostajny, tylko jakby falowy, równomierny. Jeśli nie koła to czyżby łozyska? A jesli by jednak one, to dlaczego w takim przedziale prędkości, i dzwięk falowany ?

Andy

Stary 20-08-2010, 10:22   #2
karloss
FCP member

Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Dziwne buczenie w zakresie 60-100km/h

Ja mam coś podobnego, tzn. w przedziale ok 60-90km/h niezależnie od wciśniętego/puszczonego sprzęgła, zarówno na 4 i 5 biegu mam takie: uuuuuu, wystarczy, że dodam gazu i ten dźwięk znika, puszczam gaz i znów sie pojawia.
Opony i łożyska odpadają, podejrzewam mechanizm różnicowy w skrzyni. Jak na razie hałas ten jest niewiele słyszalny i nie pogłębia się, czasem tylko trochę mnie to denerwujeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Chyba, że to taki urok tej skrzyni. Tyle, że u mnie to występuje w benzynie.
karloss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-08-2010, 11:55   #3
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał Vulpecula Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgrzewke zimnego browca temu, kto pomoże mi rozszyfrowaćskąd dochodzi to budzenie.

No niestety, po wielkich straniach niestety nie udało wyeliminować się budzenia dobiegającego prawdopodobnie z przodu.

Opony odpadaja, wyważone dwa razy w różnych zakładach dla pewności, i nic. Baa, nawet zmieniłem dwie opony też nic, Mechanior twierdził ze to łozysko z tyłu, wymienione, bez rezultatu, to kupiłem drugie też wymienił.. nadal problem. Kierownica nie drży, więc chyba zbieżnośc jest Ok/ale nie sprawdzałem/
To "budzenie" jest niezależne od silnika, czy to na luzie czy na zgaszonym występuje w przedziale 60-100km/h, a powyżej zanika. Możan by z tym jeżdzic, ale częstotliwość dzwiekowa, doprowadza mnie do "szewskiej pasji" Ten dzwięk jest niejednostajny, tylko jakby falowy, równomierny. Jeśli nie koła to czyżby łozyska? A jesli by jednak one, to dlaczego w takim przedziale prędkości, i dzwięk falowany ?

Andy
Ja polecam zrobić taki test: na niezawysokich obrotach (żeby było coś słychać oprócz silnika) i przy prędkości przy której występuje ten hałas , spróbuj skręcać raz w lewo raz w prawo, tzn. jechać przez kilka sekund ze skręconą kierownicą (w lewo lub w prawo) i jeśli ten hałas będzie się w czasie skrętów (obojetnie czy w lewo czy w prawo) nasilał to obstawiałbym przednie łożyska. Jeszcze pytanie czy miałeś z przodu wymieniane kiedykolwiek łozyska i jaki masz przebieg??
Druga opcja źródła hałasu jest związana bodajże z intercoolerem, pod nim są jakieś gumy które coś amortyzują i jak się zużyją to metal uderza o metal i stąd ten hałas też moze powstać. Było to na forum opisywane tylko musisz poszukać. Ale najpierw sprawdź przednie łożyska tak jak opisałem powyżej.
Powodzenia! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 20-08-2010, 12:32   #4
romekcz
ford::average

Imię: Romek
Model: Mondeo seria 40 (TREND)
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2005

U mnie podobna sytuacja. W moim przypadku w przedziale 60-90km/h występuje buczenie w przednim zawieszeniu. Po diagnozie wyszło że to łożysko lewego koła.
Choć mój przypadek wskazywałby że to koło prawe gdyż przy skręcie w lewo buczenie się nasila a w prawo zanika.
Ale jednak jest to łożysko koła lewego na 100% (za skromne 10zł zrobiono mi takie sprawdzenie na stacji diagnostycznej).
Więc sprawdź łożyska kół przednich
romekcz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-08-2010, 13:50   #5
Vulpecula
ford::beginner

Imię: Andrzej
Model: MKIII
Silnik: TDCI 130pcs
Rocznik: XI 2003

Cytat:
Napisał ethernal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Jeszcze pytanie czy miałeś z przodu wymieniane kiedykolwiek łozyska i jaki masz przebieg??
Druga opcja źródła hałasu jest związana bodajże z intercoolerem, pod nim są jakieś gumy które coś amortyzują i jak się zużyją to metal uderza o metal i stąd ten hałas też moze powstać. Było to na forum opisywane tylko musisz poszukać. Ale najpierw sprawdź przednie łożyska tak jak opisałem powyżej.
Powodzenia! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kwestia gum juz mi wiadoma, - to swoja drogą muszę wyeliminowac, ale to niezależne, inny probnle.
Przebieg to 190tys, łożyska z przodu nigdy nie zmieniane, ale mechanik jak sprawdzał wszystkie koła to wymacał tylko zuzyte łozyska z tyłu, c i je póżniej wymieniła. Przód od nowości nie był tykany ( kupiłem auto z przebiegiem 123tys, sciagniete i serwisowane z niemiec, ja nie jestem pewien czy oni tam w ASO przy takich przebiegach wymieniają łozyska)
A ktoś sie orientuje ile takie łozyska kosztują / średniej klasy zamienniki/ i jak wiele zapłacić trzeba bedzie za ich wymianę ?

pozdr
Stary 20-08-2010, 14:16   #6
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał Vulpecula Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kwestia gum juz mi wiadoma, - to swoja drogą muszę wyeliminowac, ale to niezależne, inny probnle.
Przebieg to 190tys, łożyska z przodu nigdy nie zmieniane, ale mechanik jak sprawdzał wszystkie koła to wymacał tylko zuzyte łozyska z tyłu, c i je póżniej wymieniła. Przód od nowości nie był tykany ( kupiłem auto z przebiegiem 123tys, sciagniete i serwisowane z niemiec, ja nie jestem pewien czy oni tam w ASO przy takich przebiegach wymieniają łozyska)
A ktoś sie orientuje ile takie łozyska kosztują / średniej klasy zamienniki/ i jak wiele zapłacić trzeba bedzie za ich wymianę ?

pozdr
Ja wymieniałem łożyska z przodu przy przebiegu ok. +/- 200tyś km (w Mondeo szybko padają), natomiast tył mam oryginalny od nowości (obecny przebieg 225600 km), chociaż lekko już hałasują ale słychac głównie przy pred. ok. 40km/h wiec na razie spoko. Wracając do łożysk na przód to wymieniaj odrazu oba bo za nie długo i tak Ci drugie padnie a poco 2x za wymiane płacic.
Jeśli chodzi o producentów to polecam TYLKO SKF lub FAG. Powinieneś się zmieścić w 300pln za oba z kosztami wysyłki. Trzeba trochę poszukać bo rozrzut cenowy w/w marek jest dość duzy (nawet na allegro). Ja osobiście kupiłem SKF bo:
1. Były tańsze od FAG`ów
2. Na pierwszy montaż w Mondeo są SKFy (w ASO też Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
Po przejechaniu na nich ponad 20 tyś km żadnych negatywnych objawów.

PS. Twój przebieg potwierdza że mogą to być zużyte łożyska. Jest znacznie łatwiej potwierdzić zużycie łożysk tylnych niż przednich. Dlatego, polecam raz jeszcze, znajdź jakąś pustawą i szeroką ulicę lub lotnisko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i pojeździj "zygzakiem", jak będzie głośniej raz z jednej strony raz z drugiej (w zależności w która stronę skręcasz) to będziesz miał na 99% odpowiedź dot. przyczyny hałasu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez ethernal ; 20-08-2010 o 14:21
ethernal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-08-2010, 14:22   #7
romekcz
ford::average

Imię: Romek
Model: Mondeo seria 40 (TREND)
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2005

Ja bym się nie bawił w zamienniki tylko kupował łożysko SKF.
Na allegro chodzą w cenie od 128zł wzwyż, więc niema tak drogo.
Co do kosztów wymiany to ja płaciłem 80zł od sztuki plus zbieżność w granicach 85zł.
romekcz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania