Temat: [Mondeo 2000-2007] Elektryka podgrzewacz płynu chłodzącego
View Single Post
Stary 20-09-2010, 23:12   #9
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Elektryka podgrzewacz płynu chłodzącego

Cytat:
Napisał 12345mario Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W wątku/temacie, który podał Jendrekmak
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=85491
znalazłem tam błędy w opisie schematów bo załączono tam też schemat podgrzewacza paliwa a nie tylko cieczy chłodzącej.

jeśli szukamy kostki w okolicy podgrzewacza w komorze silnika to z pewnością nie jest to kostka przypięta w pobliżu do zaślepki w pobliżu pompy ABS (patrząc od strony podwozia) ponieważ ta wtyczka jest do czujnika ciśnienia w układzie pompy ABS jeśli jest ESP w aucie. do podgrzewacza wtyczka powinna mieć grube przewody (o przekroju 4 mm kwadratowe) więc wizualnie będą to dość grube przewody a nie tak cienkie ja przy tej wtyczce czujnika ABS/ESP które mają przekrój 0,5 mm kwadratowego.
Więc proszę pamiętać dodając podgrzewacz o odpowiednio grubych przewodach żeby nie spowodować pożaru w komorze silnika.

Dodaję poprawiony schemat podgrzewacza cieczy chłodzącej z graniczną datą 12.2003 jeśli chodzi o podłączenie do PCM. piny 75 i 98 były przed 12.2003 a piny 61 i 62 były po 12.2003 odpowiedzialne za sterowanie włączaniem podgrzewacza. reszta jest taka sama dla wszystkich roczników
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg schematy po mojemu.jpg (80.4 KB, 187 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 20-09-2010 o 23:42
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem