Temat: [Mondeo 2007-2014] Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie
View Single Post
Stary 02-10-2010, 10:38   #152
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie

Cytat:
Napisał Wind Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szczerze to oczekiwałbym większego obiektywizmu co do odczuć po zmianie....
[..]słychać je wyraźnie szczególnie przy mocnym hamowaniu z dużej prędkości.[...]
[...]2. Co do skuteczności - EBC bardzo dobra lecz w stosunku do seryjnych (prostych) nie jest to jakaś kolosalna różnica.[...]

Nie będę wdawał się w polemikę nt subiektywizmu odczuć.

Przekulałem z opisywaną uprzednio wadą i zastrzeżeniami ponad 40kkm i dla mnie zmiana jest z jednej strony drastyczna bo wreszcie jadąc autostradą "czuję", że auto hamuje w sposób zdecydowanie lepszy niż wcześniej ( a więc w moim odczuciu, zmiana na plus jest kolosalna), z drugiej, poziom głośności przy takich prędkościach jest na tyle wysoki, że dodatkowy hałas dobywający się z hamulców (którego nie negowałem) nie jest dla mnie znaczący, zwłaszcza, że dotąd z moich hamulcy dochodził duuuużo głośniejszy hałas i wibracje.
...
Mały edit:
po 3kkm stwierdzam, że dokonane naprawy załatwiły jak dotąd bezpowrotnie problem bicia tarcz przy hamowaniu.
Z całą pewnością stwierdzam, że w standardowych warunkach zestaw , który założyłem nie jest głośniejszy od fabrycznego. Dopiero przy ostrym hamowaniu, rzeczywiście hamulce "słychać" choć nie jest to szczególnie dokuczliwe.
Poprawa efektywności jest zdecydowana co utwierdza mnie w przekonaniu, że było warto. No i nawet przy dłuższym postoju w deszczu tarcze nie dostają rdzawego nalotu :-D

Ostatnio edytowane przez PAFFCIO ; 12-10-2010 o 09:17
PAFFCIO jest offline   Odpowiedź z Cytatem