Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-10-2010, 14:02   #151
Wind
ford::average

Imię: Wojtek
Model: FOCUS ST
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie

Cytat:
Napisał PAFFCIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
"to ten samochód potrafi tak jeździć?!?!?!"
Przy prędkościach "miejskich" nie słyszę, żadnych efektów akustycznych, przy prędkościach autostradowych, przy dłuższym hamowaniu, hamulce rzeczywiście jakby nieco głośniejsze, choć ogólny poziom wygłuszenia w mondeo jest tak wysoki, że absolutnie nie wpływa to na komfort.
Szczerze to oczekiwałbym większego obiektywizmu co do odczuć po zmianie
1. Mam EBC Ultimax - wg wszelkich prawideł dużo cichsze od Turbo Groove a słychać je wyraźnie szczególnie przy mocnym hamowaniu z dużej prędkości. Jeżdziłem także innym samochodem na Turbo Groove i jak juz ktoś napisał przy porządnym hamowaniu dzwięk jest taki jakby TIR nas wyprzedzał.
2. Co do skuteczności - EBC bardzo dobra lecz w stosunku do seryjnych (prostych) nie jest to jakaś kolosalna różnica.

Na moim mondeo po znianie na EBC ULTI i Green Stuff problem bicia nnie powrócił. przejechane na takim komplecie około 20 000.

Wind jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2010, 10:38   #152
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał Wind Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szczerze to oczekiwałbym większego obiektywizmu co do odczuć po zmianie....
[..]słychać je wyraźnie szczególnie przy mocnym hamowaniu z dużej prędkości.[...]
[...]2. Co do skuteczności - EBC bardzo dobra lecz w stosunku do seryjnych (prostych) nie jest to jakaś kolosalna różnica.[...]

Nie będę wdawał się w polemikę nt subiektywizmu odczuć.

Przekulałem z opisywaną uprzednio wadą i zastrzeżeniami ponad 40kkm i dla mnie zmiana jest z jednej strony drastyczna bo wreszcie jadąc autostradą "czuję", że auto hamuje w sposób zdecydowanie lepszy niż wcześniej ( a więc w moim odczuciu, zmiana na plus jest kolosalna), z drugiej, poziom głośności przy takich prędkościach jest na tyle wysoki, że dodatkowy hałas dobywający się z hamulców (którego nie negowałem) nie jest dla mnie znaczący, zwłaszcza, że dotąd z moich hamulcy dochodził duuuużo głośniejszy hałas i wibracje.
...
Mały edit:
po 3kkm stwierdzam, że dokonane naprawy załatwiły jak dotąd bezpowrotnie problem bicia tarcz przy hamowaniu.
Z całą pewnością stwierdzam, że w standardowych warunkach zestaw , który założyłem nie jest głośniejszy od fabrycznego. Dopiero przy ostrym hamowaniu, rzeczywiście hamulce "słychać" choć nie jest to szczególnie dokuczliwe.
Poprawa efektywności jest zdecydowana co utwierdza mnie w przekonaniu, że było warto. No i nawet przy dłuższym postoju w deszczu tarcze nie dostają rdzawego nalotu :-D

Ostatnio edytowane przez PAFFCIO ; 12-10-2010 o 09:17
PAFFCIO jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2010, 18:48   #153
dawid
ford::average

Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2014

muszę kupić klocki na przód do Mondeo i prosiłbym o rade czy kupić Motorcraft'a czy TRW???
dawid jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2010, 18:56   #154
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Jeśli już to kup oryginalne klocki Galfer czy jakos tak się nazywają.
Pafcio ja czekam aż zrobisz 5-6 tyś tylko szkoda że wymiana zbiegła się z okresem zimowym, w lecie zapewne przegrzanie będzie bardziej prawdopodobne. Ale trzymam kciuki żeby było ok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2010, 10:19   #155
jvc
Feel The Difference

Pafcio jak tam ? Minął już prawie miesiąc, dobrze jest ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź

Stary 31-10-2010, 17:48   #156
wojtbf1
F1 fan

Imię: Wojtek
Model: Edge ST
Silnik: 2.7 na dwóch turbinach 335 KM

Cytat:
Pafcio jak tam ? Minął już prawie miesiąc, dobrze jest ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widzieliśmy się dwa tygodnie temu na spocie......wyrażał się w samych superlatywach......Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[B]Było MONDEO MK4 2.0 TDCi Titanium X....był S-MAX 2.0 240KM Titanium S ...czas na nowe..[B]
wojtbf1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2010, 19:47   #157
Rijndael

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Domyślnie

Cytat:
Tak się zastanawiam cały czas nad tym problemem i jest jedna cecha wspólna dla mnie ,dla Pafcia i Keisima , wszyscy mamy nieoryginalne felgi założone , może słabo odprowadzają ciepło...jest to jakiś wspólny mianownik , wszyscy też w lecie mamy 17 cali , no kurde jakaś przyczyna musi być...
Teoretycznie felga ma oczywiście wpływ na chłodzenie hamulców, ale zauważ, ze mk4 występowały także na stalowych 16-tkach (pod zimówki), a one raczej na pewno są pod tym względem od Twoich felg. Myślę, że problem z hamulcami mk4 leży w samej ich konstrukcji, po prostu Ford niewiele poprawił w stosunku do mk3 (chyba tylko tylne tarcze są nieco większe, 300 mm zamiast 280 mm ale cały czas niewentylowane). Na gwarancji niewiele z tym można zrobić, jedyna chyba opcja to wspomniany już zestaw EBC TB/Red (drogi) lub ew. ATE PowerDisc (tańszy). Ale na ile będzie to rozwiązanie trwałe trudno powiedzieć.

Cytat:
Napisał PAFFCIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z całą pewnością stwierdzam, że w standardowych warunkach zestaw , który założyłem nie jest głośniejszy od fabrycznego. Dopiero przy ostrym hamowaniu, rzeczywiście hamulce "słychać" choć nie jest to szczególnie dokuczliwe.
Myślę, że opinie o niesamowitej głośności tego typu tarcz pochodzą głównie od użytkowników którzy mieli takie tarcze w dużo gorzej wyciszonych autach. W przyzwoitym samochodzie, tak jak mówisz, różnica będzie słyszalna tylko przy dłuższym hamowaniu z dużej prędkości.

Ostatnio edytowane przez TOMAS ; 01-11-2010 o 22:11 Powód: regulamin pkt21
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2010, 20:14   #158
PAFFCIO

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue

Pierwsze 5kkm zrobione. Na razie bez zastrzeżeń. Co do wyciszenia, to nie mam porównania do poprzednich modeli lecz w mk4, powtarzam i podtrzymuję,słychać je dopiero przy ostrzejszym lub dłuższym dohamowaniu. Nie jest to jednak jakoś szczególnie dokuczliwe.
Nadal także, subiektywnie, oceniam że mój zestaw jest wyraźnie skuteczniejszy i efektywniejszy od fabrycznego. To co dodatkowo zauważyłem po założeniu zimówek (na srebrnych felgach), że zdecydowanie mniej się pylą.
Stary 31-10-2010, 20:24   #159
Rijndael

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Cytat:
Nadal także, subiektywnie, oceniam że mój zestaw jest wyraźnie skuteczniejszy i efektywniejszy od fabrycznego. To co dodatkowo zauważyłem po założeniu zimówek (na srebrnych felgach), że zdecydowanie mniej się pylą.
Na pewno jest lepiej, w końcu założyłeś właściwie najlepsze tarcze i klocki jakie pasują w seryjne hamulce w mk4. Dobrze, że zdecydowałeś się też na tarcze TG, a nie same klocki, bo Redy w połączeniu z niektórymi tarczami (szczególnie tańszymi) miewają bardzo słabe opinie. Jednak rzeczywista różnica jest pewnie nieco mniejsza niż subiektywnie odczuwana, bo generalnie przy tarczach nacinanych/nawiercanych hamulce łapią jakby trochę wcześniej, co mocno wpływa na odczucia subiektywne.
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2010, 22:16   #160
jvc
Feel The Difference

Tak się zastawiam nad tarczami zimmermanna , w necie mają całkiem dobre opinie a pojawiły się do mk4
http://ford.sklep.pl/pl,product,2275526,tarcze,hamulcowe,zimmermann,kpl ,przod.html
a co do zmiany Paffcia nasuwają mi sie dwa pytania, czy zmiana zacisków miała jakieś znaczenie oraz czy nie jest czasem tak że teraz mamy chłodniejsze dni a o za tym idzie tarcze mniej się grzeją i czy na przykład w lecie nie okaże się że przegrzeją się dopiero, bo w sumie to raczej to jest powodem naszych problemów

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź

Ostatnio edytowane przez jvc ; 03-11-2010 o 22:22
Odpowiedz

Tagi
bicie tarcz , drgania kierownicy , hamowanie , hamulce , mondeo mk4 , tarcze

Zasady postowania