Temat: [Mondeo 2007-2014] Jak dobierać opony zimowe.
View Single Post
Stary 04-11-2010, 12:49   #286
grafmarr
ford::advanced

Model: Mondeo MKIV Kombi Ghia
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Zimowe opony

Cytat:
Napisał Pulse Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po długim rozeznaniu i śledzeniu opinii dzisiaj kupiłem opony na zimę. Zastanawiałem się nad średnią lub wyższą półką. Wybór padł na wyższą półkę. Jak się jeździ autem za kilkadziesiąt tysięcy, które będzie się jeszcze użytkować kilka lat to te 250-300 zł różnicy nie powinno robić różnicy. Poza tym zdrowie i życie jest najważniejsze, a myślę że najlepsze opony dają większą szansę na wybrnięcie bez szwanku z trudnych sytuacji na drodze.
Na szortliście pozostały Bridgestone Blizzak LM30 oraz Dunlop SP Winter 3D. Padło na Dunlopy, różnica w cenie była niewielka na korzyść Bridgestoneów. O wyborze ostatecznie zadecydowały moje własne doświadczenia. W swoim poprzednim Mondeo MkIII miałem Bridgestoney LM25, które mocno mnie zawiodły. Czasami auto się uślizgiwało, a poza tym nigdy wcześniej na żadnych innych użytkowanych zimówkach (od Dębicy po Michelina) nie zakopałem się w śniegu tak jak na nich.
Na letnich Dunlopach (SP Sport 01) jeżdżę w tej chwili i nie można o nich nic złego powiedzieć. Mam nadzieję, że tak samo będzie z zimowymi Dunlopami. Zobaczymy.

Pomimo że zastanawiałem się nad rozmiarem 205/55/R16 to jednak pozostałem przy zalecanym 215/55/R16. Z doświadczenia muszę powiedzieć, że zalecenia producentów nie są jednak tak kompletnie "od czapki". Dwa lub trzy razy kiedyś zdarzyło mi się eksperymentować z rozmiarami opon (trochę inny profil lub szerokość) i za każdym razem kończyło się to tak że musiałem sprawę odkręcać i wracać do rozmiarów jakie nakazała fabryka.

Dzisiaj założyłem opony na świeżo zakupione felgi stalowe i czekam na pierwszy śnieg aby samemu zrobić przekładkę. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

PS. Muszę jeszcze dokupić nakrętki do felg stalowych. Czy ktoś orientuje się jakie parametry należy zwrócić uwagę aby zakupić odpowiednie? Chodzi o średnicę i głębokość.
Ja nakrętki kupiłem w internetowym sklepie z częściami do Forda (były dedykowane do Mondeo MK4). Z zimowych Dunlopów powinieneś być zadowolony (u mnie spisują się znakomicie). Co do rozmiaru, też nie eksperymentowałem i mam zalecane 215/55/R16.
Fajnie, że założyłeś je na stalowe obręcze. Oby więcej takich. Sam od 16 lat w kolejnych modelach samochodów zawsze stosuję odrębne stalowe obręcze dla opon zimowych. Zupełnie nie rozumiem użytkowników, którzy kupują drogie samochody, często w kolejce do wymiany u oponiarzy widzę drogie Audi, BMW, Mercedesy itp. gdzie pracowicie trzeba przekładać same opony z letnich na zimowe i odwrotnie, co zajmuje oczywiście dużo czasu i kolejki czekających na wymianę wydłużają się nierzadko do 2-3 godzin czekania. Mogę to zrozumieć gdy ktoś kupuje samochód używkę za kilka tys. zł lub nowy za trzydzieści parę tys. i trzeba oszczędzać, ale przy drogich samochodach?
grafmarr jest offline   Odpowiedź z Cytatem