![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#281 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 08-04-2006
Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015
|
Po długim rozeznaniu i śledzeniu opinii dzisiaj kupiłem opony na zimę. Zastanawiałem się nad średnią lub wyższą półką. Wybór padł na wyższą półkę. Jak się jeździ autem za kilkadziesiąt tysięcy, które będzie się jeszcze użytkować kilka lat to te 250-300 zł różnicy nie powinno robić różnicy. Poza tym zdrowie i życie jest najważniejsze, a myślę że najlepsze opony dają większą szansę na wybrnięcie bez szwanku z trudnych sytuacji na drodze.
Na szortliście pozostały Bridgestone Blizzak LM30 oraz Dunlop SP Winter 3D. Padło na Dunlopy, różnica w cenie była niewielka na korzyść Bridgestoneów. O wyborze ostatecznie zadecydowały moje własne doświadczenia. W swoim poprzednim Mondeo MkIII miałem Bridgestoney LM25, które mocno mnie zawiodły. Czasami auto się uślizgiwało, a poza tym nigdy wcześniej na żadnych innych użytkowanych zimówkach (od Dębicy po Michelina) nie zakopałem się w śniegu tak jak na nich. Na letnich Dunlopach (SP Sport 01) jeżdżę w tej chwili i nie można o nich nic złego powiedzieć. Mam nadzieję, że tak samo będzie z zimowymi Dunlopami. Zobaczymy. Pomimo że zastanawiałem się nad rozmiarem 205/55/R16 to jednak pozostałem przy zalecanym 215/55/R16. Z doświadczenia muszę powiedzieć, że zalecenia producentów nie są jednak tak kompletnie "od czapki". Dwa lub trzy razy kiedyś zdarzyło mi się eksperymentować z rozmiarami opon (trochę inny profil lub szerokość) i za każdym razem kończyło się to tak że musiałem sprawę odkręcać i wracać do rozmiarów jakie nakazała fabryka. Dzisiaj założyłem opony na świeżo zakupione felgi stalowe i czekam na pierwszy śnieg aby samemu zrobić przekładkę. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. PS. Muszę jeszcze dokupić nakrętki do felg stalowych. Czy ktoś orientuje się jakie parametry należy zwrócić uwagę aby zakupić odpowiednie? Chodzi o średnicę i głębokość. |
|
|
|
|
|
#282 |
|
![]() Zarejestrowany: 03-10-2007
Model: Jeep Grand Cherokee
Silnik: 4.0 I6
Rocznik: 1994
|
@berater
fakt faktem, pierwsza opona zimowa na świecie była od Nokia(na) w 1934. Model Hakkapeliitta robią od 1936. A skoro w ten sposób liczymy wiek firmy, to Dunlop powstał w 1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ważne, że nie dajemy się zwariować wirtualnym testom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#283 | ||
|
F1 fan
![]() Imię: Wojtek
Model: Edge ST
Silnik: 2.7 na dwóch turbinach 335 KM
Rocznik: 2019
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
|
#284 | |
|
|
Cytat:
Choć z drugiej strony słyszałem wielokrotnie, że w warunkach bez śniegu na suchym ale nawet w czasie mrozu letnia opona i tak spisuje się lepiej od zimówki. |
|
|
|
|
|
|
#285 | |
|
Feel The Difference
![]() Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#286 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 30-04-2010
Model: Mondeo MKIV Kombi Ghia
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
|
Cytat:
Fajnie, że założyłeś je na stalowe obręcze. Oby więcej takich. Sam od 16 lat w kolejnych modelach samochodów zawsze stosuję odrębne stalowe obręcze dla opon zimowych. Zupełnie nie rozumiem użytkowników, którzy kupują drogie samochody, często w kolejce do wymiany u oponiarzy widzę drogie Audi, BMW, Mercedesy itp. gdzie pracowicie trzeba przekładać same opony z letnich na zimowe i odwrotnie, co zajmuje oczywiście dużo czasu i kolejki czekających na wymianę wydłużają się nierzadko do 2-3 godzin czekania. Mogę to zrozumieć gdy ktoś kupuje samochód używkę za kilka tys. zł lub nowy za trzydzieści parę tys. i trzeba oszczędzać, ale przy drogich samochodach? |
|
|
|
|
|
|
#287 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 17-04-2010
Model: Ford Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDCI 130km
Rocznik: 2004
|
temat opon juz mnie zaczyna denerwowac nieco Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie wiem co wybrac czy: conti czy gy czy miski moze zachwalane nokiany? rozmiar 205/55/16 - takie mam alui raczej stalowych nie zakupie w tym roku chociaz sie waham. jak stalowe to tez 16 i wtedy laczek taki sam? co z indeksami na oponie? moje pzu nie ma wymogu zadnych co do ewentualnych wyplat z ac wiec wybierac jakie? 91T czy 91H? niech ktos mi pomoze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#288 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 18-11-2009
Model: MK4 Mondeo
Silnik: 2.0 tdci + botox 173KM/409Nm
Rocznik: 2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#289 |
|
Feel The Difference
![]() Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
|
Jaj dasz to prostowania swoje zimowe 17" i przez sezon wyskoczą Ci ze dwie banie na boku to będziesz wiedział że można 16" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ,co do stalówek to się zgodzę że wygladają mało atrakcyjnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#290 |
|
|
U mnie właściwie nie było możliwości aby robić przekładkę opon bo letnie mam 235/45/R17 i jeżdżąc na zimówkach w tym rozmiarze czułbym się trochę jak kamikadze biorąc pod uwagę szerokość i niski profil. Poza tym alufelg szkoda tym bardziej że u mnie są te anodowane, oklejane folią. Jak tylko sól dostanie się pod tą folie to momentalnie wzory rozejdą się niemal po całej feldze.
Stalowa felga z ładnym fabrycznym kołpakiem nie wygląda aż tak źle. |
|
|
|
![]() |
|
|
|