Temat: [Transit 1994-2000] 2,5D 95r. - świeca płomieniowa
View Single Post
Stary 11-01-2011, 18:31   #172
ek-tech
ford::beginner

Imię: Edward
Model: Ford Transit 100l
Silnik: 2,5D
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: 2,5D 95r. - świeca płomieniowa

No gratuluję uporu w pokonywaniu trudnościGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Co do elektrozaworu to jest on zasilany z konektorka w module sterującym o oznaczeniu W2.Jak masz ochotę jeszcze trochę pogrzebać to podłącz na próbę przewodem z tego zacisku (W2) na konektor elektrozaworu i sprawdź czy działa.Może wystarczy podmienić przewód.Jeżeli nie zadziała to znaczy że uszkodzenie jest wewnątrz modułu.Można rozebrać i sprawdzić co jest grane.To co masz zaznaczone na zdjęciu to elektro siłownik który steruje dźwignią na pompie wtryskowej przyspieszającą kąt zapłonu i minimalnie zwiększa dawkę paliwa (obroty) przy rozruchu.W zależności od temperatury silnika "pociąga" dźwignię na pompie co jest odpowiednikiem "ssania" w silniku benzynowym. Czujnik do tego ustrojstwa jest wkręcony w blok silnika trochę poniżej filtra paliwa(podobnie wygląda ja czujnik ciśnienia oleju).Ja w swoim transicie mam to zdemontowane i nie używam ale na forum Ziemek opisywał przeróbkę na wersję "ręczną".
ek-tech jest offline   Odpowiedź z Cytatem