Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-01-2011, 17:45   #171
halski997
ford::average

Imię: Tomek
Model: ford transit
Silnik: 2.2 tdci 110KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 2,5D 95r. - świeca płomieniowa

już jest ok panowie.. wszystko działa.. wyciągnąłem moduł i taką kostkę obok akumulatora tam trochę niżej.. i przeczyściłem. Musiało nie łączyć.. świeca grzeje jak powinna.. tylko prądu nie ma w tym zaworku co puszcza paliwo na świece.. ale to podałem plusa z kabla idącego na świece i jest ok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Świeca grzeje, korektor robi się bordowy.. lampka gaśnie od świec..i kręcę rozrusznikiem.. automatycznie podaje paliwo i zapala... zobaczymy jak zagada w większe mrozy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A mam jeszcze jedno pytanie.. chodzi mi o daną część/zawór/moduł zaznaczony na zdjęciu przy pompie.. jakie on ma zadanie? Jest tam jakaś regulacja.. do czego ona służy?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

halski997 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2011, 18:31   #172
ek-tech
ford::beginner

Imię: Edward
Model: Ford Transit 100l
Silnik: 2,5D
Rocznik: 1998

No gratuluję uporu w pokonywaniu trudnościGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Co do elektrozaworu to jest on zasilany z konektorka w module sterującym o oznaczeniu W2.Jak masz ochotę jeszcze trochę pogrzebać to podłącz na próbę przewodem z tego zacisku (W2) na konektor elektrozaworu i sprawdź czy działa.Może wystarczy podmienić przewód.Jeżeli nie zadziała to znaczy że uszkodzenie jest wewnątrz modułu.Można rozebrać i sprawdzić co jest grane.To co masz zaznaczone na zdjęciu to elektro siłownik który steruje dźwignią na pompie wtryskowej przyspieszającą kąt zapłonu i minimalnie zwiększa dawkę paliwa (obroty) przy rozruchu.W zależności od temperatury silnika "pociąga" dźwignię na pompie co jest odpowiednikiem "ssania" w silniku benzynowym. Czujnik do tego ustrojstwa jest wkręcony w blok silnika trochę poniżej filtra paliwa(podobnie wygląda ja czujnik ciśnienia oleju).Ja w swoim transicie mam to zdemontowane i nie używam ale na forum Ziemek opisywał przeróbkę na wersję "ręczną".
ek-tech jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2011, 18:39   #173
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

To jest siłownik woskowy termiczny, którego zadaniem jest - przy zimnym starcie - przyspieszyć zapłon (kąt wtrysku) i lekko podnieść wolne obroty.
Powinna z niego wychodzić stalowa linka (u ciebie jej... nie widzę) o długości ok 10 cm, zahaczona końcem o dźwignię przyspieszacza zapłonu (to ta dźwignia mająca oś obrotu na dole pompy, idąca do góry).

Cytat:
Napisał ek-tech Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W zależności od temperatury silnika "pociąga" dźwignię na pompie
Siłownik ma własną grzałkę elektryczną niewielkiej mocy, podłączoną równolegle z zaworem start-stop pompy. Czyli tak jak długo włączona jest stacyjka - tak długo siłownik jest ogrzewany grzałką. Ciepły siłownik wypuszcza linkę, zimny wciąga ją do środka baniaka. Silnik tylko pośrednio promieniuje ciepłem na siłownik, ale latem w upał jest taki gorąc w komorze, że siłownik dopiero po kilku godzinach wciągnie linkę.
Tak więc rano siłownik ma wciągniętą linkę, dźwignia kąta wtrysku jest przestawiona i jednocześnie poprzez śrubę regulacyjną lekko obrócona jest dźwignia gazu, podnosząc lekko wolne obroty. W mróz pełne wydłużenie linki to ok 5-10 minut pracy.

U mnie fabrycznie na końcu linki jest zamontowana specjalna przestawna dwuczęściowa tuleja, która pozwala na szybkie i proste takie wydłużenie linki, że ruch siłownika w całym zakresie staje się jałowy (nie działa na pompę). Robi się tak w okresie poza mrozami; można wtedy także odłączyć wtyk grzałki, aby niepotrzebnie się nie grzała.

Bardzo ważne: linka tak musi być wyregulowana, żeby przy pełnym jej wypuszczeniu był luz na dźwigni - dźwignia nie może wibrować od krzywki przyspieszacza.

Późniejsze modele z Boschem nie mają tego urządzenia na zewnątrz - myślę, że jest w środku coś, co je zastępuje...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 11-01-2011 o 18:47
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2011, 18:57   #174
halski997

Rzadko udaję się gdzieś do mechanika.. wole samemu pogrzebać.. chyba że już nic nie wymyśle to wtedy nie ma rady. Na razie jest nieźle, ale przy odrobinie wolnego czasu pogrzebe przy tym zacisku (W12)
a jest jakiś filterek w pompie w środku czy gdzieś z boku do czyszczenia?.. nie mówię o tym filtrze paliwa normalnym... bo nie wiem czy to normalne.. ale transit chodzi elegnacko.. odpala od strzała i w ogóle.. ale przy takim obciążeniu lekkim ma troszkę ciężko. Wprawdzie jest to 70 tam pare czy ile tam jest koni ale powinien według mnie być troszkę żwawszy. Jak się jedzie pod górkę na polowie gazu to szybko go zdławi.. ale jak się go rozbuja na pełny gaz to nie ma bata żeby nie wyszedł... to normalne? Czy może jest jakiś filterek w pompie albo coś tego typu..?

Ostatnio edytowane przez halski997 ; 11-01-2011 o 19:42
Stary 11-01-2011, 19:46   #175
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Na wlocie do pompy powinien być filtr siateczkowy, ale on zabezpiecza pompę przed dostaniem się większych mechanicznych zanieczyszczeń podczas demontażu, montażu itp - a nie podczas pracy.
Filtr podstawowy paliwa jest wyjątkowo dokładny, potrafi zatrzymywać zanieczyszczenia o rozmiarze 0,002 - 0,005 mm.
Jeżeli pojawia się coś na wylocie z pompy, to są to osady związków chemicznych dodanych przez... poprawiaczy opału - najczęściej związki kwasu siarkowego(!).
Moja pompa - rozebrana po awarii - była w środku... czerwona.
Stary 11-01-2011, 20:00   #176
halski997

bo nie wiem czy to normalne.. ale transit chodzi elegnacko.. odpala od strzała i w ogóle.. ale przy takim obciążeniu lekkim ma troszkę ciężko. Wprawdzie jest to 70 tam pare czy ile tam jest koni ale powinien według mnie być troszkę żwawszy. Jak się jedzie pod górkę na polowie gazu to szybko go zdławi.. ale jak się go rozbuja na pełny gaz to nie ma bata żeby nie wyszedł... to normalne?
Stary 11-01-2011, 22:02   #177
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011

"Beczka" przy pompie wtryskowej to już archaizm, chociaż bardzo dobra rzecz.
Jeżeli masz świecę płomieniową (czytam, że ją opanowałeś - GRATULACJE); to nie możesz mieć sterownika do wskazanego woskowego pocięgadła.
Sterownik (ten koło akumulatora) jest albo do świecy albo do woskowca.
Aby zespół przyspieszacza kąta wtrysku zimnego silnika u Ciebie działał proponuję wykonać mój patent, co na pewno ułatwi "zimny rozruch".

O patencie poczytaj poniżej.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg PATENT 1.jpg (57.2 KB, 132 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg PATENT 2.jpg (52.9 KB, 118 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg PATENT 3.jpg (79.1 KB, 107 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez ziemek56 ; 11-01-2011 o 22:06
ziemek56 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2011, 08:46   #178
jgrz

Model: Transit Westfalia
Silnik: 2,2 Duratorq TDCi 100 KM
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał halski997 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bo nie wiem czy to normalne.. ale transit chodzi elegnacko.. odpala od strzała i w ogóle.. ale przy takim obciążeniu lekkim ma troszkę ciężko. Wprawdzie jest to 70 tam pare czy ile tam jest koni ale powinien według mnie być troszkę żwawszy. Jak się jedzie pod górkę na polowie gazu to szybko go zdławi.. ale jak się go rozbuja na pełny gaz to nie ma bata żeby nie wyszedł... to normalne?
Tak. To normalne. Ale jest na to rada. Przeczytaj wątek przyklejony " jak podnieść moc silnika 2.5D z pompą Bosch" ( ten na samym wstępie forum Transita). Pozdrawiam.
jgrz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2011, 09:11   #179
ek-tech
ford::beginner

Imię: Edward
Model: Ford Transit 100l
Silnik: 2,5D
Rocznik: 1998

[QUOTE=ziemek56;1575114]
"Jeżeli masz świecę płomieniową (czytam, że ją opanowałeś - GRATULACJE); to nie możesz mieć sterownika do wskazanego woskowego pocięgadła.
Sterownik (ten koło akumulatora) jest albo do świecy albo do woskowca."

Czujnik do "woskowca" o którym pisałem nie ma nic wspólnego ze sterownikiem świecy płomieniowej ,to są dwa odrębne obwody nie mające nic wspólnego ze sobą(jedyną wspólną rzeczą to działanie przy "zimnym rozruchu").W moim silniku (4CA+ pompa Bosch) czujnik ten jest wkręcony w blok silnika koło filtra paliwa(jak kończy się pompa paliwa jest za nią zaślepka w bloku i licząc od niej jakieś 5 cm w stronę kabiny i 5cm w górę).Jest trochę podobny do czujnika oleju z tą różnicą że czujnik ciśnienia oleju ma jeden konektor a czujnik "woskowca" ma dwa konektorki.Jego zadaniem jest podawanie napięcia (czytaj odcina lub nie odcina) w zależności od temp. silnika na "woskowiec".Natomiast sam "woskowiec"działa tak jak napisał Wojtekjanus.
ek-tech jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2011, 13:19   #180
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Jak już - to wyczerpmy temat do końca...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ten czujnik siłownika to nadmiar szczęścia... Jego zadaniem jest odciąć prąd na siłownik przy zimnym silniku w celu wydłużenia działania przyspieszonego zapłonu. Ale u mnie nawet w największe mrozy układ - bez czujnika - działa tak długo, że kiedy już odpuszcza całkowicie to mija z 15 minut i silnik dawno już mógłby pracować na standardowych ustawieniach. Więc przedłużanie tego czasu to już przesada... Myślę, że chłopcy u Forda wymyślili to raczej na okoliczność, kiedy długo włączona stacyjka na mrozie (np problemy z odpaleniem) powodowała niepotrzebne cofnięcie się dźwigni. A tak czujnik zabezpiecza przed taką sytuacją...

Druga rzecz - warto zadbać aby w okresie cieplejszym linka nie działała na dźwignię i wtedy można nawet odłączyć przewód od siłownika - w okresie całego roku oszczędza się w praktyce 3/4 czasu jego zupełnie niepotrzebnej pracy.

Trzecia rzecz - jeżeli dźwignia przyspieszania wtrysku w pompie działa za ciężko (u mnie tak było po naprawie pompy przez "fachowców" z Boscha) - siłownik nie jest w stanie cofnąć dźwigni schładzając się i pozostawiony w takiej pozycji traci swoje własności "kurczenia się". W efekcie ja wymieniłem w ciągu roku dwa siłowniki po 350 zł, dopiero mój ulubiony warsztat dał radę - trzeba było od wewnątrz pompy dołożyć cieniutką stalową podkładkę sprężystą na osi dźwigni...

Cytat:
Napisał jgrz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak. To normalne. Ale jest na to rada. Przeczytaj wątek przyklejony " jak podnieść moc silnika 2.5D z pompą Bosch" ( ten na samym wstępie forum Transita). Pozdrawiam.
Ewentualnie sprawdź ustawienie kąta wtrysku - opisane jest jak to zrobić w innym wątku przyklejonym "Lucas Epic"(nie ma znaczenia, że masz pompę Boscha)

Cytat:
Napisał ek-tech Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W moim silniku (4CA+ pompa Bosch)
ek-tech, w wątku
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
tworzymy pełną listę silników w Transitach - i nie ma tam takiego jak napisałeś. Czy mógłbyś podać rocznik, datę produkcji oraz moc? Może jest w jakiś sposób nietypowy - np bez świecy lub EGR-a - to też napisz. Uzupełnię listę... Z góry dziękuję (najlepiej na PV).

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 12-01-2011 o 14:01
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania