View Single Post
Stary 24-01-2011, 10:24   #1672
Stefano
ford::expert

Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Dogrzewacz

Cytat:
Napisał hr dracula Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam wymieniłem świecę, sprawdziłem pompkę paliwową i piecyk odpalał na chwilę aż zgasł na dobre dzisiaj przy pomocy kolegów z forum odnalazłem czujnik na podszybiu zmostkowałem i dalej nic !!!!!!! a jeszcze w między czasie podłączałem do komputera i nie pokazywał żadnych błędów związanych z podgrzewaczem pomocy co jeszcze może być i jak to sprawdzić i ewentualnie naprawić
Witam, połaczyłęś sie z dogrzewaczem? -> 18 -> 02 i tutaj brak błedów? to jokoś dziwne, bo jak piecyk nie pracuje, a ma na to warunki, to musi mięć błedy. Czy moze nie połaczyłeś się jednak z 18, co może oznaczać brak zasilania w piecyku. Jak zgasł na dobre, jak piszesz, to musiał złapać 5 błedów i się zablokował sterownik.
Pompka płynu na podszybiu chodzi?

Cytat:
Napisał marcinpomo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
odświeżam mój temat, dopiero znalazłem czas żeby się tym zająć i więc tak:
jak jest na HI - 0%
jak jest na LO - 100%
pozostałe silniczki działają,
tak rury są ciepłe
płyn jest czysty, i pęcherzyków powietrza nie zaobserwowałem
Tobie nie grzeje z przodu? Pomkę płynu przy silniku działą? Złap ręką i sprawdź czy sa ciepłe przewody do zasilania przedniej nagrzewnicy co wchodzą z silnika do kabiny.

Cytat:
Napisał Wojtas7272 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam , miałem problem z dogrzewaczem, czytałem od poczatku wszystkie podpowiedzi i prakrtycznie sam naprawiłem dogrzewacz pod okiem Stefano. Otóż jak wymontowałem dogrzewacz z autka to miałem uszkodzone przewody elektryczne wychodzace z piecyka do kostki , polutowałem przewody, nastepnie okazało sie że mam uszkodzoną świecę od piecyka , wymieniłem po zakupie ( koszt 122zł) Beru, i piecyk po odpaleniu silnika zadziałał na 2 może 3 minuty i zgasł , próbowałem dwa razy , piecyk wyłączał się, po konsultacji ze Stefano , wymontowałem pompke dodatkowa obiegu płynu chłodzącego przy podszybiu , okazało sie że szczotki w pompce są zużyte, kupiłem nowe szczotki (koszt 8 zł) od rozrusznika i ześlifowałem papierem ściernym , dopasowałem do poprzednich i po zamontowaniu pompka zadziałała , po tych zabiegach dogrzewacz odpalił po uruchomieniu silnika i mam juz ciepełko,dodam że czujnik na podszybiu był dobry , ale na poczatku spiąłem na krótko , pózniej zamontowałem stary czujnik znajdujacy się na poszybiu, pozdrawiam wszystkich i mam nadzieje ze pomogłem , jeszcze raz dzięki Stefano !
No to sie tez cieszymy, ze masz już ciepełko. Wstaw sobie jeszcze przełacznik trójpozyzyjny pod klapę bezpieczników i będziesz miał mozliwość sterowania dogrzewaczem.
Mogę ci taki wysłać z opisem jego zamontowania i wpięcia się w instalację pieca.

Cytat:
Napisał DENVER. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Właśnie chodzi mi o sprawdzenie czy nie jest zablokowany sterownik bo po wymianie świecy piecych lekko gwiżdze przez chwilę ale nie odpala i nie jestem przekonany na 100% co to może być. Czy sterownik czy coś innego.
Sterownik mozesz wypiąć na chwilę z 10-cio pinowej wtyczki, to się zresetuje, jak będa dalej problemy, trzeba sprawdzić czy pompka paliwa działa poprzez podanie na nia napiecia /+/ 12 V na pin 3, a /-/ 12 V /przerywanie/ na pin 4. Dajesz to napiecie nie na piecyk czyli wtyczkę, tylko na GNIAZDO, to co wychodzi, czy wisi z progu auta. Żeby nie ciągnać tego napiecia z prostownika czy z akumulatora, mozna tez zmostkować cienkimi krótkimi przewodami sąsiednie piny, czyli 1 z 3 i przerywanie pin 2 z 4, bo na pinie 1 i 2 musi być cały czas napiecie 12 V, wiec to można wykożystać. Numery te mo.zna odczytać na gniazdku od strony wchodzacych do niego kabli, trzeba sie wpatrzyć, jak nie widać to przeczyćcić i przyswiecić sobie latarką.
Jak pomka jest ok, to bedziesz słyszał jej cykanie w takt dotykania pinu 4. W przypadku dalszych poblemów z piecem, możesz mi wysłać sam sterownik, celem diagnozy lub naprawy, a najlepiej cały piecyk. Przetestuję go na stole diagnostyczntm, odczytam błedy i dokonam w razie potrzeby jego naprawy.
Bedziesz miał wtedy problem rozwiazany i gwarancję na jego działanie.

Pozdrowienia.

Ostatnio edytowane przez Stefano ; 24-01-2011 o 11:01
Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem