Temat: [Transit 1991-1994] uszczelka pod glowica 2,5D
View Single Post
Stary 14-02-2011, 20:36   #6
transit_old
ford::amateur

Model: transit
Silnik: 2,5d
Rocznik: 91
Domyślnie Odp: uszczelka pod glowica 2,5D

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozrządu w ogóle nie dotykasz, bo wałek jest w bloku silnika...
Natomiast mogą cię spotkać niespodzianki, zwłaszcza z kolektorem wydechowym. Musisz mieć bardzo mocne profesjonalne klucze, bo śruby dokręcane są bardzo dużym momentem - i klucz dynamometryczny.

Jest to wszystko do zrobienia, ale wbrew pozorom przy wymianie uszczelki trzeba zachować pewne zasady i procedury które nie spełnione grożą niepowodzeniem naprawy...
Dotyczy to np tego, że potrzebne są nowe śruby, trzeba zachować miejsca pracy popychaczy, trzeba zabielić głowicę, ważna jest kolejność odkręcania i dokręcania śrub głowicy (w trzech etapach) itd itd...

Ale jest inny problem: dlaczego padła ta uszczelka... NIGDY nie dzieje się to bez przyczyny, a najczęściej powodem jest przegrzanie silnika. A to nie wróży dobrze na przyszłość. Może też być wada odlewu głowicy - tak było u mnie...
Witam na poczatek dziekuje

"nowe sruby" patrzac na stare to raczej pewne ze potrzebne sa nowe.
Odnosnie odkrecania i dokrecania glowicy... jesli chodzi o kolejnosc

przy odkrecaniu... od zawnatrz "z lewej/z jednej" i od zewnatrz "z prawej/z drugiej" kierowac sie do srodka (dkrecac na przemian lewa prawa)

przy dokrecaniu odwrotnie, tak? (ale o co chodzi z trzema etapami to nie wiem)

Odnosnie dlaczego wwala ta uszczelke? pojecia nie mam ale oile sie nie myle stalo sie to juz drugi raz! (na jutro sie upewnie)

A dzisiaj zauwazylem znowu cos "nietypowego"(nowy problem albo kontynulacja starego). Podczas jazdy predkosciomierz zamiast pokazwac stala predkosc "podskakuje i opada" czasami i +/-15km !?

zaraz zaczne szukac na forum moze juz bylo cos o tym
transit_old jest offline   Odpowiedź z Cytatem