Temat: [Transit 1994-2000] Świeca płomieniowa w angliku
View Single Post
Stary 18-02-2011, 12:14   #5
dulu1
ford::average

Model: Transit 80
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Świeca płomieniowa w angliku

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli miałbyś silnik w dobrym stanie z dobrym sprężem, (powyżej 30 barów) to przy dobrym rozruszniku i aku paliłby bez świecy nawet na sporym mrozie...
Dokładnie, ja również nie mam płomieniówki, a przy -22 palił mi przy drugim obrocie silnika ;-)

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli koniecznie chcesz, to można założyć kolektor ze świecą i układ elektrozaworu paliwowego i uruchamiać całość przyciskiem w kabinie.
Można tez wyciągnąć zaślepkę i założyć świece od Fergusona (jeżeli się nie mylę co do nazwy). Na forum jest mnóstwo wątków, wystarczy wpisać "świeca płomieniowa"

Cytat:
Napisał TAXI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli jednym słowem mam problem. Ciężko pali. Zostaje mi tylko samostart???
To jest chyba najgorsze rozwiązanie z możliwych, silnik mocno dostaje w du.. przy takim zapalaniu.
Jeżeli mieszkasz w domku jednorodzinnym to najlepiej założyć sobie grzałkę w bloku silnika i kupić programatorek żeby załączał z 40 min wcześniej przed rozruchem ogrzewanie. Korzyści: silnik pali od strzała (bo temperatura wody ma już jakieś 50 stopni), nie niszczy się tak mocno jak przy rozruchu na zimno, ogrzewanie wnętrza od razu grzeje, szybciej się rozmrażają szyby. Koszt prądu symboliczny. Bardzo wygodne szczególnie dla kogoś kto codziennie pali auto o tej samej porze.

Najlepsze grzałki są firmy DEFA, ale dość drogie do transita zestaw to około 500zł, ale można kupić też wyroby rzemieśnicze za około 150zł.

Jak mój tarnzystor zacznie gorzej palić to na pewno sobie założę DEFE ;-)
dulu1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem