Temat: [Mondeo 2000-2007] slabe ogrzewanie kabiny
View Single Post
Stary 22-02-2011, 23:58   #19
redds
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: TDCI
Rocznik: 2001
Domyślnie Re: Odp: slabe ogrzewanie kabiny

Cytat:
Napisał marko8307 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w serwisie stwierdzili na podstawie wykazu komputerowego, że wszystkie parametry były w normie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

a co to jest dokładnie ten soft?
Soft to oprogramowanie komputera. I ono może nie wykazywać błędów bo ich nie ma.
Nie wiem jak jest w Fordzie... ale na przykładzie Opli - we Włoszech jest problem z przegrzanymi autami.
Oznacza to mniej więcej tyle, że komputer ma swoje oprogramowanie. I wersja włoska MOŻE mówić "chłodź od razu". Niezależnie co pokaże termostat komputer może mieć zaprogramowane CHŁODŹ ZAWSZE. I jest to sztywna zasada właśnie dlatego, że przez awarie termostatu po starcie autka można je zagrzać a dla diesla jest to tragiczne w skutkach. Jednak jak napisałem, jest to tylko moje domniemanie gdyż nie wiem jak to w Fordach jest rozwiązane. Opel taki rozkaz wydaje do chłodzenia.
Ja niestety VW przegrzałem i silnik do remontu był gdyż własnie termostat nie powiedział "chłodź". Po remoncie wyprowadziłem przycisk do kabiny i niezależnie co się działo po włączeniu auta przyciskiem włączałem wentylatory chłodnicy.
redds jest offline   Odpowiedź z Cytatem