Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-02-2011, 22:49   #11
redds
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: TDCI
Rocznik: 2001
Domyślnie Re: Odp: slabe ogrzewanie kabiny

Cytat:
Napisał marko8307 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wszyscy rozłożyli ręce więc sprawdziłem to osobiście bo uważali, że mam jakieś widzimisie gdzie moim zdaniem jest nie realne włączanie się wentylatora na maksymalnej prędkości przy zimnej chłodnicy
termostat?

redds jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2011, 22:52   #12
marko8307
ford::beginner

Imię: Marek
Model: Mondeo Kombi
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Re: Odp: slabe ogrzewanie kabiny

Cytat:
Napisał redds Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
termostat?
Auto ściągnięte z Włoch. Był wymieniany przed zimą więc trudno powiedziećGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. możliwe żeby siadł w tak krótkim czasieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
marko8307 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2011, 22:55   #13
redds

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: slabe ogrzewanie kabiny

Cytat:
Napisał marko8307 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Auto ściągnięte z Włoch. Był wymieniany przed zimą więc trudno powiedziećGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. możliwe żeby siadł w tak krótkim czasieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O, to poruszyłeś fajną kwestię. Nie wiem jak w osobówkach ale w przypadku dostawczaków ciągniętych z Włoch jest kongo właśnie z temperaturami. To może dużo tłumaczyć. Auta które idą tam na sprzedaż są na inne temperatury uwarunkowane. Szczególnie w kwestii odpalania. Jeśli chcesz to mogę poszukać tematów z innego forum ale wiem, że w kwestii obsługi silnika z włochami jest problem.
Stary 22-02-2011, 22:59   #14
marko8307

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: Odp: slabe ogrzewanie kabiny

Cytat:
Napisał redds Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O, to poruszyłeś fajną kwestię. Nie wiem jak w osobówkach ale w przypadku dostawczaków ciągniętych z Włoch jest kongo właśnie z temperaturami. To może dużo tłumaczyć. Auta które idą tam na sprzedaż są na inne temperatury uwarunkowane. Szczególnie w kwestii odpalania. Jeśli chcesz to mogę poszukać tematów z innego forum ale wiem, że w kwestii obsługi silnika z włochami jest problem.
coś o tym wiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. przepływ przepustnicy EGR oryginalny przpływ 50mm, w trzyletnim aucie ściągniętym z Włoch niestety tylko 10mm - przepustnica zablokowana, wszystko zatarte, kołki koła zębatego wyłamane - niestety przerdzewiałyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeżeli mógłbyś to poszukaj - będę wdzięczny
Stary 22-02-2011, 23:10   #15
redds

Domyślnie Re: slabe ogrzewanie kabiny

Szukam szukam.
Na razie znalazłem, że włochy strasznie krótko grzeją świece. Jak Tobie auto odpala?
A drugi temat to to, że 99.999999999999999 procent aut stamtąd ma cofnięte liczniki. Rekord to zrobienie z Caravella 700 000 przebieg 190 000.

"
auta z włoch są przegrzane,zdarza się,że mają inny program rozgrzewania świec( zimą nie mogą odpalić).
"
"moja zona ma auto z wloch co prawda osobowka golf3 ale pierwsze co musialem zrobic po sprowadzeniu to wymienic termostat bo byl otwarty [ uszkodzony przez wlasciciela aby sie nie przegrzewal uklad ] zamiast plynu byla woda plus taki ze klima w standarcie jest w autach z wloch i zero rdzy"

"w oplach jest inny soft,trzeba wgrać nowy.w vw nie wiem (mikoli chyba zmieniał czas grzania świec)"
"We Włoszech są tańsze auta, nie rdzewieją (ja mam 210 i zero rdzy) i klima chłodzi jak szalona. Faktycznie trzeba wymienić termostat i olej w skrzyni bo w zimie robi się bardzo gęsty. A trafić można wszędzie dobre i złe auta bez znaczenia czy Włochy czy Niemcy gdzie autka są zadbane, mniej porysowane ale o 30% droższe"
Ruszałeś soft?

Ostatnio edytowane przez redds ; 22-02-2011 o 23:18
Stary 22-02-2011, 23:15   #16
marko8307

Domyślnie Odp: slabe ogrzewanie kabiny

Auto trzyletnie - zrobione 160 000km. Wszystkie śruby: turbiny, EGR, kolektorów nie ruszane od nowości. Odpalanie rewelacja: - 20 stopni jedno podejście i paliGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Auto jeździło pół roku baz problemu. Zatarła się turbina, wyłamały się bolce pierścienia rolek zmiennej geometrii turbiny -pierwszy raz w życiu spotykane. Po dwóch tygodniach padł EGR - zapchany, przepływ przepustnicy ok.50mm zostało niestety 10mm - wyłamane bolce zębatki sterującej, a zaczęło się wszystko od wentylatora. po prostu szok:shock

Ostatnio edytowane przez marko8307 ; 22-02-2011 o 23:22
Stary 22-02-2011, 23:19   #17
redds

Cytat:
Auto trzyletnie - zrobione 160 000km. Wszystkie śruby: turbiny, EGR, kolektorów nie ruszane od nowości. Odpalanie rewelacja: - 20 stopni jedno podejście i paliGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ruszałeś soft? przeczytaj mój post poprzedni jeszcze raz bo edytowałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-02-2011, 23:28   #18
marko8307

w serwisie stwierdzili na podstawie wykazu komputerowego, że wszystkie parametry były w normie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

a co to jest dokładnie ten soft?

Ostatnio edytowane przez marko8307 ; 22-02-2011 o 23:35
Stary 22-02-2011, 23:58   #19
redds

Cytat:
w serwisie stwierdzili na podstawie wykazu komputerowego, że wszystkie parametry były w normie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

a co to jest dokładnie ten soft?
Soft to oprogramowanie komputera. I ono może nie wykazywać błędów bo ich nie ma.
Nie wiem jak jest w Fordzie... ale na przykładzie Opli - we Włoszech jest problem z przegrzanymi autami.
Oznacza to mniej więcej tyle, że komputer ma swoje oprogramowanie. I wersja włoska MOŻE mówić "chłodź od razu". Niezależnie co pokaże termostat komputer może mieć zaprogramowane CHŁODŹ ZAWSZE. I jest to sztywna zasada właśnie dlatego, że przez awarie termostatu po starcie autka można je zagrzać a dla diesla jest to tragiczne w skutkach. Jednak jak napisałem, jest to tylko moje domniemanie gdyż nie wiem jak to w Fordach jest rozwiązane. Opel taki rozkaz wydaje do chłodzenia.
Ja niestety VW przegrzałem i silnik do remontu był gdyż własnie termostat nie powiedział "chłodź". Po remoncie wyprowadziłem przycisk do kabiny i niezależnie co się działo po włączeniu auta przyciskiem włączałem wentylatory chłodnicy.
Stary 23-02-2011, 00:08   #20
marko8307

To wygląda na to, że istnieje opcja "CHŁODŹ ZAWSZE". Czy jest możliwość dostania lub czy masz może namiary na kogoś kto zajmuje się przeprogramowywaniem softa poza serwisem ford?
Odpowiedz

Zasady postowania