Cytat:
|
Ja napisałem swój post i uzasadniłem Go obowiązującym prawem.
|
Nic nie uzasadniłeś. Podałeś podstawę prawną (artykuły kodeksu drogowego) która nic nie wnosi do sprawy.
Cytat:
|
Ja proponuję jak ktoś ma wątpliwości zadzwonić do Wydziału Ruchu Drogowego. Ja właśnie dzwoniłem do WRD Warszawa pod nr. ( 22 ) 6037755 telefon stacjonarny.
|
Ja też do nich dziś dzwoniłem. Wspomnieli o Twoim telefonie. Po dłuższej rozmowie poddali się. Nie wiedzą jak interpretować ten problem. Odesłali mnie do rozporządzenia:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1) z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.) z późniejszymi zmianami
Tyle, że tam nie ma nic na temat świateł dziennych oprócz znanych nam wymogów wymiarowych.
Cytat:
|
Podstawa prawna podana przez WRD : Art. 66 pkt. Kodeksu Drogowego + Art. 51 Kodeksu Drogowego. Więc na tym kończymy dywagacje prawne temat SD-2 .
|
Żaden z tych artykułów nie kwestionuje prawidłowości SD-2
Cytat:
|
którzy mają wątpliwości o zaczerpnięcie informacji w Wydziale Ruchu Drogowego lub w Okręgowych Stacjach Kontroli Pojazdów.
|
Jak wspomniałem wyżej dzwoniłem. Oni wiedzą jeszcze mniej niż my. Obdzwoniłem też kilka stacji okręgowych. Totalni ignoranci. Oni wiedzą tylko, że mają być określone w przepisie wymiary i umiejscowienie. Jak zapytałem czy dopuszczą do ruchu samochód ze światłami dziennymi w postaci zawieszonych w odpowiednich miejscach lamp naftowych, bąknęli coś o oznaczeniu E na lampie. E ile już nie wiedzą.
Jeden z szefów takiej stacji obiecał mi na przyszły tydzień bardziej profesjonalną odpowiedź.