Temat: [C-MAX 2003-2007] Światła dzienne w naszych autach
View Single Post
Stary 15-07-2011, 15:04   #230
pawkrzem
ford::average

Imię: Paweł
Model: C-Max
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Światła dzienne w naszych autach

Cytat:
Napisał Zvirek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przeczytałem, przemyślałem i nadal twierdzę, że mam rację, a Ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Ten artykuł przecież potwierdza mój wcześniejszy post - obniżenie temp. spowoduje redukcję a nawet zatrzymanie cyklu halogenowego.

Wiesz co powoduje ten kabel oporowy? Ano to, że w żarówce spada temperatura. A co to powoduje, ano to, że atomy Wolframu po odparowaniu ze skrętki osiadają na kwarcu, bo zbyt mała temp. powoduje że się nie łączą z atomami fluoru, (czasami chloru, bromu czy jodu - w zależności od producenta), nie wracają na skrętkę, czyli po prostu nie zachodzi cykl halogenowy.
Tak wygląda teoria.

PS może u Ciebie przestały się palić żarówki, fakt, ale przyczyn może być wiele - nawet stary, kilkuletni aku...
W tekście z linku wojnarowscy. com na końcu jest wykres trwałości w zależności od napięcia. I z wykresu można wywnioskować, że przy napięciu 90% napięcia znamionowego trwałość żarówki wynosi 300% (wydłuża się 3x).
pawkrzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem