Temat: [Focus 1998-2004] wskaźnik temperatury szaleje
View Single Post
Stary 17-07-2011, 17:20   #19
draiverka
ford::amateur

Model: ford focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: wskaźnik temperatury szaleje

Witam,
Ja też mam focusa 1.6 zetec benzyna + LPG, 2003 r. i dokładnie ten sam problem.
Wszystko grało do momentu założenia gazu. Po kilku dniach, na trasie zauważyłam że coś jest nie tak z tą temperaturą. Podobnie jak u kojota78 po mieście faktycznie jest to niezauważalne.
W czasie jazdy z prędkością od około 70- 80 km/h, zaczyna skakać temperatura, przy czym wskazówka ma 3 punkty w których się zatrzymuje: połowa wskaźnika, 3/4 wskaźnika i czerwone pole. Każde dodanie gazu, zmiana biegu, nabranie bądź zmniejszenie prędkości powoduje skoki wskazówki, oczywiście nie ma żądnej reguły, jak wskazówka zachowa się w danym momencie. Natomiast kiedy zatrzymuje samochód wskazówka w ciągu kilku sekund wraca do środka wskaźnika i tak już zostaje.
Samochód jest już naprawiany od kilku tygodni i nikt nie jest w stanie mi powiedzieć co się dzieje. Były wymienione: czujnik, termostat, uszczelka pod głowicą, sprawdzone zegary i nic to nie pomogło. W tym momencie samochód jest u elektryka ale mam wrażenie że on też nie zna przyczyny. Na kontroli u gazowników też byłam i tam stwierdzono że z instalacją gazową jest wszystko ok. W tym momencie mam wrażenie że wymienią mi niedługo połowę samochodu a usterki nie znajdą. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł bardzo proszę o pomoc.
draiverka jest offline   Odpowiedź z Cytatem