Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-07-2011, 22:26   #11
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: wskaźnik temperatury szaleje

bo to prawdopodobnie jest obliczona temp. glowicy a nie plynu... plyn sobie mozesz sprawdzic w trybie serwisowym. zobaczysz wtedy ze to dwie rozne temp ale zalezne nawzajem od siebie.

mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-07-2011, 22:59   #12
kojot78
ford::beginner

Imię: Miłosz
Model: Kuga
Silnik: 1,5 diesel
Rocznik: 2019

Dzięki mjprzem za podpowiedzi. Pewnie tak jest jak mówisz, że to temp. głowicy. Jednak mechanik zapewniał, że porównał ze wskazaniami z innego auta z takim silnikiem, który podczas jazdy wykazywał się temperaturą na poziomie 117st.
Ale faktycznie muszę odszukać ten wątek o trybie serwisowym i sprawdzić.
A co do wymiany czujnika temp. albo termostatu ? Ma to sens ?
sprawdziłem temp. w trybie serwisowym . na zimnym głowica 10 a płyn 26. na ciepłym głowica 98 a płyn jakoś dziwnie pokazało 0A4 ??

Ostatnio edytowane przez kojot78 ; 10-07-2011 o 13:44
kojot78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2011, 18:04   #13
kojot78

zajechalem do domu z trasy i temp. głowicy w trybie serwis wyniosła 98 stopni. czy możecie podpowiedzieć skąd temperaturę czyta tryb serwisowy a skąd podłączony laptop? czy to to samo źródło? i co oznacza to wskazanie temp. płynu A4 C?
Stary 11-07-2011, 13:46   #14
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

dobrze byloby gdybys skonsultowal to z kims kto ma ten sam silnik bo ja tutaj niemam pewnosci i niechce mowic czy masz ok temp.

Umnie np. temp. wynosi 90'C i tak sie utrzymuje ale u ciebie moze byc kilka stopni wiecej.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2011, 13:57   #15
kojot78

Witam. Dzięki wszystkim za dotychczasowe podpowiedzi. Chcę podzielić się z Wami dotychczasowymi ustaleniami. Wymieniony został czujnik temperatury (chyba jedyny jaki jest w tym silniku - ten między świecami) Po tej wymianie temperatura na trybie serwisowym podczas jazdy dochodziła do ok. 122 st. Problem zaczął się dużo wyraźniej objawiać, bo w zasadzie po rozgrzaniu silnika, podczas miejskiej jazdy wskaźnik bardzo często lądował na czerwonym polu. Pojechałem na wymianę termostatu. Stary się nie otwierał podczas testu w kubku z gorącą wodą. Po zapakowaniu do auta nowego termostatu okazało się że nadal nie otwiera dużego obiegu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wyjęto nowy termostat - test w kubku gorącej wody i działa. Mamy lato więc na tą chwilę został wstawiony kawałek termostatu z uszczelką i duży obieg jest otwarty cały czas. Obieg działa ok i układ jest odpowietrzony. Temperatura w trybie serwisowym podczas jazdy ok. 87 st. Wskaźnik równo na środku skali.
Tylko teraz co dalej ? Mechanik kombinuje że może musi być oryginał termostat fordowski, ale koncepcja wydaje mi się marna. Zakłada też ewentualność walniętej uszczelki pod głowicą. Co myślicie ?

Ostatnio edytowane przez kojot78 ; 16-07-2011 o 13:59
Stary 17-07-2011, 09:23   #16
Marek-B
ford::advanced

Model: focus kombi
Silnik: 1.6 zetec
Rocznik: 2001

Typowy objaw złego odpowietrzenia , przy założonym termostacie.
Pisałem już tu gdzieś jak sobie z tym poradziłem . Też się tak silnik grzał .
Marek-B jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2011, 13:40   #17
kojot78

Układ odpowietrzałem samodzielnie - w sposób taki, że silnik chodził z uchylonym zbiorniczkiem tak długo aż ciecz zaczęła powracać i zamknięty. Po włożeniu nowego termostatu układ odpowietrzał mechanik, który go wymieniał i leciało cały czas powietrze, po pozostawieniu pustego miejsca po termostacie powietrze przestało się pojawiać a do zbiorniczka wracał sam płyn bez powietrza. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 17-07-2011, 16:37   #18
Marek-B
ford::advanced

Model: focus kombi
Silnik: 1.6 zetec
Rocznik: 2001

...ale termostat był dalej zamknięty i bąbel powietrza w długim obiegu dalej siedzi.
Wentylator włącza się wtedy nawet przy 80 stopniach. Wyjmij przekaźnik od wentylatora i zagrzej silnik tak do 130 st. Włącz sobie test zegarów i patrz na temperaturę .
Sprawdź , czy rury od chłodnicy są obie gorące. Jeśli obie ...to termostat zadziałał.
U mnie takie zagrzanie pomogło.
Marek-B jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2011, 17:20   #19
draiverka
ford::amateur

Model: ford focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003

Witam,
Ja też mam focusa 1.6 zetec benzyna + LPG, 2003 r. i dokładnie ten sam problem.
Wszystko grało do momentu założenia gazu. Po kilku dniach, na trasie zauważyłam że coś jest nie tak z tą temperaturą. Podobnie jak u kojota78 po mieście faktycznie jest to niezauważalne.
W czasie jazdy z prędkością od około 70- 80 km/h, zaczyna skakać temperatura, przy czym wskazówka ma 3 punkty w których się zatrzymuje: połowa wskaźnika, 3/4 wskaźnika i czerwone pole. Każde dodanie gazu, zmiana biegu, nabranie bądź zmniejszenie prędkości powoduje skoki wskazówki, oczywiście nie ma żądnej reguły, jak wskazówka zachowa się w danym momencie. Natomiast kiedy zatrzymuje samochód wskazówka w ciągu kilku sekund wraca do środka wskaźnika i tak już zostaje.
Samochód jest już naprawiany od kilku tygodni i nikt nie jest w stanie mi powiedzieć co się dzieje. Były wymienione: czujnik, termostat, uszczelka pod głowicą, sprawdzone zegary i nic to nie pomogło. W tym momencie samochód jest u elektryka ale mam wrażenie że on też nie zna przyczyny. Na kontroli u gazowników też byłam i tam stwierdzono że z instalacją gazową jest wszystko ok. W tym momencie mam wrażenie że wymienią mi niedługo połowę samochodu a usterki nie znajdą. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł bardzo proszę o pomoc.
draiverka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2011, 17:51   #20
kojot78

@draiverka. Odnoszę wrażenie, że jeździmy jednym i tym samym samochodem. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Napisz koniecznie jeśli znajdziesz rozwiązanie !
Bo w sieci można znaleźć wiele o tym problemie ale nigdzie bezpośredniego rozwiązania. Każdy coś wymienia próbuje i nic !
A czy u Ciebie otwiera się duży obieg? wszystkie węże od chłodnicy są gorące?
@Marek. bąbla chyba już nie ma skoro bez termostatu jest ok ? Czy myślisz, że mechanik mógł po prostu nie przepchnąć tego balona po założeniu nowego termostatu ?
Odpowiedz

Zasady postowania