View Single Post
Stary 06-08-2011, 21:42   #1
jaskrawy
ford::amateur

Model: Focus Mk1
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 1999
Domyślnie dym ze skrzynki bezpieczników, światła awaryjne

Pomóżcie Koledzy!
Mam problem z elektryką w mojej foczce. Jakiś czas temu zniknęły mi tylne światła + podświetlenie tablicy rozdzielczej + sygnał przy otwieraniu drzwi z włączonymi światłami. Oczywiście bezpiecznik nr 32 10A. Wymieniłem na taki kupiony na Orlenie (spalony bezpiecznik był z przezroczystego plastiku, ten z Orlenu z nieprzezroczystego) i… znowu się przepalił. Pojechałem do mechanika, który wymienił mi ten bezpiecznik na również 10A, ale tak, jak było z przezroczystego plastiku. I wszystko zaczęło działać normalnie… aż do dzisiaj. Oczywiście sytuacja się powtórzyła: brak tylnych świateł itp., wkładam bezpiecznik z Orlenu 10A – przepala się, wkładam 15A – przepala się, znalazłem gdzieś 10A taki, jak był na początku – z przezroczystego plastiku. Włożyłem, wszystko działa, przejechałem jakieś 20 m i czuję, jak coś się pali. Zaczął się wydobywać dym spod wewnętrznej skrzynki bezpieczników, włączyły się światła awaryjne, ale nie migały, tylko świeciły stale. Wcisnąłem więc przełącznik awaryjnych i zgasły. Zajrzałem pod skrzynkę ale nie znalazłem żadnych widocznych śladów sfajczenia. Wyjąłem bezpiecznik 32 i okazało się, że się nie przepalił więc włożyłem i chciałem ruszyć dalej, ale nie włączałem żadnych urządzeń typu radio, nadmuch, tylko światła. I znowu to samo: dym spod skrzynki, światła awaryjne. Tym razem już nie mogłem wyłączyć świateł, więc zdjąłem klemę z akumulatora, założyłem i awaryjne zgasły. Wyjąłem w ogóle 32 i chciałem jechać dalej bez tylnych świateł (byleby się jakoś dostać do domu) i po chwili awaryjne znowu mi się włączyły.
Czy ktoś może mi powiedzieć, o co tu chodzi? Co oznaczają stale świecące awaryjne? Czy mogę je jakoś sam wyłączyć (do mechanika mam ok. 30 km), skąd ten dym?
jaskrawy jest offline   Odpowiedź z Cytatem