Witaj Wojciech
dziś rozgrzebałem cały układ dolotowy, niestety bardzo mi to popsuło humor....
oto kilka zdjęć z komentarzem
NIestety turbina ma luzy, kiedy ruszam góra/dół wystepuje luz ok 1mm może troszke mniej
w układzie dolotowym jest sporo oleju, w weżach i intercoolerze pod glówna chłodnicą, co w efekcie powoduje w egr i koletrzorze dolotowym spore zamieszanie.
po zdjęciu EGR oto co zobaczyłem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[/IMG]
EGR prawie w połowie zawalony syfem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[/IMG]
po czyszczeniu egr wyglądał trochę lepiej, wyczysciłem tez dokładnie zawór odcinajacy spaliny
zdjąłem również kolektor dolotowy i wyczyściłem go, jak również szczoteczką do zebów wyczysciłem kanały dolotowe w głowicy
po wyczyszczeniu węzów i EGR złozyłem wszystko, niestety stukajacy pogłos nie ucichł....
Domyslam się że olej w dolocie to sprawa turbiny która trzeba szybko regenerować?
Czy olej może lać się z odmy silnika nad klawiaturą? ten kawałek wężyka również był mokry wewnątrz?
Jeszcze jedna teoria odnośnie głuchego stukania - niedomykajacy się zawór??? z takim syfem w egr i dolocie spore kawałki mogły się oderbac od obudowy i wpaść do silnika....
ściągać turbine? sprawdzac czy cieknie z obudwu stron? z ciepłej i zimniej?
prosze o sugestie
prosze o sugestie