Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-11-2011, 20:06   #31
lelon19
ford::beginner

Imię: Dominik
Model: Transit
Silnik: 2.0TDDI 85KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Regeneracja wtrysków

"zależy jaki był kod usterki jeśli uszkodzony jest czujnik lub wiązka czujnika położenia zaworu egr to moduł wykrywa usterkę i zawór egr nie jest uruchamiany może zapalić się kontrolka silnika jeśli zblokuje się zawór mechanicznie to przeważnie jak jest otwarty lub uchylony i wtedy może kopcić z rury wydechowej na czarno podczas przyspieszania i być odczuwalny spadek mocy i jeszcze może być uszkodzony zawór elektromagnetyczny uruchamiający zawór egr lub spadek podciśnienia w układzie i też zawór egr nie będzie prawidłowo pracował"

coś w tym jest sprawdziłem dziś ze szwagrem który jechał za mną i podczas przyspieszania kopci na czarno z rury, spadek mocy pojecie względne w takim silniku 85KM(nie mam punktu odniesienia z innego silnika takiej mocy) ale jak dochodzi do 4000 i lekko przekracza ten próg to go tłumi jakby brakowało mocy......

a i jeszcze jedno, jak stoi i chwile chodzi i sie pogazuje to za rurą wydechową na trawie robi się czarno....

Ostatnio edytowane przez lelon19 ; 24-11-2011 o 20:10
lelon19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2011, 20:17   #32
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Można sprawdzić EGR - trzeba go wymontować, sprawdzić czy pracuje i ewentualnie oczyścić.
Stary 24-11-2011, 20:25   #33
lelon19

od tego zacznę, jest łatwo dostępny, jak nie pomoże to pojadę na kompa do stacji diagnostycznej, może jakieś błędy wyjdą.
Poza tym nie mam więcej pomysłów co by to mogło być ale dedukcja z Tobą Wojciech jest bardzo owocna i pouczającaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

jeszcze jedna kwestia która mnie niepokoi, czy na biegu jałowym powinno wystepowac podcisnienie na wezyku dochodzącego do EGR?

Będę informował na bieżąco o postępach w tej sprawie mam nadzieje że komuś innemu pomoże przypadek mojego transita
Stary 24-11-2011, 21:15   #34
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał lelon19 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy na biegu jałowym powinno wystepowac podcisnienie na wezyku dochodzącego do EGR?
Tak, zawór EGR normalnie (nie podłączony) jest zamknięty, na wolnych obrotach powinien się otworzyć, więc powinno pojawić się w wężyku podciśnienie. Wężyk idzie do elektrozaworu impulsowego (zdarzają się ich awarie) - sprawdź wtyk elektryczny zaworu i jego wiązkę, sprawdź cały wężyk do zaworu oraz wężyk idący dalej od zaworu do pompy. Podciśnienie powinno być...
Stary 26-11-2011, 14:26   #35
lelon19

Witaj Wojciech

dziś rozgrzebałem cały układ dolotowy, niestety bardzo mi to popsuło humor....

oto kilka zdjęć z komentarzem

NIestety turbina ma luzy, kiedy ruszam góra/dół wystepuje luz ok 1mm może troszke mniej
w układzie dolotowym jest sporo oleju, w weżach i intercoolerze pod glówna chłodnicą, co w efekcie powoduje w egr i koletrzorze dolotowym spore zamieszanie.

po zdjęciu EGR oto co zobaczyłem
[IMG]Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[/IMG]

EGR prawie w połowie zawalony syfem

[IMG]Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[/IMG]

po czyszczeniu egr wyglądał trochę lepiej, wyczysciłem tez dokładnie zawór odcinajacy spaliny

zdjąłem również kolektor dolotowy i wyczyściłem go, jak również szczoteczką do zebów wyczysciłem kanały dolotowe w głowicy

po wyczyszczeniu węzów i EGR złozyłem wszystko, niestety stukajacy pogłos nie ucichł....

Domyslam się że olej w dolocie to sprawa turbiny która trzeba szybko regenerować?
Czy olej może lać się z odmy silnika nad klawiaturą? ten kawałek wężyka również był mokry wewnątrz?

Jeszcze jedna teoria odnośnie głuchego stukania - niedomykajacy się zawór??? z takim syfem w egr i dolocie spore kawałki mogły się oderbac od obudowy i wpaść do silnika....

ściągać turbine? sprawdzac czy cieknie z obudwu stron? z ciepłej i zimniej?

prosze o sugestie

prosze o sugestie
Stary 26-11-2011, 14:46   #36
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał lelon19 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Domyslam się że olej w dolocie to sprawa turbiny która trzeba szybko regenerować?
Nie, niekoniecznie - największym źródłem oleju w dolocie jest najczęściej odma.
Cytat:
Jeszcze jedna teoria odnośnie głuchego stukania - niedomykający się zawór???
To jest możliwe, rozwiać wątpliwości na 100% może pomiar ciśnienia sprężania. Ale to wymaga wykręcenia świec żarowych - a to nie zawsze jest takie proste (zapiekają się). Także montaż trzeba robić odpowiednio (pasta ceramiczna).
Cytat:
ściągać turbine?
Podjechałbym jednak do dobrego, renomowanego zakładu regeneracji turbin, po zdjęciu węża kumaty mechanik powie czy wyrok można odroczyć, czy już nie...
Stary 26-11-2011, 15:09   #37
lelon19

dzięki za rady,
podjadę do mechanika w przyszłym tygodniu, zrobię pomiar ciśnienia i wtedy będę mądrzejszyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

da się jakoś zniwelować olej z odmy?
zdjąłem i zaślepiłem węzyk od GER ale w tym przypadku gdy dalej słychać głuche stukanie raczej go założe.....

dzieki za rady
miłej niedzieli!!!
Stary 26-11-2011, 15:17   #38
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
da się jakoś zniwelować olej z odmy?
Zajrzyj do wątku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Dotyczy on co prawda tdci, ale problem jest ten sam.
Cytat:
zdjąłem i zaślepiłem węzyk od GER ale w tym przypadku gdy dalej słychać głuche stukanie raczej go założe.....
Zawalenie dolotu tak jak ty miałeś - to właśnie olej z odmy plus spaliny z sadzą z EGR-a. Ale wężyk musisz założyć, bo inaczej czujnik położenia EGR-a uruchomi błąd w ECU...

Tak przy okazji - założyłeś nowe uszczelki pod kolektor ssący? Powinny być nowe...
Stary 26-11-2011, 15:49   #39
lelon19

nie, załozyłem te same, w przyszłym tygodniu pojadę do mechanika, pewnie zawór nie trzyma cisnienia.... (stąd to cofanie powietrza) , przy okazji jak bedzie ściągał głowice powiem mu aby wymienił te uszczelki.....
Stary 26-11-2011, 21:57   #40
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
przy okazji jak bedzie ściągał głowice
Oj... Po co?
Ruszenie głowicy w dieslu to poważna sprawa - a nie tylko odkręcenie i przykręcenie z nową uszczelką. Jeżeli ciśnienie sprężania możesz zmierzyć i będzie ok - to nie ruszaj głowicy... Konsekwenkcje tego mogą sie odbijać potem czkawką do końca. Trzeba naprawdę bardzo, bardzo doświadczonego i kumatego mechanika do tego - zwłaszcza w tym silniku. To bardzo wymagający w montażu silnik....

Dopiero jeśli okaże się, że nie trzyma ciśnienia na którymś z cylindrów - jedź do dobrego warsztatu który zna TE WŁAŚNIE silniki (Ford Mondeo, Transit).

Jeszcze pytanie: kiedy tak pracuje na wolnych obrotach - czy z rury wydechowej słychać równy warkot, czy też taki "kulawy"?

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 26-11-2011 o 22:00
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania