Temat: [Focus 2004-2008] Krzywe tarcze hamulcowe po tygodniu
View Single Post
Stary 09-02-2012, 18:44   #19
qlas
ford::beginner

Model: Focus kombi
Silnik: 1.8 TDCI 100 KM
Rocznik: 2003
Domyślnie

Cytat:
Napisał lukas_ko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak jak pisałem wyżej na sprawdzeniu siły hamowania na rolkach w stacji diagnostycznej wyszło że obie tarcze mają owalność na poziomie około 25-27% czyli są krzywe.
Tak Ci powiedzieli w stacji diagnostycznej...? Albo coś pokręciłeś, albo mają jakieś swoje określenia. Nic a nic nie rozumiem z tego. Najbardziej ciekawi mnie co oznacza 100%.
Sorry, ale tarcze nawet jeśli są owalne, ale dobrze wyważone i owal jest poza obszarem pracy klocka, to nie ma to absolutnie żadnego wpływu na hamowanie. O owalu mówi się przy bębnach nie tarczach.
IMO istotne jest bicie boczne tarczy, a wielkość podaje się w setnych częściach milimetra. Ford podaje, że dopuszczalna wartość wynosi 0,05 mm.
Jak zakładałem swoje nowe ATE, to po wyczyszczeniu, założeniu i dokręceniu tarcz do piasty bicie wynosiło 0,03 mm. Wystarczyło obrócić ją o 180o i bicie wynosiło tylko jedną setkę, czyli praktycznie - nic.
Jeśli wiesz o co kaman, to podziel się wiedzą.

Cytat:
Napisał dab1978 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...już zaczynają się drgawki
Jakie masz rozmiar felg i z jakim ET?

Ostatnio edytowane przez TOMAS ; 11-02-2012 o 12:27 Powód: regulamin pkt21
qlas jest offline   Odpowiedź z Cytatem