Cytat:
|
Ponieważ test przelewowy to takie "pi raz oko" określenie stanu zaworków przelewowych to można przyjąć: jak na wolnych obrotach paliwo kpie do menzurki to jest ok. Ja się leje strumyczkiem to jest źle. Ale porządny i wiarygodny test to tylko na stole probierczym.
|
Nawet amatorski test przelewowy na wolnych obrotach pozwala na bardzo dokładne porównanie wszystkich wtryskiwaczy - natomiast bezwzględna graniczna wartość przelewu zależy od czasu próby i na forach podaje się różne wartości.
Próba przelewowa jest na tyle wiarygodna, że jest dokładnie opisana w instrukcji serwisowej Forda i co więcej - jest przewidziana w oprogramowaniu fordowskich testerów. Ja miałem robioną próbę przelewową IDS-em, to on sterował podczas próby silnikiem. I nie były to tylko wolne obroty, ale kilka razy silnik był gazowany na średnich i wysokich obrotach przy różnych dawkach wtrysku. Paliwo z przelewów zbierane było oczywiście do menzurek. Dla takiej próby dopuszczalny przelew wynosi 45 ml, u mnie wtryski były po wymianie zaworków i przelewy wyszły 18, 18, 19 i 20 ml. Diagnosta stwierdził, że jest bardzo dobrze.