Temat: [Focus 2011-2014] praca zimnego silnika - falujące obroty
View Single Post
Stary 20-04-2012, 21:48   #89
Blood
ford::beginner

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Duratec 125 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: praca zimnego silnika

No mnie się nowy Focus niezmiennie podoba. Choć mam - oops, żona ma - tylko 125 KM wolnego ssaka to i tak chętnie korzystam z każdej okazji, aby nim trochę pokręcić. Ja na codzień jeżdżę MK2 FL TDCi i w benzyniaku bardzo sobie cenię kulturę pracy silnika. I nawet te 125 kucy może wystarczyć. Ostatecznie frajda jazdy autem nie kończy się na osiągach silnika. Emocji związanych z kinetyką ruchu materii doświadczam dosiadając jednośladu. Na cokolwiek na 4 kołach o choćby zbliżonych parametrach nigdy mnie nie będzie stać niestety.
Dywagacje o wyższości 13 letniej konstrukcji nad współczesną technologią są bardziej podbudowane sentymentem niż obiektywną oceną rzeczywistości. Można się opierać technologicznemu mainstreamowi, ale w ten sposób jeździlibyśmy Fordem Recordem (albo nie, my w Polsce Syrenką albo Warszawą) i nasze ulice przypominałyby te na Kubie, gdzie dla motoryzacji czas zatrzymał się pod koniec lat 50. XX w.
Dzisiaj indywidualiści muszą mieć mocno wypchany portfel, wtedy kupujesz jakąś wydumkę z napędem fotonowym zamiast silnika, albo pozostaje płynąć z prądem dóbr masowych.
Swoją drogą ciekaw jestem, kiedy na forum pojawi się ktoś z 1.0 EB pod maską i co będzie miał do powiedzenia na temat swojego 3-cylindrowego "cudu inżynierii".
Blood jest offline   Odpowiedź z Cytatem